17. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 4. 2003

Amatérova analýza: Reflex

Jako minule začnu i tentokrát reflexemi reflexí, jichž se dostalo mým předchozím úvahám. Především mě poměrně překvapilo, že jich nebylo mnoho. Zejména se neobjevila ani jediná reakce ze strany postižených periodik. Je možné, že redaktoři internetové časopisy nečtou. (Čtou, pozn. JČ.) Snad ani nemají čas. Potěšilo mě, že přes mou nepříliš laskavou kritiku MFDnes otiskl Martin Komárek moji úvahu o komunistické fintě, s níž svalili všechnu vinu na svou tajnou službu a vytvořili tak pěkný mišmaš, kde se soudí vinný i nevinný, takže to připomíná náš neslavný odsun českých Němců - a dokonce jako otvírák, jak mi sdělil. Ani na tento otvírák se mi nedostalo mnoha reakcí, ačkoliv je jistě provokativní, takže si myslím, že jsem měl pravdu. Reagoval pan Tomáš Němeček z Respektu, který ale více méně potvrdil to, co jsem napsal: že paní Zbořilová skočila z okna, není vina redaktora, který otiskl informaci z Cibulkova seznamu, ale pana Zbořila. Mají to inu jednoduché.

Virtually tuto úvahu nepublikoval. Také Neviditelný pes mi není nakloněn. Ale dávám přednost Britským listům, přiznávám. Zajímavé je, že ty vulgárnější reakce na texty a nadávání autorům se objevuje v BL asi nejčastěji, rozhodně víc, než kde jinde; mám dojem, že Jan Čulík je po té stránce nejoblíbenějším terčem anonymních sprosťáků, léčících si takto komplexy. Myslím, že ho to baví.

Taky tedy k Reflexu.

Jsem zaujatý; mám ten týdeník z českých periodik nejraději, od té doby, co z něj odešel Petr Hájek a dobrou a trvalou úroveň mu dává Petr Bílek. Pamatuji si pana Bílka jako takového opatrného literárního teoretika, ne tak lokajsky komunistického, jako býval třebas pan Vladimír Novotný, ale opatrného; a to v Reflexu rozhodně není. Dá se snad říci, že vynikajícím způsobem drží list v rovnováze.

Už tím, že Reflex jediný není tzv. generační. Reflex má výjimečné postavení i svým širokým záběrem. Asi se to vymyká i běžným receptům na úspěšné časopisy, jak to čítávám v různých skriptech; cílová skupina Reflexu je velmi barevná, od mládeže ke starým, vyžaduje jen schopnost číst a chvílemi myslet.

V tom se podobá Respektu, nemá ale jeho jednostrannost a ani jeho jistou politickou zapšklost. Při tom mu nechybí ani investigativní žurnalistika!

Výtvarná stránka: změna, ke které před časem došlo, byla sice diskutovaná, ale asi vedla k lepšímu. Na počátku je Zelený Raul, který má úroveň logicky nevyrovnanou, někdy na hranici sprostoty, někdy naopak skvost a někdy sprostý, ale skvost (synové Saddáma Husajna!) Autoři Raula jsou generačně spjati a vidět to je; i Raul více méně šanuje Unii svobody, jež je srdcím novinářů mladší generace asi nejblíž.

Kupříkladu soukromý život paní Marvanové, jenž rozhodně není chudší než Karla Březiny, je nikdy neinspiroval.

V čísle 15, které je podkladem k této úvaze, je dobrý článek St.Motla o doktorce Kálalové (irácká válka a český příběh, dobrý nápad, provázený ale naivní úvahou o vysílání nemocnice do Iráku; naivní proto, že vojenská nemocnice je a) vojenská, b) jen její přeprava je velmi komplikovaná atd, není to jen o "zbabělosti našich politiků") .

Následuje zajímavý text o válečné propagandě; vojna je holt vojna a propaganda většinou blbá. Se zájmem sleduji růst novináře Pečinky: od jednoduchého klausisty se stal dobrým analytikem, který snad jako jediný komentátor (srovnejte s nejasnými úplety takového Steigerwalda) umí najít v informacích souvislosti a jádro, a ač je myslím spíše na pravicové pozici, je objektivní a nezjednodušuje si svět.

Stránky osobních reflexí: Reflex bohužel rezignoval na Milana Knížáka, jehož razantní výroky mi chybí, a nenahradí je ani Hejma (dává si příliš pozor, aby nic nehodnotil), ani Jiří Černý. Na dalších stránkách nacházím pro Reflex typický prostor pro insidery rozhovory s Iráčanem a pakistánským diplomatem. Svět není jednoduchý. Tato rubrika patří k oblíbeným nejen mým, ale i mých dcer i jejich manželů.

V čísle 15 je rozhovor s Jaroslavem Šedivým, který byl i mým osobním favoritem na prezidentskou funkci, jenže nebyl nikdy osloven včas. Ale já osobně jsem velmi spokojen s Václavem Klausem. On i Šedivý jsou profesionálové, jeden jako politik a druhý jako diplomat. Diplomaticky se nenechal vyprovokovat ke kontroverzním výrokům ani synem svého pokryvače Jana Halady Andrejem. Mimochodem, ANDREJ je český ONDŘEJ.

Oceňuji v Reflexu i reportáže a tu investigativní žurnalistiku. Ta se u nás zpravidla chápe jako schopnost najít nějaký flek na vestě některého politika či v sexuálním životě nějaké pěvkyně. Po té stránce jsem vysoce ocenil např. Jiřího X. Doležala a jeho odvahu napsat o případu Srba nebo Kutal, že přes unisono našich medií (ani těm se nedivím, ono je to takové jaksi nasnadě a ideově vhodné, jenže samotný fakt, že Srba je asi pěkné číslo a pan Kutal si kdysi nahrabal na hranici zákona, může sice být nesympatický, ale neznamená ještě, že jde o vrahy) jejich soudní případy pěkně smrdí a zejména díky jednomu, bezpochyby dobře placenému psychologovi H. (-ubálkovi). Každý by to napsat neriskl. JXD se z tetovaného exhiby s pitbulem a marijánkou stal dobrým novinářem.

Bar: Zajímavá rubrika, zejména Vandr, i pro své logické srovnání, které si ale dělá čtenář sám, je o našich lidech v cizině, na vandru. Celkově odpovídá barvité linii listu celá. Reflex je jeden z mála listů, který se vrací i k dějinám (Genius loci) a věnuje přírodě, aniž by nechal řádit hysterické ekologisty; nemám na mysli skutečné ekology, pozor!

Kultura: časopis jí díkybohu věnuje značný prostor, chválím rozšíření. Petr Volf (je to ten, co byl kdysi v Playboyi?) se na můj trochu příliš zabývá okrajovými jevy výtvarného umění. Například umělecké dílo, kde si umělkyně do své rozesmáté tváře nechala ejakulovat několik mužů za zpěvu jakési Carpenterové (česky Tesařové) má prý být parodie. Pak se sám opraví, že to možná přece jen je porno. Masáž Jiřího Davida mít nemusím, tento asi nejslabší z Tvrdohlavých se stačí sám zpropagovat i leckde jinde.

Film: redaktoru Baldýnskému děkuji, že takzvaně nezkamením, protože se od něj dovídám o jiných možných úhlech pohledu na filmy, než je můj. Literatura: Jiří Rulf je spíše můj vrstevník.

Poznám to podle toho, že širšího otevřeného pohledu není moc schopen. Jeho hodnotový žebříček je pořád určován sedmdesátými a osmdesátými lety. Dobrá literatura je podle tohoto žebříčku vždy trochu neúspěšná, malinko nudná, musí být proti něčemu, trochu chudá.

Nemá rád úspěšné mladší a nemá rád své vrstevníky, pokud nebyli disidenty (což on myslím nebyl).

Pobavil mne, když si liboval, jak prima je, že si stařenky v Pen-Klubu nezvolily do vedení nejúspěšnější české spisovatele Viewegha a Šabacha. Asi, aby prestiž klubu zbytečně nestoupla. Ale uznávám, že aspoň nechválí vyložené nesmysly. Jen ty souvislosti hledá málo, proti ostatním.

Mám rád Causy: zase jde o to hledání souvislostí, které je na Reflexu nejzajímavější.

                 
Obsah vydání       17. 4. 2003
17. 4. 2003 Summit EU: už se nemluví o ilegální okupaci po ilegálním vojenském útoku
17. 4. 2003 Saddám "měl spojení s jednou africkou teroristickou organizací"
16. 4. 2003 Vedoucí představitelé EU vydají prohlášení o Iráku
17. 4. 2003 Šokující situace v iráckých nemocnicích
17. 4. 2003 Britská policie v Severním Irsku vraždila katolíky
16. 4. 2003 Palestinská správa: "Američané porušili dohodu"
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
17. 4. 2003 O třech izraelských filmech festivalu Jeden svět Petr  Šafařík
17. 4. 2003 Čína, Tibet, Američané a Irák Radim  Dvořák
17. 4. 2003 Řecko a válka proti Iráku Lida  Filippaki
17. 4. 2003 Velikonoce jsou výzvou pro všechny generace Ivo V. Fencl
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
17. 4. 2003 Malý velký svět ministra Svobody Petr  Schnur
17. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VIII. Jaroslav  Kováříček
17. 4. 2003 Pacem in terris - poznámky k encyklike storočia Karol  Dučák jr.
16. 4. 2003 Kupředu Zelená! Pavel  Uhl
16. 4. 2003 Svět po válce
16. 4. 2003 Velikonoční zajíčci z krmiva pro dobytek Radek  Mokrý
16. 4. 2003 Komise pro lidská práva OSN odsoudila Izrael
17. 4. 2003 Odsun or "Vertreibung"?
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies
15. 4. 2003 Irák, 451°F: "Ten chlap říká, že hoří ňáká biblická knihovna"
16. 4. 2003 O militantní demokracii
16. 4. 2003 Lidská práva jako globální problém Miloš  Dokulil
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Britské listy e-mailem
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
17. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VIII. Jaroslav  Kováříček
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
17. 4. 2003 O třech izraelských filmech festivalu Jeden svět Petr  Šafařík
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
16. 4. 2003 Svět po válce   
16. 4. 2003 Lidská práva jako globální problém Miloš  Dokulil
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Privatizace prostřednictvím bombardování   
15. 4. 2003 Demokratická diskuse podle Člověka v tísni: Přece sem nemusíte chodit! Jiří  Černý
15. 4. 2003 Jsou středo a východoevropští studenti "horší"?   
14. 4. 2003 Tahle krize iráckou válkou nekončí   
13. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VII Jaroslav  Kováříček
13. 4. 2003 Charta proti dětskému kuřáctví Martin  Škapík
13. 4. 2003 V demokracii musejí být občané přesvědčeni, že je legitimní nesouhlasit   

Amatérovy analýzy českých médií RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
11. 4. 2003 Amatérova analýza: tentokrát Právo Vladimír  Bernard
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard