Amnesty International:

Ukrajina musí zastavit válečné zločiny, které páchají proukrajinské dobrovolnické sbory

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník lidskoprávní organizace Amnesty International Salil Shetty naléhal při své dnešní schůzce s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem, že ukrajinská vláda musí zastavit válečné zločiny, které páchají dobrovolnické prapory, operující vedle regulérních ukrajinských armádních jednotek.

"Ukrajinské úřady nesmějí napodobovat nezákonnosti a zločinnost, která vládne v oblastech, dříve ovládaných separatisty," řekl Salil Shetty v Kyjevě.

Putinovy telefonní rozhovory

9. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vladimír Putin podle informací Kremlu letos hovořil s Angelou Merkelovou telefonicky pětatřicetkrát, s Francoisem Hollandem šestnáctkrát, s Barackem Obamou desetkrát, s Petrem Porošenkem osmkrát a s Davidem Cameronem šestkrát. Kdo říká, že Evropa nemá v mezinárodní politice už vliv?

Grafika k tomu je ZDE

Babiš na Twitteru z Paříže

9. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Tak jsem vyhrál flašku šampusu. Vsadil jsem se s trenérem, že udělám selfie s francouzským prezidentem Hollandem." (pocit méněcennosti? JČ) ZDE

"Starostka Paříže Anne Hidalgo jezdí do práce služebním elektromobilem Renault. Praha se má od Paříže co učit. " ZDE

Human Rights Watch:

Izrael násilně vyhostil 7000 uprchlíků do domovských zemí, kde jim hrozí teror

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelské úřady protizákonně donutily k odchodu ze země 7000 eritrejských a sudánských občanů. Ti se museli vrátit do svých zemí, kde jim hrozí teror. Někteří vracející se Súdánci jsou mučeni, nezákonně vězněni a obžalováváni ze zrady za to, že vstoupili na území Izraele. Nová zpráva Human Rights Watch dokumentuje, jak právní předpisy Izraele brání eritrejským a súdánským žadatelům o azyl, aby dostali v Izraeli ochranu podle izraelského i mezinárodního práva.

Eritrejci a Súdánci prchají do Izraele před vážným porušováním lidských práv už od roku 2006. Za posledních osm let zavedly izraelské úřady nejrůznější nucená opatření, jejichž cílem je eritrejským a súdánských uprchlíkům znepříjemnit život v Izraeli a "donutit je k odchodu". Izrael tyto uprchlíky dlouhodobě vězní, brání jim v přístupu k azylovému systému a 99,9 procent jejich žádostí o azyl odmítá. Od července 2012 izraelská vláda vězní tisíce těchto uprchlíků na dobu neurčitou za "trestný čin" překročení izraelských hranic. Celá řada vězněných uprchlíků má duševní choroby v důsledku dlouholetého věznění bez konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Radikální pravoslavný aktivista:

"Putin je Bůh"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



"Ve Vladimíru Putinovi je Bůh. Božské světlo proměnilo Putinovu podstatu po jeho tajném křtu, když byl dítětem. Nejsme hodni ruského prezidenta."

To je několik výroků radikálního ruského pravoslavného aktivisty Dmitrije Corionova, které pronesl 7. září ve své přednášce v Moskvě. Přednáška začala přehráváním výše uvedeného rappového klipu "Buďte tvrdí jako Vladimir Putin".

Katastrofa letadla MH17 "byla způsobena předměty, které do letadla pronikly zvnějšku"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo malajských aerolinií MH17 se rozpadlo ve vzduchu v důsledku strukturálního poškození, způsobeného "velkým počtem vysoce energetických předmětů, které pronikly do letadla zvnějšku," praví se v předběžné zprávě holandských vyšetřovatelů.

Zpráva neobviňuje nikoho, ani neuvádí, že byla vystřelena raketa. Avšak holandská Rada pro bezpečnost konstatuje: "Nejsou žádné náznaky, že by způsobila katastrofu letadla MH17 interní technická závada nebo akce posádky."

Česko nemá strategii pro budoucnost

9. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Motto:

"Kdo jsou těmi strategickými spojenci? No jsme přece jak v EU, tak v NATO!"

Anonym

Vzhledem k tomu, že, jak se zdá, někteří čtenáři neumějí číst, pokusím se svou argumentaci stručně zopakovat.

Je zjevné, že v případě vážně krize nebude Severoatlantické společenství ochotno obětovat životy svých mladých mužů a zničení svých měst za střední Evropu. U vědomí této skutečnosti by si Česká republika měla vypracovat program intenzivní strategické spolupráce všech středně velkých zemí v Evropské unii (do cca 10-15 milionů obyvatel), které, v důsledku této své velikosti, mají určité společné strategické zájmy.

Co brání českým politikům, aby vytvořili lobbistickou síť menších evropských zemí, která bude v Evropské unii prosazovat své ekonomické, kulturní, politické i vojenské zájmy a bude ve všech těchto oblastech intenzivně spolupracovat?

Proč by se čeští politikové nemohli postavit do čela takovéto iniciativy, podobně jako to udělal před mnoha lety moudrý český panovník Jiří z Poděbrad?

Pozor, vytvoření takovéto sítě spolupráce není totéž jako lezení do zadku silným mocnostem, zejména Spojeným státům, což dosud až na výjimky bylo podstatou české zahraniční politiky. Spojené státy, stejně jako Rusko, mají a prosazují vlastní strategické zájmy, které naprosto nejsou totožné se zájmy České republiky a obdobných středněvelkých evropských zemí. Zájmy České republiky jsou potenciálně daleko bližší zájmům ostatních menších evropských zemí než zájmům Spojených států a Ruska. Oblíbená česká představa, že budeme-li kolaborovat s vlivnou mocností, ona nás odmění, v dlouhodobé perspektivě nefunguje.

Česko je však uzavřeno do svého interního diskursu a není schopno z izolace vystoupit, ani není schopno o takovéto iniciativě vážněji uvažovat. Strategické uvažování se mezi českými politiky či veřejností nenosí.

Válka není fotbalový zápas, vážení!

9. 9. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

Vyostření konfliktu na Ukrajině přitvrdilo i diskuse v médiích a na sociálních sítích. Emoce k válce samozřejmě patří a tak se mnohé diskuse podobají výměně názorů mezi fotbalovými fanoušky. Horší ovšem je, když se podobným tónem vyjadřují i analytici a komentátoři. Namísto potřebné objektivity a nadhledu nastupuje demagogie, vzájemné obviňování z toho, kdo je vlastně větší lump a na toho, kdo projeví rozumný názor, se pořádají mediální štvanice ne nepodobné té, co před léty zabila Karla Čapka (na kterého se mimochodem odvolávají zástupci obou táborů). Když si v zájmu českých zaměstnavatelů i zaměstnanců dovolí premiér zapochybovat o novém kolu sankcí vůči Rusku, okamžitě vystartuje kohorta pravicových novinářů v čele s osvědčenými bojovníky Fendrychem, Honzejkem, Palatou atd., doprovázená odborníky typu Romancova či Fištejna, s bubnovou palbou tvrdých obvinění, kde nechybí ani slovo zrada. A že si politickou polívčičku přihřejí TOP 09, ODS, Zelení i vládní lidovci, není asi pro nikoho překvapení.

Katastrofa MH17:

BBC: Odpalovací zařízení systému BUK obsluhovali ruští vojáci

8. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Odpalovací zařízení systému BUK, které bylo viděnp v oblasti, kde bylo sestřeleno letadlo malajských aerolinií MH17, bylp obsluhováno ruským vojenským personálem, sdělili svědci investigativnímu pořadu televize BBC Panorama. Pořad uvádí, že charakteristické poškození letadla šrapnelem naznačuje, že bylo sestřeleno tříštivou zbraní, jako je raketa BUK.

Kreml však tvrdí, že raketa proti malajskému dopravnímu letadlu byla vystřelena z ukrajinské stíhačky.

Proruští rebelové popřeli, že by vlastnili odpalovací zařízení systému BUK.

FOTOGRAFIE:

"Systém Buk, který sestřelil malajské letadlo, byl z Ruska"

8. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Objevily se nové důkazy o tom, že odpalovací zařízení systému Buk, které bylo "použito k sestřelení malajského letadla MH17 dne 17. července", pocházelo z Ruska a pravděpodobně ho použili ruští vojáci. Za pomoci videozáznamů, zveřejněných místními lidmi v oblasti Bělgorod v Rusku v červnu, bylo možno identifikovat systém Buk, který byl viděn na Ukrajině 17. července jako součást konvoje vozidel systému Buk. Také bylo možné identifikovat ruskou brigádu, jejíž součástí tento stroj zjevně původně byl a která možná Buku použila, když byl na Ukrajině.

Systém protivzdušné obrany Buk lze identifikovat prostřednictvím celé řady jeho charakteristických rysů, včetně bílých značek na levé straně jeho šasi, a stop čísla, které bylo přemalováno. Zde je srovnání Buku, který je zaznamenán na dosud nezveřejněném videu, natočeném v Rusku 23. června, s dobře známou fotografií z časopisu Paris Match, na níž je tento raketomet Buk v Doněcku v 9 hodin ráno 17. července.

Informaci zveřejnil ruský novinář Igor Ostanin, který dělá investigativní práci ohledně ukrajinského konfliktu.

K tomu dodává, z dovolené, Karel Dolejší: "Vloni jsem musel odmítnout analýzu syrského chemického útoku z pera blogera s nickem Brown Moses. Teď je v centru [tohoto] projektu Bellingcat. Čtěte opatrně."

O šílené logice nenávisti mezi proamerickým a proruským táborem přisluhovačů v ČR

9. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud se v ČR jednoho dne stane něco analogického současnému dění na Ukrajině - různí lidé typu Jiřího Vyvadila a Martina Kollera zjevně spojují své naděje se sílícím ruským vlivem u nás - vyprofiluje se konflikt mezi proamerickým a proruským táborem přisluhovačů jako určující a každý bude volky nevolky cpán do této šílené logiky.

Zrovna včera Annika Nordgren Christensen publikovala článek o probíhajícím obratu ve švédské bezpečnostní politice. Země, která donedávna rekordně šetřila na zbrojení, teď mj. nakupuje 60 nových stíhaček.

Human Rights Watch: Maďarská policie zasáhla proti nevládním organizacím

9. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí dopoledne provedla desítka policistů razie v kancelářích dvou nevládních organizací v Budapešti. Organizace Ökotárs a Demnet jsou součástí čtyřčlenného konsorcia nevládek, které spravuje finance od zahraničních dárců pro nevládní organizace v Maďarsku. Policie zabránila zaměstnancům obou organizací, aby během jejich přítomnosti použili své mobilní telefony, a zkonfiskovala počítače a servery. Policie uvedla v médiích, že důvodem pro razii byla "zpronevěra a neschválená finanční činnost".

Češi na nejvyšší úrovni

9. 9. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Teprve až Miloš Zeman sestoupí (po druhém prezidentském období?) z hradních výšin a jme se psát svoje prezidentské paměti, dovíme se -- možná -- jestli jej čeští zpravodajci informovali o dnešní situaci na Ukrajině. Ovšem Zeman často uznává jako skutečnost, co sám jako skutečnost vidí -- a občas připouští, že jiní (ostatní) mohou vidět realitu jinak (nikoli jinou!).

O zneužívání charit

9. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zajímavý příspěvek v kontextu "polívací kampaně" a shánění peněz na výzkum smrtelných, neléčitelných nemocí, přinesl ve svém úctyhodném věku 95 let Lewis B. Cullman v The New York Book Review. Článek má název: "Stop the Misuse of Philantropy!" ("Zastavte zneužívání filantropie!"). Cituji aspoň část (překlad je můj):

Ultrajemný prach škodí zdraví

9. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Jízdní kola v Kodani

Tisková zpráva Dánského velvyslanectví v ČR a Centra pro životní prostředí a zdraví ze dne 8. září 2014

Znečištění vzduchu ultrajemným prachem v České republice ohrožuje zdraví lidí

Dánské řešení? Zavádění nízkoemisních zón a prachových filtrů, podpora městské cyklistiky

Praha, 8. září 2014 -- Výsledky měření ultrajemných prachových částic v České republice ukazují, že mohou představovat vážné nebezpečí pro zdraví obyvatel. Ukazují to výsledky měření, která na pozvání Dánského velvyslanectví v ČR a Centra pro životní prostředí a zdraví (1) provádí v Česku expert Dánské ekologické rady Kaare Press-Kristensen (2). Ultrajemné částice prachu mohou pronikat do různých částí lidské organismu a podílet na vzniku vážných chorob, zejména nemocí srdce a cév, včetně úmrtí na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Doněčtí vzbouřenečtí předáci oslavovali "vítězství nad kyjevskou fašistickou juntou"

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Při příležitosti oslav ukončení druhé světové války oslavovali v pondělí samozvaní předáci tzv. Doněcké lidové republiky to, co považují za vítězství nad Kyjevem.

Alexander Zacharčenko, samozvaný premiér Doněcké lidové republiky v pátek v Minsku podepsal mírovou dohodu s představitelem Ukrajiny, bývalým prezidentem Leonidem Kučmou. Součástí dohody je příměří, výměna všech zajatců a zvýšená autonomie pro regiony Doněck a Luhansk, s implicitním předpokladem, že zůstanou součástí Ukrajiny.

Poučení z krizového vývoje

8. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Přísliby NATO znějí tím nepřesvědčivěji, čím častěji jsou opakovány. Kdo skutečně věří, že obětujeme Chicago za Lvov, nebo Vilnius?

Peter Hitchens, Daily Mail

Nejvíce znepokojujícím zjištěním ze současné krize na Ukrajině je zjištěni, jehož jsme si samozřejmě byli vědomi už dávno, že když Rusko napadne nějakou zemi, Západ proti tomu nehne prstem. Uprostřed jásání, že je Česko nyní součástí "severoatlantické" civilizace, lidmi, jako je Alexander Vondra, Jan Rejžek či Karel Schwarzenberg, jsem se před časem, dávno před nynější krizí, dotázal kohosi z rodiny dlouholetých vysokých amerických diplomatů, zda je realistické očekávat, že by Západ České republice nebo střední Evropě obecně pomohl, kdyby se stala terčem vojenské agrese, řekněme z Východu. Odpověď zněla, "Samozřejmě, že ne."

Klíčovým volebním tématem v ČR je korupce, není jím "boj proti Romům"

8. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že sociální demokraté budou před komunálními volbami čelit leckde pokušení propagovat "boj proti nepřizpůsobivým", aby ulovili hlasy krajní pravice. Asi stojí za připomenutí, že levicové řešení "nepřizpůsobivosti" je změna systému ve smyslu "více peněz na sociální věci" a že tyto peníze lze nejlépe získat tím, že se zastaví rozkrádání veřejných peněz různými místními mafiemi. Program nenávisti vůči nepřizpůsobivým vždy sloužil pouze k odvedení pozornosti od loupení veřejných peněz.

Estonský rozvědčík byl zatčen při "ruském nájezdu přes hranici"

8. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

V pátek dopoledne podle četných svědectví z estonské strany vybuchly na estonské celnici na estonsko-ruském přechodu Luhamaa kouřové granáty, začaly být rušeny všechny rozhlasové a mobilní signály, náhle se objevili ozbrojení Rusové a odvlekli z estonského území do Ruska jednoho estonského činitele.

Jmenuje se Eston Kohver a je to kontrarozvědčík v estonské bezpečnostní agentuře Kapo, jehož úkolem v posledních několika letech bylo sledovat pašerácké kartely, které se pokoušejí přes přechod v Luhamaa pašovat zboží.

Evropané proti válce

7. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Podle poradce ukrajinského prezidenta Porošenka Jurije Lucenka mělo pět států přislíbit na summitu NATO jeho zemi moderní výzbroj a angažmá armádních poradců. Zpráva byla čtyřmi z nich vzápětí dementována s tím, že jejich pomoc bude výlučně tzv. "neletální", nebude tedy zahrnovat prostředky sloužící k zabíjení.

Ve stejný den přinesla Amnesty International zprávu, z níž vyplývá, že obě strany ukrajinského konfliktu se dopouštějí válečných zločinů. Přijmeme-li to jako fakt, pak jedny válečné zločince podporuje Rusko, druhé Evropská unie.

BRITÁNIE:

Zastánci jednotné Británie se zoufale snaží na poslední chvíli zabránit skotské nezávislosti

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Znepokojená kampaň proti referendu o skotské nezávislosti byla obviněna z paniky a nabízení falešných úplatků na poslední chvíli, poté, co se britský ministr financí George Osborne zapřísahal, že "vypracuje důvěryhodný časový rozvrh a proces", v jehož rámci mají být Skotsku poskytnuty další decentralizované pravomoci, aby zůstalo součástí velké Británie. Je to ovšem poněkud pozdě - referendum o skotské nezávislosti se koná za 10 dní, 18. září 2014.

Ještě bychom neměli nad příměřím na Ukrajině lámat hůl

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Ústřední otázkou je, zda nejnovější bombardování je projevem pokrytectví z Ruska, anebo, jak Moskva tvrdí, že má Moskva menší míru kontroly nad povstalci, než se domnívají západní vlády. Ta otázka je otevřená. Ovšem existují přesvědčivé důvody, proč Putin i Porošenko, pokud ne vzbouřenci, mají zřejmě upřímný zájem o ukončení bojů a proč zřejmě Putin je lépe než kdy předtím schopen to prosadit, píše Mary Dejevsky v deníku Guardian.

Informace od opolčenců Novoruska

7.9.2014 Zpráva od Igora Ivanoviče Strelkova

7. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Sesazený ruský velitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Strelkov zde pozoruhodně nadává a vyhrožuje všem: Pušilinovi, Antjufelevovi, Latyninové i Kremlu, upozorňují na Twitteru novináři:

Spolubojovníci a přičleněné dámy!

Zmije mě přesvědčila, abych odcestoval na fórum a řekl alespoň několik slov o tom, co se děje. Z mnoha důvodů se v žádném případě nebudu vyjadřovat k tomu, co se děje v Novorusku. Poznamenám jenom, že, abych to řekl jemně, "nejsem z toho u vytržení".

Dětská křižácká výprava pochoduje směrem k Rudému náměstí

7. 9. 2014

čas čtení 13 minut

Mezitím znějí přísliby NATO tím nepřesvědčivěji, čím častěji jsou opakovány. Kdo skutečně věří, že obětujeme Chicago za Lvov, nebo Vilnius?

Budeme opakovat idealistické pošetilosti, které vedly ke katastrofám v Iráku, v Sýrii a v Libyi? ptá se pravicový komentátor deníku Daily Mail Peter Hitchens v polemice s Benem Judahem, který v deníku New York Times vyzval Západ "Vyzbrojme Ukrajinu, nebo se vzdejme".

Jak může být "porážkou" dobytí milionů čtverečních kilometrů středovýchodní Evropy a likvidace komunismu? Proč potřebujeme víc území?

Jaký je morální imperativ, že "Západ" musí vlastnit Ukrajinu?

Zdá se mi, píše Peter Hitchens, že titíž lidé, kteří proměnili většinu Sýrie v kouřící, zaschlou krví pokrytou hromadu trosek a Libyi v hrnec krve a ohně, dělají obdobnou chybu jako v Damašku a v Tripolisu. Zaprvé si myslí, že protože ruská vláda je špatná (to je pravda), to, co ji nahradí, bude lepší (velmi sporné).

Bůh to chce!

7. 9. 2014

čas čtení 10 minut

Uri Avnery: God Wills It!

Před šesti desítkami let jsme moji přátelé a já varovali: když se nesmíříme s národními arabskými silami, budeme stát proti muslimským arabským silám.

Izraelsko-palestinský konflikt se zvrátí v židovsko-muslimský. Národnostní válka se stane náboženskou válkou.

Národnostní konflikty jsou v podstatě racionální. Týkají se území. Lze je vyřešit kompromisem.

Náboženské konflikty jsou iracionální. Každá strana věří v absolutní pravdu a automaticky pokládá každého jiného za neznaboha a nepřítele Boha Jediného.

Porošenko: Vzbouřenci "propustili 1200 zajatců"

8. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Proruští vzbouřenci na Ukrajině propustili 1200 zajatců, uvedl prezident Petro Porošenko, v rámci páteční dohody o příměří. Porošenko hovořil během návštěvy přístavu Mariupol, který byl v posledních dnech ostřelován proruskými jednotkami. Porošenko napsal na Twitteru: "Mariupol je Ukrajina. Nikomu toto území nevydáme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Volební podpora pro nezávislost Skotska poprvé přesáhla 50 procent

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Panikařící londýnská vláda chce na poslední chvíli nabídnout Skotsku historickou příležitost vypracovat pro Skotsko federální uspořádání uvnitř Británie, poté, co šokující nový průzkum veřejného mínění poprvé ukázal, že více než 50 procent Skotů bude 18. září hlasovat pro nezávislost.

Průzkum, který provedla organizace YouGov pro týdeník Sunday Times vyvolal v sobotu večer zemětřesení ve Skotsku i v Anglii, poté, co poprvé vyšlo najevo, že 51 procent Skotů zamýšlí hlasovat pro nezávislost a 49 procent proti nezávislosti, když se vyloučí občané, kteří dosud nejsou rozhodnuti.

Mike Smithson v týdeníku Observer ovšem poukazuje na to, že vzhledem k tomu, že se neprovádělo dostatečné množství průzkumů veřejného mínění ve Skotsku, nejsou žádné jednotlivé nynější průzkumy průkazné. Rozhodující roli budou mít v referendu lidi nad šedesát let a ženy, kteří mají tendenci spíš hlasovat proti nezávislosti. Smithson upozorňuje, že v referendu o nezávislosti v Quebecu r. 1995 měli v průzkumech veřejného mínění separatisté náskok 7 procent, avšak referendum prohráli.

Velmi důležité je vědomí, že motorem za kampaní pro skotskou nezávislost není nacionalismus, ale demokratický aktivismus obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vojáci: "My jsme ruští turisté"

6. 9. 2014

čas čtení 7 minut



Moderátor: Ukrajinský prezident Porošenko konstatoval, že projednal kroky směřující k trvalému příměří na východní Ukrajině s ruským prezidentem Putinem, stejně jako humanitární pomoc pro tento region. Avšak Rusko také varovalo, že bude reagovat na každé případné nové sankce od Evropské unie. Ty mají být zavedeny v pondělí. Mohly by být suspendovány, pokud by Moskva stáhla své jednotky a pokud neporuší příměří. Naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum byla v sobotu v Luhansku na východní Ukrajině, v jedné z bašt vzbouřenců. Channel Four News byly prvním západním týmem, který se dostal na luhanské letiště. Je to scéna snad nejtěžších bojů v této válce. V sobotu večer je Lindsey Hilsum v Krasnodonu, jen 10 km od ruské hranice a pevně v rukou vzbouřenců.

Lindsey Hilsum: Krišnane, příměří je víceméně dodržováno, ale právě jsme se dověděli, že ostřelování u luhanského letiště vedlo k návratu konvoje Červeného kříže s humanitárními zásobami. A to je opravdu škoda, protože, musím vám říci, že té humanitární pomoci je nutně zapotřebí. V Luhansku nemají lidi potraviny, neteče tam voda, nejde elektřina. A myslím, že nejzničenější místo, jaké jsem v této válce viděla, je luhanské letiště. Je to jedno z nejzničenějších míst, jaké jsem kdy viděla v jakékoliv válce. Moje reportáž tam začíná a obsahuje jeden záběr, který vás může znepokojit.

Pro všechny české "levičáky", kteří "rozumějí Orbánovi"

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Od druhé poloviny července se v Budapešti konaly protesty proti kontroverznímu památníku "na paměť obětí německé okupace Maďarska", který byl postaven v noci z 20. na 21. července.

Pomník zobrazuje Maďarsko jako archanděla Gabriela, na něhož útočí německý říšský orel. Kritikové poukazují na to, že pomník ignoruje vinu maďarského státu a samotných Maďarů, kteří během německé okupace poslali na smrt do koncentračních táborů asi 450 000 židů.

Demonstrací proti pomníku se účastnili mj. Ildiko Lendvai ze Socialistické strany a Tamas Bauer z Demokratické koalice. Předseda Demokratické koalice Ferenc Gyurcsany uvedl, že premiér Viktor Orbán "falšuje holocaust" tím, že nechal postavit v noci pomník, který "si plete vraha a oběť". Obvinil Orbána, že zneuctil všechny židovské, romské a homosexuální oběti holocaustu a dodal, že je to "charakteristické pro režim, který se neodváží stavět takové falešné sochy ve dne".

Zdroj v angličtině ZDE

O chování pražské politické šlechty

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kdyby realizaci konferencí v rámci českého předsednictví Evropské unii zajišťovali profesionální úředníci, nikdy by se konference ministra zahraničí Schwarzenberga nekonala v národní kulturní památce, státním zámku Hluboká, který kvůli dvoudenní konferenci měsíce vyklízeli a temperovali, vedle postavili elektrárnu a stanové zázemí pro novináře, aby se po dvou dnech všechno vracelo do původního stavu. Náklady za tuto taškařici představovaly podstatnou část z půl miliardy, kterou dostala firma Promopro za organizaci konferencí.

Takhle se chová politická šlechta. Vyžaduje notnou dávku cynismu od místopředsedy strany, jejíž předseda si nechá vyklidit národní kulturní památku, aby vehementně brojil proti vzniku úřednické šlechty. Není divu: profesionální státní správa by nic takového nepřipustila.

Václav Žák, Politická, nebo úřednická šlechta? ZDE

RFE/RL: Ukrajinská krize "rozbila visegrádskou skupinu"

6. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

"Velmi zajímavý článek o tom, jak ukrajinská krize rozbila visegrádskou skupinu," napsal na Twitteru analytik britského Royal United Services Institute Jonathan Eyal a doporučil text, který naleznete na stránkách amerického Rádia Svoboda/Svobodná Evropa. Článek Roberta Coalsona není nejobjektivnější, vyjadřuje otevřeně kritický postoj vůči těm středo- a východoevropským politikům, kteří stoprocentně nepodporují to, co by Rádio Svoboda/Svobodná Evropa zjevně rádo vidělo, totiž otevřeně nepřátelský postoj středovýchodní Evropy vůči Rusku.

Toto podporuje zpitomělá česká "levice":

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropská i ruská krajní pravice využívá chaos na válkou zmítaném východě a jihu Ukrajiny jako cvičiště pro další posílení bojeschopnosti. Členové extremistických uskupení s otevřeně fašistickou či neonacistickou, rasistickou a homofobní ideologií bojují na obou stranách fronty - na straně vládních ukrajinských jednotek i doněckých a luhanských rebelů. Postřílejí se neonacisté v absurdní krvavé řeži "za bílou rasu" navzájem? Anebo se po válce spojí dohromady?

Zní to jako pokračování slavného Orwellova románu 1984, tentokrát s názvem 2014. Pravicoví extremisté z Ruska, Ukrajiny i Evropy se aktivně zapojují do války na obou stranách fronty a navzájem se obviňují z fašismu. Místem setkání ultranacionalistů, kteří bojují proti ukrajinské armádě, národní gardě a dobrovolnickým praporům, se stal symbolicky poloostrov Krym, jehož anexe Ruskem vedla počátkem roku k vyhrocení konfliktu mezi západem a východem Ukrajiny a způsobila, že přerostl do mezinárodní konfrontace a vážnou velmocenskou krizi.

V jednom z kdysi luxusních sovětských hotelů pro zahraniční turisty Inturist v Jaltě, na pobřeží Černého moře, se v posledních srpnových dnech uskutečnilo pracovní setkání ruské a evropské krajní pravice -- přesněji té její části, která stojí proti Kyjevu a na straně Moskvy. Na konferenci nazvané "Rusko, Ukrajina, Novorusko" se sešli ultranacionalističtí politici a ideologové z Ruska, povstalečtí vůdci z odbojných oblastí na východě Ukrajiny, Podkarpatské Rusi a dvanácti evropských zemí.

Kompletní článek ZDE

Podívejte se, jak žvaní britský ministr obrany, že NATO Ukrajině nemůže pomoci

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Matt Frei: Rozhovor s britským ministrem obrany Michaelem Fallonem jsem zahájil otázkou, jestli NATO v podstatě hodilo Ukrajinu pod ruský autobus.

Michael Fallon, britský ministr obrany: Absolutně nikoliv. Pan prezident Porošenko nám dal najevo, že je se závěry summitu spokojen. My doufáme, že příměří potrvá a zabíjení skončí. Poslali jsme velmi jasný signál, nejen z tohoto summitu, ale i sankcemi, které zavedly Spojené státy a Evropská unie, že prezidentu Putinovi by nemělo být dovoleno, aby mu prošla takováto agrese.

Human Rights Watch: Ukrajinští vzbouřenci podrobují civilisty nuceným pracím

5. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Povstalecké jednotky na Ukrajině zatýkají civilisty na základě obvinění z porušování veřejného pořádku a podrobují je nuceným pracím.

V některých případech jsou členové těchto "trestních brigád" biti anebo podrobování dalšímu krutému či ponižujícímu zacházení. V některých případech, které zdokumentovala organizace Human Rights Watch, byli civilisté nuceni pracovat na kontrolních stanovištích nedaleko frontových linií, kde byli ohroženi útoky ukrajinských vládních jednotek.

Gaza Global!

5. 9. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 16 minut

Rozmlouvat rozzuřenému davu jeho nejoblíbenějšího nepřítele je nejen nevděčná, ale i nebezpečná činnost. O to víc, je-li zuřivost předem naplánovanou, kalkulovanou a manipulovanou součástí záměrů těch, kdo jsou od počátku neochvějně rozhodnuti jít do toho. Rozmlouvat v předvečer první světové války Němcům, Francouzům, Angličanům, že svaté válečné nadšení je jen nástrojem těch, kdo touží po nových koloniích a že přinese zkázu a smrt desítek milionů by vedlo rovnou před soud pro vlastizradu.

Česko a vláda pevné ruky

5. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

V ČR se po "pevné ruce" nevolá momentálně a kvůli nějaké deziluzi, volá se tu po ní neustále velmi dlouho, stačí si projít průzkumy veřejného mínění za poslední léta a do toho zasadit obdiv "levice" pro laskavé tatíčky Klause, Zemana, Castra, Cháveze, Orbána a Putina. Česká společnost se ráda chová jako stádo, ze kterého starostlivý pastýř vyřazuje "slabší kusy".

Pouze přestává fungovat protitlak, který autoritářské tendence do jisté míry držel na uzdě. Z části šlo dokonce o pouhý povrchní konformismus vůči západním normám.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36465