13. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
The Sun
13. 12. 2002

Britský The Sun a český Blesk: Bulvár a jeho stín

Bulvární tisk, zkráceně bulvár. Po vyřknutí tohoto slova si představíme novináře, kteří pátrají po senzacích, jež po otisknutí donutí stovky tisíc lidí si noviny koupit. V bulváru se však nemají objevovat jen senzace a drby, ale i vážné zprávy (na rozdíl od seriózních tiskovin jsou zde ale napsané zábavnou formou srozumitelnou jak pro ředitele banky, tak pro námezdního dělníka).

Zatímco ve Velké Británii jsou nejznámějšími bulvárními novinami The Sun, v České republice je to Blesk, který je zde asi i bulvárem jediným. Všechny ostatní pokusy o sesazení Blesku z pomyslného trůnu zatím skončily v Česku nezdarem -- Super, pravděpodobně nejznámější konkurent Blesku, zkrachoval minulé léto i přes to, že jeho počáteční kapitál činil plných čtvrt miliardy korun a jeho vedení navíc mělo i velmi úzké styky s ředitelem TV Nova Vladimírem Železným, který Superu poskytl slevy na reklamní kampaň v "jeho" televizi. Možná byl Super neúspěšný pro svoji až příliš agresivní investigaci, jejímž vyvrcholením bylo zveřejnění fotografií tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové, na kterých ji zachytil amatérský fotograf při dovolené v Chorvatsku, kde se opalovala s odhalenými ňadry. Češi kupující Super si tenkrát asi řekli: "Dost, na naši nejoblíbenější političku nám sahat nebudete." Po tomto skandálu, který neměl obdoby jak v Česku, tak údajně ani v zahraničí, začala prodejnost Superu čím dál více klesat, až na počátku léta celý projekt zkrachoval. Na českém trhu tak zůstal opět pouze jediný bulvární deník -- Blesk. Ale je tato tiskovina vůbec srovnatelná se zavedeným "západním" bulvárem a smí se vůbec honosit označením "bulvár"?

Bohužel jsem měl možnost srovnat se Sunem pouze dvě čísla Blesku (z úterý 26. a středy 27. listopadu), ale i tak jsem si udělal docela dobrý obrázek o tom, kterou z těchto tiskovin lze nazvat opravdovým bulvárem a kterou pouze jeho slabým odvarem.

Už od prvního pohledu je patrné, že by Blesk rád napodobil Sun, případně jiné známé bulvární noviny. Co se týče loga, vcelku se mu to daří -- stejně jako Sun používá velká bílá písmena na červeném podkladu, díky nimž je již zdálky dobře vidět, o jaké noviny se jedná. V dalších aspektech se ale oba deníky poměrně diametrálně rozcházejí.

Velkou Británii poslední listopadový týden ochromila stávka hasičů, jejichž úlohu museli převzít vojáci. Sun se proto na první stránce zabývá šťastnou záchranou jedenáctitýdenního novorozeněte, které málem uhořelo při požáru. Osa článku je zajímavě vedena -- čtenáře naláká srdcervoucí příběh o záchraně malého Lea mladou vojačkou, ale zároveň s ním je seznámen i s celkovou situací, kterou zavinili stávkující hasiči.

Dalším článkem na první stránce Sunu je exkluzivní reportáž o záhadným úmrtích v kasárnách v Deepcutu. Člověk nečtoucí bulvár každodenně by si mohl říct, že tento článek asi na první stranu moc nepatří (a dal by sem například důležitější zprávu o jednání premiéra Blaira ohledně možné války proti Iráku, která je otištěna na druhé straně), ale to ještě neviděl titulní stranu Blesku.

Abych nastínil situaci, ocituji nejprve nadpisy zde uvedených zpráv: Norisová poslala Juraje do háje, Janžurová je babičkou, Výsměch -- matka Terezky unikne trestu?, Tragédie -- trenér Synotu se oběsil (poslední dva titulky jsou jen jakýmisi odkazy, pod kterými je uvedeno číslo stránky, na níž se zpráva nachází). Čtenář dále na titulní stránce spatří sloupek nazvaný Expres, v němž jsou čtyři o něco závažnější zprávy přebrané z ČTK (asi nejdůležitější je zpráva z Bruselu, která informuje o hodnotách přímých podpor českého zemědělství po vstupu země do Evropské unie). Vzhledem k tomu, že jsou všechny zprávy převzaty z "četky", tvoří je maximálně čtyři věty (dokonce je zde i jednovětá zpráva). Redaktoři Blesku už si nedali práci informace agentury jakkoli rozvést, zřejmě je považují za naprosto nedůležité. Zajímavostí titulní strany je rubrika Dnes..., kde je připomenuto nějaké významné výročí (v našem případě se jedná o 76. výročí úmrtí Elišky Krásnohorské). Že by se Blesk přece jen snažil své čtenáře vzdělávat? (Nutno ale podotknout, že v záplavě klepů taková zpráva působí jako pěst na oko, takže dost dobře nevím, jestli úplně splňuje účel.)

Největší událostí, která se stala v uplynulých dnech, je (alespoň podle Blesku) rozchod herečky Zuzany Norisové (známé například z filmu Rebelové) s jejím přítelem Jurajem Bernáthem. Což o to, bulvár má strkat nos do všeho, ale zdá se mi, že Blesk nejsou ani tak noviny, jako spíše pavlačová drbna. Blesk totiž další den na první stránce řešil problémy vztahu mezi dalším hercem a zároveň zpěvákem Danielem Hůlkou a jeho manželkou Libuší Haraštovou. Nevím sice, jak vysoká je intelektuální úroveň redaktorů Blesku, ale pevně věřím, že ještě nebude natolik mizerná, aby nedokázali dva dny po sobě změnit téma a noviny tím trochu oživit. Zde je důležité říct, že se Sun týž den na titulní stránce opět věnoval stávce hasičů, ale z poněkud jiného důvodu. Ministr Richard Simpson totiž hasiče nazval fašistickými bastardy, což zapříčinilo jeho rezignaci, právě které Sun věnoval úvodní stránku (rozhodně se mi téma této zprávy zdá pro úvodní slovo mnohem vhodnější než Hůlkova nevěra).

Podobně "informativních" témat, jako je rozchod Norisové a Bernátha, je v Blesku přehršel. Nemá cenu zabývat se všemi, stačí jen ocitovat několik titulků: Haider to v Korutanech zabalil, Čermáková u soudu: Těšila jsem se na pivo!, Poláci vyprovokovali rvačku havířů, Tadeášek spadl do šachty, Rudé srdce nad Hradem připomíná i nevěstinec, S novorozencem tloukla o zem anebo Novela proti emigraci Romů.

Pokud pominu poslední titulek, který mi docela silně připomíná fašistické noviny Republika, které vydávali (či ještě možná vydávají) Sládkovi Republikáni, musím konstatovat, že se Blesk ze sebe skutečně snaží udělat bulvár. Smutné však je, že jeho redaktoři asi opravdové bulvární noviny nikdy v ruce nedrželi. Ne že by se Sun nesnažil o nějaký trošku okořeněný titulek (i když ten aby člověk pohledal), důležité je, co se skrývá ve zprávách pod ním.

Na rozdíl od Sunu, který se byť zábavnou formou pokouší své čtenáře seznámit s nejdůležitějšími událostmi ve Spojeném království, jsou v Blesku jen drby, jež se snaží působit dojmem zprávy, nemající ale žádnou informační hodnotu. Jediné, co mají oba deníky v těchto článcích společného, je jejich provincialita. Jak Sun, tak Blesk se zaměřují zejména na domácí dění, události za hranicemi státu je nechávají poměrně chladnými.

Pokud v Sunu něco opravdu rád čtu, jsou to zejména rubriky, při jejichž čtení se nádherně "vypne". Jedná se zejména o poradnu Dear Deidre, dopisy čtenářů, fotoseriál, comics, kreslené stripy a horoskopy. Když nepočítám posledně jmenovanou položku, v Blesku nic takového není, což je jistě škoda (nevím ale, zda nejsou podobně zaměřené stránky v nedělním Blesku anebo v Blesk magazínu). Po záplavě tolika vražd, loupeží a skandálů má čtenář jistě právo si od toho všeho odpočinout a pobavit se.

Někdy se zdá, že Blesk už ani neví, co by do novin měl dávat, a proto vymýšlí různé blbosti, jež mohou ocenit maximálně strejci, kteří mají místo mozku z piva kostku. Redaktoři Blesku tak třeba osloví bývalého fotbalového reprezentanta (a nyní majitele hospody Kozlovna) Ladislava Vízka a jeho kamaráda bývalého sáňkaře a nyní kreslíře (a zároveň majitele Pivrncovy putyky) Petra Urbana, aby pro jejich noviny sestavili tabulku pivní ligy.

Celá akce spočívá v tom, že Blesk nakoupí piva vařená v co největší blízkosti prvoligových fotbalových stadionů, která Vízek s Urbanem následně ochutnávají. Musím uznat, že je opravdu kumšt zaplnit takovou volovinou plné dvě strany. Holt, redaktoři Blesku svoji práci skutečně umějí. Jo, abych nezapomněl -- vítězem pivní ligy se staly Teplice zastoupené Zlatopramenem, naopak na posledním místě naprosto překvapivě skončil mistr minulého ročníku "normální" fotbalové ligy Liberec, za který zaskakoval pivovar Konrád.

Opusťme ale vyznavače rezavého moku Vízka a Urbana a podívejme se, z čeho ještě by čtenáře oplývajícího alespoň průměrnou inteligencí mohl při čtení Blesku trefit šlak. Jednou z příčin infarktu by zcela jistě mohla být naprosto nepochopitelná slohová úprava některých zpráv. Cituji celý článek s titulkem Inzeroval padělky: V inzertních novinách nabízel nelegální kopie počítačových programů muž (39). Majitelům autorských práv způsobil škodu za 300 000 korun. Pochybuji, že by žák šesté třídy zplodil takovou hovadinu jako je nabízel ... muž (39). Kdyby snad někdy tento esej přišel do rukou autorovi zprávy, redaktorovi (krk), ať raději napíše devětatřicetiletý muž. Člověk by si jinak mohl myslet, že padělky nabízel dejme tomu Dominik Hašek ve svém dresu č. 39. Podobně si můžeme přečíst na sportovních stránkách, že... Vedení hokejové Třebíče odvolalo trenéra Milana Chalupu, dočasně nahradí jeho asistent Roman Mejzlík. Je možné, že zde vypadlo slůvko kterého, případně jehož, ale v takové krátké zprávičce by se to nemělo stávat -- to je takový problém si po sobě přečíst jednu jedinou větu?

Je to opravdu zvláštní, ale i kdybychom mohli leckdy pochybovat o kvalitě zpráv v Sunu, nemůžeme pochybovat o jeho stylistických kvalitách. Pokud mohu se svojí poměrně chatrnou angličtinou soudit, zdá se mi, že sloh všech zpráv v něm uvedených má řád a chyby se zde prostě nevyskytují. Další gól do sítě Blesku.

Opravdovou kuriozitou Blesku jsou některé fotografie. Když už redakce zaměstnává mizerné novináře, dalo by se předpokládat, že nebude šetřit na fotografech, případně na graficích. Jinak by se nemohlo stát, že vyfotografované postavy budou mít červené oči od blesků.

Součástí každého pořádného grafického softwaru je program pro redukci červených očí. Není mi proto dost dobře jasné, proč ho tedy grafici nepoužívají, vždyť se jedná o jedno jediné kliknutí. Ještě podivněji než postavy s očima angorského králíka vypadají černobílé fotografie, na jejichž určitou část někdo "nalil" barvu. Poněkud nechápu, co je to za novotu -- buď je fotografie černobílá anebo barevná, ale takové mezistupně působí přinejmenším podivně.

Co říci závěrem? Snad jen to, že bulvár Sun poráží rádobybulvár Blesk rozdílem třídy. Smutné je, že Blesk nemá (a pravděpodobně jen tak nebude mít) v České republice konkurenci. Je již natolik dobře zaveden, že si ti, kteří jej kupují, budou jen těžko zvykat na něco jiného. A ti, kteří jej nekupují, si nebudou kupovat ani jeho konkurenta. V Česku totiž stále panuje názor, že co bulvár, to stejný nebo ještě horší paskvil typu Blesku (a doposud to také tak bylo). Je těžké lidem vnutit něco, k čemu nemají důvěru ještě dříve, než to vůbec vznikne.

                 
Obsah vydání       13. 12. 2002
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
13. 12. 2002 Rudá záře nad Josefovem Radek  Mokrý
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 O ČR ví v západní Evropě 16 procent obyvatel
13. 12. 2002 Uchazečské země pohlížejí na rozšiřování EU s nedůvěrou a s trpkostí
13. 12. 2002 Diktatury na Blízkém Východě vytvořil Západ
12. 12. 2002 Američané propustili severokorejské řízené střely
13. 12. 2002 Honba médií na manželku britského premiéra
13. 12. 2002 Austrálie a socialistická rozkrádačka
13. 12. 2002 Britský The Sun a český Blesk: Bulvár a jeho stín Milan  Krčmář
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
12. 12. 2002 Totalita v nás: Multibestia triumphans et incorporata Jan  Čulík st.
12. 12. 2002 Týmy expertů v cizí zemi a čekání na atentát Jaroslav  Pour
12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR
12. 12. 2002 Monitor Jana Paula : David jako rukojmí v efektní prázdnotě Jan  Paul
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 12. 2002 Hospodaření OSBL za listopad 2002 Jaroslav  Štemberk
2. 12. 2002 Statistiky čtenosti Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 Austrálie a socialistická rozkrádačka   
13. 12. 2002 Diktatury na Blízkém Východě vytvořil Západ   
13. 12. 2002 Uchazečské země pohlížejí na rozšiřování EU s nedůvěrou a s trpkostí   
13. 12. 2002 O ČR ví v západní Evropě 16 procent obyvatel   
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
13. 12. 2002 Britský The Sun a český Blesk: Bulvár a jeho stín Milan  Krčmář
12. 12. 2002 Totalita v nás: Multibestia triumphans et incorporata Jan  Čulík st.
12. 12. 2002 Týmy expertů v cizí zemi a čekání na atentát Jaroslav  Pour
12. 12. 2002 Monitor Jana Paula : David jako rukojmí v efektní prázdnotě Jan  Paul
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
11. 12. 2002 Mluvčí Ústeckého kraje rozesílá zprávy ODS David  Hertl
11. 12. 2002 V Turkmenistánu diktatura nevadí, je tam zemní plyn Ondřej  Rojčík
11. 12. 2002 Tabákové firmy prohrály další právní bitvu   
11. 12. 2002 Británie: průměrná britská domácnost má dluh ve výši 27 000 liber (1,4 milionu Kč) Jan  Čulík