1. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Sao Tome
1. 8. 2003

Demokracie, ropa, zájmy a Guinejský záliv

data shromáždili podle DPA, ČTK, HN, TÝDEN a dalších zdrojů zaking a ŠOK

Podle bedekrů je miniaturní stát Ostrov Svatého Tomáše a Princův ostrov zemí, která by nás nemusela zajímat. Nezaměstnanost padesátiprocentní, nerostné zdroje nevýznamné, porodnost 43/1000, úmrtnost 8/1000. Úřední název Republica Democratica de Sao Tome e Principe. Sopečný ostrov s tropickým, horkým, vlhkým klimatem, období dešťů od října do května. Státní zřízení - republika. Až do letošního léta. Protože tehdy se v Guinejském zálivu prozradilo to, co národní podnik socialistického Československa GEOINDUSTRIA věděl jako jedno z nejpřísněji střežených tajemství už mnoho let - od dob, kdy tam prováděl průzkum. Že Svatý Tomáš je největší zásobárnou ropy po Saudské Arábii. Vládla tam levicová vláda a nežijí tam muslimové...

Ostrovy objeveny Portugalci na konci 15.století. Okamžitě se území stává portugalskou kolonií. Na ostrovech se dá velmi dobře pěstovat cukrová třtina. Od 19.století se na ostrovech pěstuje a zpracovává káva a kakao. Cukr, Káva a Kakao jsou hlavními vývozními artikly těchto ostrovů. Nezávislost na Portugalsku získává země 12.července 1975. Až do roku 1980 nebyly provedeny žádné demokratické reformy a v zemi vládla "nacionalistická" "zkorumpovaná" vláda. Po pádu Frankova režimu ve Španělsku a změnách politické situace v Portugalsku byl vyvíjen politický a mezinárodní tlak z Portugalska a Španělska na uskutečnění některých demokratických reforem a změně ústavy v této zemi. Ústava byla změněna v roce 1990 a v roce 1991 byly v zemi uskutečněny první "svobodné" volby. Prezidentem je od září 2001 Fradique DE MENEZES. Má politický mandát až do roku 2006. Premiérem byl od dubna 2002 Gabriel Arcanjo Ferreira Da COSTA. V říjnu 2002 došlo ke změně na postu premiéra a novým premiérem se stal Maria DAS NEVES. Hlavní politickou silou v zemi je levicová MLSTP-PSD(Movement for the Liberation of Sao Tome and Principe-Social Democratic Party) a hlavní opoziční politickou silou je pravicová (Force for Change Democratic Movement). Další politickou silou je politická koalice Ue-Kedadji, preferující místní domorodé obyvatelstvo.

Policie je zde jedinou ozbrojenou složou o síle 400 mužů. Je vybavena třemi vozidly VAMTAC (španělská verze HUMMER), jedním dopravním letadelm C-212 AVIOCAR, jedním C-207 AZOR, jednou Cessnou 152, jedním pátracím a záchranným vrtulníkem AS-350B ECUREIL a dvěma dopravními vrtulníky SA-318C ALOUETTE II. Námořní policie disponuje jedním pobřežním dělovým člunem, třemi kulometnými čluny a dvěma ozbrojenými sportovními čluny.

Pro pobyt zde je povinné očkování proti žluté zimnici, doporučeno očkování proti virové hepatitidě typ A, B, tyfu, tetanu, záškrtu, vzteklině, choleře, meningokokové meningitidě, stejně jako je zde trvalé riziko malárie.

Před určitou dobou analytici kriticky poukazovali na to, že těžební smlouvy Svatého Tomáše uzavřené se sousední Nigérií jsou neprůhledné a otevřou dokořán dveře korupci i sociální nespravedlnosti. "Jsou to nejhorší dohody v Guinejském zálivu," říká portugalský expert Ricardo Soares de Oliveira. Největšímu ropnému producentu v Africe Nigérii totiž zajišťují 60 procent výnosů, zatímco Svatému Tomáši jen 40 procent. "Nebude to žádné rozdělení bohatství," varuje de Oliveira. Opozice na Svatém Tomáši kromě toho obvinila prezidenta Fradiqua de Menezese ze snah o osobní obohacení na ropných kontraktech. Parlament se pokusil omezit jeho kompetenci při vyjednávání smluv. V době puče se de Menezes zdržoval v Nigérii - aby jednal o ropě, jak se říká. Prezident obvinění vůči své osobě odmítl, i on však včera prohlásil: "Puč vyvolala lačnost po ropě."

Zásoby ropy u Svatého Tomáše se odhadují nejméně na čtyři miliardy barelů. Ještě jí sice nebyla vytěžena ani kapka, avšak už při udělování licencí zahraničním firmám jde údajně o částky až 300 milionů dolarů ročně - tedy šestinásobek hrubého domácího produktu souostroví. Vláda přislíbila obyvatelstvu více nemocnic, více škol a lepší životní úroveň pro všechny. A tisk už se rozepsal o "budoucím africkém Monaku" a "druhé Bruneji". Pro obyvatelstvo se toho po letech bídy ale nic moc nezměnilo, a to vyvolalo nelibost. Někdejší předseda vlády Guilherme Posser da Costa jako by to tušil: "Nejsme ještě zralí pro ropu, mohlo by to být nebezpečné." O rozruch se ale postaraly i pověsti, že Spojené státy chtějí na souostroví zřídit vojenskou opěrnou základnu na ochranu svých zájmů v Guinejském zálivu.

Washington prý spoléhá na ropu z tohoto regionu, aby zmírnil svou závislost na arabských zemích.

Dlouhou dobu patřil Svatý Tomáš a Princův ostrov k největším vývozcům kakaa na světě. Éra kvetoucího plantážního hospodářství, kdy byla tato bývalá portugalská kolonie ještě označována za "klenot Afriky", je už ale dávno pryč. Jestliže v roce 1973 produkoval ostrovní státeček v Guinejském zálivu ještě 12.000 tun kakaa ročně, v současnosti je to necelá polovina. Zdejší rolník si stěží vydělá přes 40 dolarů měsíčně, 70 až 80 procent obyvatelstva žije v chudobě.

V liberijské Monrovii zrovna v tuto dobu již dva týdny zuří prudké boje mezi povstalci a vládními vojáky. Západoafričtí vůdci na summitu v ghanské metropoli Akkře slíbili, že do pondělka vyšlou první mírové jednotky do Libérie - celkem 3200 mužů. Na summit patnáctičlenného ECOWAS vyslaly svého prezidenta pouze Nigérie, která bude velet mírovým jednotkám, Ghana, jež nyní stojí v čele ECOWAS, a Togo. "Krizi v Libérii musíme vyřešit my. Musíme ukázat světu, že Afrika je schopna poradit si s vlastními problémy," řekl ghanský prezident John Kufuor. Liberijský prezident Charles Taylor by do tří dnů poté měl předat moc a odejít do nigerijského exilu, sdělili vyjednávači. Libérie a okolní státy naléhají na Spojené státy, aby se do řešení konfliktu v Libérii aktivně zapojily. Ve středu předložily USA Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce na okamžité vyslání mnohonárodních sil do Libérie, jejichž součástí mohou být i americké jednotky. Návrh předpokládá, že mnohonárodní síly nahradí 1. října "modré přílby" Organizace spojených národů. Amerických mariňáků je v Africe prostě potřeba, ať to stojí, co to stojí...

Jaká jsou fakta?

  • Dne 16.července 2003 byl v ranních hodinách proveden v zemi státní převrat. Pučisté pravděpodobně z opoziční pravicové politické strany Force for Change Democratic Movement, financovaní "neznámou" ropnou společností, po obsazení důležitých strategický bodů vyjednávají s okolními státy o uznání vlády. Prezident země je mimo zemi na státní návštěvě. Prezident se rozhodl zformovat exilovou vládu a vyjednává o vytvoření odbojové organizace a případném intervenčním útoku do své země.
  • Svržený prezident Fradique de Menezes, požádal o pomoc nigerijského vládce Oluseguna Obasanja resp. Nigérii která je v čele Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS).
  • Obě země před nedávnem podepsaly dohodu týkající se prodeje práv na geologický průzkum a těžbu v šelfovém moři v okolí Svatého Tomáše a Princova ostrova, ve kterém se skrývají ropné zásoby oceňované na šest miliard barelů.
  • To je více než desetina celkových zásob subsaharské ropy.
  • Svržený prezident Svatého Tomáše a Princova ostrova tvrdí, že vzbouřencům jde o zisky z ropy.
  • Vzbouřenci vedení majorem Fernandem Pereirou se zmocnili kontroly nad souostrovím.
  • V zajetí drží podle rozhlasové stanice BBC premiérku Mariu das Neves, většinu ministrů a poslanců padesátičlenného parlamentu.
  • Vzbouřenci se zmocnili prezidentského paláce, parlamentu, centrální banky, televize i letiště a vyhlásili v zemi výjimečný stav.
  • Předsedkyně vlády Maria das Neves de Souz utrpěla z šoku srdeční záchvat a byla hospitalizována.
  • Puč odsoudila nejenom ECOWAS ale i Africká unie, které předsedá mosambický prezident Joaquim Chissano, který minulý týden převzal předsednictví v Africké unii.
  • Členské země Africké unie se loni na summitu v Durbanu dohodly na vytvoření intervenčních sil, které by zasahovaly v krizových oblastech na kontinentu.
  • Třítisícový sbor, bude financovat a vycvičí Evropská unie... .
  • O oblast Guinejského zálivu projevují čím dál větší zájem Spojené státy, které počítají s tím, že subsaharská ropa nahradí do roku 2015 podstatnou část dodávek z arabských zemí.
  • Jen v dubnu dovezly americké společnosti ze zemí ležících u Guinejského zálivu pětadvacet miliónů barelů ropy, čímž pokryly osm a půl procenta dovozu suroviny do USA.
  • USA budou na ostrovech Svatého Tomáše budovat hlubokovodní přístav a námořní základnu -- na ochranu svých strategických zájmů.
  • Se svrženou vládou Svatého Tomáše a Princova ostrova uzavřely USA předběžnou dohodu ve věci vybudování základny.
  • O práva těžby v okolí Svatého Tomáše a Princova ostrova se zajímají nadnárodní ropné koncerny:
    • ExxonMobil,
    • Royal/Dutch Shell,
    • Chevron Texaco,
    • TotalFinaElf.
  • Vláda v Sao Tomé jen prodejem práv získá sto miliónů dolarů, což je dvojnásobek ročního rozpočtu souostroví.
  • Předloňskou volební kampaň De Menezese (který už souhlasil se stavbou základny pro americké námořnictvo) výrazně podpořila těžařská firma ExxonMobil.
  • Nyní se výrazně připomněli vojáci, kteří si dobře uvědomují, že o licenci se uchází řada dalších ropných gigantů.
  • Ve výsostných vodách bývalé portugalské kolonie jsou nalezeny opravdu rozsáhlé zásoby ropy, které ještě nejsou beze zbytku prozkoumány.
  • Jsou ovšem v "hledáčku" americké surovinové diplomacie.
  • Myšlenka omezení ropných nákupů USA v arabském světě naráží ale na značný odpor "proizraelské lobby" ve Washingtonu... (?!), která si nepřeje odchod USA z oblasti Arabského poloostrova.
  • 20. 7. 2003 byli vládní činitelé propuštěni do svých domovů.
  • Propuštění dosáhli mezinárodní vyjednavači, kteří se na tom dohodli s představiteli armády.
  • Armádní pučisté rozpustili nejvyšší orgány a zřídili "vojenskou vládu národní spásy".
  • Na rozloze necelého tisíce kilometrů čtverečních žije kolem 140 000 lidí.
  • Prezident se v doprovodu prezidenta Nigerie vrátil na ostrovy... Je po boji.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2003
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
31. 7. 2003 Svoboda není bezbřehá Jan  Čulík
1. 8. 2003 Francis Fukuyama - konec dějin a poslední člověk Stanislav  Heczko
1. 8. 2003 Demokracie, ropa, zájmy a Guinejský záliv
1. 8. 2003 CzechTek 03: fotky a videa Štěpán  Kotrba
31. 7. 2003 CzechTek 03: válka papírů a razítek, hysterická starostka, soudkyně v klidu Štěpán  Kotrba
31. 7. 2003 CzechTek 03: One Tribe, One Vibe Jan "RaveBoy" Němec
1. 8. 2003 Hans Küng -- verný burič Karol  Moravčík
1. 8. 2003 Na katolíckom Slovensku je pouličná evanjelizácia stále škandalózna Martina  Nemethová
1. 8. 2003 Odkaz majstra Jána Husa: Iskry z hranice v Kostnici Peter  Abelard
1. 8. 2003 Téma: Antisemitizmus Martina  Blažeková
1. 8. 2003 "Umělé přerušení těhotenství" je termín klamavý Pavel  Mareš
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas
31. 7. 2003 Nos upravit lze, vyměnit mozek nikoliv Jan  Paul
31. 7. 2003 Trapný Ondřej Hausenblas
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
24. 7. 2003 Valná hromada OSBL

Očkování a racionalita RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2003 Demokracie, ropa, zájmy a Guinejský záliv   
15. 7. 2003 Pochyby o bezpečnosti vakcinace   
15. 7. 2003 Co způsobily kampaně proti očkování   
15. 7. 2003 OČKOVACÍ KALENDÁŘ pravidelného očkování v České republice   
15. 7. 2003 Očkování z pohledu praktického lékaře Hana  Cabrnochová
7. 7. 2003 Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?   
7. 7. 2003 Thimerosal (thiomersal) v očkovacích látkách   
17. 12. 2002 Jak americký tisk připravuje americké občany na válku   
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada   
29. 7. 2002 "Alternativní" pohled: Očkování, hormonální antikoncepce, elektrické přikrývky, mikrovlnné trouby   
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?   
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
17. 10. 2001 Antrax: má smysl propadat panice?