10. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 5. 2004

Český chřestýš

Obávám se, že jsem dost dobře nerozuměl reakci Jana Hrušky na můj článek Národ, který nechce být svůj. Zdá se mi, že mi v podstatě dává dvě odpovědi: 1. cizinec (jímž jsem) jen těžko rozeznává u Čechů humor a vážnost - a tudíž neberou-li se Češi sami sebe vážně a nejsou-li sví, je to společenský fenomén, jenž se nemá vzít vážně, protože ve skutečnosti Češi berou se vážně a jsou sví -; 2. pokud dnes nejsou, je to kvůli registrovaným disidentům, kteří po r. 1989 nastolili cenzuru.

Nemohu s panem Hruškou diskutovat o situaci v Čechách, vždyť navíc k tomu, že jsem cizinec, od r. 1984 jsem tam vůbec nebyl a i tehdy jen na pár dní (jel jsem tam doručit jistým registrovaným - tehdy doslova, totiž policií registrovaným - disidentům vzkaz od doslova registrovaných maďarských disidentů). Jak jsem ke svému výroku o české "nesvůjnosti" dodal, "Tak se mi to zdá zdálky". Takže i při psaní článku se mi jen zdálo nebo teď se mi jen zdá, že říká-li český senátor (byl to pan Outrata), že odčinění Mnichova byl Benešovou "fixní ideou", nebo píše-li nejproslulejší český filosof (Patočka, dávno před tím, co disidenti nastolili censuru), že byl Beneš "ctižádostivý, pilný, mnohomluvný průměr", na sekretáře dobrý ale jinak nic, nebo dovoluje-li si český deník (Lidové noviny) neostyšně vytisknout tak neuvěřitelně vulgární a primitivní demagogii, jako na př. "Lex Beneš - obhajoba komunistů" a podobné útoky na Masaryka, na husitský odkaz českého národa apod., nebo jiné úctyhodné noviny, jako například Bohemia, výroky, jako že se Beneš dopustil genocidy a tak dále, stěží v tom může být humor, ještě méně perfekcionismus. Přece budiž mi dovoleno, když už jsme u humoru, trochu zavtipkovat. Nebude to samozřejmě p. Hruškou zmíněná varianta českého humoru, ono zrcadlo nejen křivé ale i černým papírem bohatě zalepené, kterému skutečně nerozumím; bude to příležitostně humor maďarský.

Jeden maďarský humorista tedy vypráví, že viděl kdysi chřestýše, an se klidně dával vodit na provázku jako nějaký mrňavý pejsek. Po uvažování pochopil důvod zvláštního jeho chování: chřeštivé kroužky na jeho ocase jsou tak daleko od jeho uší, že on sám svůj vlastní zvuk neslyší a tak vůbec neví o sobě, že je obrovský a všemi obávaný chřestýš. A to právě proto, že je tak obrovský. Humorista se slitoval nad ním, vzal do rukou jeho ocas, přinesl ho k jeho uším a silně jím zatřásl. Zvěř, po prvé v životě usliševši svůj strašlivý chřest a uvědomivši si, že je chřestýš, hrozně se rozzlobila a sežrala svého zotročitele i s provázkem!

Mrňavost češství a českých dějin je Patočkovým koníčkem (jak se mi zdá zdálky), či spíš velkým koněm, a nejen jeho (jak se mi zdá zdálky). Podle něj ve dnech Mnichova promarnil Beneš svým průměrným sekretářským kapitulanstvím "jedinečnou historickou příležitost" zatřást ocasem českého chřestýše: podobná příležitost se nikdy více nenaskytne. On i mnozí jiní každopádně silně třesou poplašnými zvonky české mrňavosti, aby byl chřestot přehlušen, kdyby někoho napadlo zatřást tímto velkým národním vocáskem a tímto velkým českým chřeststvím na jeho špičce, jak mě, bláhového cizince dalekého českých uších, to nedávno napadlo.

Mně se totiž zdá, že spatřit malost v českých dějinách - hlavně v 19. století - je totéž co říct o novorozenci, že je příliš malý a nevyspělý, jak mi to kdysi řekl jeden přítel o mém synáčku miminku v kolébce. Jenže to byl výrok humorný právě proto, že byl schválně absurdním opakem pro nás oba samozřejmé pravdy, že nic nemůže být větší, než narození něčeho nového.

V mých očích je nikoli jen veliké ale přímo ohromné to, že hrstka básníků a podobných nerozšafných blouznivců byla schopna vzkříšit národ z neexistence, že za pár desítiletí, koncem onoho 19. století, už ten národ byl společensky, hospodářsky a kulturně slušně rozvětvěnou společností - třeba jen provinciální, ale který stát, která velmoc není provinciální ve srovnání s něčím ještě větším a universálním? -, že za pár dalších desítiletí zase byl s to, způsobem celkově i v tisících podrobnostech přímo geniálním, přivést minimálním násilím na svět nový stát, hned v kolébce zdaleka vyspělejší než nemálo staletých států, že i za nesvobody a absurdního řízení komunismu byl schopen žít za uspořádanějších podmínek a na životní i kulturní úrovni vyšší než nemálo nesvobodných i nemálo svobodných národů, že prokázal výjimečně svrchovanou vyspělost provedením rozluku se Slováky bez války. Pokládám za zcela možné, že jsou tam dnes i zjevy velmi nezdravé, ale jsem přesvědčen, že ty tiskem rozšířované intelektuálské pesimismy a malodušnosti nemají s kritickým duchem nic společného.

Onen článek jsem poprvé poslal Lidovým novinám, odkud mi byl neprodleně vrácen proto (jak jsem se to oklikou dozvěděl), že je už jeho námět únavný a neaktuální. Bylo to před hlasováním v senátu o onom Lex Beneš a před uveřejněním onoho článku v LN Lex Beneš - obhajoba komunistů. Po tomto nezdaru zkusil jsem to s přílohou Práva "Salon". Tam spis vzbudil dojem, že "stojí za pozornost" a byl přijat k uveřejnění s podmínkou, že ho zkrátím na třetinu jeho rozsahu, kteréž podmínce jsem kapitulantsky vyhověl. Potom, během pár měsíců, nic se nestalo a na moje opětové maily a otázky se žádných reakcí ne a nedostávalo, takže těsně před konečným hlasováním v sněmovně jsem vzal článek zpět a v poslední chvíli mi jej nezkráceně a nezcenzurovaně uveřejnili v Britských listech ZDE

Celou tu zkušenost pokládám za positivní. Orwell někde píše, že po jistou dobu po válce nebylo možno v Anglii (!) uveřejnit o Stalinovi cokoli nepositivního. U nás v Izraele lze otevřeně hlásit v televizi a v našich lidových novinách a v našich mladých frontách dnes, že my Židé nemáme právo tady žít, totiž nejen na okupovaných územích ale vůbec, a mnoho podobnéno, kdežto tvrdit něco podobného třeba jen eufemisticky o "příslušnících národnostních menšin" by se pokládalo za nezákonný rasismus. Nebo kritizovat naše mandlery a doležaly, to taky neslyšíte, bude to nejspíš nebezpečné. Pár kilometrů na východ od místa, kde píši tyto řádky, jsou lidé pro nekonformní názory veřejně zlikvidováni. Z toho vidíme, že nikdy na tom nemůžeme být tak zle, abychom na tom nemohli být ještě hůř. Pane Hruško, nebuďte tedy smutný!

                 
Obsah vydání       10. 5. 2004
10. 5. 2004 Podpaľačský útok neonacistov na kanceláriu Ľudí proti rasizmu
10. 5. 2004 Blair: o týrání vězňů nevěděl
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů
10. 5. 2004 Fotografie nahých vězňů jsou pro Araby strašlivou urážkou
10. 5. 2004 Je mučení vůbec někdy ospravedlnitelné?
10. 5. 2004 Týrání iráckých vězňů: Oficiální americká politika?
8. 5. 2004 Sexuální ponižování iráckých vězňů je oficiální americkou politikou
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické
9. 5. 2004 Proč Západ proti týrání iráckých vězňů nezasáhl už dávno?
8. 5. 2004 Červený kříž: Varovali jsme USA, že dochází k týrání iráckých vězňů už loni
10. 5. 2004 Jsou Bush a Rumsfeld skutečně šokováni mučením ve věznici Abu Ghraib? Fabiano  Golgo
8. 5. 2004 Americká armáda je bezbranná vůči moderní technologii
7. 5. 2004 Jak se Donald Rumsfeld hájil v americkém Kongresu
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
10. 5. 2004 O svobodě, humoru a taktu Pavel  Kelly-Tychtl
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel
10. 5. 2004 V ČR začíná zajímavý justiční spor o lidských právech Karel  Mašita
10. 5. 2004 Herr Nova? Chce RTL koupit televizi Nova? Fabiano  Golgo
9. 5. 2004 Nesrozumitelnost a paradoxy Bible: Zabili Židé Pána Ježíše? Zdeněk  Bárta
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney
9. 5. 2004 Conrad Black, bývalý majitel deníku Daily Telegraph, obviněn z defraudace
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
10. 5. 2004 Jak tomu bylo za komunismu Josef  Vít
9. 5. 2004 Čečenský prezident zavražděn
10. 5. 2004 Dolly Buster žádné poselství nemá
10. 5. 2004 Ondřej Neff, Jan Čulík, Jan Rejžek a ... diskuse?!... Ladislav  Kahoun
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
10. 5. 2004 Zákon proti černé práci - další hádka mezi vládou a opozicí Jan  Sedláček
10. 5. 2004 Podnikatelům s úctou Karel  Janyška
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 O svobodě, humoru a taktu Pavel  Kelly-Tychtl
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
10. 5. 2004 Je mučení vůbec někdy ospravedlnitelné?   
10. 5. 2004 V ČR začíná zajímavý justiční spor o lidských právech Karel  Mašita
10. 5. 2004 Fotografie nahých vězňů jsou pro Araby strašlivou urážkou   
10. 5. 2004 Týrání iráckých vězňů: Oficiální americká politika?   
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické   
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
7. 5. 2004 Sankce proti Kubě a Pákistánu: Nejpitomější politika na této planetě   
7. 5. 2004 Jak vymýtit korupci u policie Miloš  Kaláb
7. 5. 2004 Není marné mít ve vyšším věku dítě, ale... Jan  Stejskal
7. 5. 2004 Učitelka vyhrála soud proti zaměstnavateli Petr  Jindra

Rasismus RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel
29. 4. 2004 Rasizmus na Slovensku - áno, ale naruby Lubomír  Sedláčik
29. 4. 2004 Definice rasismu   
29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
29. 4. 2004 Co s romským problémem Jan  Čulík
28. 4. 2004 Xenofobie a rasismus na Slovensku se dostávají z chronického do akutního stádia Darius  Nosreti
26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."   
13. 4. 2004 Ať hodí kamenem ... Petr  Horák
13. 4. 2004 "Dej mi čouda" - o rozpadu muslimských hodnot   
8. 4. 2004 Británie: pravicový tisk posedlý obavami z východoevropských přistěhovalců Jan  Čulík
29. 3. 2004 Pomoc Romům je ve své podstatě rasistická Tomáš  Gawron
22. 3. 2004 Rada Evropy proti rasismu Simone  Radačičová
17. 3. 2004 Je třeba Primu potrestat za šíření "zločinecké ideologie"? Jan  Čulík, Boris Cvek
6. 3. 2004 Purim mezi dobrem a zlem Štěpán  Kotrba

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel
9. 4. 2004 Národ, který nechce být svůj Efraim  Israel
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
10. 3. 2004 Třetí odboj Tomáš  Koloc
10. 3. 2004 Kdyby Beneš viděl, jak to válčíte vy, asi by mu bylo špatně   
9. 3. 2004 Nese Edvard Beneš vinu za všechno? Martin D. Brown
9. 3. 2004 Beneš se zasloužil o přežití československého státu Martin D. Brown
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
8. 3. 2004 Můj článek o Benešovi nebyl pro historiky, pane Browne! Ladislav  Kahoun
8. 3. 2004 "Prezident Edvard Beneš se..." ... nám trochu pos(trašil)! Ladislav  Kahoun
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
3. 3. 2004 Pochopit Hitlera a Beneše Martin  Groman
2. 3. 2004 Je infotainment nevinný? Martin  Škabraha
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta