10. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 3. 2003

Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu

Ten příměr jsme slyšeli z úst našeho nového prezidenta. Mám pocit, že je to vhodný model pro úvahy, které chtějí poměřovat, co se stalo ve Španělském sále v těch třech prezidentských volbách a proč. A co pak muselo "logicky" následovat, nemělo-li dojít ke kupení dalších chyb na straně vlády/koalice.

Bezprostředně prvním vážným opomenutím vládní koalice bylo, že hned při těch jednáních o příští vládě se zřejmě současně hned dost závazně nehovořilo také o možném ---samozřejmě jediném!--- kandidátovi koalice na funkci příštího prezidenta.

Jakmile se v ČSSD začalo přemýšlet o možných "lidových" jakoby primárkách, asi pak nevyžadovalo příliš mnoho důvtipu, že z nich vítězně vyjde poslední šéf ČSSD, který se pravděpodobně moc zamlouvat nebude oběma menším koaličním partnerům. Takže?

Budou možná stavět (A DNES VÍME, ŽE URČITĚ TAK UČINILI) vlastního kandidáta obě menší koaliční strany a síly koalice budou roztříštěny; bez ohledu na papírově slibné šance na hlasy v obou komorách, kdyby byl kandidát jeden. Jakmile toto předběžné hlasování proběhlo, nemohlo být ignorováno jako zbytečné (ať už měl jeho vítěz kandidovat až v případné druhé ---už tušené--- volbě). Takže ČSSD kandidovala ---málem jako nutné zlo a aby neztratila tím předběžným "testováním" tvář--- dr. Bureše, který nemohl mít proti dalším kandidátům do druhého kola dost šancí.

(Nezapomeňme, že KSČM měla navíc do začátku také svého kandidáta.) Zdá se, že takto právě politicky nejsilnější kandidát koalice (v průběhu všech tří voleb) v prvé volbě zbytečně neuspěl; vždyť také by přece uvolnil při případném úspěchu své kandidatury doc. Pithart své předsednické místo v senátu! (V obou dalších kolech bylo možno nabídnout jen zajímavou osobnost, ale bez odpovídající funkce jako prestiž do volby a uvolňovanou důležitou funkci k obsazení po případné úspěšné volbě pro jiné.)

Ty "primárky" předurčovaly zvláštní průběh druhé volby. Koalice do ní šla (teď zas vinou toho údajně předběžného nevinného "testování" favorita, Miloše Zemana) opět rozdělena. A zas ---teď už tedy po obou volbách--- nejvíc hlasů na sebe soustředil prof. Klaus. K tomu navíc média předestírala, že při případné pozdější všenárodní volbě nemá nikdo jiný ani vzdáleně preference srovnatelné s Klausovými.

Třetí volba: Víme, že hned zpočátku předseda KSČM Grebeníček nepřímo naznačil, vůči komu moc sympatií jeho strana nemá a že by třetí volbou mohl jeden kandidát uspět. Mezi řádky se dalo číst, že hlasy komunistických poslanců nejsou zanedbatelné a mohly by být jazýčkem na váze. Bylo důležité v prvním kole třetí volby ukázat, kdo by byl průchodný v Poslanecké sněmovně. Zrovna tak druhé kolo jemně a signifikantně (asi by se mělo říci, že naprogramovaně; a s jistou koketující hravostí) naznačilo pokles preferencí pro prof. Klause pod žádoucí limit. Protože pak znovu stačilo signalizovat ústy komunistického poslance Kováčika, že se KSČM "potřebuje poradit"; aby bylo jasné, že 20% komunistických hlasů by mohlo třetí volbu rozhodnout. Nejde o aritmetiku, kdo navíc také z dalších poslanců ---samozřejmě koaličních stran--- dal případně svůj hlas bez ohledu na koaliční sliby prof. Klausovi. Scénář vyzněl jakoby v komunistické režii. I když tu mnozí spekulují o nějakých slibech prof. Klause komunistům, právě to nebylo vůbec v té situaci třeba. Stačilo naznačit, že Klaus bude prezidentem všech.

Neboť prof. Klaus na Hradě byl zároveň porážkou papírové jistoty koalice. Té koalice, která hlásala volbu kvalitního kandidáta a před každou volbou jej nejednotně nebo problematicky nějaký čas hledala. A prof. Klaus na opačné straně tu byl avizován tak dlouho dopředu!

Prof. Klaus jako prezident zároveň už není tak očividně spjat s ODS, jako byl ještě krátce před touto prezidentskou volbou. Nelze vyloučit, že by předseda ODS M. Topolánek mohl být zakrátko přijatelný pro případné "odpadlíky" z US-DEU, když této straně do příštích voleb se moc přízně od voličů neslibuje. Zároveň je prof. Klausem na Hradě posílen zřejmý neúspěch stávajícího týmu ČSSD při usilování o koalicí navrhovaného kandidáta na prezidenta; takže ČSSD prožívá už nějaký čas nadále jistou vnitřní krizi. Takže v tomto dramatickém jednání na otevřené scéně už tohle mohlo komunistické režii stačit k uspokojení.

Samozřejmě pan premiér vlády se správně rozhodl uskutečnit ono hlasování o důvěře vládě. Nebylo možné (ani rozumné) čekat do nějakého stranického sněmování koncem března na sjezdu ČSSD; neadresně by totiž bylo možno vmést panu předsedovi Špidlovi, že neuhrál prezidentské volby a že na řídící práci ve straně nestačí. Do toho sjezdu bude rozložení trumfů v ČSSD jasnější. Může hlasování o důvěře vyhrát. Pak si oddychnou i ti, kteří už dnes mají obavy ze slabšího vládního týmu koalice, kdyby byla najednou pragmaticky vedena někým jiným. Pro vládní koalici bude to hlasování ve Sněmovně chtít nervy.

Jiným šéfem vlády by se leccos z vládní agendy zbrzdilo. Hrozí další ztráta prestiže. A jistá ztráta výkonnosti a přesvědčivosti té vlády. A je otázka možné výdrže té "restrukturované" vlády do příštích parlamentních voleb. Je to pak jedinečná příležitost pro další aktivní politiku KSČM. Jejím "trojským koněm" je prezident Klaus. Ten bezděky (aniž musel hnout v tomto ohledu prstem) přece jen maličko popostrčil už rozhádané soc. demokraty (za vydatného setrvalého stimulování ze strany Miloše Zemana) nejen do syndromu "prezidentská volba", ale ---jak se zdá--- ke ztrátě orientace. Vždyť "vlevo" jsou teď jakoby jen komunisté!

Vpravo je ODS, která má šanci vyhrát příští parlamentní volby. ČSSD jako vůdčí síla stávající vlády a papírově také ---z jejího hlediska nešťastných--- prezidentských voleb zřejmě musí očekávat jistou (nikoli přehlédnutelnou) nespokojenost jak mezi straníky, tak i sympatizanty a v příštích volbách jen problematicky může teď větřit čáku vítězství. KSČM už dnes si může asi brousit zuby na nemálo včerejších voličů ČSSD. Strana, která získá politickou moc a neumí si ji kredibilně udržet, přestává totiž být zajímavá jak pro širší voličské řady, tak (tím samozřejměji) pro nespokojené občany jako potenciální voliče (což by si konečně měli uvědomit v ČSSD!). KDU-ČSL má standardní voličský kádr, ale nemá takovou sílu, aby bez koalování měla podíl na vládě. A volební vyhlídky "unionistů" zatím nejsou slibné. A pak můžeme očekávat, že by z příštích parlamentních voleb mohli být druhou nejsilnější stranou (po ODS) právě KSČM. V tomto rozložení sil kdekdo bude mít dost starostí ve vlastních stranách, pan prezident časem začne být ještě intenzivněji prožíván jako reprezentant státu a bude mu moci být jedno, zvolí-li ho na druhé funkční období zase Parlament (s posílenou ODS!) a Senát, anebo přímo lid ČR...

Kdopak by se pak díval tak daleko zpátky, jako byl tzv. "Sarajevský atentát" (málem zázračně "ustátý" ještě předsedou ODS Klausem), anebo v jiném "gardu" tzv. "Bamberská aféra" (dávného, ale stále zatím politicky z "výminku" aktivního protikandidáta Miloše Zemana)? Kdeže ty dávné sněhy jsou? Před druhým funkčním prezidentským obdobím V. Klause budou ale parlamentní volby, a na ty si už v průběhu minulý týden uskutečněné třetí prezidentské volby zadělala dost "kvásku" KSČM. Ať už chybami koaličních stran, anebo vlastním šikovným zviditelňováním. Copak tomuhle všemu musel prezidentský kandidát Klaus nějak nadmíru závazně pomáhat? Dobře slyšel předsedu Grebeníčka; a tak stačilo už jen malé vstřícné gesto (žádná velká slova či sliby): přijít na chvíli před rozhodujícím třetím hlasováním mezi prezidentské voliče z KSČM. Ostatní si (při nedostatečném politickém úsudku koalice včera i dnes) KSČM vybere už v příštích parlamentních volbách sama a přímo; a viditelně v přírůstku poslanců. Zatím nemusela nést odpovědnost za nic. Stačilo jí čekat na chyby druhých a ty plně využít.

Je to sice na závěr pohled před přední sklo, ale ---jako mnohé v politice--- není nutno na příští křižovatce při cestě "doprava" odbočovat zároveň "doleva". Jenže s kým by ODS šla do vlády, když by neměla zřejmě dost sil k samostatné ("pravicové" či "pravostředové") vládě? Budou se komunisté jevit (po nalezení cesty i na Hrad) už dost "státotvorní" ke koalování?

                 
Obsah vydání       10. 3. 2003
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2003 Výjimečnost pro všechny Karel  Mašita
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 Prázdný patos na Hradě a v Podhradí Vladimír  Rott
10. 3. 2003 Spekulace médií: Špidla požádá o důvěru, aby mohl vzápětí vládu rekonstruovat Josef  Trnka
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Rebel musí souznít s davem Martin  Gřeš
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb
10. 3. 2003 Rakovina se "bude brzo léčit zásahy do genetiky"
10. 3. 2003 Monitor Jana Paula: Současné výtvarné umění a média Jan  Paul
10. 3. 2003 Palestinci trpí pod izraelskou správou
10. 3. 2003 NA PAVLAČI: O zázracích Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností
Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 Italský historik a bohemista čestným členem Masarykovy společnosti Jaroslava  Čajová
4. 3. 2003 100. výročí úmrtí českého politika Fr. L. Riegra Jaroslava  Čajová
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru
10. 3. 2003 DOKUMENT: Pacem in terris
10. 3. 2003 Americký kardinál Stafford odsoudil přípravu války proti Iráku
10. 3. 2003 Svatý stolec potvrdil trest pro bývalého děkana teologické fakulty v Praze
10. 3. 2003 ROZHOVOR: Urobíme všetko preto, aby sme zabránili vojne Ivan  Štefunko, Martin  Muránsky
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
10. 3. 2003 Komu pomohla hrozba štrajkom? Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Václav Klaus: známy politik neznámym prezidentom Oskar  Krejčí
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb
10. 3. 2003 Prázdný patos na Hradě a v Podhradí Vladimír  Rott
10. 3. 2003 Rebel musí souznít s davem Martin  Gřeš
10. 3. 2003 Výjimečnost pro všechny Karel  Mašita
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru   
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku   
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka
3. 3. 2003 Klaus bojovníkem za důvěru občanů ve stát Jiří  Večeřa
3. 3. 2003 Klausovo prezidentské odpoledne Topí  Pigula
3. 3. 2003 Vlastní názor nade vše Adam  Pospíšil
1. 3. 2003 Má ČR takového prezidenta, jakého si zaslouží? Jan  Čulík
1. 3. 2003 Železný trumf nového prezidenta ČR? Karel  Mašita
28. 2. 2003 První muž na Hradčanech je i symbolem spravedlnosti vedle andělů a Boha Ivo V. Fencl