29. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2004

Předehra a doznívání 11. září 2001

Miloš Kužvart st.

Sebevražedný terorismus rozměrů útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku a na Washington 11. září 2001 je mezníkem ve vývoji globalizace světa. Globalizace je důsledkem uvolnění sil světového trhu a omezení nebo zrušení zásahů vlád do ekonomiky podle sloganu o neviditelné ruce trhu, jež vše racionálně rozhodne. Umožnil ji pokrok sdělovací techniky a volný pohyb informací (přes 100 mil. lidí využívá internetu), volný obchod bez hranic (FTAA, EU-do 1992 EHS, ASEAN), nízké dopravné, volný pohyb pracovních sil, volný pohyb nadnárodního kapitálu v bleskových, často krátkodobých spekulativních transakcích mezi světovými burzami. Od svých počátků v 80. letech 20. století, kdy globalizaci usnadnil zánik bipolarity světa, podmínek globalizace využívá přes 20 000 nadnárodních společností; sto z nich kontroluje 20 % globálních zahraničních aktiv (existuje zhruba 20 000 nevládních občanských sdružení, jež jsou zčásti v opozici proti globalizaci). Podporují ji tři světové instituce: WTO, WB a IMF.

Předehra 11. září začala ještě za studené války za prezidenta Cartera, který 3.7.1979 podepsal směrnici o tajné pomoci odpůrcům prosovětského režimu (tehdy ještě za vlády N.M. Tarakího, jenž měl v plánu realizovat pozemkovou reformu). O pomoc sovětské armády požádal 28.12.1979 další vládce Afghánistánu Babrak Karmal.

Americkou pomoc odpůrcům jeho režimu poskytovala CIA prostřednictvím ISI (pákistánské tajné služby Inter-Services Intelligence). ISI měla až 150 000 zaměstnanců; přes ni prošlo do Afghánistánu v letech 1982 až 1992 asi 35 000 muslimů ze 40 zemí; hmotná pomoc CIA fundamentalistům v Afganistánu se zvyšovala až na 65 000 tun vojenského materiálu v roce 1987. CIA též poskytovala bojovníkům proti vládě v Afghánistánu a sovětským vojskům výcvik v guerilové válce a výuku v ortodoxním islámů. Sovětský svaz stáhl svá vojska z Afghánistánu v roce 1989. Taliban zvítězil v občanské válce v roce 1996.

Z uvedeného je zřejmé, že Pákistán a jeho ISI má mimořádně důležitou úlohu v podpoře islamismu v době boje proti sovětské armádě v Afghánistánu, i v boji proti islamismu Talibanu a Usami bin Ládina posléze.

Proto bude na místě věnovat Pákistánu pozornost. V únoru 1997 byl premiérem zvolen Nawas Sharif. Zakrátko byl svržen generálem Parwizem Mušarafem. Šéfem ISI v té době byl generál Mahmúd Ahmad, podezřelý z předání 100 000 USD hlavě teroristů z 11.září 2001 Muhammadu Attovi. Od 4. do 13. září 2001 byl na oficiální návštěvě ve Washingtonu. Před 11. zářím se setkal se zástupcem ministra zahraničí USA Markem Grossmannem a ředitelem CIA Georgem Tenetem. Dne 11. září se šéf ISI setkal se senátorem Bobem Grahamem, předsedou senátního výboru pro tajné služby, se senátorem Johnem Kylem členem tohoto výboru, a s Porterem Gossem, předsedou kongresového výboru pro tajné služby. Ve dnech 12. a 13. září jednal s Mahmúdem Ahmadem také náměstek ministra zahraničních věcí Richard Armitage, a to o spolupráci pákistánské ISI s FBI a CIA na pronásledování bin Ládina a Al Kajdy. To je jako žádat ďábla, aby pronásledoval Drakulu.

Krátce po návratu do Pákistánu po 13. září 2001 byl Mahmúd Ahmad ze své funkce propuštěn. Od té doby prezident Mušaraf přežil tři atentáty.

Nečitelnost islámského a arabského prostředí v kombinaci s činností -- někdy podporou, jindy snahou o likvidaci -- představují tajné služby USA a UK. To nevyvrací ani konstatování, že 10.9.2001 zachytila Agentura USA pro národní bezpečnost zprávy v arabštině, jež obsahovaly věty "Zítra v hodině nula" a "Utkání brzy začne". Tyto zprávy byly přeloženy až 12.9.2001.

Mezi 4. a 14. červencem 2001 byl bin Ládin hospitalizován v Americké nemocnici v Abu Dhabi. Setkal se v nemocnici s mnoha návštěvami. Dne 10. září 2001 prodělal bin Ládin dialýzu v pákistánské vojenské nemocnici v Rávalpindi.

Závěrem této části složitého dramatu počátku střetu civilizací uveďme odpověď Zbigniewa Brzezinského na otázku redaktora Le Nouvelle Observateur v lednu 1998: "A nelitujete ani toho, že jste podporovali islámský fundamentalismus (Talibanu), že jste poskytovali zbraně a výcvik budoucím teroristům?" Z. Brzezinski (za vlády presidenta Cartera 1977-1981 poradce pro národní bezpečnost): "Co je důležitější pro světové dějiny? Taliban nebo zánik sovětského imperia? Několik podrážděných muslimů nebo osvobození střední Evropy a konec studené války? " Těch "několik" je 1.250 milionů. A to řekl člověk, který - snad jediný - předpověděl zhroucení sovětského imperia několik let před rokem 1989 (slovy "Blíží se jitro národů").

Proč takový zájem o Afghánistán? Vždyť je známo, že se ho v 19. století vojensky nepodařilo obsadit ani tehdejší supervelmoci -- Velké Britanii. Z poslední expedice se nevrátil ani jediný voják. Území Afghánistánu je potenciálním terénem, jímž by mohl vést ropovod od Kaspického moře do Ománského zálivu. Tak by bylo možno vyhnout se nejisté oblasti Kavkazu jako spojnici Kaspiku s přístavy na Černém moři. To je zájem západních naftových společností.

Po rozpadu SSSR se kromě toho stal Afghánistán nástupištěm islámu do Střední Asie, ve které by Al Kaida ráda vybudovala nový státní útvar -- Středoasijský islámský chalifát, skládající se z Uzbekistanu, Tádžikistanu a Kyrgyzstanu, pokud možno také s Ujgurskou autonomní oblastí Číny (Sinťiangem). Destabilizace Střední Asie v osmdesátých letech až dodnes vyhovovala také dlouhodobým záměrům CIA, neboť tím by byla dotčena i severozápadní hranice Číny. Ve všech čtyřech oblastech jsou činné islámské separatistické skupiny, v prvých třech jsou od války v Afghánistánu v roce 2001 vojenská zařízení USA včetně letišť.

Prezident George W. Bush se ujal své funkce 20.1.2001 po volbách v listopadu 2000, v nichž jeho protikandidát Al Gore dostal více hlasů občanů (snad o desítky a až stovky tisíc), avšak méně hlasů volitelů za jednotlivé státy, neboť takový je volební systém v USA.

Bush a jeho poradci z politického pozadí vybrali Dicka Cheneyho, bývalého ředitele naftařské společnosti Haliburton (jež předražovala pohonné hmoty pro americkou armádu při 2. válce v Zálivu 2003) za viceprezidenta, Donalda Rumsfelda za ministra obrany (podle článku v The Houston Chronicle z 20.10.2001 nevylučoval jaderný úder proti bin Ládinovi), Richarda Armitage (spolupracoval s plukovníkem Oliverem Northem při pašování zbraní pro contras v Nicaragui v aféře Irangate) náměstkem ministra zahraničních věcí, Donalda Evanse, bývalého ředitele Tom Browns Inc., jež těží zemní plyn ve třech státech USA, ministrem obchodu, Condoleezu Riceovou, bývalou členku správní rady naftové firmy Chevron, poradkyní pro národní bezpečnost, jejíž vliv lze srovnat s vlivem ministra obrany, ale také Collina Powella, veterána války ve Vietnamu a velícího generála v 1. válce v Zálivu (1991), ministrem zahraničních věcí, jenž snad jediný v celé Bushově vládě - ač voják (anebo právě proto) -- se snaží hledat mírová řešení. Rodina samotného prezidenta Bushe měla obchodní styky se saudskoarabským finančníkem Chalidem bin Mahfúzem, jehož sestra je manželkou Usamy bin Ládina.

President Bush uvažoval o vojenské akci proti Al Kaidě a Talibanu v Afghánistánu a proti Saddamu Husajnovi v Iráku již před 11. zářím 2001. Na teroristický útok 11. září reagoval vyhlášením války proti zemím, které podporují a financují terorismus. Krátce na to podepsal nařízení o komisích a tribunálech k vyšetřování osob podezřelých z terorismu, jež nebudou mít ústavní ochranu (obhájce). Za podezřelého z terorismu je považován ten, kdo zastává "protiválečné" názory (proti tomu protestovalo 117 vysokých škol a fakult v USA). Byly rozšířeny pravomoci FBI a CIA pro instalaci odposlechů telefonů včetně mobilních a e-mailů, a tajných domácích prohlídek bez soudního souhlasu. Za "vnitrostátní terorismus" se považuje např. demonstrace, jež náhodou znemožní projet sanitce. Koncept presumpce neviny až do prokázání viny byl zrušen. Skutečný odpor proti privatizaci, obrana komunálního majetku, infrastruktury, zásobování vodou a elektřinou, nemocnic, škol, veřejných prostranství a obecní půdy je hodnocen při nejmenším jako podezřelý.

Vláda USA chce -- patrně trvale -- pozastavit ústavní svobody, avšak zdání demokracie se snaží udržet financováním krotké kritiky této protiústavní situace.

To je kromě WTO, WB a IMF, v nichž má USA jako nejbohatší země světa rozhodující vliv (kromě ovšem 16 letadlových lodí, z nichž 3 stačí na vedení "malé" války typu obou válek v Zálivu) důležité pro přeměnu USA - osvědčené, pro nás vzorové a nejstarší demokracie na světě (nebereme-li jako nejstarší Island nebo Švýcarsko) v imperium typu starověkého Říma nové doby.

A kdo konkrétně bude mít prospěch ze spotřebování a předvedení válečného materiálu ve dvou válkách v Zálivu? V první řadě to budou výrobci vojenských letadel Lockheed Martin (bude vyrábět nové stihačky F-22 Raptor), Boeing (uchází se o výrobu nových stihaček Joint Striker -- JSF v celkové hodnotě 200 mld. USD), dále Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon. K novým zbraním patří též jedenáctitunová laserem naváděná bomba GBU-28, prorážející několikametrový železobeton. Ve stadiu vývoje je zařízení pro ovlivňování počasí (a snad i klimatu) v rámci projektu High Altitude Auroral Research program (HAARP). Užitek budou mít i ropné společnosti (snad i ty, které chtějí těžit na Aljašce) a firmy schopné udržovat a budovat infrastrukturu.

Válečné tažení není správná metoda boje proti terorismu. Ztráty na životech civilistů při operacích americké a britské armády proti zbouřencům v Iráku jsou podstatně vyšší než na straně vojsk. Účinek je opačný -- řady islamistických sebevražedných teroristů spíše rostou všude na světě. Předseda sboru náčelníků štábů armády, námořnictva a letectva Spojených států řekl ještě před zahájením válečných operací v Iráku, že není problém v krátké době válku vyhrát, ale bude problém, jak dál, protože spojené státy nemají v této věci jasno. Prezident Bush ho příštího dne odvolal z funkce.

Literatura

Hertzová N. (2003): Plíživý převrat. Globální kapitalismus a smrt demokracie, - 255 str., naklad. Dokořán, Praha (anglicky 2001)

Huntington S.P. (2001): Střet civilizací -- 441 str., Rybka Publishers (anglicky 1997)

Chossudovsky M. (2003): Válka a globalizace. Pravda o 11. září. -- 135 str., 229 citací zdrojů informací, naklad. Intu, Praha (anglicky 2002)

Korten D.C. (1995): When corporations rule the world -- 379 str., Earthscan Publications Ltd., London, vyšlo též slovensky, viz nakladatelství Paradigma: www.paradigma.sk

Martin H.P., Schumann H. (1998): Die Globalisierungsfalle. Der Angriff auf Demokratie und Wohlstand. -- 351 str., Rowohlt Verlag GmbH, Reinbeck bei Hamburg

                 
Obsah vydání       29. 10. 2004
31. 10. 2004 Bin Ladin pomohl Bushovi
31. 10. 2004 Washington Post: "Americké volby se nedají předpovědět, bin Ladinův projev neměl žádný vliv"
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?
30. 10. 2004 V Iráku bylo usmrceno 100 000 civilistů, konstatuje studie
30. 10. 2004 Úřad Tonyho Blaira zpochybňuje studii o iráckých mrtvých
30. 10. 2004 Propálená obrazovka
30. 10. 2004 Rocco Buttiglione odstoupil
30. 10. 2004 Euroústava byla podepsána, občan však stále tápe v nevědomosti Radek  Vogl
30. 10. 2004 Evropská ústava - největší změna od zavedení EURA Radek  Vogl
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
30. 10. 2004 Britské úřady vyšetřují Cheneyho firmu z podezření z úplatkářství
29. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala nové video "Usámy bin Ladina"
27. 10. 2004 Jak najít bez rizika v Británii zaměstnání Jan  Čulík
29. 10. 2004 Pane generálmajore, promiňte Bohumil  Kartous
30. 10. 2004 A co Čalfa u Havla?
29. 10. 2004 Kulturní politika a politizace kultury Štěpán  Kotrba
29. 10. 2004 Vávra nebyl apolitický umělec Bohumil  Kartous
29. 10. 2004 O generálu Fajtlovi
29. 10. 2004 Je Vávrovo vyznamenání absurdní?
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004
29. 10. 2004 Zítra je poslední den výstavy politicky nekorektních karikatur Michael  Marčák
29. 10. 2004 Národně stmelující gesto? Jan  Čulík
29. 10. 2004 Trudný karneval Bohumil  Kartous
29. 10. 2004 Nebezpečí Zprávy o stavu země - v oblasti bezpečnosti Miroslav  Polreich
29. 10. 2004 Americké stránky pro znovuzvolení George Bushe jsou blokovány před zahraničními uživateli
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Ukončí Evropská unie "chemický socialismus"? Miroslav  Šuta
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
29. 10. 2004 Cimrmanovská kritika příručky EuroEnglish Markéta  Kocmanová, Zuzana  Pokorná
29. 10. 2004 Smutná Francie Simone  Radačičová
29. 10. 2004 Krajské volby: rozhodněte o nádraží volbou politiků
29. 10. 2004 Večer Viktora Dyka
29. 10. 2004 Michael  Marčák
29. 10. 2004 Senátor Bárta: Na vlastní oči jsem se přesvědčil, kudy pro porozumění cesta nepovede Zdeněk  Bárta
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004
29. 10. 2004 Británie: Soud anuloval dluh jedné manželské dvojice
29. 10. 2004 Tvorba humoru je ťažká diagnóza Miroslav  Brada
29. 10. 2004 Pátranie po nemom svedkovi - jesenné padanie hláv Peter  Takáč
29. 10. 2004 Maďarsko: Výmena stráží Judita  Takáčová
29. 10. 2004 Stredná trieda na daňovú reformu dopláca Jakub  Topol
29. 10. 2004 Politický systém a ekonomické reformy v Číne I. Wei  Xiaoping
29. 10. 2004 Kecy, kecy, kecy
29. 10. 2004 Jiná Evropa je možná: NE ústavní smlouvě
29. 10. 2004 Stanovisko Strany evropské levice k ústavní smlouvě bude negativní
27. 10. 2004 Za nich bude líp? Ondřej  Hausenblas
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"   
30. 10. 2004 V Iráku bylo usmrceno 100 000 civilistů, konstatuje studie   
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?   
30. 10. 2004 Úřad Tonyho Blaira zpochybňuje studii o iráckých mrtvých   
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
27. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala další video s unesenou Margaret Hassanovou   
20. 10. 2004 Iráčtí extremisté unesli charitativní pracovnici, která byla proti válce   
19. 10. 2004 Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno Mojmír  Babáček
15. 10. 2004 Vlastenec musí být připraven hájit svou zemi proti její vládě   
15. 10. 2004 Nemůže to dlouho trvat, než někdo Blaira zažaluje kvůli irácké válce   
14. 10. 2004 Stovky kurdských mrtvol nalezeny v hromadných hrobech v Iráku   
14. 10. 2004 Je "objev" masových hrobů v Iráku americkou předvolební manipulací?   
13. 10. 2004 Američané neokupovali Afghánistán, aby hájili práva žen   
13. 10. 2004 James Baker usiluje zároveň o odpuštění i o vyplacení iráckých dluhů   
13. 10. 2004 Blair znovu obhajoval v parlamentě svou kontroverzní politiku vůči Iráku   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil