Drastické důsledky pro Británii, USA i Evropu

Británie: Boris Johnson zaznamenal v britských volbách drtivé vítězství

12. 12. 2019

čas čtení 7 minut

Hrozba pro demokracii všude na světě: Populisté a autoritáři si z Johnsonova vítězství vezmou příklad. Stačí do zblbnutí opakovat jednoduchou lež a máte vyhráno.

88 procent konzervativních reklam šířených na sociálních sítích bylo lživých.

BBC informuje, že 48 procent britských voličů hlasovalo pro protibrexitové strany. Národ zůstává rozdělen jako dosud.

Labouristé vyhráli jen ve velkých městech. Všude jinde, zejména na venkově, prohráli.

Proč Johnson vyhrál:
1. Opakoval do zblbnutí jediné, jednoduché, i když lživé heslo: Get Brexit Done - Realizovat brexit.
2. Kromě toho nepředložili konzervativci žádný program. Po volebním debaklu z roku 2017 se báli cokoliv navrhnout.
3. Rozsáhlý volební program Labouristické strany byl příliš složitý, nesrozumitelný a nepřehledný pro obyčejného voliče.

Toto je hrdinský nový začátek, řekl muž, který strávil úterý tím, že se schoval v ledničce.



Aktualizace 7. 30: Po vyhlášení výsledků z 642 z 650 volebních okrsků získal Boris Johnson 359 poslaneckých křesel, nárůst o 66 křesel. Skotští nacionalisté získali 49 poslanců, liberální demokrati jen 11. Šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová přišla o vlastní poslanecký mandát.

Labouristé ve Skotsku přišli o všechna křesla kromě jediného, které znovu získal ostrý kritik Jeremyho Corbyna Ian Murray. Konzervativci si ve Skotsku udrželi jen 6 z 13 křesel, která měli r. 2017. Skotští nacionalisté získali 49 křesel, jedno z nich však získala kandidátka suspendovaná nedávno za antisemitské výroky na sociálních sítích, takže se hlásí jen k 48.

Znamená to, že bude Boris Johnson více než schopen nechat v Dolní sněmovně schválit svou smlouvu s EU o odchodu z Evropské unie do 31. ledna 2020. Jiná věc je, co bude dál, protože nemá dost času na vyjednání nové obchodní dohody s EU do prosince 2020 a stále trvá možnost vypadnutí Británie z EU bez dohody, což je něco, co požadují konzervativni fundamentalisté.

Silná podpora pro skotské nacionalisty znamená, že budou vyžadovat nové referendum o skotské nezávislosti. V Severním Irsku poprvé získali většinu nacionalisté nad unionisty, požadující sjednocení Severního Irska s Irskou republikou.

Robert Peston, ITV: Zdá se, že podpora pro skotské nacionalisty ve Skotsku je kolem 50 procent. To je skutečně drtivé volební vítězství. Znamená to, že Nicola Sturegeonová bude zdůrazňovat, že má jasný mandát pro nové referendum o nezávislosti.
 

Philip Cowley upozorňuje, že průzkum provedený u východů z volebních místností má 65 poslaneckých křesel, kde je výsledek příliš těsný na to, aby se to dalo určit. Jenže do toho jsou zahrnuta i křesla, kterou jsou nyní započtena do celku labouristických křesel. Takže Johnsonova většina by mohla poklesnout, ale také se zvýšit.


Reakce ve Skotsku:

Mým anglickým bratrům: Jestli je tohle skutečně pravda, Vy zasraní ubozí ubozí idioti, co jste to udělali? My skotským bratrům: hahaha, ti zasraní idioti v Anglii jsou ale blbci, následuje nezávislost Skotska.



Tomasz Orynski:  K nám do práce přišel před několika dny anglický řidič dodávky. Povídal si s člověkem od nás ze skladiště a přišla řeč i na nezávislost Skotska.

"Nechápu, proč byste chtěli odejít z naší země?" řekl ten Angličan.

"A to je přesně právě proč," řekl Skot.


Pokud se průzkum o východu z volebních místností prokáže jako přesný bude to mít pro Británii, USA, ale i Evropu zřejmě drastické důsledky, poznamenává Jan Čulík:

- je nyní velmi pravděpodobný odchod Severního Irska a Skotska z Británie. Severní Irsko se sloučí s Irskou republikou a stejně jako Skotsko vstoupí do EU. Anglie zůstane osamocena. Bude to mít kataklysmatické dopady, celní hranice mezi severní Anglií a Skotskem není dobrý nápad, ale vznikne.

- Reportérka BBC Katya Adler informuje z Bruselu, že evropští politikové doufají ve velkou většinu pro Borise Johnsona. Znamenalo by to prý, že v Konzervativní straně nebude mít výraznou převahu jako dosud skupinka brexitérských fundamentalistů a pošuků. Je to příliš optimistický závěr - Johnson vyhnal z Konzervativní strany všechny normální konzervativce a udělal z ní ultrapravicovou sektu.
- Demokracie v Británii je ohrožena: UVĚDOMME SI, ŽE JOHNSON NENÍ DEMOKRAT. JE TO AUTORITÁŘ A POPULISTA. Johnson už před volbami naznačil, že se chce pomstít likvidací televize Channel 4, že chce odebrat právo BBC vybírat koncesionářský poplatek a zlikvidovat tak veřejnoprávní televizi, že chce omezit nezávislost Nejvyššího soudu a pravomoci parlamentu. Nyní vyšlo najevo, že se jeho poradce snažil zabránit tomu, aby média zveřejnila fotografii čtyřletého chlapce ležícího v nemocnici na zemi. Státní cenzura, to v Británii dosud nebylo. Labouristická strana za Corbyna se snažila prosazovat naivní socialismus, ten by ale nebyl tak škodlivý jako vláda podvodníků, lhářů a násilníků, jakou představuje Johnson a jeho mafie. Přesně to vyjádřil konzervativní analytik Peter Oborne ZDE.

- Nejvíce ohromující je však skutečnost, že Angličanům nevadí, že Johnson je nekompetentní idiot a notorický lhář. Zřejmě je svedl jeho jednoduchý slogan "Get Brexit done! - Realizujme brexit!" - jenže ti lidé nechápou, že je to lež, že brexit nelze realizovat. Inteligentní noviny tito lidé nečtou. Neorientují se ve složitosti brexitu a netuší, že pro ně bude znamenat ekonomickou katastrofu.

- Velká vina padá i na Labouristickou stranu, která propadla ideologickému šílenství a naprosté nekompetentnosti a neodpovědně si tak zahrávala s osudem země, protože nebyl v otázce brexitu schopna fungovat jako efektivní opozice.

- Velký dopad bude mít Johnsonovo vítězství i na svět: Potvrzuje to, že voličům nevadí, že jejich přední politik je lhář a podvodník, pokud vystupuje dostatečně agresivně. Je to předzvěst druhého Trumpova vítězství v amerických volbách. Samozřejmě, že si z Johnsonova vítězství vezmou poučení autoritáři všude na světě, i ve středovýchodní Evropě. Všeobecně hrozí rozklad demokracie.

Britské volby: U mnohých volebních míst se tvoří bezprecedentní dlouhé fronty voličů

12. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Mnozí voliči informují, že fronty jsou "plné mladých lidí".


Studenti na univerzitě v Surrey: Nemůžeme vám ukázat fotografii fronty na hlasování na University of Surrey v Guildfordu, protože je fronta uvnitř volební budovy a tam se nesmí fotografovat. Fronta je tam celý den.

Nicméně zveřejňujeme obraz situace od jednoho umělce:


Je možné, že by výsledek voleb mohli ovlivnit mladí lidé, kteří zuří, že je jejich země vyrvávána proti jejich vůli z Evropské unie? Fronty byly většinou plné mladých lidí. Na Twitteru mnozí doufají, pod hashtagem #YouthQuake (Zemětřesení způsobené mladými) (JČ).

30502

Jak dlouho přetrvá memento ostravské tragédie v korozivním digitálním prostředí?

Krutost a bolest v anomickém prostředí virtuálního pokřivení reality

12. 12. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Představa světa jako něčeho, kde mají místo jen šťastní a úspěšní. Svět vytěsňující skutečnost mimo hranice toho, jak chceme být vnímáni, abychom naplnili tuto normu. Zároveň naprostá banalizace utrpení, strádání a tragédie na úroveň obrovského množství neustále kmitajících obrazů, mezi nimiž se stává zkrvavené či mrtvé dítě jen okamžikem, který bude okamžitě překryt a zavalen hromadou obrazového smogu, jehož významovou souměřitelnost eliminuje informační množství a reálná neschopnost lidského mozku vyrovnat se s ním. Vítejte v krásném novém světě, o němž sice víme, že je toxický a zabíjí, neumíme se od něj ale odpoutat. Funkční okruhy života společnosti byly přeneseny do vnějšího prostoru, pro který se naše fyzická realita stala pouhým energetickým zdrojem pro parazitní virtualitu. 

Politický systém v éře sociálních sítí je rozbitý

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Shahmir Sanni, britský whistleblower: Jak ochránit demokracii před sociálními sítěmi a před překrucováním informací na internetu? Konkrétně v Británii jsme už svědky toho, jak porušování zákona a šíření dezinformací vedlo k snad nejchaotičtějšímu politickému období naší doby. Jediným způsobem, jak se tomu můžeme vyhnout, nebo tomu zabránit, je zavést regulační orgán, který 1. ověří každou reklamu, která má být zveřejńována na internetu, 2. zastaví politickou reklamu, pokud šíří falešné informace a 3. bude pohánět politiky a dárce finančních částek k odpovědnosti, takže veřejnost bude vědět, kdo jí posílá tyto informace a jak se za to platí.

Jestliže nevíte, odkud ty reklamy pocházejí, pak můžete věřit čemukoliv, co se vám objeví v počítači či v mobilu. Takže zaprvé, regulace. Zadruhé, potřebujeme zákony, které  budou ochraňovat veřejnost a které budou také ochraňovat politiky a novináře před šířením dezinformací. A nakonec, myslím, potřebujeme reformu volebního systému. Náš volební systém je zastaralý, naše demokracie a náš politický systém nebyly vytvořeny pro éru sociálních sítí. Nebyly vytvořeny pro éru dezinformací. Nebyly vytvořeny pro éru informací. Mám největší strach nikoliv z Johnsonovy vlády, ale z  pokračování tohoto cyklu, v jehož rámci je  veřejnost jen pořád systematicky podváděna.

A teď, když politické strany porozuměly obrovské moci sociálních sítí, a šíření informací na internetu, budou i nadále občany podvádět lhaním, dokud si lidé neuvědomí, že systém v této zemi je zkorumpovaný, že systém v této zemi je rozbitý.



Rozhovor Britských listů 249. Jak destabilizují dezinformace společnost?

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta



"Média nám z politické korektnosti zatajují hrůzy páchané migranty!" Bojovat proti dezinformacím je obtížné, vzhledem k tomu, že mnozí Češi vnímají už ten samotný pojem často podivně. Budování důvěry nelze vytvořit na internetu. Je nutno s lidmi osobně mluvit. Ne o dezinformacích, ale o podstatě kvalitní novinářské práce. O tom hovoří Bohumil Kartous s  Jaroslavem Valůchem, vedoucím projektu mediálního vzdělávání v projektu Transitions. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. prosince 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:

 

Nad diskusí ČRo Plus o populismu a krizi politiky

12. 12. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera na Českém rozhlase Plus proběhla diskuse o populismu, politické krizi, politických lídrech v obecně západní a specificky české demokracii. Byla to jedna z řady diskusí na aktuální témata, které Plus vysílá už delší dobu. Slyšel jsem asi všechny a už si z nich nic nepamatuji. Než zapomenu i tu včerejší, rád bych se podělil o pár věcí, které mne zaujaly.

Paní Jana Plodková v debatě kladla velký důraz na morálku v politice. Tak jsem si vzpomněl na Masarykovy řeči o morálce a na zkorumpovanou realitu prvorepublikové politiky. Paní Plodková dokonce použila argument, že politici by měli být takoví, aby se jim člověk nebál svěřit své děti. Tedy politik by měl být chůvou. Svěřili byste své děti Churchillovi? De Gaullovi? Rooseveltovi? Nebo i tomu Masarykovi?

Tohle je klimatická krize. Greenpeace vítá Babiše a další lídry EU vizí spálené budoucnosti

12. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Brusel 12. prosinec 2019 - 61 aktivistů a aktivistek ze sedmi evropských zemí včetně Česka přeneslo klimatickou krizi přímo na místo, kde se rozhoduje o budoucnosti klimatické politiky EU, která ovlivní celý svět. Dnes rozhoduje český premiér a další lídři EU o závazku na dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Co nejrychlejší dosažení uhlíkové neutrality je podmínkou naplnění cílů Pařížské klimatické dohody.  Speciální zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) o oteplení o 1,5 °C, která je souhrnem aktuálního vědeckého poznání o změně klimatu, jednoznačně říká, že je nutné zastavit globální oteplení na 1,5 °C, nebo budeme my, naše děti a životní prostředí, ve kterém žijeme, vystaveno katastrofálním dopadům změn klimatu.


National Endowment for Democracy: Anatomie měkké moci impéria

12. 12. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V uplynulých letech se slovo „nevládka“ stalo hanlivým označením zejména pro organizace pomáhající uprchlíkům a migrantům, které svoji činnost mnohdy realizují prostřednictvím grantů. Jestliže konání těchto uskupení mnohdy substituuje aktivity neschopných a indiferentních vlád a je úctyhodné - z části i proto, že obnažuje impotenci námi volených představitelů; něco jiného platí pro skutečné „politické neziskovky“, které se snaží vytvořit facelifting pro zpravidla zhoubnou politickou agendu velmocí. Třebaže se strategie tu či onde nutně liší, platí to pro všechny mocné státy nehledě na jejich ideologickou afiliaci.

Stává se BBC severokorejskou televizí?

12. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Reportérka BBC dnes, v den všeobecných voleb, hovoří o "většině, kterou si Boris Johnson tak zaslouží!"

Ve středu hovořila v reportáži hlavní komentátorka televize BBC Laura Kuensberg o tom, že "podle zaslaných poštovních hlasů to pro Labouristickou stranu mnohde vypadá špatně". Podle britského volebního zákona se nesmí před uzavřením volebních místností ve dni voleb ve 22 hodin zveřejňovat, jak kdo hlasoval. BBC popřela, že by Kuensbergová porušila volební zákon.


„Praha obyvatelná?“ Extinction Rebellion ČR symbolicky umře na pražském magistrátu. Aktivisté požadují ambicióznější přístup v boji s klimatickou změnou

11. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Extinction Rebellion  

Praha 12. prosince 2019, 12:30, Magistrát hl. m. Prahy, Mariánské nám.

Hnutí Extinction Rebellion ČR neboli Rebelie proti vyhynutí bude 12. prosince 2019 v Praze na Nové radnici protestovat za serióznější přístup zastupitelů ke klimatické změně. Aktivisté požadují vyhlášení stavu klimatické nouze na území hlavního města. Praha by se tím přidala k řadě dalších světových metropolí včetně Londýna, New Yorku či Říma, které se zavázaly dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality výrazně dříve než v roce 2050.

K tomu: 

Hospodaření OSBL za listopad 2019

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 669,89 Kč, výdaje byly 73 689 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Pozoruhodné: Konzervativec Oborne varuje před nebezpečím konzervatismu

12. 12. 2019

čas čtení 5 minut


Byl jsem loajální konzervativní volič. Donedávna jsem exkluzivně psal jen pro konzervativní tisk. Většina mých přátel a příbuzných jsou konzervativci. Avšak ve čtvrtek, nemůžu pro konzervativce hlasovat, píše známý, cenami oceňovaný, konzervativní novinář Peter Oborne.

Stalo se něco strašlivého. Konzervativní strana lže. Podvádí. Zastrašuje. Už to není ona moudrá, jemná, slušná strana z poválečné éry.

Přemýšlím, zda Boris Johnson a jeho bídná ekipa jsou vůbec konzervativci. Konzervatismus, jak já mu rozumím, je o veřejné službě, o velkomyslnosti, o instinktu zachovávat, co je v naší společnosti dobré: význam zákonnosti a institucí, podezření vůči skokům do tmy. Myslím na konzervatismus Burkeho, lorda Salisburyho, Oalkeshotta.

Britská zbrojovka BAE Systems a další evropské zbrojovky obviněny z účasti na válečných zločinech

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty


Skupina lidskoprávních organizací podala žalobu k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) proti britské zbrojovce BAE Systems a dalším zbrojovkám v Evropě, že se podílejí na válečných zločinech v konfliktu v Jemenu.

Jejich třistapadesátistránková analýza argumentuje, že letadla, střely a další zbraně, které vyrábí 10 zbrojovek, "přispělo ke kapacitě" Saúdskou Arábií vedené koalice v tomto válečném konfliktu. Koalice je obviňována z bombardování škol, nemocnic a civilistů během 26 leteckých úderů.

Radhya Almutawakel, předseda jemenské organizace Mwatana za lidská práva, zdůraznil: "Letecké úderý saúdské koalice způsobily v Jemenu obrovské ničení. Zbraně vyráběné v USA a v Evropě toto ničení umožnily. Po pěti letech trvání této války si zaslouží bezpočet jemenských obětí důvěryhodné vyšetřování všech pachatelů těchto zločinů, včetně těch, kteří se na nich potenciálně podíleli."

Uvědomujeme si vůbec rozměr katastrofy?!

12. 12. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Německo je prý třetím státem nejvíce postiženým klimatickou změnou a jejími následky v rámci planety. I kdyby se ten, kdo pojednání vydal, spletl v pořadí o pár míst; s vědomím, že klimaticky vzato je ČR v podstatě Německem, fakt nerozumím našemu klidu. Obrazně řečeno – blíží se výroční povodeň a my na břehu řeky rozmarně piknikujeme. Reálně nám kolabuje živá krajina a my na to dlabeme. Dílčím způsobem se leckdo snaží, ale celkové tempo adaptačních i klimatických opatření je zoufalé

Opatrujte křesťanské hodnoty, paní Maláčová

12. 12. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Hezké Vánoce, paní Maláčová, a hlavně i nadále opatrujte křesťanské hodnoty. Jo a pozdravujte Michaelu Tominovou. Ta byla také výborná. Oranžový klub nám dělá radost, holky.

Rekordy paní Jany. Miluji ten slovník z holdingu. Rekordy - přitom 101,5 Kč. To je minimální hodinová mzda v Polsku od roku 2020. V ČR 87,3 Kč od roku 2020. Polská minimální mzda bude od roku 2020 na 49,7 % průměrné. Minimální polská mzda na slušných 15.493,5 Kč, když uvážíme, že jde téměř o třetinu slabší ekonomiku s ohledem na HDP na obyvatele. A to není všechno. Na konci roku 2020 se zvedne polská minimální mzda znovu a to na 17.877 Kč. Na konci roku 2023 na 22.300 Kč. Já jen, aby to nezapadlo, paní Maláčová, aby to nezapadlo jako vy..

Klimatická krize: Děsivá fakta z Arktidy

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejnil svou výroční zprávu, která obsahuje několik děsivých zjištění. Je důležité zdůraznit, proč se tyto hrůzné věci dějí: protože jezdíte v autech poháněných fosilními palivy; protože své domy vytápíte uhlím a kvůli tomu, že volíte politiky, jako je Donald Trump a Mitch McConnel, vzkazuje Američanům Juan Cole.

Zde je pouze několik znepokojujících faktů uvedených ve zprávě NOAA:

Indický parlament schválil kontroverzní zákon

Jak Indie diskriminuje své muslimy

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Indický parlament schválil zákon, který uděluje migrantům občanství na základě náboženské příslušnosti. Organizace Human Rights Watch tento krok už dříve kritizovala s tím, že Indie porušuje své mezinárodní závazky. Tento zákon zaručují práva pouze nemuslimským imigrantům z převážně islámských zemí jako jsou Afghánistán, Bangladéš a Pákistán, píše web Informed Comment.

Politikové z vládnoucí strany BJP (Indická lidová strana) se podíleli na démonizaci muslimských imigrantů a žadatelů o azyl. Aby získali volební podporu, nazývali je „infiltrátory“. Kupříkladu ministr domácích záležitostí a úřadující prezident BJP Amit Shah označil Bangladéšany, kteří hledají v Indii práci, za „termity“. Sliboval, že pokud se jeho strana v roce 2019 dostane k moci, pošle všechny imigranty zpátky domů.

Na místě je univerzální odsudek jakéhokoliv prezidenta, který poruší zákon

12. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů USA představili dva články z chystané ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu se podle demokratů dopustil zločinů a přečinů, přičemž měl zneužít své pravomoci a obstruovat práci Kongresu. Donald Trump zastavil americkou vojenskou pomoc ukrajinské armádě do té doby, než Kyjev začne vyšetřovat jeho potenciálního politického rivala Joea Bidena - jak tvrdí demokraté.

Demokratický kongresman Ro Khanna soudí, že je naprosto zjevné, že Trump zneužil své pravomoci tím, že se snažil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přimět, aby vydupal ze země kompro na Bidena. A za druhé, prezident kladl překážky při vyšetřování tím, že instruoval své podřízené, aby nevypovídali před Kongresem; aby dělali průtahy a neposkytovali žádné důkazy.

„Je smutné vidět, jak prezident balancuje na hraně ústavy. Řekl jsem svým republikánským přátelům, že se diktátorské tendence mohou objevit jak na pravici, tak na levici. Ameriku chrání vláda práva a ústava. Na místě by měl být univerzální odsudek jakéhokoliv prezidenta, který poruší zákon,“ konstatuje Ro Khanna.

Více informací v angličtině ZDE

Boris Johnson se dnes před reportérem schoval v ledničce

11. 12. 2019

čas čtení 3 minuty



Boris Johnson se ve středu ráno uchýlil do ledničky, aby se vyhnul televiznímu interview. Ústředí Konzervativní strany je nervózní, že se volební náskok Konzervativců zmenšuje.



Johnsona oslovil produkční pracovník televizního pořadu komerční televize ITV Good Morning Britain Jonathan Swain, během jeho časné ranní návštěvy jedné mlékárny v severoanglickém Yorkshiru.

Když oslovil Swain Johnsona, řekl mu "Dobré jitro, pane premiére, můžeme vás požádat o rozhovor pro Good Morning Britain?" Johnsonův poradce je při tom na videu slyšet jak říká, "Ach do prdele!"

30523

Tisková zpráva NESEHNUTÍ a Solidarity with Rojava

Brno se opět postaví za lidská práva v Rojave

12. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

NESEHNUTÍ spolu s místní iniciativou Solidarity with Rojava Brno a Kurdským občanským sdružením ČR uspořádalo dne 10. prosince u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv solidární demonstraci za lidská práva v Sýrii. I nyní, když pozornost médií polevila, jsou civilní obyvatelé severní Sýrie stále v ohrožení a jsou porušována jejich základní lidská práva. Akce s názvem Solidarita s Rojavou bude zahájena na Janáčkově náměstí v 17 hodin, kde se po průvodu městem, za doprovodu Resistance Samby Brno, vrátí zpět a budou následovat projevy Kurdského občanského sdružení a audio-zpráva přímo ze severní Sýrie od Rojava Information Center.

Mezitím v Absurdistánu 112:

Pravda o impériu Otce Rydzyka

11. 12. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Zdá se, že po posledních volbách se postavy a témata z prvních kapitol tohoto seriálu vracejí. Je to opravdový návrat do minulosti. Například se právě ukázalo, že Edmund Janniger, jeden z pubertálních "poradců" Antoniho Macierewicze, pro svého šéfa stále ještě pracuje. Jistě, Antoni Macierewicz je dnes jen obyčejným poslancem, ovšem Jannigera také dnes neplatí polská vláda. Polska Fundacja Narodowa, Polská národní nadace, instituce vytvořená za účelem převádění peněz ze státem vlastněných podniků přátelům strany Právo a spravedlnost (pod záminkou šíření reklamy pro Polsko v zahraničí) zaplatila za jeho cestu do USA a jeho tamější ubytování více než 6000 dolarů.  Není jasné, jakou roli hrál Janniger během Macierewiczovy návštěvy na konferenci, ale v žádném případě nebyl ochoten tuto informaci zveřejnit - dokonce si najal nějaké newyorské právníky, kteří se pokusili zastrašovat novináře, aby jim zabránili o tom informovat. Mezitím Macierewicz sám na tu otázku odpověděl na Twitteru, způsobem, jak to říci diplomaticky, pro něho typickým:


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

EU citizens: Our foreign accent in England is now like the yellow star in Nazi Germany

11. 12. 2019 / Peter Kollega

čas čtení 4 minuty

I am a slave. I am an EU slave in the UK. Is it time to create a new country for 3,5 million slaves?

My response to Boris Johnson’s statement: “...they treat the UK as if it’s part of their own country”

Dear Mr Johnson

I am writing you on behalf of 3,5 million working European immigrants, on behalf of about 74% of the population of the lowest classes, on behalf of all who believe in the majesty of humanity, in the spirit of fair play, in common sense and elementary logic.

We came to your country to help your economy and you are insulting us. We came from EU countries to an EU country. The UK is still a member of the EU and we behave as if we were in our own country. You should be happy about this.


Afghánistán a vietnamský syndrom

11. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Sada dokumentů zpracovaných kanceláří úřadu Zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, SIGAR) známá jako Afghanistan Papers byla v pondělí publikována listem Washington Post ZDE. Tisíce stran vesměs anonymizovaných rozhovorů s insidery jednoznačně ukazují, že americká veřejnost byla po léta systematicky zaváděna, pokud jde o průběh konfliktu v Afghánistánu - nejdelší "války" v dějinách USA (2001-2019+).

Běžně vstup jako do samoobsluh?

11. 12. 2019 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Pozornost veřejnosti v ČR se 10. prosince 2019 výrazně soustředila na tragická úmrtí a těžká zranění v nemocnici v Ostravě, k nimž došlo v důsledku nečekané střelby jednoho z potenciálních pacientů, který pak rychle stačil uprchnout (a spáchal v autě sebevraždu, když zaregistroval nad sebou vrtulník). Policejní orgány se dostavily na místo činu neslýchaně rychle a stihly rovněž pohotově sledovat vraha během jeho útěku. Za ten rychlý postih vraha si zajisté kriminalisté zaslouží pochvalu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

"Byl krutý a krvežíznivý." - Čili sbohem, Vovo?

11. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina byl čečenský aktivista Zelimchan Changošvili zastřelený v srpnu v Berlíně ruským nájemným vrahem "krutý a krvežíznivý". Aniž předložil jakékoliv důkazy, Putin obvinil mrtvého z odpovědnosti za smrt 98 osob v moskevském metru ZDE. - Jestliže však neexistují dostatečné důkazy o Changošviliho krutosti a krvežíznivosti (protože kdyby existovaly, Kreml by s nimi ovšem dávno přispěchal na Interpol), v případě Putina samotného je situace poněkud odlišná.

Ruský ani běloruský lid si nepřejí anšlus Běloruska

11. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ne tak dva diktátoři. Jsou motivováni jinými záležitostmi - mocí a vlastnictvím. Putin chce anšlus, aby mohl být "znovuzvolen" v novém státě na dalších 12 let, udržel si moc pro rodinu a přátele. Lukašenko chce zůstat u moci a majetku sám a nedat je Putinovi k dispozici.

Lidé byli na atentát v Ostravě naprosto nepřipraveni. Proč?

10. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Střelba v Ostravě, pár náhodných postřehů..., napsal Josef Kundrát.  Mám to fakt blízko, když se trochu vykloním doma z okna, tak vidím přímo na místo, kde se to stalo. Je to nepříjemné, část rodiny v nemocnici pracuje, do kavárny přímo na poliklinice normálně chodí moje okolí atd. Někteří kamarádi tam mají blízké jako pacienty, probíhá tam výuka naší univerzity atd.

Ráno jsme po cestě autem do práce míjeli první policejní auto, bylo to asi 200 metrů od vstupu do nemocnice. Cestou do centra jsem minul policejních aut asi 10, měšťáky, neoznačené. První informace na internetu byly cca 45-60 minut po střelbě. Bezprostředně prostě nebylo jak zjistit, co se děje. Asi by dost pomohl třeba sms systém (aktivní střelec, zůstaňte doma nebo něco podobného).

Uhelná linka v české Watergate

10. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

UHELNÁ LINKA V ČESKÉ WATERGATE aneb JAK KELLNER, KŘETÍNSKÝ, VÁCLAV KLAUS MLADŠÍ a STARŠÍ, MILOŠ ZEMAN a STRUKTURY KOLEM ODS BUDUJÍ FOSILNÍ VLIVOVÉ SÍTĚ

- Ústřední postavou kauzy #PPFgate, v níž vyšlo najevo, že firma platila nemalé prostředky na kampaň pro čínský totalitární režim, na jehož území investovala cca 300 miliard korun, je Petr Kellner, nejbohatší Čech a majitel firmy PPF. Kellner je dlouhodobým sponzorem a podporovatelem Institutu Václava Klause, známého popírače fyzikálních zákonů a lidského vlivu na bezprecedentně se měnící zemské klima, píše František Marčík.

- Kellner nemá blízko pouze k bývalému prezidentu Klausovi, ale nově také k současnému prezidentu Miloši Zemanovi, který otevřeně hájí zájmy Putinova mafiánského režimu a totalitární Číny. Z návštěvy české státní delegace v Číně letěl Zeman zpět do Česka Kellnerovým soukromým letadlem na místo vládního speciálu.

Pozvánka: Přichází Bůh na náš svět?

11. 12. 2019 / Radek Mikula

čas čtení 1 minuta



Klademe-li si otázku existence osoby, která stojí mimo tento svět, je všemocná a každý z ná k ní má svůj neopakovatelný vztah přicházejí k nám dávná poselství nejrůznějších tradic.  Ta nám sdělují: ano, taková osoba existuje. Bůh je a byl tady, procházel se naším světem a mluvil s našimi předky. Ti to zaznamenali a jejich svědectví se stalo základem našeho náboženství.

V pátek se sejdou zástupkyně védského náboženství Šrímatí Šjámarání/Džadurání a zástupce křesťanské víry doc. ThDr. Václav Ježek PhD., aby mluvili jak o tom, co k této věci říkají posvátná písma jejich tradic, ale také o svém pohledu na to, jak je vylíčenou sestoupení Boha na naší Zemi v učení toho druhého.

Každý den nepřináší příležitost slyšet, jak věřící, kteří dosáhli vysokého stupně duchovního poznání obhajují víru, kterou přijali za svou, před postuláty odlišné víry. Jak zásadně odlišné to zjistí každý, kdo přijde.

V době změny klimatu je u moci panika

11. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Jak se planeta otepluje, k vyšším teplotám přechází i debata o změně klimatu. Rozumná debata se v těchto vystrašených časech stává stále obtížnější a lidé s racionálními argumenty jsou v nevýhodě, píše Zoran Arbutina.

Roztříštěný ostrov. Jak Británie brexitem ztratila směr

10. 12. 2019

čas čtení 13 minut

Aby se ušetřilo za elektřinu, Melia dětem doporučuje, aby si hrály ve tmě.


Chudí, nevzdělaní, zmatení a deprivovaní lidé. Varovná reportáž o tom, jak se země, která zanedbá své obyvatelstvo, dostane do začarovaného kruhu a ničivé spirály, z níž pak už není úniku.

Konzervativní vlády v Británii drsně zlikvidovaly sociální infrastrukturu a udržují velkou část obyvatelstva v chudobě a nevědomosti. Proto se tito lidé nechávají přímo oblbovat demagogickými bulvárními deníky, vlastněnými oligarchy, které je udržují v otroctví. V posledních týdnech přinášejí britské sdělovací prostředky názory nejchudších členů veřejnosti, zejména ze sociálně deprivovaných okresů severní Anglie. Skoro všichni mechanicky opakují lži a nesmysly, které jim vnucuje bulvární tisk vlastněný oligarchy, nejsou schopni pochopit svou situaci a budou zřejmě v nadcházejících volbách drtivou většinou hlasovat pro své utlačitele.

Patrick Kingsley, reportér deníku New York Times, projel v těchto dnech Británií a publikoval rozsáhlou, ale nesmírně deprimující reportáž o drastickém  rozkladu jedné evropské země.  (JČ)


Býval tady důl, na pokraji Shirebrooku, malého města uprostřed Anglie. Teď už je tady jen skladiště. Důl produkoval uhlí, které poskytovalo celé zemi energii. Ve skladišti se skladují tepláky. V dole jste měli zaručené celoživotní zaměstnání. Skladiště nabízí jen dočasnou práci za nejminimálnější mzdu.

Nový stavební zákon jako realita pod pěnou dní

9. 12. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Foto: Klára Dostálová

Až ke konci včerejších Otázek V. Moravce se ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová začala vymezovat proti právníkovi Petrovi Svobodovi, do té doby člověk žasl nad tím, že ta paní nepodá v přímém přenosu hned rezignaci. Řeč byla o stavebním zákonu. Ministryně kývala na to, jak všechno je špatně. Zejména brutální propad České republiky v žebříčku zemí podle délky stavebního řízení, jak ho zveřejňuje Světová banka.

Každý ví, že Reflex je sprostá žumpa, ale toto přesahuje všechny meze

9. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



V ČR je široké povědomí, že týdeník Reflex je jednou z nejhnusnějších publikací, jaká v té zemi  existuje, a slušní lidé by se ho nedotkli ani třímetrovou tyčí.

Jenže to, co tam nyní provedl Marek Stoniš, přesahuje všechny meze a jistě porušuje i paragrafy českého trestního zákoníku o vyvolávání nenávisti vůči náboženským  a kulturním menšinám. K rozhodnutí českého Nejvyššího soudu, že zákazem somálské studentce střední zdravotnické školy v Ruské ulici v Praze byla porušena její lidská práva, publikoval Stoniš v Reflexu nenávistný blábol o tom, že "si muslimové podmaňují českou justici". Stoniš konstruuje neexistující "válku civilizací" mezi Čechy a muslimy.

K tomu poznamenává mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein:
 
Is there a competition for stupid going on? Or just who can be the biggest hate-monger?
And has Reflex decided to forget that the law - national and international - guarantees freedom of religion?
“Let’s go out and find the most ignorant, most hate-baiting thing someone can say...”
“Maybe it will encourage the baying crowd to go murder someone, and then we can publish the photos!”
Sick.


Probíhá snad soutěž o to, kdo se projeví jako nejblbější? Anebo jako největší šiřitel nenávisti?
A Reflex se rozhodl ignorovat skutečnost, že právo - české i mezinárodní - zaručuje svobodu náboženského přesvědčení?
"Vyhledejme a publikujme tu nejzabedněnější a nejnenávistnější věc, kterou kdo dokáže říct... Možná, že to povzbudí řvoucí dav nenávistníků, aby někoho zavraždil, a my pak z toho vydáme fotografie!"
Hnus.

Chceme-li vycházet s Říší...

9. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jen během uplynulé soboty zabila ruská letadla v Sýrii nejméně 22 civilistů, z toho 11 dětí ZDE. Poté co ukrajinský prezident Zelenskij před Moskvou kapituloval a souhlasil s ponižující dohodou o Donbasu, Kyjev přece jen odeslal do Haagu údaje o ruských popravách válečných zajatců ZDE; Kremlem kontrolované síly pak jen v sobotu "v rámci míru" desetkrát zahájily palbu na ukrajinské pozice, jednoho vojáka zabily a tři zranily ZDE.

Neexistuje dnes v západní Evropě více prorusky naladěná země než Německo; a přece i to aktuálně řeší Kremlem zorganizovanou politickou vraždu na svém území, jejíž pachatel, dobře známý z předchozích kauz ruských politických vražd, musel být z důvodů hrozícího násilného odstranění umístěn do věznice s nejpřísnějším bezpečnostním režimem ZDE ZDE. - Mezitím komentátoři bez znalosti ruského jazyka a reálií zasobují veřejnost groteskními doporučeními ohledně toho, jak má prý Česká republika údajně s tímto Ruskem vycházet.

Napořád nám (pů)jde o „udržitelný ekonomický rozvoj“?

9. 12. 2019 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut



V 19. století, brzy po vzniku Spojených států (1776) a po vypuknutí „Velké francouzské revoluce“ (1789), jako kdyby především přestala být „svatá“ a automaticky „požehnaná“ moc panovníků, údajně dokonce jako „boží dar“. Souběžně taky takto se začala bortit představa o relativní nedotknutelnosti a trvalosti feudálního systému. Poměrně brzy nato, v „revolučním roce“ 1848 – jako hned nečekaná předzvěst příštích nemalých především sociálně-politických a ekonomických problémů – vyšel tiskem Marxův „Kapitál“. Ve druhé polovině 19. století vzrostl viditelně především v Evropě v jejich tehdy průmyslově nejvyspělejších oblastech tlak „středních vrstev“ na větší podíl na ekonomických právech a na výkonu politické moci. Po vzniku Německého císařství (po vojenské porážce Francie Pruskem; 1871) jako kdyby se počala v Evropě rodit nová ekonomicko-politická struktura; světovou „jedničkou“ ovšem už předtím byla, ale i potom zůstávala Velká Británie (takto pojmenovaná pro nastávající čas již roku 1707; s rozšířením o Irsko k roku 1801).

Šest lidí zastřeleno v ostravské nemocnici

10. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V čekárně Fakultní nemocnice Ostrava zastřelil muž šest lidí a utekl. To se děje, jsou-li v obyvatelstvu střelné zbraně. Začíná ČR napoodobovat neustálým vražděním civilistů Spojené státy? K podobnému indicentuy došlo naposledy v roce 2015 v Uherském Brodu, kde pachatel zastřelil osm lidí.  (JČ)

Toto říká trestně stíhaný premiér, jehož podnik Synthesia vyrábí produkty do střelného prachu a průmyslových rozbušek, poznamenává Albín Sybera.



 

Skandál: Vláda odmítla kompostovat bioodpad, místo toho se bude dál skládkovat až do roku 2030

10. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

 

V EU je to zakázáno už 20 let

tisková zpráva hnutí Duha

Vláda dnes schválila a k diskusi do Poslanecké sněmovny poslala dlouho připravovaný návrh nového zákona o odpadech. Nová legislativa by podle celoevropské shody měla zajistit, aby evropské země používaly odpady především jako druhotné suroviny. Vláda však navrhuje zahrabávat na skládky snadno kompostovatelné odpady ještě dalších deset let. V celé Evropské unii je přitom již 20 let zakázáno ukládat na skládky odpady bez předchozí úpravy a Česko za to hrozí každý rok sankce ve výši přes 60 mil. Kč.


Přijde Praha o historické památky? Nový stavební zákon zásadně ohrožuje jejich ochranu

10. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Arniky – Centra pro podporu občanů

PRAHA – Podle návrhu nového stavebního zákona nebudou smět památkáři zasahovat do stavebního řízení závaznými stanovisky, což má údajně výstavbu urychlit. Osud nejen pražských památek dává nový zákon do rukou úředníků stavebních úřadů a developerů. Příprava paragrafového znění stavebního zákona je téměř u konce, přestože se kvůli tomu historické centrum Prahy může ocitnout na seznamu památek, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku.

O odborných otázkách památkové ochrany už nebudou rozhodovat památkáři, ale stavební úřady v nové centralizované soustavě státní správy.

Jesličky...

10. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Tyto jesličky v jednom kalifornském kostele znázorňují Ježíše, Marii a Josefa jako rodinu rozdělenou na hranici a uvrženou do klecí - tak, jak se to děje tisícům rodin v důsledku šokující praxe Trumpovy vlády. Veselé Vánoce.

Celkem bylo násilně na americko-mexické hranici odděleno od rodičů 2737 dětí:


Zvedněme hlas proti násilí. Nová iniciativa žádá o pomoc

10. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Nová iniciativa odborných nevládních organizací Hlas proti násilí vyzývá politiky k přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (tzv. Istanbulské úmluvy). Tu Česká republika sice již podepsala, ale její pomoc nevyužívá, neboť ji dosud neratifikovala. Na Den lidských práv (10. prosinec) koalice Hlas proti násilí spouští kampaň, ve které chce skrze příběhy obětí prolomit mlčení a ukázat, že Čechům a Češkám osudy obětí násilí nejsou lhostejné.

Boris Johnson: "Migranti z EU se chovají v Británii, jako by to byla jejich země. Zabráním tomu"

9. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Příliš dlouho mají migranti z Evropské unie možnost chovat se v Británii, jako by to byla jejich země. Zabráním tomu," konstatoval v neděli Boris Johnson. 


Sinopsis: Žádáme nápravu proti difamačním a nepravdivým tvrzením společnosti Home Credit

9. 12. 2019

čas čtení 6 minut

Odpověď Projektu Sinopsis na předžalobní výzvu od společnosti Home Credit

Ústav AcaMedia jako provozovatel Projektu Sinopsis reagoval dnes prostřednictvím svého právního zástupce Mgr. Jiřího Kučery z advokátní kanceláře Kučera & Associates na předžalobní výzvu společnosti Home Credit.

Mgr. Kučera je současně místopředsedou správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který vyjádřil Projektu Sinopsis podporu. Ve své Odpovědi požadavky a argumenty uvedené v předžalobní  výzvě odmítáme s podrobným rozkladem rozporovaných pasáží v napadeném textu.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23842