Lékaři z CIA "experimentovali na lidech"

3. 9. 2009

Organizace, zabývající se lékařskou etikou, tvrdí, že lékaři z CIA monitorovali "posílené vyšetřovací techniky" a studovali jejich efektivitu

Toto zkoumání se prý přiblížilo k protizákonnému experimentování s lidským organismem a v některých případech došlo k naplnění jeho skutkové podstaty, argumentuje americká organizace Physicians for Human Rights PHR (Lékaři za lidská práva).

Tato nezisková organizace vyšetřovala roli lékařského personálu při případech údajného mučení v Guantánamo, v Abu Ghraib, v Bagramu a v dalších amerických vazebních střediscích. Obviňuje lékaře, že se na mučení podíleli daleko aktivněji, než se dosud usuzovalo.

Physicians for Human Rights konstatuje, že zdravotničtí profesionálové se účastnili na všech etapách přípravy, realizace a právnického ospravedlňování toho, co charakterizuje jako tajný "mučicí program" CIA.

Americká lékařská asociace, největší organizace lékařů v USA, uvedla, že vede s Obamovou vládou a dalšími vládními institucemi otevřený dialog o roli lékařů při těchto výsleších. "Účast lékařů na mučení a na výsleších je porušením základních etických hodnot," konstatovala tato asociace.

Nejostřejším obviněním v nejnovější zprávě PHR s názvem "Aiding Torture", "Pomáhali mučit", je konstatování, že lékaři aktivně dohlíželi na vyšetřovací techniky a zkoumali jejich efektivitu, přičemž používali vězně jako pokusné králíky bez jejich souhlasu.

Experimenty na lidech bez jejich souhlasu jsou zakázány za jakýchkoliv okolností od roku 1947, kdy byl vypracován tzv. Norimberský kód. Ten vznikl na základě stíhání nacistických lékařů a skládá se z deseti neporušitelných zásad. V kódu se praví, že dobrovolný souhlas účastníků testů je nezbytný a lékaři se mají vyhýbat zbytečnému fyzickému a duševnímu utrpení.

Lékařské experimenty na vězních a válečných zajatcích také zakazují Ženevské konvence.

V dubnu 2009 vyplynulo z prozrazené zprávy Mezinárodního výboru Červeného kříže, že lékaři, zaměstnávaní CIA, byli přítomni při "waterboarding", tedy dušení vězňů vodou a dokonce používali přístroj, jímž měřili kyslíkovou saturaci vězňova organismu během této procedury. Červený kříž odsoudil tuto praxi jako "hrubé porušení lékařské etiky".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.9. 2009