25. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2003

Zaútočí Česká republika na USA?

Samozřejmě, že ne. Vždy je ale prospěšné posoudit morální oprávněnost nějakého kroku tím, že na chvilku vyměníme role. Tak si to zkuste představit:

Česká vláda se rozhodla, že je potřeba "zlepšit svět". Někde se musí začít, a tak si vzala na mušku zemi, která má agenty po celém světě -- USA. Navíc USA mají ropu, hodně ropy...

A tak zkusíme spolu s vládou najít záminku, proč USA napadnout. Ano, buďme při tom posuzování trochu jednostranní, snažme se na chvíli vidět jen zápory. Hledáme přece důvody k válce. Hledáme nepřítele.

Mají USA zbraně hromadného ničení? No ano, a spoustu.

Podporovaly USA pochybné režimy a dávaly jim do rukou nebezpečné zbraně? Nechceme si to u nikoho rozházet, ale USA dlouhodobě vyzbrojovaly třeba Saddáma Husajna, a to i po té, co nechal zmasakrovat tisíce Kurdů. A konečně: proč by byly USA dodávaly Saddámovi antrax, pokud by tiše nesouhlasily, že jej může použít? Nu ano, pouze proti Iránu, to se přece nepočítá...

Jak je to v USA s demokracií?

Jako jedna z mála vyspělých zemí má USA stále trest smrti, tímto trestem smrti dlouhodobě a neodkladně hrozí mj. i vězni, o kterém si řada lidí myslí, že je nevinný, za kterého se pořádají demonstrace. Ostatně, justičních omylů se nyní v USA prokazuje mnoho.

V počtu uvězněných lidí je USA na jednom z předních míst na světě -- a to i pokud je přepočítáme na počet obyvatel této země.

Současný prezident se zřejmě pramálo ohlíží na opozici a na názory lidí, kteří proti němu demonstrují. V posledních letech prosadil mnoho zákonů, které zásadním způsobem posilují pravomoci policie a tajných služeb, dostanou ještě více lidí do vězení, narušují právo na soukromí. Snažil se omezit přístup občanů k informacím, například vyvíjel tlak na jistou arabskou stanici, aby neodvysílala projev jistého člověka (jemuž nijak nefandíme, ale o to přece nejde).

USA se často nevybíravě chovaly k místním Indiánům. Není to nijak dávno, co si Indiáni v Arizoně stěžovali, že dostali od federální vlády přikrývky, které byly namořené zárodky smrtelné nemoci.

Jsou USA světu nebezpečné?

V USA je rovněž mnoho domácích teroristů a paramilitárních skupin, se kterými si vláda samozřejmě neví rady. Nikdy je nechytí všechny. Timothy McVeigh neváhal vyhodit do povětří budovu s úřady a školkou pro děti v přízemí. Jiný Američan odpálil bombu na Olympijských hrách v Atlantě. Po zemi i do zahraničí se posílaly dopisy s antraxem, který pocházel z amerického vládního programu výroby biologických zbraní.

V USA žijí jak skalní nacionalisté, kteří nepřejí jiným národům nic dobrého, tak rasisté, kteří ještě dnes v bílých maskách Ku-Klux-Klanu zapalují kříže. Mají jak ke všemu odhodlané fundamentální katolíky, kteří vyhazují do povětří gynekologické, "potratové" kliniky, tak satanisty. Vláda USA není schopná dostat mnohá tato hnutí pod kontrolu.

USA se velice aktivně vměšuje do mezinárodní politiky, a to často nevybíravým způsobem. Poslala třeba bombu v doutníku jistému prezidentovi jisté republiky (jemuž nijak nefandíme, ale o to nejde).

USA svévolně přestaly dodržovat některé mezinárodní úmluvy, ke kterým se předtím zavázaly. USA vážně porušují životní prostředí celé zeměkoule, ať už velkou spotřebou ropy, odmítnutím smlouvy o snížení skleníkových plynů, nebo těžbou ropy na Aljašce. USA nepodepsaly úmluvu o zákazu nášlapných min.

Někteří lidé se nemohou ubránit dojmu, že jejich prezident chystá válku proti jinému státu, a to i pokud tím usmrtí tisíce nevinných civilistů - z důvodů posílení svého image, vytvoření nějakého nepřítele, když už studená válka musela zkončit, a konečně možná i pro osobní zisk.

No a tak důvody pro útok české armády na USA by se našly. V USA je velká spousta krásných, milých a čestných lidí, a zemi lze z mnoha důvodů obdivovat. Pokud však potřebujeme důvod k válce, nebudeme o obyčejných lidech příliš mluvit.

Místo toho dáme prezidentu USA možnost odejít do exilu. Pokud nechce, abychom zaútočili. Postrašíme, že budeme bombardovat města, aby Američané pocítili ke svému prezidentu averzi.

USA namítnou, že naše důvody k válce jsou vykonstruované. Opáčíme, že USA se pouze vymlouvají, pro nápravu nedělají nic. Nechtějí nám dát svoje zbraně, zastavit výzkum dalších zbraní, nedokáží dostat pod kontrolu teroristy na svém území, jejich prezidentovi se ani nechce do exilu.

OSN s naším válečným plánem nebude souhlasit, navrhne, že by bylo lepší, aby byly USA odzbrojeny společnou akcí mezinárodního týmu. My ale vyhlásíme, že pokud OSN válku zamítne, zaútočíme na USA sami.

Preventivně. Nějaký terorista by jim totiž mohl ukrást nějakou zbraň hromadného ničení a použít ji proti nám.

Proti ambicím české vlády budou protestovat naši zpěváci i rekordní zástupy lidí na ulicích v Praze i na celém světě, ale náš velitel vyhlásí, že pokud jde o otázku takového významu, nebude se přece řídit názorem davu, má svoje morální zásady a ty jsou neoblomné.

Protestovat bude i Francie a Německo. Inu, zakážeme dovoz francouzského vína a svoje vojenské základny přesuneme z Německa třeba na Ukrajinu. Jistě nebudeme podporovat někoho, kdo je proti nám.

Jak bude žít USA po našem útoku? Inu, s tím si moc hlavu nelámeme. Nainstalujeme tam českého velitele a ponecháme tam část zbraní, a ono se to nějak už vyvine. Nastolíme tam demokracii...

Prosím, pochopte to nyní i vy, co jste to ještě nepochopili. Česká vláda nehodlá zaútočit na USA. Ani já k tomu nenabádám. Ani to nechci. Právě naopak. Snažím se vám ukázat, jak by to bylo absurdní. Ale ještě se podívejme, jak by to asi vypadalo dál:

Některé národy by to asi naštvalo do té míry, že by se nám snažily pomstít. Pokud by nemohly vojensky, alespoň by, ze zoufalství, někteří jeho příslušníci provedli proti nám několik teroristických útoků. Nebylo by to správné, terorismus nikdy nebude správný, ale stejně by to ti zoufalí lidé udělali. Mají jiné morální hodnoty než my.

Naše vláda vzápětí vyhlásí rovněž válku terorismu. Protože ta se, tak jako Válka proti drogám, nikdy nedá vyhrát, budeme moci napadat vlastně libovolné státy po celém světě po dlouhou dobu. S překvapením pak zjistíme, že náš prezident rovněž vlastní lví podíl ve zbrojním průmyslu... naše vlastní země se mezitím nenápadně proměnila v policejní stát, ale jak jsme to mohli tehdy čekat, když ten prezident měl v očích tolik nadšení...

Budeme se divit, jak je možné, že nás skoro nikdo na světě nemá rád, vždyť to přece myslíme tak dobře...

A jak je vlastně možné, že Čechy by zaútočit na Američany ani nenapadlo, nakonec by jim to ani nikdo nedovolil, a USA to napadne, a podobné akce se jim většinou trpí?

Je to tím, že USA je demokratičtější? To nedává smysl, že ne. Je to tím, že USA jsou silnější.

Ano. USA jsou nejsilnější velmocí na světě.

                 
Obsah vydání       25. 2. 2003
25. 2. 2003 Krize v Radě bezpečnosti
25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
25. 2. 2003 Byl Stalin zavražděn, aby nedošlo k třetí světové válce?
25. 2. 2003 Telemost mezi studenty v Bagdádu a ve Virginii Ivana  Bošinová
25. 2. 2003 Zaútočí Česká republika na USA? Petr  Kuča
25. 2. 2003 Demokratický Irák? Co si myslí norský tisk
25. 2. 2003 Historie amerických intervencí v Latinské Americe a v karibské oblasti
25. 2. 2003 Pocta Alexandru Stichovi Jaroslava  Čajová
25. 2. 2003 Zemřel filozof Karel Kosík
24. 2. 2003 DOKUMENT: Návrh rezoluce USA a Británie k problematice Iráku
24. 2. 2003 Rumsfeld byl ve správní radě podniku, který dodal Severní Koreji technologii pro jaderné elektrárny
25. 2. 2003 Kašubové - neznámí známí Vladislav  Knoll
25. 2. 2003 Konfliktná budúcnosť? Viktor  Kovaľov
25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
25. 2. 2003 Alternatívou k vojne je politika Lucia  Waldnerová
25. 2. 2003 Bludy skeptického ekológa Eugen  Gindl
25. 2. 2003 Cesta k februáru 1948 Peter  Greguš
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
24. 2. 2003 Francie a Německo: "Není třeba nové rezoluce OSN"
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech