2. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2004

Nepotřebujeme Boha! Máme etickou komisi!

Minulý pořád Střepiny na TV Nova a reportáž o transplantaci obličeje mrtvého člověka, aby se vyléčilo znetvoření živého. K věci se vyjadřuje předsedkyně etické komise ministerstva ..... ÁÁÁÁÁÁ! - KONEČNĚ! Nádherný pocit, několik let čekám na tuhle chvíli. Konečně mám důvod, nebo chcete-li záminku, se do těhle lidí pořádně opřít.

Přiznávám to, dusil jsem to v sobě několik let. Přesně od chvíle, kdy jsem o jakési etické komisi slyšel poprvé. Jenže tehdy jsem ještě nepsal a tak to byl jen vztek a bezmoc. Když jsem pár let nato začal psát, už byl ten případ, co mne tak rozčílil, příliš starý, aby o tom mohl být článek. Teď to jen šikovně spojit s těma transplantovanejma ksichtama a snad mi to noviny vezmou!

Případ první, několik let zpátky, píšu jen po paměti, ale kašlu na to. Reportáž v některém publicistickém pořadu nějaké televize, nepamatuji si pořad, nepamatuji si televizi, příběh ale hned tak nezapomenu.

Čechy, normální manželství, normální žena, normální muž, ke štěstí chybí jen dítě. Je tu ale zdravotní problém, matka není schopna dítě donosit. Ošetřující lékaři jsou ale machři a našli řešení. Dítě, které bude biologicky dítětem své matky a otce, donosí babička dítěte a ráda to pro svoji dceru udělá. Nádherný triumf vědy! Budeme mít o jedno šťastné manželství navíc!

Že to těm lidem přejete, aby byli šťastní? Že v tom nevidíte žádný problém? Že jste křesťané jako já a myslíte si, že bůh bude za to štěstí rád a nevidí v tom problém? Mýlíte se! Boha nepotřebujeme, máme etickou komisi! Lékaři se totiž před tím, než začli celou věc uskutečňovat, pro jistotu (bohužel) dotázali jakési etické komise. Nevím, zda té samé, jako v případě těch transplanovaných ksichtů, ale doufám, že ano. Existence DVOU podobných komisí by snad byla důvod k sebevraždě.

Že si myslíte, že ten dotaz byl jen formalita a komise byla ráda, že může posvětit tak skvělou akci, kdy věda pomůže jedné rodině ke štěstí? Mýlíte se! K čemu by pak komise byla? Ti samozvaní bozi řekli NE! Protože snad bude ňáký debilní problém s matrikou, koho jako zapsat jako matku. Že je to snad skoro jedno, hlavně když rodina dostane dítě a bude šťastná? Že matrikáři jsou inteligentní lidé a ňák by se s tím popasovali?

NE, my jsme etická komise, my musíme taky občas dát vědět o tom, že jsme! Kam by to spělo, kdybychom všecko povolili! Lidi by ani nevědli, že existujeme! Lidi by si snad ani neuvědomili, že být musíme! Za minulého režimu jsme měli komise interrupční, odvodní a prověrkové. Prostý plebs si sice myslí, že podobné pitomosti vymřely. Nevymřely! Přece si plebs nemůže dělat co chce, musí vždy být ňáká komise, která ho usměrní! Reportáž končila smutně. Žádné dítě (aspoň zatím) nebude a rodinu necháme nešťastnou. Na druhé straně jsme ale zviditelnili etickou komisi. Etické komisi sláva!

Co vede lidi v komisi k tomu, plést se do života pacientů a nadřazovat svůj názor nad názor ošetřujících lékařů, kteří by přenesení embrya do dělohy biologické babičky klidně provedli? Vlastní odborná neschopnost a potřeba uplatnit se tedy v oboru alespoň ETICKOKOMISOVNÍM? Potřeba vlastní důležitosti? Lze se jen domýšlet.

A teď, co mne na té reportáži nadzvedlo nejvíc. Oni mohou ublížit jen těm, kteří se neumí nebo nemohou bránit. Stát se to mně, nemám problém to vyřešit. Odjedu prostě do zahraničí, kde nemají tak přísně samozvané bohy ve formě etických komisi (v reportáží byla myslím jmenována Francie), zaplatím si přenos embrya do dělohy biologické babičky a po návratu do Česka jednoduše úřadům nahlásím, že dítě nenosí v děloze jeho biologická matka, ale jeho biologická babička.

A státe, třeba se poser i se svejma komisema! Zapiš si do matriky koho chceš, tvůj problém. A vůbec, vyřeš si to s právní kanceláří, která mne zastupuje. Svou nesmyslnou a zbytečnou etickou komisi leda tak zesměšníš...

Jenže, jenže, ti lidé z reportáže na to asi ani organizačně ani finančně neměli. Ideální případ pro zviditelnění etické komise! Ublížíme těm, kteří si to musí nechat líbit...

Případ druhý, současnost. No snad ani nebudeme zbytečně plýtvat mlácením do klávesnice, když toto píšu, a časem vás, čtenářů, kteří toto čtete, a proto jen velmi stručně: transplantace obličeje mrtvého člověka by mohla pro znetvořeného živého člověka znamenat přelom v jeho životě a návrat do lidské společnosti. Že (za předpokladu souhlasu dárce) nevidíte problém? Myslíte si, že by bůh neviděl problém? Ale dál už to přece znáte... Dagmar Pohůnková, předsedkyně etické komise ministerstva zdravotnictví v pořadu Střepiny vidí problém, že... atd. atd. atd.

... p.s. Milostivá božská předsedkyně, já vám nepřeju, aby vaše dcera nemohla donosit dítě a jediná možnost, aby dítě měla a byla šťasná, bylo donošení plodu náhradní matkou! Milostivá božská předsedkyně, já vám nepřeju, aby váš vnuk byl po popálení znetvořen a jediná možnost, aby žil normální život, byla transplantace obličeje. A už vůbec vám milostivá božská předsedkyně nepřeju, aby o tom místo ošetřujících doktorů rozhodovala vaše etická komise!!!

                 
Obsah vydání       2. 3. 2004
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku
2. 3. 2004 Je infotainment nevinný? Martin  Škabraha
2. 3. 2004 Británie: Vláda vyhrožuje Shortové trestním stíháním, ta odmítá mlčet
2. 3. 2004 Británie: parlamentní opozice požaduje vysvětlení, jak to bylo loni v únoru s britskou armádou
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Venezuela není Haiti
2. 3. 2004 Německo: Schröder čelí katastrofě po drtivé volební porážce
2. 3. 2004 Rozpaky nad smerovaním EÚ Adrian Peter Pressburg
2. 3. 2004 Média: Arabský "Big Brother" zakázán uprostřed protestů
2. 3. 2004 Slovo o vede a učiteľoch
2. 3. 2004 EÚ prvýkrát v histórii uplatní trestné clá na americký tovar
2. 3. 2004 Hyundai na Slovensku - vieme, čomu tlieskame ? Lubomír  Sedláčik
2. 3. 2004 Demokracie v Afghánistánu? Ondřej  Slačálek
2. 3. 2004 Defraudace příčinou konce Kruhu sdružení dětí a mládeže ?
2. 3. 2004 Vyvažování spravedlnosti Štěpán  Kotrba
2. 3. 2004 His Serene Highness Ladislav  Kahoun
2. 3. 2004 Nepotřebujeme Boha! Máme etickou komisi! Ladislav  Kahoun
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku
1. 3. 2004 USA v osmdesátých letech sabotovaly sovětskou ekonomiku
1. 3. 2004 Britský právník se bude dotazovat u soudu v Haagu, zda byl útok na Irák legální
29. 2. 2004 Hans Blix, Boutros Boutros Ghali a Richard Butler: Nás taky v OSN odposlouchávali
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Transplantace a etika RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2004 Nepotřebujeme Boha! Máme etickou komisi! Ladislav  Kahoun
13. 2. 2004 Úspěšná exktrakce kmenových buněk má vést k novým léčebným metodám   
20. 6. 2003 V Británii se narodilo první "designer baby"   
27. 5. 2003 Chcete si koupit mou ledvinu? Jan  Čulík
7. 10. 2002 Británie pokračuje s genovou terapií navzdory obavám, že vyvolává leukémii   
25. 2. 2002 Šest britských manželských dvojic plánuje "etické" designer babies   
22. 1. 2002 Do dvou let budou zřejmě moci mít dvě ženy vlastní dítě, bez nutnosti oplodnění mužem   
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu