Ruská agrese na Ukrajině: Moskva varuje před "vážnými následky", pokud Spojené království dodá Kyjevu granáty s ochuzeným uranem

22. 3. 2023

čas čtení 8 minut

 
Britský ministr zahraničí  již dříve uvedl, že v rozhodnutí Británie není žádná "jaderná eskalace"
 
- Rusko varuje před "vážnými důsledky", pokud Spojené království dodá Ukrajině granáty s ochuzeným uranem

Rusko nenechá "bez odezvy" plán Spojeného království dodat Ukrajině tankové granáty vyrobené z ochuzeného uranu, uvedlo jeho ministerstvo zahraničí.

V prohlášení ruské ministerstvo zahraničí uvedlo:

Toto rozhodnutí nezůstane bez vážných důsledků jak pro rusko-britské dvoustranné vztahy, tak na mezinárodní úrovni, kde již první reakce mnohostranných struktur naznačuje naprosté odmítnutí plánů Londýna. Takové jednání nenecháme bez odezvy.

Dodala:

Londýn nesmí zapomínat, že za porušení základních norem mezinárodního práva ponese plnou odpovědnost.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odděleně prohlásil, že rozhodnutí Británie posunulo situaci na novou a nebezpečnou úroveň.

Britský ministr zahraničí James Cleverley dnes již dříve uvedl, že v rozhodnutí země nedošlo k žádné "jaderné eskalaci".

- Ukrajinská státní televize Suspilne oznámila, že počet zraněných při útoku na Záporoží se zvýšil na 31 osob

V Záporoží se počet lidí zraněných při raketovém útoku zvýšil na 31. 27 z nich, včetně tří dětí, bylo hospitalizováno.

- Zelenskij cestou do Bachmutu při zastávce na kávu na benzínové stanici: 


Ruská agrese na Ukrajině: Útok Moskvy na Bachmut zřejmě ztrácí na síle, sděluje Velká Británie

22. 3. 2023

čas čtení 5 minut

 
Ministerstvo obrany Spojeného království uvedlo, že některé ruské jednotky byly převeleny do jiných sektorů

- Ruský útok na Bachmut možná ztrácí na síle, sděluje britské ministerstvo obrany

Britská vojenská rozvědka ve středu uvedla, že existuje možnost, že ruský útok na město Bachmut ztrácí svou omezenou dynamiku

Může se tak dít proto, že "některé jednotky ruského MO byly převeleny do jiných sektorů", uvedlo ministerstvo obrany v pravidelném bulletinu na Twitteru. Ukrajinské síly v úterý odrazily ruské pokusy o postup do centra malého východního města Bachmut.

(3/3) Existuje však reálná možnost, že ruský útok na město ztrácí omezenou dynamiku, kterou získal, částečně proto, že některé jednotky ruského MO byly převeleny do jiných sektorů.

 17282

Jedinou šancí na mír je nová studená válka

22. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Spolkový kancléř Olaf Scholz nedávno hovořil o bezpečnostních závazcích vůči Ukrajině. A to je dobře. Protože mají na mysli vztyčení nové železné opony na východní Ukrajině. Jediná alternativa je pro Německo nepřijatelná, píše Klaus Geiger.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

Rozhovor Britských listů 582. Jedna z největších odporností, jaké se ČR dopustila od roku 1989

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



S filmovým režisérem Robinem Kvapilem hovoří Bohumil Kartous o jeho novém filmu More Miko, o aktivistovi Jaroslavu Mikovi, který založil skupinu Češi pomáhají a snažil se - dosud bezvýsledně - přesvědčit české politiky, včetně Babiše a Hamáčka - aby Česká republika přijala padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Nepodařilo se. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá od úterý 21. března 2023 na kabelovce Náš Region.

 19221

"Anonymové jsou póvl"

21. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Osobně lidi, co napíšou anonym, považuji za póvl, o které si já osobně nejsem ochoten ani utřít boty.“ Pověřený ředitel GŘ Úřadu práce Karel Trpkoš píše své úvahy svému předchůdci…

(Věnováno všem statečným sociálním pracovnicím a pracovníkům k našemu dnešnímu „Světovému dnu sociální práce“. Dokonce i těm co píší ze strachu o existenční přežití zoufalé anonymy o šikaně sebe a svých spolupracovníků na pracovištích, které Policie ČR vyhodnotí jako velmi závažné)

A tíž, tíž, tíž, tíž - čím dál tíž se dejchá!“ (Robert Křesťan, Druhá tráva, hudební album „Dylanovky“)

Na úvod se musím přiznat, že nemám rád tzv. interní/osobní korespondenci, která se „ztratí“ a poté se posílá ve veřejném prostoru. Vždy se mi vybaví věta nadporučíka Lukáše po jeho neuvěřitelně únavném dialogu se Švejkem a jeho následném povzdechnutí: „Vždyť já také za den nakecám takových hovadin“. Americký historik Timothy Snyder dokonce toto propojení a zamíchání veřejného a soukromého diskursu bere za jeden z důvodů naprosté nevěrohodnosti politiky a politiků.

Putinova dvoudenní ofenzíva šarmu vůči Siovi zdůraznila, kdo je tady pánem

22. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Vladimir Putin, stojící vedle Si Ťin-pchinga v Sále tváří z 15. století, jednom z nejhistoričtějších ceremoniálních míst v Kremlu, pozvedl sklenku bílého vína.

Pokračoval přípitkem na "zdraví našeho velkého přítele Si a prohloubení rusko-čínského partnerství", načež svůj projev zakončil frází ganbei, což čínsky znamená "prázdná sklenice".

Putinův projev byl vyvrcholením dvoudenní ofenzivy Kremlu vůči Číně, jejímž cílem bylo upevnit vztahy mezi oběma zeměmi v době rostoucí izolace Ruska od Západu.

Od okamžiku, kdy Si v pondělí vystoupil ze svého Boeingu 747 na moskevském letišti Vnukovo, bylo jasné, že Siova návštěva má pro Kreml obrovský význam. Cestou do pětihvězdičkového hotelu Soluxe, který patří Číňanům, projížděl Si kolem řady velkých billboardů věnovaných jeho návštěvě, píše Peter Sauer.


 20097

Kauza Irák: Co whataboutistům jako obyčejně uniklo

22. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Před dvaceti lety USA rozpoutaly invazi do Iráku. Dodnes pro americké elity představuje nepřekonané trauma. - Před jednatřiceti lety do konfliktu v Moldavsku po "dobrovolnících" intervenovaly i pravidelné ruské jednotky z 14. gardové armády. Nezákonná intervence je v Rusku stále oslavována jako nesmírný úspěch.

 20096

To, že za nezákonnou agresi v Iráku před dvaceti lety nebyl nikdo trestně stíhán, dnes vážně ohrožuje ukrajinskou věc

22. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší právem poukazuje na skutečnost, že zatímco se nezákonná Bushova a Blairova invaze do Iráku nyní na Západě vážně kritizuje, agresivní vojenské akce Ruska se vždycky v Rusku oslavovaly a oslavují.

To je sice pravda, jenže, marná sláva, pachatelé ilegální agrese USA a Británie před dvaceti lety nikdy nebyli za své zločiny obžalováni ani trestně stíháni. To je právě staví na úroveň Vladimíra Putina, který sice nyní byl obžalován, ale velmi pravděpodobně trestně stíhán taky nebude.

30824

Uplynulo 20 let od kriminální invaze do Iráku aneb Natvrdlá česká média opět překonávají sebe sama

22. 3. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

V těchto dnech si připomínáme 20. výročí od vypuknutí nevyprovokované angloamerické agrese do Iráku, jež je z hlediska mezinárodního práva „největším mezinárodním zločinem obsahujícím veškeré zlo, které rozpoutá“, jelikož postrádala mandát Rady bezpečnosti OSN. Mezinárodní právo nezohledňuje, zda v napadené zemi drží moc autoritář nebo demokrat. Nadto vazby mezi Saddámem Husajnem a CIA sahají patrně až do roku 1959. Bílý dům Husajna oficiálně podporoval od roku 1982 až do doby, než provedl svou osudovou chybu: invazi do Kuvajtu.

29544

Zdroje blízké Donaldu Trumpovi tvrdí, že pokud bude zatčen za placení peněz prostitutce Stormy Daniels, chce být u soudu v poutech

22. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Donald Trump řekl poradcům, že chce být spoután, až se objeví u soudu, pokud bude obviněn velkou porotou na Manhattanu za svou roli při placení peněz za mlčení prostitutce Stormy Daniels.

Trump to podle zdrojů zdůvodnil tím, že když už bude muset jít k soudu a odevzdat se úřadům kvůli sejmutí otisků prstů a pořízení fotografie, mohl by ze všeho udělat "podívanou".

Doufá, že by to povzbudilo jeho základnu pro prezidentskou kampaň v roce 2024.

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

26587

Strašný mýtus finanční gramotnosti

21. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


V pondělí byl hostem Lucie Výborné na Radiožurnálu pan Radek Hábl, který stojí za aktuálním pořadem České televize o exekucích (ve středu bude uváděn čtvrtý ze šesti dílů, nyní o tzv. oddlužovacích společnostech, které člověka, jenže je v zoufalé situaci a potřebuje oddlužení, přivedou do ještě větší hrůzy a vydělají na tom). Pan Hábl v pořadu řekl mnoho zajímavých věcí, chybělo mi však nějaké podrobné srovnání naší reality s tím, jak tyhle věci – půjčování, exekuce, oddlužování – fungují v civilizovaných zemích.

 16578

Existenční boj

21. 3. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

Oproti Rakousku-Uhersku se u nás poměry rozhodně zlepšily. Alespoň v některých ohledech. Především netrpíme pod diktátem Rakousko-uherské monarchie, ale Evropské unie. Nehrozí nám I. světová válka, ale III. světová válka. Pokrok nelze zastavit.

Výrazné zlepšení jsme zaznamenali i v oblasti sociální. Chudoba se stala luxusem, který si nemůžete dovolit. V tomto ohledu jsme na tom rozhodně lépe, než za reálného socializmu, kdy chudoba byla zakázána. Tenkrát jste museli někde pracovat a někdy bydlet. Nyní nemusíte. 

"Žádná restaurace nemůže zaměstnat Romku jako číšnici, i když mluví anglicky, zkrachovala by"

21. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

K Rozhovoru Britských listů Bohumila Kartouse s Jaroslavem Mikou nám poslal čtenář Peter Nešvara toto:


Omlouvám se, že opět obtěžuji, ale přiznám se, že u některých věcí mám zcela odlišný pohled než Vy a sociální bublina kolem vás.

Teď narážím konkrétně na rozhovor mezi Bohumilem Kartousem a panem Mikou, kdy si pan Mika stěžuje, že jeho manželka – Romka – nemůže najít práci jako číšnice v gastronomii, ač má kvalifikaci a umí anglicky.

Zkoušeli jste se na to někdy podívat z hlediska toho majitele hospody nebo restaurace? 

 19567

Pravá agenda, o kterou jde: přepsat kolektivní paměť komunismu

21. 3. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 8 minut

 
Mohli bychom si rýpnout, že Karel Marx prozíravě analyzoval ÚSTR už dávno svou slavnou větou o tom, jak se dějiny opakují, poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška. Upraveno do současného tvaru, nikdy nebylo překroucení názvu „Ústav pro studium totalitních režimů“ umělcem Pavlem Karousem na „Ústav s totalitním režimem“ vhodnější.

 19567

The real agenda at stake: rewrite the collective memory of communism

21. 3. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 7 minut



We might quip that Karl Marx presciently analyzed ÚSTR already a long time ago with his famous sentence on how history repeats itself, the first time as a tragedy, the second time as a farce. Adapted to a contemporary shape, never has Pavel Karous’ artistic distortion of the name “Institute for the Study of Totalitarian Regimes” into “Institute with a Totalitarian Regime” been more appropriate.

 19567

Český Ústav pro studium totalitních režimů se opět zapletl do kontroverze

21. 3. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


ÚSTR je často obviňován z toho, že působí spíše jako prodloužená ruka pravicových vlád než jako vědecko-výzkumný orgán

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) propustilo většinu redakční rady svého časopisu Paměť a dějiny a vedoucího vzdělávacího oddělení, které spolupracuje na projektech s Ministerstvem školství ČR a s evropskými partnerskými institucemi.

Ředitel Ladislav Kudrna, který byl loni jmenován pravicí ovládaným Senátem, byl obviněn z řady personálních změn motivovaných ideologickou agendou využívat ústav spíše jako nástroj antikomunistické propagandy než k výzkumu.  

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila ruské řízené střely na železnici na Krymu

21. 3. 2023

čas čtení 13 minut


Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch ve městě Džankoj na Krymu zničil rakety převážené po železnici; návštěva Si Ťin-pchinga v Moskvě vstoupila do druhého dne

. Při výbuchu na Krymu byly zničeny ruské řízené střely, sděluje Ukrajina

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch v krymském městě Džankoj zničil ruské řízené střely určené pro použití moskevskou černomořskou flotilou.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, publikoval  záběry, které podle něj ukazují oblast vlakového nádraží ve městě. Na nich je hlasitý jediný ohnivý výbuch, po němž následoval oblak dýmu na noční obloze.  

 Russian cruise missiles "Kalibr NK" were destroyed in Dzhankoi, Crimea, during their transportation by rail - @DI_Ukraine


 18932

Vlády musí jednat rychleji, do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC

21. 3. 2023

čas čtení 11 minut

Společná tisková zpráva

Do fosilních paliv stále proudí větší objem finančních prostředků než do klimatických opatření, varuje nová zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Samotná fosilní infrastruktura, stávající i plánovaná, přitom hrozí brzy spotřebovat zbývající uhlíkový rozpočet pro zastavení oteplení na hranici 1,5 °C. Podle středních odhadů nové zprávy IPCC dojde k překročení tohoto limitu nejpozději na začátku příští dekády. Pro další vývoj je zásadní, zda se podaří výrazně snížit emise v následujících osmi letech. Všechny scénáře umožňující dosažení cíle Pařížské dohody[1] vyžadují rychlý a výrazný pokles emisí skleníkových plynů už před rokem 2030. Máme-li nárůst průměrné globální teploty zastavit na hranici 1,5 °C, musí globální emise CO2 do roku 2030 klesnout o 48 % a emise metanu o třetinu.

 16478

Jak hodlá Joe Biden vyhrát volby v roce 2024

21. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Joe Biden zkouší triangulační strategii Billa Clintona. Prezident Joe Biden učinil v posledních několika týdnech několik kuriózních rozhodnutí, která se zdají být v souladu spíše s přáními Republikánů než s typickými politickými prioritami Demokratické strany. Možná se pokouší zkratovat konzervativní útoky dříve, než k nim dojde, ve snaze vypadat jako následovník "traingulační" strategie prezidenta Billa Clintona v roce 1990. To znamená, že Clinton více spolupracoval s GOP ve snaze učinit ho stravitelnějším pro Republikány a pravicově orientované nezávislé voliče, píše Brent M. Eastwood.

 19947

Co když Washington opustí Kyjiv?

21. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Poté, co čelní Republikáni vyjádřili pochybnosti o dlouhodobé podpoře Ukrajiny, panuje v Bruselu a Berlíně vysoká nervozita. Budou příští americké volby pro Evropu osudovou volbou? USA se už nezajímají jen o Ukrajinu, upozorňuje Stefanie Bolzen.

 19248

Safra, to bylo rychlé

21. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Fanatický ultrapravý žurnalista Šafr, mediálně zotročený Babišem a posolený Zemanovou tradicí v dělení společnosti na ty zlé (dno, spodinu, lůzu a dezoláty) a ty hodné (správně smýšlející výkvět republiky), si myslí, že s novým prezidentem přijde vše jen dobré. 

Bombastickým aktem prezidentské inaugurace zavládne okamžitě nad zemí českou, moravskou i slezskou důstojnost (důstojných stoletých vládních kmetů), normálnost (normalita?) a, považme, dokonce i vyspělé kulturno.

Malí nakladatelé, velké knihy

21. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Třetí ročník festivalu KniŽižkov přinese intimní literární setkání s nakladateli a spisovateli, kteří si zaslouží pozornost každého čtenáře

KC Vozovna pořádá v sobotu 25. března třetí ročník festivalu KniŽižkov. Čtenáři si již potřetí zalistují beletrií i literaturou faktu, která hledá jiné cesty a nepluje s hlavním proudem a poslechnou si přitom současné tvůrce při autorských čteních a debatách. Nebudou chybět ani dvě literárně laděné výtvarné dílny.


 18990

S pokračováním války na Ukrajině se čínsko-ruské vztahy zhoršují

21. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Čína aktivně monitoruje rusko-ukrajinský konflikt a nabízí plán mírového řešení. Peking se snaží najít křehkou rovnováhu mezi vztahy s Moskvou a respektováním mezinárodního práva. Čínský diplomatický průlom na Blízkém východě mezi Saúdskou Arábií a Íránem zatížil strategické zájmy Ruska.

 20096

Pokrytectví: Kolik z těch, kteří volali po Putinově zatčení, se podílelo na nezákonné invazi do Iráku?

21. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 

Gordon Brown, Condoleezza Riceová a Alastair Campbell jsou za nelegální válku zodpovědní stejně jako „přisluhovači“ ruského vůdce, které odsuzují

Jde to za hranice pokrytectví. Je to útok na paměť. Gordon Brown, vyzývající k vytvoření zvláštního tribunálu k potrestání ruské vlády, správně uvádí, že akt agrese – invaze do jiného národa – byl norimberským tribunálem identifikován jako „nejvyšší mezinárodní zločin“. Je to, napsal v Guardianu, nejen Vladimir Putin, kdo by měl být stíhán, ale také jeho „nohsledi“. Patří mezi ně členové ruské a možná i běloruské národní bezpečnostní rady a řada politických a vojenských vůdců. Všichni by měli být pohnáni k odpovědnosti za tuto „zjevně nezákonnou válku“, napsal na svých webových stránkách, upozorňuje George Monbiot a pokračuje:

Condoleezza Riceová, která byla poradkyní George W. Bushe pro národní bezpečnost, byla na Fox News dotázána na ruskou agresi, „když napadnete suverénní národ, je to válečný zločin? Odpověděla: "Je to jistě proti všem zásadám mezinárodního práva a mezinárodního řádu."

Brown a Riceová mají o Rusku pravdu. Její vláda se při invazi na Ukrajinu jasně dopustila zločinu agrese, zločinu, na kterém, jak zdůrazňuje Brown, jsou spoluviníky její vysocí představitelé. Totéž platí pro vlády USA a Spojeného království, které dnes před 20 lety napadly Irák. Mezi nejvýznamnější pachatele patřili Riceová a Brown.

 20096

Pomoc Ukrajině před ruskou agresí je vážně ohrožována pokrytectvím Západu z minulosti

21. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Je jasné, že éra globální nadvlády USA skončila
 
Moc Washingtonu je náhle ohrožena nově sebevědomou Čínou a neklidem mezi vůdci na globálním jihu

Je užitečnou shodou okolností, že 20. výročí nezákonného útoku George W. Bushe a Tonyho Blaira na Irák připadá jen několik týdnů po výročí nezákonného útoku Vladimira Putina na Ukrajinu, píše Jonathan Steele. Ani jedna tato válka nebyla schválena OSN. Pro obě je typické masivní ničení a obrovské ztráty na životech. 

 19338

Impérium na konspirační bázi

21. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Každému, kdo chce vědět, jaké jsou Putinovy budoucí plány, pokud zvítězí, pro Ukrajinu, Bělorusko, Moldavsko a všechny ostatní země, které dosáhly nezávislosti v roce 1991, se stačí podívat na to, co dělá vůdce Kremlu v neruských autonomních územích v rámci současných hranic Ruská federace, říká Vitalij Portnikov.

 19996

Empatie je vždy možná. Jen ne v Německu

21. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Empatie je schopnost rozpoznat a vcítit se do pocitů druhých. Empatie je jedním z nejpoužívanějších termínů naší doby. Empatie je vždy možná. Ale jak mohou lidé, kterých si v zásadě vážím a cením, nehybně sledovat bídu na Ukrajině?, píše Henryk M. Broder.

 20095

Pěšky městem chce v dubnu rozchodit školáky

21. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva
Organizace Pěšky městem, která pořádá každoroční zářijovou výzvu Pěšky do školy, se rozhodla školáky rozchodit i v průběhu jara. Cílem letošního ročníku projektu je vzdělání v oblasti klimatické změny a zařazení enviromentální výchovy do výuky.

Firmy, které nechrání whistleblowery, riskují kontrolu od státu

21. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

České společnosti, které zatím nemají zavedený systém ochrany oznamovatelů nekalého jednání, tzv. whistleblowerů, se vystavují riziku kontrol a postihů ze strany státu. V Česku sice aktuálně neexistuje platný zákon o ochraně oznamovatelů, který by společnostem tuto povinnost ukládal, ale jejich zaměstnanci mají přesto možnost nekalé jednání oznámit. Svá podezření můžou totiž oznamovat přes formulář Ministerstva spravedlnosti. Zatímco vedení společnosti tak často nemusí vědět, že se uvnitř firmy děje něco nekalého, orgány státní správy o těchto případech vědí a můžou do firmy poslat příslušné kontroly.

Žadatelé o dotaci z Nové zelené úsporám Light budou lépe chráněni před nekalými praktikami firem i energošmejdů

21. 3. 2023

čas čtení 8 minut

 
TISKOVÁ ZPRÁVA MŽP a SFŽP ČR

Žadatelé o dotaci z Nové zelené úsporám Light budou lépe chráněni před nekalými praktikami firem i energošmejdů

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou ode dneška dostupné na webu programu. O dotaci si k dnešnímu dni požádalo 20 631 lidí.

14963