1. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2004

Zákaz KSČ/KSČM by krizi levice nevyřešil

V úterním vydání Britských listů se Milan Valach zamýšlel nad krizí nejen ČSSD, ale celé levice. V zásadě s jeho názory souhlasím, ale přiznám se, že mne překvapilo jeho přesvědčení, že po roce 1989 měla být KSČ/ KSČM zakázána. Přestože nejsem příznivec a volič této strany, s tímto názorem nemohu souhlasit.

Milan Valach si myslí, že by zákaz KSČ/KSČM "vyčistil politický i morální prostor pro vznik autentické levice." Nejsem si však jistý, že by se ale tak skutečně stalo. V prvé řadě by šlo o příliš jednoduché řešení a kdoví, jestli by nějaké přineslo.

Také nesmíme zapomínat na ono heslo "Nejsme jako oni", které dnes pociťujeme jen jako vyčpělou frázi, neboť postupně zjišťujeme, že žijeme život takřka podobný životu předlistopadovému - politici se snaží držet svých nadmíru skvěle placených postů seč mohou (např. bývalý ministr obrany Vetchý je v současnosti zastupitelem v Brně-Bystrci) nebo díky svým novým kontaktům nacházejí lukrativní místa (např. Jan Kalvoda vedl za vládu jednání o prodeji státního podílu v České pojišťovně a měsíc po odchodu z funkce nastoupil do jejího představenstva), lidé se znovu bojí o práci s tím rozdílem, že nemají strach z kádrováka, ale z toho, že když nebudou dostatečně flexibilní (v současnosti se tímto pojmem nemyslí nic jiného, že "Být v práci tak dlouho, dokud šéf nedovolí"), či hlasitě se ozvou o naplnění jejich práv (např. vyplácet mzdu v řádně stanoveném termínu), dostanou výpověď, nízká volební účast naznačuje, že lidé mají pocit, že politiku státu ovlivnit nemohou. Přesto si myslím, že bychom dnes z onoho "Nejsme jako oni" mohli mít dobrý pocit alespoň proto, že kvůli názorům na politiku nám vězení nehrozí. Aspoň doufám...

Ale zpět k problému - představme si, že bychom na počátku 90. let minulého století KSČ skutečně zakázali. Co by se vlastně stalo? Potrestali bychom tuto stranu, respektive její členy? Byla snad KSČ stranou jen darmožroutů, kteří nic nedělali a za státní peníze se cpali kaviárem a zapíjeli jej šampaňským, nebo byla i stranou těch, kteří, jak se říká, "to mysleli dobře" a svou práci vykonávali poctivě a svědomitě a stávali fronty na banány"? KSČ nebyla přece jen Husák, Jakeš, Bilak a jim podobní. Nebyl by zákaz KSČ pro ty, kteří nikdy z členství KSČ nevytěžili žádnou výhodu, příliš tvrdým políčkem?

I kdybychom KSČ zakázali, myslím si, že bychom stejně neovlivnili to, co se po roce 1989 dělo a často děje i dnes. Ti, kteří za minulého režimu přivedli naši zemi do hospodářské krize, se stačili za tu dobu nejen zajistit tak, aby i po listopadu 1989 žili na vysoké úrovni a měli díky tomuto kapitálu snazší možnost začít podnikat, nemluvě o využívání kontaktů, jež si vytvořili v době, kdy byli ve vysokých stranických funkcích (více v MF Dnes, 23.03.2001, s. 6). Divoká transformace v 90. letech byla pro tento typ lidí živnou půdou. A bohužel dodnes platí zásada, že v jistých situacích není od věci podstrčit sáček kávy nebo nějakou tu lahvinku.

Také si pokládám otázku, co by se v případě zákazu KSČ stalo s jejími členy? Nerozprchli by se snad do ostatních stran? A nestalo se tak nakonec, i když KSČ zrušena nebyla? Když se podíváme na osazenstvo parlamentních stran, zjistíme, že v nejedné partaji je člověk s komunistickou minulostí a v jistých případech došlo k paradoxním situacím, kdy člen levicové strany přešel k pravici, jež dnes má právě komunisty za strašáka (stačí ve webovém archívu MF Dnes http://mfdnes.newtonit.cz zadat heslo "bývalí komunisté" a najdeme nejeden článek na toto téma).

Kdybychom KSČ zakázali, bývalí její členové by mohli založit stranu novou (což vlastně Miroslav Štěpán učinil!), která by ale třeba změnila název tak (což už Štěpán neudělal), aby nebyla tak nápadná pro méně kriticky smýšlející občany. Ironicky řečeno: "Díky bohu, že když zaslechnu název Komunistická strana Čech a Moravy, ihned se mi asociuje Komunistická strana Československa a hned vím, s kým mám tu čest."

Netuším, jak by mohla vzniknout Valachem požadovaná "autentická levice", když by se v jejím prostoru stále pohybovali "staří známí" z dob předlistopadových a vlastně ani nově vzniklá (již zmíněná ODS) či z jistého úhlu pohledu obnovená politická uskupení (ČSSD, KDU-ČSL) se nebránila tyto lidi přijmout do svých řad. Nejen levici, ale ani pravici nakonec nejde o "vyčištěný politický i morální prostor". Nebo se snad měla provádět selekce, aby se vytvořil seznam "špatných" a "dobrých" komunistů, přičemž ti špatní by neměli demokratické výsady, tj. shromažďovat se, vytvářet organizace, hnutí, strany či do nich vstupovat? Ale my přece "Nejsme jako oni"!

Opravdu si nemyslím, že by zákaz KSČ vyřešil problém krize levice. Že KSČM zaznamenala takový úspěch v posledních volbách do EP a nadále má vysoké preference, není výsledkem jejich práce, ale činností/nečinností stran ostatních (od roku 1989 u vlády KSČ/KSČM nebyla a kdo nic nedělá, ten nic přece nezkazí, tak proč by měla mít úbytek potenciálních voličů?). Že si levicová ČSSD podkopala důvěru svých voličů, de facto uvádí sám Milan Valach, když vyjmenovává např. zpackanou reformu veřejných financí, či Špidlův ústup od sociálního státu.

Aby se měřilo rovným metrem, nesmí se zapomenout podivná transformace české ekonomiky za Klausových vlád. KSČM dle mého názoru posiluje jen díky špatné práci polistopadových vlád, jež jsme si ale prostřednictvím parlamentních voleb zvolili my sami! Nemůžeme tedy házet všechnu vinu jen na politické strany, ale především na nás samotné. Ale to už se dostávám k tomu, co dobře vystihl v závěru svého textu Milan Valach.

Vše je o naší odpovědnosti. My jsme byli/nebyli u všech voleb a dali tak šanci dostat se k moci těm, kteří zapomněli na heslo "Nejsme jako oni" a drží se "koryta" seč mohou, a to i za tu cenu, že svým jednáním nahrávají KSČM. V roce 1989 ani později nebylo třeba zakazovat KSČ/KSČM. Jen to chtělo, chce a bude chtít být odpovědný u voleb a v běžném životě. Odpovědnost souvisí s myšlenkami, jež Milan Valach uvádí v závěru.

Souhlasím s tím, že strana má sbírat podněty od lidí a zprostředkovat je svému vedení. Takové jednání ale vyžaduje i aktivitu samotných občanů, kteří půjdou politikovi naproti a prokážou svou občanskou odpovědnost. Právě proto mne zarazilo, že Milan Valach, zastánce myšlenky přímé demokracie, jež vyžaduje aktivitu lidí (dokonce ji ve svém textu zmiňuje v podobě občanských a ekologických iniciativ), je pro zrušení KSČ/KSČM, ačkoliv právě odpovědný a aktivní občan může svým zájmem o veřejné dění poslat KSČ/KSČM tam, kam patří -- na stránky učebnic dějepisu. A bez zákazu.

                 
Obsah vydání       1. 7. 2004
30. 6. 2004 Riziko pasivního kouření je daleko větší, než se předpokládalo
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Saddáma budou v Bagdádu předvádět v televizi
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
1. 7. 2004 Zákaz KSČ/KSČM by krizi levice nevyřešil Jiří  Kratochvíl
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
1. 7. 2004 Pedagogická centra budou zrušena
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay
30. 6. 2004 Akce, které jsme už úspěšně realizovali
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv
30. 6. 2004 Ryba smrdí od hlavy Jan  Sýkora
29. 6. 2004 Přes Putim do Budějovic Tomáš  Koloc
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zákaz KSČ/KSČM by krizi levice nevyřešil Jiří  Kratochvíl
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
15. 6. 2004 KSČM nevolil každý pátý   
31. 5. 2004 Mýtus a realita sjednocující se levice Štěpán  Kotrba
18. 5. 2004 VI. sjezd KSČM: Kupředu levá, zpátky ni krok? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2004 Kdo nám zajistí v 21. století "sociální stát"? Miloš  Dokulil
14. 5. 2004 KSČM na počátku 21.století Ladislav  Žák
13. 5. 2004 Pro KSČM má "stalinismus" stále zásadní význam Milan  Neubert
18. 3. 2004 KSČM a fenomén Ransdorf: příležitost k mýlce Ivan  David
3. 3. 2004 Je vysílání "majora Zemana" trestný čin?:) Jan  Čulík
23. 2. 2004 Marxova filozofie dějin Milan  Valach
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
15. 1. 2004 Námluvy Heleny Růžičkové a KSČM David  Hertl
1. 12. 2003 S komunisty se nemluví? A odkdy? Michal  Jurza
25. 9. 2003 Čile -- prípad pre celý svet