18. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jacques Chirac
18. 2. 2003

Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody?

Pohoršení! Slova francouzského prezidenta Jacquese Chiraka, která pronesl při pondělním zasedání Evropské unie zvedla vlnu nevole na východ od Rýna. "Kandidátské země propásly dobrou příležitost mlčet," řekl Chirac v Bruselu na adresu postojů zemí, které podporují americkou intervenci do Iráku. Měl Chirac raději mlčet?

Mnoho povyku pro nic? Francouzský prezident, reprezentant země, která stála u kolébky evropské myšlenky, se neovládl, soudí pozorovatelé, kteří komentují těch několik osudových vět, které otřásly za posledních 24 hodin střední Evropou. Co vlastně Chirac řekl? "Vstupovat do unie vyžaduje jistý respekt vůči ostatním, minimální slaďování názorů. Když při prvním obtížném tématu začnou vyjadřovat své názory bez sebemenší porady s celkem, do kterého chtějí vstoupit, tak to není zrovna odpovědné chování. V každém případě to není moc vychované. Myslím, že (kandidáti) propásli dobrou příležitost mlčet," řekl prezident.

Chirakova reakce přišla jenom několik dní poté, co kandidátské země ve dvou vlnách podepsaly dopisy, podporující americký postoj při řešení v Iráku (Dopis osmi a skupiny Vilnius). Již v neděli v pravidelném diskusním pořaduLe jury RTL-Le Monde televizního kanálu LCI, řekl francouzský ministr zahraničních věcí Dominique de Villepin, že iniciativy kandidátských zemí považuje za "neobratné". Dominique de Villepin řekl "maladroite", což také může znamenat "hloupé". Ve vybraném diplomatickém vystupování, na němž si zvláště Dominique de Villepin jako dlouholetý Chirakův poradce, zakládá, to zaznělo trochu "nepatřičně". Chirakova večerní kanonáda v Bruselu, kterou v pondělí pokropil kandidátské země, vypadala již mnohem "iracionálněji". Jenom zdánlivě. Hraje se totiž o mnoho: o budoucnost Evropy.

Slabí a silní

Kakofonie evropských reakcí mezi "starou" a "novou" Evropou, jak již před časem nazval americký ministr Donald Rumsfeld, se rozezněla naplno. Včerejší Mladá fronta Dnes se dokonce rozhodla zařadit Chirakovo večerní bruselské vystoupení jako hlavní zprávu svého vydání hned na titulní straně. "Chirac napadl Česko za postoj k Iráku," píše v titulku, a komentátor Viliam Buchert dodává (v komentáři s názvem "Políček od Chiraka"): "Většinou galantní francouzský prezident Jacques Chirac včera večer odhodil diplomatické servítky do koše a čekatelským zemím Evropské unie vynadal. Označil je za nevychované, nebezpečné a hloupé, protože si dovolují dělat něco o své vůli." Nic proti titulkům, nic proti komentářům. Jenom si nejsem jistý tím posledním spojením, tím "něco o své vůli".

Charakter vyjádření, která od února podporují americký postoj, nemá tak mělké kořeny, jak to někdy v takových výměnách vypadá. Rumsfeldovy postoje, snažící se vyvolat evropské schizma, nejsou salónní konverzací, stejně jako zájem Francie emancipovat evropskou pozici od "amerického protektorátu" -- abych citoval notně otřepanou větu Zbigniewa Brzezinského. O tom, že dělící čára, kudy kdysi vedla železná opona, zůstává hlubokou jizvou na kontinentu, svědčí právě tato zdánlivě nepodstatná "evropská bouře ve sklenici vody". Samotná diskuse totiž není jen zdánlivě banální výměnou mezi "rodinnými příslušníky", ale i vážným důvodem k zamyšlení se nad podstatou sjednocující se Evropy.

Irák a psychóza, která vypukla po 11. září, otevřela stavidla dlouho zanedbávanému problému nevyrovnaných vztahů mezi Spojenými státy americkými a Evropou. Brilantní esej k tomuto tématu publikoval v létě loňského roku, pod názvem Power and Weakness (Moc a slabost) neokonzervativní politolog Robert Kagan. Shrneme-li základní teze, až překvapivě se shodují s parametry současné diskuse: Amerika je silná a jediná velmoc, proto používá nástroje mocných. Evropa, která je slabá, si to nemůže dovolit, proto používá nástroje slabých. "Ve všech podstatných otázkách moci -- efektivnosti moci, morálnosti moci a touhy po moci -- americké a evropské perspektivy se vzdalují. Evropa se od moci odvrátila či ji užívá poněkud odlišně, když směřuje do soběstačného světa práv a pravidel a nadnárodního vyjednávání a spolupráce," píše Kagan. V logice Kaganových úvah (podobně jako v logice mnohých dalších: například Charlese Krauthammera, který již na počátku 90. let vystoupil s úvahou o "unipolárním světě" -- tedy "světě jediné americké moci") je vyjednávání a spolupráce klasickou "z nouze ctností"; pro případ Iráku stačí jenom jedna jedovatá slina: Víte, kdo kdysi nakreslil hranice současného Iráku? Inu, Francouzi a Angličané...

Francouzská pozice, která je snad nejsilnější od časů generála Charlese de Gaulla, který vystoupil na protest vůči dominanci Spojených států amerických z ozbrojených složek Severoatlantické aliance. Chirac jako určující osobnost francouzské zahraniční politiky, zdědil všechny ctnosti i ctnosti V. republiky. Ne nadarmo po nástupu premiéra Jean-Pierre Raffarina, jímž Chirac korunoval po květnovém vítězství svůj triumf, došlo k podstatnému rozhodnutí. Ministerstvo obrany dostalo přislíbeno na několik let dopředu navýšení rozpočtu a zvýšení zbrojních investic. Až nápadně se plán podobá programům americkým. Bude-li mezi Evropu a Amerikou existovat elementární vůle spolupracovat, nečinit slabé vazaly silných, nezaměňovat hegemonii za prosazování demokracie, nežijeme nadarmo.

Měkká a tvrdá moc

Rozdělený kontinent, kontinent mezi americkým a francouzským vlivem, mezi severem a jihem, východem a západem, tento kontinent má totiž stále šanci pokusit se o sjednocení. O tom, jaké stavební pilíře bude nutné ještě postavit, se rozhoduje také v těchto dnech. Američané, věrni svým nástrojům, používají prostředky, které americký politolog Joseph S. Nye označuje za "tvrdé": především tedy vojenskou moc, ale i "měkčí" ekonomické globalizační nástroje. Když bývalý francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine poprvé použil pro kritiku americké arogance označení "hyperpower", sklidil téměř podobné reakce, jako v minulých dnech od amerického tisku sklidila ta současná francouzská diplomacie.

Védrinova teorie "multi-(polárnosti)", jež byla přímou reakcí na hegemonistické snahy Američanů od počátku 90. let, se v těchto dnech prodělává těžký test. Spojené státy americké nynější Bushovy administrativy, kterou vede mnohaletý univerzitní ideolog neokonzervatismu Paul Wolfowitz, nasadily velmi "tvrdý styl". Otázkou zůstává, zda právě tato technika, která zaměňuje diskusi za propagandu, partnera za nepřítele, to vše v logice totalitního myšlení, není tím, na co bývalé státy východní Evropy slyší nejlépe. Demokratická diskuse, schopnost otevírat i těžká témata v pluralistické výměně názorů, se zatím na východě od Rýna příliš nenosí. Měkká moc, spočívající v civilizaci a kultuře té "staré Evropy", jak o ní pohrdavě mluví Rumsfeld, tu bohužel po 50 letech téměř zanikla.

Právě to je také jádrem Chirakovy repliky, která tolik pobouřila střední Evropu, jež se ve skutečnosti dosud nevymanila z černobílého vidění studené války, v němž byli Američané zárukou "svobody a boje proti říši zla" a nezávislá žurnalistika se vydávala třeba za propagandistická radia, ať už se jmenovaly "Hlas Ameriky" či "Svobodná Evropa" (bez větší polemiky tu stačí připomenout jenom bídu jednoho z největších českých novinářů, kterou přesně popsal Pavel Kosatík v titulu: Ferdinand Peroutka, Pozdější život (1938-1978), Mladá fronta, Praha 2000).

Můžeme dnes nad těmi několika větami prezidenta Jacquese Chiraka tančit rituální tance. Nic naplat, Chirac měl bohužel pravdu.


Užitečné odkazy:

Chirakovo foto ZDE
článek Roberta Kagana v Policy Review ZDE
odkaz na poslední knihu Josepha Nye ZDE
                 
Obsah vydání       18. 2. 2003
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna
18. 2. 2003 Tony Blair odmítl specifikovat, jaký bude v Iráku režim po sesazení Saddáma Husajna
17. 2. 2003 Amerika by měla invazí do Iráku zmodernizovat arabský svět
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
18. 2. 2003 Irácká rizika Miroslav Václav Steiner
17. 2. 2003 USA: Demonstrace napomáhají Saddámovi
18. 2. 2003 V Londýně se v pondělí začalo platit za vjezd autem do města
18. 2. 2003 Americký generál v.v. bude iráckým vojenským guvernérem Iráku
18. 2. 2003 Demonstrace proti válce v Brně: chcíp pes... Marek  Adámek
18. 2. 2003 Solidarita s demonstranty, zbitými a uvězněnými v New Yorku
18. 2. 2003 "Svět ohrožuje srážka civilizací" prohlásil v USA kanadský ministerský předseda Jean Chrétien
18. 2. 2003 S odborářskými tramvajáky to bylo poněkud jinak Jindra  Vavruška
18. 2. 2003 Neopakujte hloupé chování českých politiků Miroslav  Šuta
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku
16. 2. 2003 "Bez tatínka by byl George W. Bush ve vězení"
16. 2. 2003 Monitor Jana Paula: "Street Art" v Holešovicích Jan  Paul
17. 2. 2003 Herec Miroslav Horníček byl také slušný člověk Karel  Mašita
17. 2. 2003 Britská soda II.
16. 2. 2003 Spojené státy chtějí potrestat Německo a odměnit středovýchodní Evropu
18. 2. 2003 Životné stratégie ľudí spätých s poľnohospodárskou prvovýrobou -- kultúrne a sociálne súvislosti Peter  Slavkovský
18. 2. 2003 Zvláštna cesta slovenských dejín a nachádzanie vlastnej identity Dušan  Škvarna
18. 2. 2003 Kto chce odstrániť pamätník Bratislavčanom, ktorí padli v prvej svetovej vojne?
18. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
18. 2. 2003 Anarchisté se snaží probudit odboráře z letargie - zřejmě marně... Štěpán  Kotrba
18. 2. 2003 Fráze opakované bez vnitřního přesvědčení? Milan  Sova
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna   
17. 2. 2003 Milan Knížák bude se studenty demonstrovat proti špatným sochám Jan  Paul
17. 2. 2003 Herec Miroslav Horníček byl také slušný člověk Karel  Mašita
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
17. 2. 2003 Britská soda II.   
16. 2. 2003 Štvavá vysílačka, odposlech a normální společnost Štěpán  Kotrba
16. 2. 2003 Na demonstraci byly desetitisíce umírněných občanů   
16. 2. 2003 V Londýně demonstrovala středostavovská Anglie - konec kariéry pro Blaira?   
16. 2. 2003 Spojené státy chtějí potrestat Německo a odměnit středovýchodní Evropu   
16. 2. 2003 Monitor Jana Paula: "Street Art" v Holešovicích Jan  Paul
16. 2. 2003 Co znamenají obrovské západní protiválečné demonstrace Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna   
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
18. 2. 2003 Solidarita s demonstranty, zbitými a uvězněnými v New Yorku   
18. 2. 2003 Irácká rizika Miroslav Václav Steiner
18. 2. 2003 Americký generál v.v. bude iráckým vojenským guvernérem Iráku   
18. 2. 2003 "Svět ohrožuje srážka civilizací" prohlásil v USA kanadský ministerský předseda Jean Chrétien   
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
17. 2. 2003 Vojna s nami a zlé preč   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
17. 2. 2003 Země Arabské ligy se ohledně Iráku neshodly Ivana  Bošinová
17. 2. 2003 Češi si nemohou dovolit být proti válce v Iráku Pavel  Dvořák
16. 2. 2003 Spojené státy chtějí potrestat Německo a odměnit středovýchodní Evropu   
16. 2. 2003 Na demonstraci byly desetitisíce umírněných občanů   
16. 2. 2003 "Bez tatínka by byl George W. Bush ve vězení"   
16. 2. 2003 Štvavá vysílačka, odposlech a normální společnost Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
12. 2. 2003 Schröder a Chirac predbehli stopäťčlenné grémium Konventu:
„Na čele bude dvojka!“
Lucia  Waldnerová
12. 2. 2003 V ČR překonala nezaměstnanost 10 procent, na severní Moravě je 20 procent Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Američané, kteří zachraňovali Francii   
12. 2. 2003 Americké veřejné mínění podporuje útok na Irák i bez OSN; třetina Britů považuje za největší hrozbu USA   
11. 2. 2003 Priveľké pokušenie zradiť Európu Eduard  Chmelár
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Proč se odlišují postoje "staré Evropy" od postojů "nové Evropy"? Lenka  Vytlačilová
10. 2. 2003 Vzrastie počet okresov bez železničného spojenia? Marián  Repa
10. 2. 2003 Britská soda   
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
6. 2. 2003 Ohrozil Havlův podpis pod "dopisem osmi" společnou zahraniční politiku EU? Jan  Čulík
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
6. 2. 2003 Hluboce se stydím za Václava Havla Petr  Cironis