Přednášky nejen pro zvané: MUDr. Koukolík - Mocenská posedlost

Koukolík: Mocenská posedlost je stav, při němž se mocenská pýcha a / nebo mocenská závislost kombinují se stupiditou

25. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

V nabité přednáškové síni Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů by bylo možno po celé dvě hodiny slyšet spadnout špendlík. Přednáška MUDr. Koukolíka v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci, který vedu, na téma "Mocenská posedlost" byla stručným úvodem, tezemi k jeho nové, stejnojmenné knize. A jen šedinami zmoudřelý lékař umí zkombinovat exaktnost neurologie a neuropatologie s antropologickým kontextem sociální psychologie a humanistickými imperativy na domácí a mezinárodní politiku.

Neodvažoval jsem se moc polemizovat s Koukolíkovými definicemi. Snad proto, že jsem neměl důvod, neb mi hovořily z duše, i když postrádám jeho optimismus, zvláště týkající se uplatnění moci skutečně jen a pouze ve jménu člověka, nikoliv pro pocit slasti z moci samé či hmotných užitků moc provázejících. Tísnivá realita každodenní praxe zastíní po čase přímočarost a jiskřivost teorie a tak byla Koukolíkova přednáška pro mne pouze prchavým pohlazením - náhodnou psychoterapií humanistického optimismu. Autorovi knih Vzpoura deprivantů, Homo sapiens stupidus a Jak si lidé hrají? ten optimismus jen tiše závidím.

Abyste vy, kteří přijít nemohli, o nic nepřišli, přinášíme zvukový záznam včetně celé prezentace MUDr. Koukolíka. Příště to třeba vyjde a vysokou školu navštívíte, i když ji prozatím nestudujete či na ní nevyučujete. 16. 3. 2010 totiž přijede z Ostravy kontroverzní sociolog, profesor Jan Keller a od 11:30 bude přednášet podle jedné kapitoly z jeho nové, ještě nedokončené knihy - "Arogance financí aneb sociální stát ve službách zisku" . Přednáška bude samozřejmě také "nejen pro zvané"...

prezentace přednášky MUDr. Koukolíka - MS Powerpoint - 3,4 MB PPS

audiozáznam celé přednášky - Windows Media Audio 36,1 MB WMA
kompletní prezentace PPS s synchronizovaným zvukem WMA a připojenými soubory PDF - archiv 45,5 MB ZIP
fotoreportáž Václava Sadílka, týdeník Strategie ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.2. 2010