8. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2003

Na obranu hypotetických otázek

Ve svém článku In Defence of Hypothetical Question se komentátor listu Washington Post Michael Kinsley zamýšlí nad jevem, který se stále častěji objevuje nejen v americké, ale i české politice. Političtí představitelé si zvykli neodpovídat na hypotetické otázky, právě s odkazem na jejich hypotetičnost, ačkoli se mnohdy jedná o otázky naprosto legitimní, které veřejnost právem zajímají. Kinsleyho argumentace je zajímavá a logická a řadě novinářům by mohla posloužit jako účinný prostředek proti neochotným politikům.

Z jeho článku vybíráme to nejpodstatnější.

Jednou z absurdit americké politiky je všeobecně sdílená představa, že na jakýchkoli hypotetických otázkách je cosi nelegitimního a podezřelého. Politici a vládní činitelé mají pocit, že označením určité otázky za "hypotetickou" ji mohou klidně pohřbít, aniž by vypadali jako že mají co skrývat. Dokonce se tváří jako by očekávali uznání za zlepšování kultury politické diskuse.

"Pokud jsem se během oněch devíti dnů co působím na politické scéně něco naučil, tak je to dávat si pozor na hypotetické otázky," prohlásil generál Wesley Clark v nedávné debatě prezidentských kandidátů. Otázka, které se Clark snažil touto odpovědí vyhnout zněla: "Zvedl by jste ruku na podporu žádosti prezidenta Bushe o 87 miliard dolarů na financování válek v Iráku a Afghánistánu na příští rok? Ano nebo ne?" Tato otázka je však hypotetická pouze v tom smyslu, že Clark, který není členem Kongresu, o této záležitosti technicky nemůže hlasovat. Takto měřeno se však téměř každá otázka stává hypotetickou. Tazatel se očividně snažil zjistit Clarkův názor na využití oněch 87 miliard. A jistě přece není nic nesmyslného či "hypotetického" na tom očekávat od prezidentského kandidáta, aby vyjádřil svůj názor na spornou otázku, která se právě v současné době vznáší kolem prezidentského úřadu.

Ministr zahraničí Colin Powell byl tento týden dotázán, zda by Američané šli do války proti Iráku, i kdyby věděli, že zde nenajdou žádné zbraně hromadného ničení, jejichž existencí svůj zásah zdůvodnili. V očividné snaze vyhnout se odpovědi, označil Powell otázku za čistě hypotetickou. Jenže ona je to nesmírně zajímavá a důležitá otázka a každý čestný demokratický politik by nad ní měl zauvažovat, i kdyby pro něho mělo být nepříjemné se s námi o své myšlenky podělit.

V žádném z výše uvedených případů se nejedná o hypotetickou otázku, jež by na dotazovaném vyžadovala představit si situaci velmi nepravděpodobnou, či takovou, o které není důvod přemýšlet. Co kdyby ve volbách v Kalifornii kandidoval Marťan? Co kdyby prezident Bush potají sepisoval traktáty o morální filozofii? Atd.

Vyhýbání se otázkám (od novinářů, oponentů, občanů), či lépe řečeno neposkytování dostatečných odpovědí, je jednou z hlavních dovedností Amerických politiků a jedním z důležitých předpokladů úspěchu na politické scéně. Politici se otázkám vyhýbají většinou tak, že předstírají odpověď, ale přitom jen neurčitými slovy a frázemi vyplňují čas. Pokud přijde na řadu otázka, která vyžaduje jen stručnou a přesnou odpověď, nepsané pravidlo zní neodpovídat vůbec. Máme zde přece národní bezpečnost. ("Omlouvám se, ale kdybych vám prozradil, jak velká je má sbírka zbraní, mohlo by to vážně ohrozit naši válku proti terorismu.") Máme též soukromí. ("Musím svou rodinu uchránit od bolesti, kterou by ji odhalení všech skutečností mohlo způsobit.") A v neposlední řadě máme právní postupy. ("Tato záležitost byla podstoupena ministerstvu spravedlnosti, a proto nemám, co bych k ní dále dodal.") Avšak pouze hypotetické otázky mohou být odmítnuty čistě kvůli své povaze, nehledě na téma, kterého se týkají.

Je to hloupé. Hypotetické otázky jsou přece podstatou každých voleb v demokracii. Voliči si na ně vždy musí odpovídat. Čeká se od nich, že si dokáží každého kandidáta představit ve funkci, o kterou se uchází a dovedou se tak rozhodnout, koho zvolí. S každým proneseným slibem kandidáta jsou voličům kladeny dvě hypotetické otázky: Pokud bude kandidát zvolen, dodrží svůj slib? A pokud ho skutečně dodrží, bude se mi líbit výsledek? Volič nemůže říci, "na hypotetické otázky neodpovídám." Je rovněž jisté, že má-li se citlivě rozhodnout, musí znát od kandidátů odpovědi na celou řadu hypotetických otázek.

Hypotetické otázky jsou v podstatě součástí uvažování o jakémkoli sociálním či politickém problému. Jestliže je politikové odmítají nebo nejsou schopni na ně odpovídat, není to nic, na co by mohli býti hrdí. Nejen to. Mělo by je to vlastně diskvalifikovat z výkonu veřejné funkce. Každý, kdo nedokáže neustále uvažovat nad hypotetickými otázkami, není způsobilý k vládnutí. V podstatě je těžké si představit i nevzdělaného člověka, který by nebyl denně nucen zaujímat stanovisko k celé řadě hypotetických otázek.

Můžeme však jmenovat mnoho politiků, pro které je tato duševní činnost asi příliš tvrdým oříškem.

                 
Obsah vydání       8. 10. 2003
8. 10. 2003 Slaný: "nulová tolerance" se mění v krutou šikanu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
8. 10. 2003 Pochybnosti o iráckém nálezu: zkumavka s botulinem byla deset let stará
8. 10. 2003 Británie: Budoucnost geneticky modifikovaných plodin zpochybněna
8. 10. 2003 Na obranu hypotetických otázek Martin  Kloubek
8. 10. 2003 Zdravotnictví: Odvaha neřešit Ivan  David
8. 10. 2003 CME uzavřela dohodu o prodeji ČNTS za 53,2 milionů USD
8. 10. 2003 Vladimír Železný protestuje proti "bulvárnosti deníku Blesk"
8. 10. 2003 Zneužíva premiér Slovenskú informačnú službu? Braňo  Ondruš
8. 10. 2003 Odkaz Pařížské komuny a španělské revoluce zůstal neposkvrněn Ondřej  Slačálek
8. 10. 2003 Klasika v mraženém balení: Romeo a Julie na ledě Jitka  Fraňková
8. 10. 2003 Všichni jsou pro demokratickou Evropu, ale každý jinak Štěpán  Kotrba, Jitka  Fraňková
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
8. 10. 2003 EU: V najbližších rokoch treba čakať politický rozruch a nestále koalície Heather  Graabe
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2003 Zdravotnictví: Odvaha neřešit Ivan  David
8. 10. 2003 Pochybnosti o iráckém nálezu: zkumavka s botulinem byla deset let stará   
8. 10. 2003 Na obranu hypotetických otázek Martin  Kloubek
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?   
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných   
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností