REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Také u našich západních sousedů se setkávají s propadem očkovací kampaně - právě ve chvíli, kdy se druhá dávka vakcíny stává důležitější než kdy dříve. Přečtěte si, co s tím spolková vláda hodlá dělat.  


Oldřich Maděra popisuje vysvětlení úřadů ohledně nedávné havárie na JE Temelín. Dozvíte se ale zároveň i to, jak daleko byla letos Čína od vlastního Černobylu. Tomasz Oryński  přináší shrnutí dění v Polsku, jemuž dominuje otázka: Zachrání severní sousedy politický comeback Donalda Tuska? A Karel Dolejší se zamýšlí nad otázkou, jak může napřesrok dopadnout české předsednictví EU, když mu Babišova vláda nevěnuje žádnou pozornost a nestanovila pro ně žádné priority.

Velká Británie se s dramatickým rozšířením koronavirové varianty delta stává jedinou evropskou zemí, kde se nákaza nyní šíří rekordní měrou. Tato země se tak stala pozoruhodnou Petriho miskou: co bude dál? V úterý bylo v Británii zaznamenáno více než 29 000 nákaz, mezi mladými lidmi, a počet nákaz se zdvojnásobuje každých 9 dní. Přesto se britská vláda nesmyslně rozhodla všechna karanténní opatření rozvolnit, protože si myslí, že nákazy u převážně očkovaného obyvatelstva nezpůsobují mnoho úmrtí. Jenže z toho vyplývá, že během léta se v Británii nakazí 2 miliony lidí a 10 milionů bude muset jít do karantény, což bude znamenat rozval ekonomiky. Jak to dopadne s variantou delta v ostatní Evropě? Čtěte!


Rozhovor Britských listů 405. Lidé postižení tornádem žijí bez střech a oken a ve strachu z počasí

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Jižní Morava, nedávno postižená tornádem, není úplně bez zkušeností s přírodními katastrofami. Několikrát v minulosti byla postižena ničivými povodněmi. Přesto, šokujícím způsobem, dodnes v regionu neexistuje řádně efektivní, koordinovaný systém pro řešení krizových situací, jichž se sílícím globálním oteplováním bude stále více. Zlata Maděričová, jedna z obětí tornáda, dům jejíž rodiny byl vážně poškozen, poukazuje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem na chaotickou absenci řádné koordinace při poskytování pomoci obětem této přírodní katastrofy, a na nedostatek managementu. Odstraňování škod bude dlouhodobé a je nutné nezapomínat, že lidé v postižených obcích stále žijí v domech bez střech, bez oken a za jinak velmi ztížených podmínek. A samozřejmě ve strachu, který posiluje nejisté počasí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. července 2021.



Havárie přívodního vedení JE Temelín - odpověď úřadů

7. 7. 2021

čas čtení 16 minut

- Odpověď ing. Petra Krse ze Státního ústavu pro jadernou bezpečnost na dotaz ing. Oldřicha Maděry ohledně nedávné havárie přívodního vedení JE Temelín ZDE

Oldřich Maděra k tomu dodává:

Přiznám se, že pod nánosem propagandy jsem i já považoval dost dlouho Temelín za celkem dobře udělané technické dílo. No jo, jenže ono bylo sice dostavěno 2002, stavba zahájena 1989, ale technické řešení tak z 1965-1970. Kdo má doma televizi, pračku nebo auto z 1965?

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Čína zaznamenala od letošního ledna dosud největší nárůst nákaz

7. 7. 2021

čas čtení 6 minut

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (28,69 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-západ  (25,61) a Plzeň (23,58). V úterý 6.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 107 denních nákaz, jenže o svátcích registrace v ČR řádně nefunguje.   V ČR do 6.7. zemřelo  30 311 lidí. V nemocnicích je 27 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 668 277 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 036 273 osob, druhou dávkou 3 466 049 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 34  procent obyvatelstva.

- Britští poslanci a vládní zdravotničtí poradci jsou zahlceni vlnou emailů od znepokojených občanů, kteří jsou klinicky zranitelní covidem, poté, co se Johnsonova vláda rozhodla dne 19. července zrušit veškerá protikoronavirová opatření, přestože míra nákaz v Británii astronomicky stoupá. Johnsonova vláda jim neposkytla žádné informace, co mají činit. Ve středu dosáhl denní počet nákaz v Británii počtu 32 548, v nemocnicích je 2446 osob, o 717 více než minulý týden, a zemřelo 33 osob, o 19 více než v tentýž den minulý týden. V Británii žijí dva miliony občanů, kteří jsou extremně klinicky zranitelní a kteří během pandemie se na doporučení vládních úřadů zcela izolovali od veřejnosti. ZDE   

- Politikové v Irsku i v Severním Irsku vyjádřili znepokojení nad plánem Johnsonovy vlády zrušit veškerá karanténní opatření v době, kd v británii  astronomicky stoupá počet nákaz na covid. Irská vláda v Dublinu varovala, že toto rozhodnutí postihne Irsko, které se připravuje na vlnu infekcí v důsledku rozšíření varianty delta. Náměstkyně severoirského premiéra Michelle O'Neill označila Johnsonovy plány za "neodpovědné". Nepřímo kritizovala Johnsonovo rozhodnutí i vláda na Novém Zélandě, která uvedla, že v žádném případě nepůjde cestou Británie. ZDE  

- Varianta delta má daleko větší dopad na mladší lidi než jiné mutace koronaviru, varují australští epidemiologové. Stále větší počet lidí pod 55 let je v Austrálii hospitalizován.

- Od začátku pandemie byly v Británii postiženy dlouhým covidem 2 miliony lidí, v současnosti s dlouhým covidem tam žije téměř milion osob. Téměř 400 000 Britů žije s dlouhým covidem déle než rok. Většinou jsou to mladí lidé. ZDE 

- Čína registrovala ve středu 57 nových nákaz koronavirem, je to o 23 případů více než o den dříve. Je to nejvyšší denní počet nákaz od 30. ledna 2021.

- Rusko, které bojuje s velkým nárůstem nákaz, v úterý registrovalo nový národní rekord 737 úmrtí během předchozích 24 hodin.

27812

O potřebnosti "prověřených kádrů"

7. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Kandidát na místo vrchního státního zástupce ještě pár měsíců před pádem starého režimu posílal za mříže odpírače vojenské služby. 
  • Prokázal tím nulový respekt k mravní integritě a lidským právům, nad něž ještě i dnes nadřazuje účelově vykládaný právní pozitivismus. 
  • V situaci, kdy by český vrchní státní zástupce měl odolávat systematickým tlakům na politicky motivované zásahy do justice, jde jednoznačně o nevhodného kandidáta na takový post. 

Mezitím v Absurdistánu 182:

Zachrání návrat Donalda Tuska Polsko?

7. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

- Donald Tusk se z EU vrací do polské politiky. Polsko se ale změnilo, může přesvědčit mladé Poláky, aby ho podpořili?
- Manželka rektora polské univerzity ukradla dizertaci, protože potřebuje doktorát k jmenování děkankou
- Obrovské korupční skandály v souvislosti s kontrakty pro boj proti pandemii "nejsou podle polských prokurátorů problém".
- Bývalý šéf polské kontrarozvědky varuje před ruským vlivem v polské vládě
- Renovace měst: Polsko horlivě odstraňuje zeleň z náměstí a ulic

Vládou strany PiS kontrolovaná televize TVP nejenže zarámovala záběr Donalda Tuska tak, aby to vypadalo, že má rohy ďábla, ale také došlo k "poruše", takže Tusk vypadá, jako že se proměnil v démona. Takhle funguje propaganda strany PiS...



 16524

České předsednictví EU: Povede slepý hluchého?

7. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Babišova vláda zcela vypouští přípravu českého předsednictví unie v roce 2022. 
  • Je to svým způsobem pochopitelné, protože kvůli premiérově střetu zájmů se nachází v mezinárodní izolaci. 
  • V případě pokračování Babiše po podzimních českých volbách se tak nemůže podařit ani zpřísnění unijního kurzu vůči Rusku na základě kauzy Vrbětice - téma, které by slibovalo nejvíce spojenců mezi členskými státy.

29544

Donald Trump: "Hitler udělal spoustu dobrého!"

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty



V roce 2018, během své cesty do Evropy k stému výročí ukončení první světové války, tvrdil Donald Trump svému tehdejšímu šéfu štábu Johnu Kellymu: "No, Hitler udělal spoustu dobrých věcí!"

Tento výrok Kellyho, bývalého amerického armádního generála, "ohromil", píše podle deníku Wall Street Journal nová kniha Michaela Bendera s názvem Frankly, We Did Win This Election (Upřímně řečeno, my jsme tyhle volby opravdu vyhráli).

Bender informuje, že Trump učinil tento výrok během neformální lekce z historie, v níž Kelly připomněl Trumpovi, které země byly během první světové války na které straně konfliktu a vysvětlil souvislosti mezi první a druhou světovou válkou a všemi Hitlerovými zločiny.

Rozhovor Britských listů 404. Můžeme po tornádu ignorovat klimatickou katastrofu?

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Mnozí tvrdí v českých médiích, že nedávné tornádo na jižní Moravě nemělo vůbec , ale vůbec nic společného s globálním oteplováním. Až na to, že globální oteplování nám přineslo extrémy počasí, vedra, přívalové deště, záplavy. Jak by měli lidé v České republice na problém klimatické změny reagovat? O tom hovoří Jan Čulík s environmentalistou Janem Hollanem z organizace Czech Globe, Ústavu pro výzkum globální změny v Brně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. července 2021.

Viz též publikace
Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, Ochrana klimatu

Ke stažení zde:
https://www.veronica.cz/publikace-ke-stazeni?i=109



K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16518

Jak Německo bojuje s únavou z očkování

7. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

  • V Německu roste počet rušených očkovacích termínů. 
  • Dochází k tomu právě v době, kdy kvůli šíření varianty delta roste význam druhé dávky. 
  • Vláda plánuje nahradit reklamní kampaň s účastí politiků a zdravotníků jinou s celebritami a influencery, aby se pokusila přesvědčit nerozhodnuté a skeptiky. 

 17248

Maďarsko: Rada Evropy vyzývá ke zvážení ústavních dodatků

7. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Expertní orgán Rady Evropy vyzval Budapešť, aby zvážila zrušení vloni přijatých ústavních dodatků.
  • Tyto dodatky byly v rámci protipandemických opatření schváleny v mimořádném právním režimu.
  • Dodatky podle Benátské komise ohrožují lidská práva, akademickou svobodu a právní stát. 

 16987

Jak se Tchaj-šan málem stal čínským Černobylem

7. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

  • Havárie elektrárny v čínském Tchaj-šanu se odehrála podle černobylského nebo wu-chanského scénáře. 
  • Autoritářské režimy vždy potlačují nežádoucí informace a nelze jim důvěřovat, pokud jde o otázku nezbytné transparentnosti. 
  • Britská vláda by měla ve světle tchaj-šanské kauzy přehodnotit výstavbu jaderných elektráren s čínskou účastí. 

Tisková zpráva:

Markéta Gregorová: Diskuze o LGBT+ má být ideologická, ne násilná

7. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Stejně jako každý rok, i letos musela Tbilisi Pride, tedy pochod LGBT+ komunity a jejích podporovatelů v Gruzii, čelit odpůrcům. Loni se nakonec vůbec nekonala, jelikož policie prohlásila, že nedokáže zajistit bezpečí účastníků proti krajně pravicovým extrémistům. Letošní rok byl pochod rozprostřen do několika míst, aby se účastníci vyhnuli střetům - organizovaní odpůrci ale umístili na všechna ohlášená místa i své podporovatele, napadli sídlo organizátorů Tbilisi Pride, kde ničili majetek, napadli pět desítek novinářů, vloupali se na balkony, které na sobě měly duhovou vlajku a poslali do nemocnice nespočet aktivistů, ale i turistů, kteří podle nich vypadali příliš “homosexuálně”.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17282

Rusko "může využít plynovod Nord Stream 2 k vojenským účelům"

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Ukrajinští experti na již existujících příkladech z Černého moře poukazují na možnost vojenského využití plynovodu Nord Stream 2. 
  • Ten by se mohl stát řetězcem senzorů monitorujícím vojenskou lodní dopravu NATO v Baltském moři.
  • Německá spolková vláda však o problémech s Nord Streamem 2 nechce ani slyšet, i když západní experti berou podezření velmi vážně. 

18016

Zpráva: 80 % veřejných investic v EU jde do zdravotnictví a vzdělání

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Veřejný sektor je v EU zpravidla hlavním investorem do "lidského kapitálu" - především pokud jde o vzdělávání a zdravotnictví.
  • Naopak dominantní podíl investic do fyzického kapitálu zpravidla pochází ze sektoru soukromého. 
  • Jen 20 % všech veřejných investic v členských zemích směřuje do infrastruktury. 

Rozhovor Britských listů 401. Smrt Stanislava Tomáše: Policie donutila Tepličany mlčet

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


V souvislosti se sobotním úmrtím Stanislava Tomáše, pracovníka ochranky v jednom teplickém supermarketu, po jeho "znehybnění" místními policisty, hovoří o okolnostech tohoto případu Jan Čulík s romským aktivistou Jozefem Mikerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. června 2021.

 17340

Pojistka na tornádo

1. 7. 2021 / David Marenčák

čas čtení 7 minut

Sekundární viktimizace obětí, česky druhotné obviňování lidí čímkoli zasažených, že si za své neštěstí mohou sami, tedy přidávání na hromadu již existujícího trápení dalších nepříjemností, je velice populární psychologicko-sociologický jev. V základu a nejčastěji je populární ze třech důvodů/motivů. Prvním je psychohygienický únik, úleva či sebekonejšení. Při něm jedinec čelící nějaké hrůze potřebuje v hlavě uspořádat svět tak, aniž by něco reálně musel dělat, aby mu žádné nebezpeční nehrozilo. Je to vlastně lhaní si do kapsy, ale zejména krátkodobě to funguje spolehlivě. 

 16933

Blahobyt Rusů se za rok propadl o 9,6 %

7. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Přestože Putinova administrativa hýří sliby a plány ohledně zvyšování blahobytu, skutečnost je jiná. 
  • Průměrný majetek připadající na osobu klesá a většina lidí přitom disponuje výrazně podprůměrným majetkem. 
  • Z hlediska podílu osob s majetkem vyšším než 10 000 dolarů Rusko předstihuje i chudá Nikaragua. 

 17361

Umění zájmu (Proti prázdnému paláci)

1. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

30. června 2021 každý z několika desítek participujících z umělců a umělkyň vstoupil do prostor Veletržního paláce Národní galerie a zde solidárně zanechal dílo svého kolegy či kolegyně jako připomínku setrvale nenaplněného potenciálu Národní galerie v Praze.

 

Smyslem akce „pozitivního vzdoru“ je nejen upozornit na trvale sestupující kvalitu NGP, nejen na vyprázdněné sály Veletržáku, nejen na neprofesionalitu části vedení současné NGP, na absenci výstavních plánu NGP, ale nechceme  se dále dívat na strnulost vrcholového vedení současné NGP, kterou ti schopnější odborníci opouštějí kvůli chybějící motivaci a nedostatku inspirací.

 

Média ve střední a jihovýchodní Evropě čelí politickému tlaku, polarizaci veřejného mínění a snahám oligarchických vlastníků zasahovat do obsahu

30. 6. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

V Česku je věnována mimořádná pozornost Andreji Babišovi také na úkor dalších oligarchů-mediálních magnátů

Předposlední červnový den byla živě odvysílána online prezentace výsledků projektu o stavu médií v regionu, na kterém se podílely organizace monitorující stav médií z Česka, Maďarska, Rumunska a Slovenska.

Projekt kombinoval různé metodologické postupy zahrnující sběr dat, veřejných mínění, rozhovorů s novináři, analýzy různých segmentů trhu či právních případů. V rámci českého příspěvku MediaForum byly prezentovány poznatky z anonymizovaných rozhovorů s českými novináři.

Rozhovor Britských listů 402. Sport jako nástroj nacionalismu a rasismu

28. 6. 2021

čas čtení 3 minuty



Chceme být na Východě?

Fotbal se stal v posledních měsících několikrát jablkem sváru v otázce identity. Jak odmítání maďarských hráčů a fanoušků symbolického poklekání před zápasem jako vyjádření odporu vůči rasismu, tak přímý verbální rasistický útok hráče Slávie Praha vůči hráči tmavé pleti z týmu Glasgow Rangers znovu poukazují na to, že sport, zejména sport historicky zdůrazňující určitou kmenovou příslušnost (nacionální nebo třídní), zůstává silným pojítkem a vyjádřením hodnotové identity určité kultury. Jako takový pak může sloužit podpoře hodnot prosociálních, v rámci spektra základních lidských práv a svobod, tak úplně opačnému zájmu. A nejen to, sport se může stát přímým nástrojem k vyvolávání "identitárního" konfliktu, jako v případě podezření na skupiny ruských fanoušků, které se snažily systematicky provokovat násilné konflikty během mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2016. Tehdy byl ruský tým za chování fanoušků z mistrovství vyloučen. Je zřejmé a ukazuje se to na obranné reakci řady českých médií vůči rasistickém u chování hráče Slávie, že podobné incidenty mohou významně upevnit určité hodnotové postoje, spojené s populistickou, iliberální rétorikou odmítající lidská práva a jejich ochranu, u širší veřejnosti, která jinak do takto orientované společenské diskuse nevstupuje a nevnímá ji jako zásadní. Loajalita vůči příslušnosti (ke klubu, k národnímu týmu) může sehrát významnou roli při hledání vlastního postoje k podobnému konfliktu. Jednoduše řečeno, český fanoušek Slavie nebo maďarský fanoušek reprezentace může generalizovat svůj postoj jako obranu "normality" proti údajně vyšinuté, multikulturní, politicky hyperkorektní Evropě. Fakt, že se právě západní Evropa snaží z fotbalu vykořenit rasismus a xenofobii, a že úspěch tohoto snažení ukazuje na vyspělost kultury, mu uniká...

Pozoruhodné je, jak se prostřednictvím investic do fotbalových klubů vytváří pozitivní obraz postav, jako je Jaroslav Tvrdík, případně i Miloš Zeman, který se dnes netěší velké oblibě a na působení Jaroslav Tvrdika v politice je dodnes nahlíženo jako na kontroverzní.

Nicméně angažovanost Jaroslava Tvrdíka a Miloše Zemana ve věci rasistických urážek fotbalisty Kúdely jim pomocí sportovní kmenovosti pomáhá získat pozitivní odezvu mezi podporovateli fotbalového klubu Slavie Praha, případně širší skupině českých fotbalových fanoušků podporujících Slavii v mezinárodních soutěžích.

V tomto ohledu se investice čínských státních investorů do fotbalového klubu vyplácí zejména politicky. S emocemi vyvolanými Kúdelovým trestem za jeho zavrženíhodný rasismus se dá dále manipulovat a konstruovat kritiku západních zemí v Evropě jako údajně přehnaně korektní a vrážet tak falešný hodnotový klín mezi postsocialistické země EU a země zejména ze severu a západu EU. Znovu tak vzniká Východ a Západ...

Chceme být na Východě?

Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. června 2021.


Ještě jednou: Není to zoufání nad smrtí Libuše Šafránkové tak nějak ujeté?

1. 7. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Když jsem se  v tomto článku  před třemi týdny zhrozil, že různé starší paní v telefonu nad úmrtím Libuše Šafránkové brečí, ale média a nikdo se nepozastavují nad děsivou skutečností, že paní Šafránková zemřela na rakovinu plic  v neuvěřitelně mladém věku osmašedesáti let, a že nikdo v ČR v této souvislosti nepoukazuje na vražedné důsledky kouření, umravňovalo mě několik čtenářů, že jsem neprojevil vůči paní Šafránkové dostatečné množství piety. Projevil, právě tou ohromenou reakcí, že lidi považují zřejmě úmrtí na kouření v osmašedesáti letech za normální, a nikdo nepovažuje za nutné před kouřením v souvislosti s touto zbytečnou, předčasnou smrtí, varovat. (Ono se prostě moc o širších souvislostech věcí v českých médiích neuvažuje, proč taky - na zisky oligarchů, kteří je vlastní, to nemá vliv.)

K věci níže publikujeme dopis Dany Hladíkové, která se pozastavuje nad indolencí týkající se nejenom kouření, ale i nad všeobecnou nevědomostí týkající se nebezpečí asbestu - způsobujícího rakovinu zvanou mezotelioma.

Zmínka o asbestu mě mírně zdeprimovala. V roce 1995 jsem k této věci odvysílal v televizi Nova tuto - poněkud drastickou - reportáž, viz níže. Doufal jsem tehdy, že by tato reportáž, odvysílaná v nejsledovanější české televizi, mohla přispět v této věci k veřejné informovanosti. Paní Hladíková píše, že se to zřejmě nestalo a o 26 let později je situace stejná jako vždycky...


Světové ekonomické fórum: Co dělá vaše země ohledně přechodu na čistou energii?

6. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Solární energie dnes produkuje nejlevnější elektřinu v historii. Solární technologie nyní stojí ve většině zemí méně než nové ropné a plynové elektrárny. Rekordní nárůst solárních elektráren povede k obrovskému nárůstu zdrojů obnovitelné energie. Což předhoní uhlí jako největší zdroj energie v roce 2025. Je to založeno na nové analýze nákladů, kterou provedla IEA. Analýza zjistila, že je solární energie letos o 50 procent levnější než loni.


Tuto změnu v postojích způsobily dva hlavní faktory. Nová politická strategie způsobila, že zdroje obnovitelné energie jsou atraktivnější pro investory. Náklady solárních elektráren za poslední desetiletí poklesly o 90 procent.

V instalaci nových solárních elektráren vede Čína. Loni vytvořily čínské solární elektrárny o 115 terawatthodin více energie než v roce 2018. To je tolik energie, které by stačilo pro celé Nizozemí po dobu jednoho roku.

Spojené státy, které jsou na druhém místě, zvýšily produkcí energie ze solárních elektráren za totéž období o 33 TWh.

Avšak globální růst zdrojů obnovitelné energie vyvolává určité problémy. IEA varuje, že existující elektrické rozvodné sítě by mohly být v přechodu na obnovitelnou energii slabým článkem. A upozorňuje, že země a energetický průmysl musí investovat do vybudování flexibilnějších rozvodných sítí.

Co dělá vaše země na pomoc přechodu na čistou energii? 

Rozhovor Britských listů 400. Je rozumné jet na dovolenou do Chorvatska?

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Počet nákaz koronavirem v Praze znovu stoupá. Paní Martina Hvozdenská je zdravotní sestra v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zažila tam přímou zkušenost s koronavirovou pandemií. Jak se dívá na to, co se ohledně covidu bude v České republice dít teď? O tom s ní hovoří Jan Čulík.  Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. června 2021.

Rozhovor Britských listů 403. Češi: Nemáme identitu, nemáme společný příběh

30. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



STEM, agentura pro průzkum veřejného mínění, vypracovala studii o tom, jaká témata a jaké postoje hýbou českou společností. S ředitelem agentury STEM Martinem Buchtíkem o tomto průzkumu hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se bude vysílat na Regionální televizi příští týden. 



 16510

Koronavirus. Vědci jsou Johnsonovým rozhodnutím všechno rozvolnit naprosto zděšeni

6. 7. 2021

čas čtení 9 minut

Pravicový bulvární tisk naproti tomu jásá. Murdochův deník The Sun, zobrazujících Johnsona na stojícího na obří národovecké anglické vlajce před Downing Street:

JSME SVOBODNÍ LVI!


Daily Mail: (Pozoruhodná je ta kritika těch "trudnomyslných vědců". V souvislosti s brexitem před časem Daily Mail označila soudce britského Nejvyššího soudu stalinsky za "NEPŘÍTELE LIDU!")


Twitter má trochu jiný názor:

BORIS JOHNSON: NĚKTEŘÍ MOŽNÁ ZEMŘETE, ALE TO JE OBĚŤ, KTEROU JSEM OCHOTEN UČINIT

 

Británie v pondělí zaznamenala 27 334 denních nákaz, 1905 lidí je v nemocnici a 9 osob za posledních 24 hodin zemřelo. Očkováno první dávkou bylo 67,9 procent Britů, to je 86,1 procent dospělého obyvatelstva. Oběma dávkami bylo očkováno 50,5 procent Britů, to je 64 procent veškerého dospělého obyvatelstva.

Johnsonův vědecký poradce pro koronavirus Chris Whitty řekl v pondělí na tiskové konferenci v Downing Street, že zatímco vědci mají "různé postoje" vůči Johnsonovu rozhodnutí zrušit veškerá karanténní opatření, on sám se domnívá, že učinit to nyní v létě má určité výhody před odkládáním rozvolnění na podzim. Podle Whittyho totiž nelze zabránit dalším hospitalizacím a úmrtím na covid, je možné je jen odsunout na pozdější dobu a odložení rozvolnění na podzim by "znamenalo, že na podzim zemře více lidí", protože budou zahlcenější nemocnice, virus se bude více šířit, protože lidé budou více v místnostech a budou se šířit i další viry postihující dýchocí cesty.    Logika tohoto uvažování nám však uniká, protože když se rozvolní teď, bude docházet k obrovskému nárůstu infekcí od nynějška nepřetržitě až do podzimu, takže jak to, že nynější rozvolnění bude méně škodlivé než podzimní?

Mnozí vědci jsou touto argumentací zděšeni. Toto píše epidemioložka Deepti Gurdasani, často vystupující v televizi:

 



 16447

Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech poklesla s variantou delta na 64 procent, konstatuje izraelské ministerstvo zdravotnictví

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Zatím se však izraelské ministerstvo zdravotnictví nepřipravuje na očkování třetí dávkou vakcíny


Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech proti nákaze covidem s rozšířením varianty delta po Izraeli poklesla na 64 procent, konstatovalo v pondělí izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Z izraelských údajů zveřejněných v březnu vyplývalo, že čtrnáct dní po očkování má tato vakcína účinnost 99 procent proti symptomatické nákaze a 91,2 procent proti nákaze jako takové. Vakcína také byla z 93 procent efektivní proti hospitalizacím a vážným příznakům.

Kanada je varováním: Ve stále větších oblastech světa bude pro lidstvo brzo na příliš velké horko - nebude tam možné žít

1. 7. 2021

čas čtení 6 minut

 
Bez okamžitého a rozsáhlého globálního úsilí bojovat proti klimatické katastrofě rozsah neobyvatelných oblastí na planetě Zemi dál poroste


Klimatická krize znamená, že léto je dobou stále nebezpečnějšího horka. Tento týden na americkém tichomořském severozápadě nejsou teplotní rekordy pouze překračovány, jsou naprosto likvidovány. V kanadské provincii Britská Kolumbie dosáhla teplota šokující výše 47,9 stupňů Celsia. V horku, spíš typickém pro Saharu, zemřely na přehřátí stovky osob, silnice popraskaly horkem a elektrické kabely horkem roztály..., píše Simon Lewis, profesor globálních změn na univerzitě v Londýně a v Leedsu.

Český červený kříž: Projekt obnova bydlení zahájen

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Do pomoci postiženým tornádem, které zasáhlo 24.06.2021 večer zejména Hodonínsko a Břeclavsko, se Český červený kříž okamžitě zapojil. Tato tzv. okamžitá pomoc zahrnovala hlavně distribuci humanitární pomoci, monitoring potřeb, ošetřování raněných a psychosociální pomoc, ale také humanitární podporu složek IZS.

Nyní již zahajujeme pomoc následnou – pomoc při obnově. V její první fázi jde o projekt Obnova bydlení.

Cílem tohoto projektu je pomoci všem těm, kteří při tornádu ztratili původní možnost bydlení, jejich dům byl zničen zcela nebo zásadně, musí být demolován a byl či bude vydán tzv. demoliční výměr.

Hodnota pomoci činí 250.000 Kč na jeden demoliční výměr.

300 families in Czechia whose houses have been destroyed by a tornado, may have to give financial help they have received to bailiffs

5. 7. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Unusually and unexpectedly, on Thursday 24th June, a number of villages in Southern Moravia, a region in the Czech Republic, were destroyed by a tornado. The tornado devastated an area of some 26 kilometres long and about half a kilometre wide. Many houses in these villages were destroyed, many lost their roofs.

It has now become evident that around 300 families living in the destroyed villages are heavily in debt and as a result, they are victims of private bailiffs that operate in the Czech Republic. It now transpires that much of the financial help, provided for these families whose dwellings have been damaged or destroyed, may be confiscated by bailiffs, says Czech public service radio.

 16510

Koronavirus: Boris Johnson se při rychle vzrůstajícím počtu nákaz "už nebude řídit vědci"

5. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

Navzdory obrovskému každodennímu nárůstu infekcí oznámil britský premiér Boris Johnson, že 19. července rozvolní veškerá karanténní opatření. Ignoruje varování vládních vědeckých poradců, kteří upozorňují, že tím vybuduje "továrny na výrobu koronavirových mutací".

Navzdory tomu, že počet nákaz je v Británii nyní nejvyšší od ledna 2021, Johnson chce zrušit právně podložené příkazy pro britské občany požadující dodržování karanténních opatření a nošení roušek a nechá jednotlivé občany, aby se sami rozhodovali, zda chtějí i nadále dodržovat karanténní opatření. Z namátkových rozhovorů britských televizních stanic s občany na ulicích vyplývá, že většina dotazovaných plánuje roušky nosit i nadále.

 17359

Mají rodiče právo rozhodovat o očkování svých dětí?

1. 7. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 10 minut

Foto: Robert Whitehead, Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0

V mediálním prostoru nyní v souvislosti s očkováním proti covidu rezonuje bujará debata, zda se má dítě rozhodovat o očkování samo, a jak moc by do tohoto rozhodování měl zasahovat rodič. Tato problematika je na stole už dlouho, a to v souvislosti s obecným státním systémem povinného očkování, jehož nedodržení staví jeho odpůrce do problémů se začleňováním dětí do kolektivu nebo dokonce do problémů se zanedbáním zdravotní péče dětí s krutými následky pro celou rodinu. Abychom mohli více porozumět tomu, co se děje kolem nás, musíme nutně začít uvnitř sebe sama.

30738

Kdy začnou česká média konečně volat na poplach před klimatickým rozkladem?

1. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

 

Moravu zasáhlo ničivé tornádo, načež Čechy v rychlém sledu postihly mimořádně silné bouřky. Avšak česká mediální obec tak dlouho podceňovala, ne-li ignorovala, dopady klimatické krize, že ji ani ve chvíli, kdy nám energicky zabušila na vrata, nevěnuje adekvátní pozornost. Klimatologové sice upozorňují na skutečnost, že jednotlivé extrémní projevy počasí nelze automaticky přiřknout klimatické krizi – a je pravda, že spojitost mezi tornády a globálním ohříváním není dosud uspokojivě objasněna, třebaže tato spojitost existovat může. Nicméně dynamika tohoto nepříznivého vývoje je zcela zjevná; tedy, že větší četnost a intenzita extrémních projevů počasí – jež nás provázejí odnepaměti – jsou způsobeny klimatickou krizí.

 

30764

Nová vědecká éra aneb Kterak neoliberalismus zabíjí kreativní myšlení a ochromuje úsilí o lepší svět

1. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut


Neoliberální ideologie dominovala posledních 30 let takřka veškerému dění (nejen) v českých zemích, přičemž tato doktrína, jejímž cílem je zjednodušeně řečeno komodifikace veřejných statků, se nemohla vyhnout ani institutu vědy. Publikace editorů Marka Hrubce, Martina Kopeckého a šesti dalších autorů s názvem Nová vědecká éra? Od byrokratické komerce ke kreativitě ve veřejném zájmu na konkrétních příkladech mapuje spoušť, kterou neoliberalismus zanechal na humanitních vědách, jejichž kreativní potenciál víceméně s úspěchem ochromil. Nová vědecká éra zároveň předkládá nástin alternativ, jimiž by se humanitní vědy měly ubírat v budoucnu, aby se staly rezervoárem potřebným k progresivní proměně společnosti.

30391

Vědci považují vlnu veder v západní Kanadě a na severozápadě USA za „nejextrémnější vlnu veder, jaká kdy byla zaznamenána“

5. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Dvojice klimatologů minulý týden uvedla, že rekordně vysoké teploty, které pustošily severozápad USA a západ Kanady – a které připravily stovky lidí o život a způsobily desítky požárů – představují „nejextrémnější vlnu veder v moderní historii“, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 16510

Bývalý vrcholný poradce Borise Johnsona pokračuje v brutálních útocích proti němu

5. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Poté, co v pondělí v podvečer Boris Johnson oznámil, že plánuje naprosté rozvolnění koronavirových karanténních opatření dne 19. července, přestože počet nákaz v Británii drasticky stoupá a sám Johnson přiznává, že 19.7. bude v Británii denní nárůst infekcí 50 000 (Johnson tvrdí, že se s koronavirem "musíme naučit žít" - kolik mrtvých to bude, neuvedl), jeho bývalý vrcholný poradce Dominic Cummings na to dál reaguje ostrou kritikou:

Dominic Cummings: Číslo 10 (tj. v Downing Street, tedy úřad premiéra) znovu ohledně covidu v chaosu, ignoruje vědecká doporučeni i data, ochrana hranic je fraška, ruší nošení roušek namísto očkování mladých, nezveřejnil žádný plán proti novým mutacím. Chcete porozumět tomuto Nákupnímu vozíku? (při slyšení v parlamentě charakterizoval Cummings Johnsona jako člověka bez plánu, který jen obsesivně sleduje média a řítí se bezcílně ze strany na stranu jako nákupní vozík v chodbičce supermarketu).

 Cummings dále o Johnsonovi píše:

 17355

Chlapci s vagínami a prezidenti bez srdce - nebo když Quasimodo pomlouvá Frankensteina

30. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 16 minut

 Foto: Evan

Zní to hrozně, ale ta dívka se mi prostě nelíbila. Její matka se rozhodla, že si mě zvolí za kmotra svého dítěte, a přestože se mi tento nápad nelíbil, zdvořilost a sociální normy mě vedly k přijetí této nabídky. Ve skutečnosti to nikdy nebylo oficiální, nebyl žádný obřad křtu, protože jsem své kamarádce řekl, že  kdykoliv jsem se kdy přiblížil k nějakému  katolickému knězi, bylo to jen na gay párty. Ale ta holčička mi říkala kmotříčku. To postavení je v latinských kulturách velmi důležité. Zvolená osoba má převzít odpovědnost za dítě v případě nepřítomnosti rodičů.

Když mi moje kamarádka, která žila v Atlantě s mou kmotřenkou Lylou, zavolala s tím, že potřebuje moji pomoc - požádala mě, abych se postarala o pětileté dítě, zatímco ona bude procházet chemoterapií proti rakovině prsu, co jsem mohl udělat než souhlasit?

 17372

Zeman a Feri

1. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jeden bývalý český poslanec byl obviněn ze sexuální šikany a znásilnění. Probíhá trestní vyšetřování.

A tak se rozhodl český prezident Miloš Zeman postavit se na obranu tohoto muže, protože, tvrdí, je "normální", že "kluk chce dostat holku do postele".

Jak je možné, že někdo může být prezidentem nějaké země, když nerozumí rozdílu mezi souhlasem a násilím?

Mezi Ano a Ne?

Zeman je trvalým zdrojem ztrapňování České republiky už dlouhá léta, šíří nenávist a žluč proti všem, kdo se nepodřizují jeho bigotním, rasistickým a sexistickým názorům.

https://twitter.com/astroehlein/status/1410546212156194819?s=20



Koronavirus: Šedesátiletí, vraťte se do hrobu. Česká republika je asi ztracena...

4. 7. 2021

čas čtení 6 minut

Vycházejí zajímavé vědecké sociologické studie, varující, že vytvořením sociálních sítí si lidstvo zřejmě sebevražedně připravilo nástroj, který povede k likvidaci lidské civilizace. Pohledem na české reakce na Facebooku je obtížné s tímto varováním nesouhlasit. Níže uvedený soubor reakcí jsou reakce na facebookový odkaz na článek v Britských listech, varující, že v ČR zůstává stále ještě kolem 600 000 lidí nad šedesát zcela neočkovaných a že ti jsou vážně ohroženi smrtí na variantu delta.

Uznávám, že značná část těchto reakcí je motivována strachem, který lidi vede k tomu, že informace o nebezpečí už prostě nechtějí slyšet. Nejlepším řešením před ohrožením je přece dát hlavu do písku.

Zajímavý na těchto reakcích je však známý jev: jak rádi se lidi chytí nějaké pitomosti (příklad: Umřeme všichni, takže se covidu bát nemusíme!) a stereotypně a nemyslivě ji opakují.

Zdokumentována je zde i skutečnost, že se lidé chytají lživých informací, vyšlých v českém mainstreamovém tisku - viz IDnes, která chybně tvrdí, že varianta delta není nebezpečnější než předchozí varianty.

Sociální sítě jsou vynikajícím nástrojem pro jednoduché šíření pitomostí. Samozřejmě, že se na nich vyžívají extroverti, kteří nemají nic pořádného na práci, a je to okrajová část společnosti.

No, užijte si tento neuvěřitelný přehled reakcí. Důležité je zjištění Martina Buchtíka z průzkumné organizace STEM, že Češi drtivou většinou nejsou extremisté, ani nezastávají pevně žádné názory, jen jsou zmatení a společnost je roztříštěná. Doufejme tedy, že tyto extremní, hloupé reakce, zveřejňované na Facebooku, jsou jen výjimkou, kterou Facebook nepřípustně zveličuje:  (JČ)

Třetí exploze, tentokrát v Kaspickém moři

4. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


K předchozím dvěma došlo v Rumunsku a v Mexickém zálivu. Lidstvu se to s fosilními palivy nějak nedaří.

Globální oteplování podle světových médií také způsobilo po přívalových deštích zničení několika ulic japonské vesnice nedaleko Tokia bahnem, asi deset lidí se pohřešuje, a vedro na Kypru přispělo k vzniku těžko uhasitelného požáru, při němž zahynulo několik osob.

 17379

Žádám Milenu Bartlovou o omluvu

4. 7. 2021 / Jiří David

čas čtení 8 minut

V následujících řádkách cítím silnou potřebu ohradit se vůči polopravdám a zjevným nepravdám, které uvedla ve svém textu „Nacionalismus je horší než výkal“ moje bývalá kolegyně z UMPRUM Milena Bartlová na stránkách A2Alarm dne 3. července 2021.

Aniž by se osobně zúčastnila naší protestní akce ve Veletržním paláci, která měla za cíl upozornit na absentující vizi dalšího rozvoje Národní galerie Praha, Milena Bartlová bohužel jen přebírá zkreslené informace, anebo je vytrhává z kontextu a následně dezinterpretuje tak, jak se jí a názorově jí blízkým hodí.

Víra, Dante a Hus

4. 7. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


Svátky věrozvěstů a Mistra Jana Husa navzájem spojuje křesťanství. Věrozvěstové k nám přinesli víru. Víra je vztah člověka k Bohu, nikoli zbožštění člověka. Věřící člověk zůstává člověkem: je konečný, omylný, někde se narodil, aniž si to vybral, jeho poznání, chápání, kulturní zakořenění je dáno nahodilostmi. Kontinuita víry v dějinách není tedy bezčasí, není zapomnění na to, že jsme jen lidé. Je naopak svědectvím o naší lidskosti, o naší situaci, našem chápání.

Veřejné shromáždění v Teplicích – 11. 7. 2021, ul. Dubská / U hřiště, od 16:00

4. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Když v Teplicích zemřel Stanislav Tomáš po brutálním policejním zákroku,
ve velkém se projevil cynismus, rasistické štvaní a obhajoba
gangsterských metod policie. Autonomní akce nechce mlčky přihlížet,
protože stát stranou, znamená dát volný průběh těmto negativním
projevům.

Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček i další politici se staví za
policii s tím, že mají jejich plnou důvěru. Prý bylo vše v pořádku.
Cynicky dehonestují zemřelého, aniž by projevili lítost nad jeho smrtí.
Policie zastrašuje svědky, maže jim z mobilů důkazní videa a zapírá ta z
městského kamerového systému. Mnohá média přejímají spornou policejní
verzi a pomáhají ve štvaní proti zemřelému i jeho rodině.

 17219

Proč publikuje Deník N nebezpečný rozhovor jak s bláznem?

3. 7. 2021

čas čtení 7 minut

Koronavirus: Britští vědci protestují proti ležérnímu přístupu Johnsonovy vlády

I v ČR šíří stále v zdánlivě odpovědných médiích (Deník N) pošuci nebezpečné tvrzení, že v případě covidu o nic nejde, že je třeba nechat společnost "promořit". I mladí lidé nakažení covidem však v obrovských počtech trpí dlouhým covidem. Kromě toho při "promořování" společnosti hrozí vznik variant, které se vymknou vakcínám. Deník N zveřejnil nebezpečný a neodpovědný rozhovor s problematickým "odborníkem" Tomášem Vymazalem a odmítl zveřejnit kritickou reakci epidemiologa Václava Hořejšího, který napsal v Lidovkách.cz:

"Se zájmem (a s rozpaky) jsem si 16. června přečetl obsáhlý rozhovor s docentem Tomášem Vymazalem v Deníku N. Pan docent v něm uvádí řadu tvrzení, která nejsou v souladu se skutečností, nebo jsou přinejmenším kontroverzní, a tak bych je rád korigoval. Deník N mi však reakci odmítl otisknout a proto jsem se obrátil na Lidovky.cz."


No, co je to za přístup? Proč Deník N ohrožuje nesmysly životy lidí a odmítá je korigovat?

Napsal mi k tomu jeden čtenář: Rozhovor jak s bláznem v Deníku N:

"Posílám pozdravy z Bohémie, kde se nikdy nic nezmění a nikdo se z ničeho nepoučí. Zoufalá země. Tento člověk, pan docent, řídí covidovou agendu (článek jsem  odemkl):

Pokazit se může cokoliv, říká lékař a šéf intenzivní péče z Motola, který radí ministerstvu s covidem



Od té doby jsem dostal asi pět emailů z Deníku N, přesvědčujících mě, abych si ho předplatil. Odpovídám, i když to nikdo nečte, že v žádném případě nebudu podporovat médium, které šíří nebezpečné nesmysly. (JČ)

Británie s obrovským nárůstem nákaz varianty delta (od nuly na více než 90 procent za 10 týdnů) je pozoruhodnou Petri miskou koronavirové situace. K tomu, co se děje, a proč je postoj britské vlády špatný, profesorka Christina Pagel:





The Czechs: We do not have any identity, we do not have any common narrative

3. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


English subtitles. One society, two different worlds. The STEM polling agency has published the results of its research attempting to map out which issues in Czech society have the potential to divide it and which issues do not have this potential. These are the highlights of Britské listy Interview with Martin Buchtík, Director of the STEM polling agency. The full interview, in Czech, is here: https://youtu.be/4PgUdk76psg

 16786

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Brazilci protestovali v obrovských počtech, požadují sesazení Jaira Bolsonara

4. 7. 2021

čas čtení 5 minut

Zabili nejvíce lidí: ČR je v počtu zemřelých na covid per capita globálně čtvrtá nejhorší země na světě. (Zajímavé je, že všech pět nejpostiženějších zemí jsou státy, kde nefungují řádně státní struktury...)

V pátek 2.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 165 denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 1 nákazu.  V ČR do 2.7. zemřelo  30 310 lidí, je to denní nárůst o 2 mrtvé. V nemocnicích je 42 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 667 796 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 003 884 osob, druhou dávkou 3 349 298 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 33  procent obyvatelstva.

- Britští experti reagují s hrůzou na oznámení nového Johnsonova ministra zdravotnictví Sajida Javida (neřekl to v parlamentě, ale publikoval článek v bulvární žumpě jménem Mail on Sunday), že od 19. července Johnsonova vláda hodlá zrušit karanténní opatření, přestože každý den je v Británii nově nakaženo covidem přes 25 000 lidí. Profesor Stephen Reicher z University of St Andrews, odborník na psychologii společnosti, konstatoval: "Je děsivé mít ministra 'zdravotnictví', který si pořád ještě myslí, že covid je chřipka. Který není znepokojen vysokou mírou infekce. Který si neuvědomuje, že to, co je nejlepší pro zdraví, je nejlepší pro ekonomiku. Který chce zrušit veškerou ochranu, když je teprve polovina z nás očkována." Profesorka Susan Michie z University College London napsala na Twitteru: "Dovolit takto obrovskou míru infekcí se rovná velmi rychlému budování továren na nové varianty covidu." ZDE 

- Lucemburský premiér Xavier Bettel byl hospitalizován s covidem.

- Celkový počet úmrtí na covid se blíží 4 milionům. Dosahuje počtu 3 974 841 mrtvých. Celkem bylo na světě nakaženo covidem více než 183 milionů lidí. Nejpostiženější jsou Spojené státy, kde zemřelo 605 493 lidí, pak Brazílie, kde zemřelo 523 587 osob, Indie, kde zemřelo 402 005 lidí, MExiko, kde zemřelo 233 580 osob a Peru, kde zemřelo 193 069 lidí. Největší počet mrtvých per capita má Peru, totiž 586 mrtvých na 100 000 obyvatel, pak následuje Maďarsko (310), Bosna-Hercegovina (295), Česká republika (283) a Severní Makedonie (263).

- Írán zavádí ve velkých městech koronavirová omezení, protože šíření vysoce nakažlivé varianty delta vyvolává obavy z nové ničivé vlny nákazy po celé zemi.

- Rusko registrovalo 663 nových denních úmrtí na covid. Zaznamenalo dalších 25 142 denních nákaz, celkem bylo v Rusku nakaženo 5 610 941 osob.

- V brazilských městech se konaly obrovské protesty požadující sesazení prezidenta Jaira Bolsonara, jehož obviňují za více než půl milionu úmrtí na koronavirus. ZDE 

- Brazílie zaznamenala dalších 1635 denních úmrtí a 54 556 nákaz. Celkem v Brazílii dosud na koronavirus zemřelo 523 587 lidí.

- Jihoafrická republika v sobotu znovu zaznamenala rekordní počet infekcí, totiž 26 000. V zemi je dosud očkováno jen 3,3 milionů lidí. Více než 2 miliony lidí byly nakaženy a zemřelo už 61 500 osob.

 17378

Průběžné zpravodajství:

V ČR bylo registrováno 126 případů varianty delta

2. 7. 2021

čas čtení 3 minuty


- V ČR bylo registrováno 126 případů varianty delta, 6 z nich tento týden. Ze 106 tzv. diskriminačních testů 70 procent prokázalo variantu delta, 30 procent variantu alfa.

Ve čtvrtek 1.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 164 denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 13 nákaz.  V ČR do 1.7. zemřelo  30 308 lidí, je to denní nárůst o 4 mrtvé. V nemocnicích je 50 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 667 608 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 983 805 osob, druhou dávkou 3 273 850 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 32  procent obyvatelstva.


 - Bosna v pátek zaznamenala první případ varianty delta, nakažená byla poutnice ze Španělska, cestujicí do Medjugorje.

- V Brazílii za posledních 24 hodin zemřelo dalších 1857 lidí, celkem tam na covid zemřelo 521 952 osob. Brazílie zaznamenala dalších 65 165 denních nákaz. Celkem bylo v Brazílii dosud nakaženo 18,6 milionů lidí.


- V Británii v pátek bylo registrováno 27 125 nových denních nákaz. Počet nákaz vzrostl za poslední týden o 74 procent. 27 lidí zemřelo za poslední den na covid a 304 dalších osob bylo hospitalizováno. Za poslední měsíc se počet nákaz v Británii zčtyřnásobil. Svět napjatě sleduje, co se bude v Británii dál dít. Oběma vakcínami je tam totiž dosud očkováno už 50 procent obyvatelstva, jenže nákaza se rychle šíří v mladých kohortách občanů. Hospitalizace a počty mrtvých mírně stoupají, podaří se rozbít vakcinacemi vazbu mezi nákazou, hospitalizacemi a úmrtím?

 17377

Kalifornská varianta koronaviru je odolná vůči vakcínám typu mRNA

2. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Varianta epsilon SARS-Cov-2, poprvé zjištěná v Kalifornii, obsahuje tři mutace bílkovinového bodáku, které nákaze poskytují odolnost vůči protilátkám generovaným vakcínami mRNA nebo nákazou koronavirem.

Vyplývá to z nového výzkumu publikovaného v Science.

Kalifornská varianta byla poprvé identifikována začátkem roku 2021 a do května 2021 byla zjištěna v dalších 34 zemích světa.

Zdroj ZDE  



K tomu dodává Boris Cvek:

Je to článek v Science, takže to je dobrý časopis. Jsou to data z laboratoře, nikoli klinická data. Ukazují, že když se vezmou protilátky, vyvolané vakcínou, tak ty protilátky ve zkumavce jsou asi 3 x slabší proti nové variantě viru vs. původní variantě. Je otázka, zda to tak bude reálně v těle a zda 3x snížení aktivity znamená, že vakcína ten virus v těle nezastaví. Nezdá se mi to nic výjimečného, ale příjemná zpráva to určitě není. Je třeba ji vnímat i v kontextu reálné variability imunní rekace na vakcínu (rozdíl 3x nebo možná i 10x nebo 100x může být i mezi dvěma jednotlivci na stejné vakcíně a stejném viru).

Jan Čulík
Taky prý se tato varianta zatím nešíří tak intenzivně jako delta.

Boris Cvek
Ano. To, že je nějaká varianta odolná proti očkování, neznamená nutně, že je infekčnější. Ještě k tomu snížení 3x: představte si, že pro účinnost proti viru musíte mít nějakou hladinu protilátek (a možná dokonce na protilátkách tolik nezáleží, ale důležitější může být buněčná imunita) X... představte si, že máte v krvi 100X. Takže pokud tyto protilátky jsou 3x méně účinné proti nové variantě, pořád máte 30X, tedy jste naprosto chráněn, dokonce máte 30 krát více, než potřebujete. Ale samozřejmě to může být i naopak: můžete mít výchozí hladinu nižší, než je třeba k ochraně.

 16637

"Perfektní bouře": Pacienti nakažení covidem umírají na černou plísňovou infekci

2. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Oslabené plíce a imunitní systém způsobují, že jsou pacienti stále častěji zranitelní vůči nákaze vážnými plísňovými infekcemi

Minulý měsíc vyvolala poplach vlna dosud vzácných černých plísňových infekcí, jimiž byly postiženy tisíce kriticky nemocných pacientů na covid v Indii. V Indii bylo registrováno 7200 případů tzv. mukormykózy, většinou u pacientů trpících cukrovkou anebo oslabeným imunitním systémem. Státy po celé Indii začaly vyhlašovat epidemii "černé mykózy" u pacientů nakažených covidem.

Toto plísňové onemocnění má padesátiprocentní smrtnost. Postihuje pacienty nejprve v nose, ale plíseň pak pronikne do mozku a často se dá léčit jen velkým chirurgickým zákrokem, odstraněním oka či části lebky nebo čelisti. 219 pacientů v Indii na mukormyozu zemřelo. Šíření černé plísně se spojuje s přílišným užíváním steroidů při léčbě koronaviru, které oslabují imunitní systém. Na vině je také v Indii široce rozšířená cukrovka. Mukormykózou byli také postiženi pacienti na ventilátorech, v důsledku vlhkosti.

 16879

Chystá se NATO kopat v lesích zemljanky?

2. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V čerstvém vydání dvouměsíčníku Military Review věnovaného problematice americké vojenské doktríny nalezneme článek plukovníka Kevina D. Stringera "Survival in the Russian Occupied Zone" (.pdf). Může být chápán jako evoluce poznatků, které získala RAND Corporation simulacemi konfliktu Rusko-NATO v oblasti baltských států. Podle těchto válečných her by zde aliance na počátku bojů utrpěla drtivou porážku v řádu hodin (.pdf), pakliže neaplikuje "nekonvenční" přístup k obraně (.pdf).

30649

Co je vám, doktore?

2. 7. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 15 minut

Aktuálně má ČR v kategoriích nad 60 let symbolických 666 000 nenaočkovaných lidí



Česká strategie očkování pod vedením hnutí ANO nabrala ten správný volební směr. Směr nutného vítězství nebo alespoň udržení se u moci pro Jediného. Proto je celá Babišova očkovací strategie tak záměrně řízený chaos. Pokud bude ON odstaven od moci i přes neumírající transZemanovu podporu, tak Trumpův udatný marš na Kapitol máme i u nás. Hnutím Ano zní ryčné: „přísaháme na Tvé dotace věčné“. ANO Přísaha to jistí traktorem ze zadních pozic. Smělý traktorista již vyryl první volební brázdy. Kdopak asi pilně ryl a sázel? A kdo bude sklízet a konzumovat? Velkozelinář? Velkouzenář? Velkohrabiš?

30153

Radujme se, veselme se, že do prčic vydáme se

2. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle posledního průzkumu STEM je jen 31 % Čechů přesvědčeno, že země je ekonomicky na dobré cestě, a 43 % se jich domnívá, že obecný vývojový trend země je špatný. Přesto Češi nadále zůstávají optimisty. Náklady pandemie totiž byly vesměs přesunuty na veřejné rozpočty, "které se dostaly – méně kvůli covidu a více kvůli řízení autopilotem i ve špatných časech – na neudržitelnou dráhu," upřesňuje za STEM Mojmír Hampl.

Obří americká ropná společnost Exxon Mobil přesvědčila Obamovu vládu, aby nezavedla sankce proti Rusku za okupaci Krymu

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Dlouholetý vysoký lobbista obří americké ropné firmy Exxon Mobil Keith McCoy sdělil (omylem) investigativcům z Greenpeace UK, že po ruské okupaci Krymu, který je součástí Ukrajiny, v roce 2014, vyvinula tato firma úspěšně nátlak na Obamovu vládu, aby za tu okupaci nezaváděly Spojené státy proti Rusku přísné sankce. Tehdejší vedoucí pracovník firmy Exxon Mobil Rex Tillerson americkým politikům vysvětlil, že Vladimír Putin je jeho přítel, a že má firma v Rusku obrovské množství investic, které by americkými sankcemi byly ohroženy, tak nebyly nikdy zavedeny.

 17376

Proč je Asadův režim opravdu lepší než islamisté

2. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Nová výroční zpráva organizace Syrian Network for Human Rights (.pdf) informuje o počtech umučených během deseti let občanské války v zemi. Na Asadův režim připadá 98,63 % všech doložených případů, neboli 14 338 k smrti utrápených lidských bytostí. (Ve skutečnosti jich bude výrazně více, protože režim dávno přestal informovat rodiny vězněných o úmrtí jejich blízkých.) 

Na druhé pozici se umístily s velkým odstupem Syrské demokratické síly ovládané kurdskými milicemi, které umučily 67 lidí, z toho jedno dítě a dvě ženy. Na třetím místě je Tureckem podporovaná syrská opozice s 47 umučenými, včetně jednoho dítěte a jedné ženy. 

Teprve pak bodují islamistické organizace "islámský stát" a Haját Tahrír aš-Šám. 


Británie: Mírná úleva pro nekompetentního šéfa labouristů

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

;

Navzdory předchozím varováním, že labouristé prohrají doplňovací volby v západním Yorkshiru, velkou úlevou pro kritizovaného, poněkud chabého postcorbynovského šéfa Labouristické strany, právníka Keira Starmera bylo, že labouristé nakonec přece jen těsnou většinou volby v yorkshirském volebním okrsku Batley and Spen vyhráli. Zvítězila tam labouristickýá kandidátka Kim Leadbetter, sestra tamější labouristické poslankyně Jo Coxové, kterou těsně před referendem o brexitu v červnu 2016 zavraždil ultrapravičák.

Leadbetterová porazila kozwervativního kandidáta Ryana Stephensona pouhými 323 hlasy: získala 13 296 hlasů a konzervativec Stephenson 12 973.

Problémem bylo, že třetím kandidátem v tomto volebním okrsku byl bývalý labourista George Galloway, který se v poslední době stal populistickým extremistou. Jeho cílem bylo v těchto volbách zničit Keira Starmera. Galloway má vazbu na Palestince a v tomto yorkshirském volebním okrsku se snažil vyvolávat nenávist muslimů vůči labouristické politice, která není stoprocentně propalestinská. Galloway je příkladem pronikání agresivní populistické manipulace do britské politiky. Je nadšeným obdivovatelem Vladimíra Putina a syrského diktátora Asada. Vystupuje v televizi Russia Today a v předvolební kampani jeho stoupenci vyvolali řadu agresivních útoků, takže labouristická kandidátka musela chodit v doprovodu policejní ochranky. Galloway se umístil jako třetí s 8264 hlasy, jeho cílem však nebylo zvítězit, ale rozdělit volební hlasy tak, aby vyhráli konzervativci. To se nepodařilo.

Nicméně je opravdu znepokojující, do jak velké míry se daří i v Británii ničit demokracii populistickým darebákům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

30455

Výsledky anket „Ropák 2020“ a „Zelená perla 2020“

2. 7. 2021

čas čtení 34 minut

Foto: Šumava. V polovině fotografie přibližně horizonálně probíhá hranice mezi Českou republikou (ta je vpředu) a Německem...


Tisková zpráva Dětí Země

V časopise ALTERNATIVA, který vydávaly Děti Země, byly v roce 1992 poprvé publikovány materiály „Spolku krušnohorských ropáků“, z nichž vyplývá, že na Zemi dochází k dichotomii dvou vysoce vyspělých druhů – Homo sapiens sapiens (člověka moudrého) a Petroleus mostensis (ropáka bahnomilného).

Celkem 81 členů nezávislé Komise ze 102 rozhodlo o vítězi 29. ročníku ankety „Ropák roku“ o antiekologický čin (osoba, která se prosazováním nějaké stavby či záměru, vydáním rozhodnutí či budováním stavby nejvíce zasloužila o poškození životního prostředí) a 26. ročníku ankety „Zelená perla roku“ o antiekologický výrok. Členy Komise jsou např. zoolog Mojmír Vlašín, ekologická ekonomka Naďa Johanisová či publicista Vladimír Just.

Titul Ropák 2020 získal

1) doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA, místopředseda české vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy (nestr. za hnutí ANO) – Moravskoslezský kraj, Kraj Vysočina, Česká republika (292 bodů)

29544

Trumpův podnik obviněn z daňových podvodů

2. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Firma Trump Organization a její hlavní finančník Allen Weisselberg byli obviněni z daňových podvodů. Jde o první kriminální obvinění podniku bývalého prezidenta po mnohaletém vyšetřování v New Yorku, informují Dominic Rushe a Victoria Bekiempisová.

30683

Kommersant: Ruská vláda "plánuje čipování populace"

2. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ruská vláda připravuje nový federální program "Mozek, zdraví, intelekt, inovace", na nějž hodlá do roku 2029 vynaložit 54 miliard rublů. Především je orientován na rozvoj technologie "mozek-počítač", která by umožnila vložit lidem do mozku mikropočítače schopné přímo předávat informace z vnějších zdrojů.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21373