11. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2002

Průhledné financování BL

Vazeny pane Culiku,

ano, nekdy na pocatku tohoto roku jsem uvazoval, ze bych prispel nejakou castkou na provoz BL. I kdyz Vas (resp. BL) pohled na spoustu veci neni tak zcela objektivni, presto, ba mozna proto, poskytuje mnoho myslenek k zamysleni a vzhledem k jeho nekonformnimu pohledu volmi stoji za to, aby byl cten.

Nicmene jsem tak neucinil a vzhledem k pretrvavajicim rozpakum ohledne pruhlednosti financovani s tim mam dosud problem.

Vlastne bych se chtel zeptat jen na jednu vec. Proc v te veci nebyl dosud ucinen ani jeden konstruktivni krok? Napriklad eBanka (a mam pocit ze i dalsi) nabizi pro neziskove organizace (vcetne obcanskych sdruzeni) tzv: Transparetni ucet. Tak ma kazdy, kdo mam zajem moznost, podivat se na veskere pohyby na uctu pres internet. Pristup k temto informacim je primo pres web banky; pro Vas to neznamena zadne dalsi nahlady, praci apod.

Vite, muj pohled (a myslim si, ze nebudu sam) na vec je ten, ze Vase snaha o zpristupneni financnich informaci za rok 2001 je sice dulezita, ale zpristupneni financnich informaci ted je, alespon pro mne, jeste dulezitejsi krok. Ukazal by totiz ze 1) mate (a neberte to, prosim, osobne) skutecne vuli byt "pod dohledem verejnosti" (co se fin. tyce) 2) nebal bych se Vam poslat penize, vedel bych, na co jdou.

Jeden z dalsich aspektu, ktery je transparentnim ucetnictvim podminen, pricemz si nejsem zcela jist, jestli si ho jste vedom, je to, ze mam za to, ze vetsina lidi (vcetne mne) nema poneti o tom, kolik provoz BL ve skutecnosti stoji. A jestlize by bylo jasne zrejme, ze ty penize jsou ucelne vynalozene, sponzoru by bylo vic.

S pozdravem se na brzkou odpoved tesi

Petr Tuma

Vysvětlení Jana Čulíka: Vážený pane Tůmo, nemůžeme zpřístupnit veškeré pohyby na kontě Britských listů z toho důvodu, že zaručujeme anonymitu malým sponzorům. To považujeme za spravedlivé a v souladu se zákonem na ochranu informací. Publikujeme jen jména větších finančních dárců, případně dárců, kteří zastávají funkce v nějaké politické straně.

Vždycky bylo úmyslem šéfredaktora i předsednictva Britských listů publikovat každoročně po ukončení finančního roku podrobnou, auditovanou zprávu o hospodaření BL.

Ujišťuji vás, že to, že jsme ji nevydali, není proto, že bychom se o to nesnažili: selhání bývalého jednatele Občanského sdružení Britské listy Tomáše Peciny, který blokuje veškerý přístup k finančním informacím OSBL, je pro nás v tomto smyslu velkým zklamáním.

Usilujeme už po řadu měsíců, dosud bezvýsledně, o nápravu tohoto šokujícího a neuspokojivého stavu. Navzdory svým snahám jsme jako předsednictvo získali přístup k bankovnímu kontu Občanského sdružení teprve 2. 9. 2002.

Doufáme, že se nám účetnictví BL podaří zrekonstruovat a podrobný finanční audit nakonec budeme moci sponzorům i čtenářům předložit tak, jak jsme to původně měli v úmyslu. Budeme posléze publikovat podrobný finanční audit - pokud budeme mít rozpočet - pokaždé hned po ukončení finančního roku.

Po dokončení zdlouhavé, manuální práce na archivu článků BL za posledních šest let (zřejmě letos v říjnu), kterou nyní financuji z vlastních prostředků, vydáme a sponzorům rozešleme slíbený CD ROM s Britskými listy od jejich počátku.

Už po dlouhou řadu měsíců fungují Britské listy bez rozpočtu: naléhavá a nevyhnutelná vydání dotuji z vlastní kapsy částkou přibližně 10 000 Kč měsíčně. Kolegové pracují pro časopis až na velmi občasné výjimky, kdy je založím ze svého příjmu univerzitního učitele, zcela zadarmo.

                 
Obsah vydání       11. 9. 2002
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou
11. 9. 2002 Případ mrtvého Roma byl vrácen inspekci MV k náležitému šetření
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi
10. 9. 2002 Cherish znamená "chovat láskyplně v srdci" Jan  Krondl
11. 9. 2002 Před rokem začala tragédie Dan  Pech
11. 9. 2002 Škromachovo tažení proti mládeži Petr  Jindra
11. 9. 2002 RRTV: Železný jako kandidát do Senátu "smí vysílat Volejte řediteli"
11. 9. 2002 Neuvěřitelný Dostál Petr  Štěpánek
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
11. 9. 2002 Umanutost obhajoby Jana Kavana
9. 9. 2002 Nenabitá puška visiaca na stene Lubomír  Sedláčik
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek  Mokrý
11. 9. 2002 Průhledné financování BL Petr  Tůma
10. 9. 2002 BL podávají trestní oznámení na bývalého jednatele Občanského sdružení Britské listy
10. 9. 2002 Případ Tomáš Pecina: Naléhali jsme dlouho, avšak bezvýsledně. Nyní nelze reagovat jinak než podáním trestního oznámení Jan  Čulík
9. 9. 2002 Jak česká literatura zapomněla, kterak jí kdysi pomoženo bylo - a pomoženo opětovně býti může Jaroslava  Čajová
9. 9. 2002 Pomáhejme si sami, a i bůh pak popřeje zdaru dílu šlechetnému František  Palacký
9. 9. 2002 Uznáno jest, že literatura stala se nám pravou studnicí života národního František  Palacký
9. 9. 2002 Asociace ve prospěch spisovatelstva českého - není-li to myšlenka neméně vábná nežli šlechetná? František  Palacký