3. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2004

K požadavkům zrušit paragrafy postihující verbální trestné činy

Justice v Česku měří dvojím metrem

Nedávno se rozhořela mediální debata o postupu české policie v souvislosti s obžalováním či obviněním občanů z trestních činů souvisejících s paragrafy, kterými se v českém trestním zákonu postihují pomluvy, urážky, podporování rasismu, hanobení národa apod. Objevilo se několik článků, které kritizují postup české justice (a státu) a požadují zrušení takových paragrafů. Jakkoli chápu rozhořčení autorů nad současnou situací v Česku, musím nesouhlasit s předkládaným řešením situace. Zrušení paragrafů postihujících verbální nebo podobné trestné činy nic nezmění!

V celé diskusi se zapomíná na fakt, že takové paragrafy jsou "zneužívány" a ne "využívány". Jejich zrušení kvůli "nekvalitní" práci české justice by situaci vůbec nezlepšilo. Skutečné řešení problému je třeba hledat jinde. Jestliže je samotný český policejní prezident obviňován některými představiteli justice, že "nezná trestní řád", jestliže policie v jednom případě promptně občana zadrží a obviní, v druhém (takřka totožném) případě je evidentně nečinná, jestliže justice v jednom případě občana odsoudí a v druhém ne, pak se jedná o právní cirkus (a neprávní stát!), ne však o nefunkční, zastaralý nebo přežitý paragraf.

Za zneužívání či nevyužívání libovolného paragrafu je zodpovědný orgán, který to činí, ne paragraf samotný. Existuje pěkný příklad dvojího metru české justice z tohoto roku. Před několika dny policie při zásahu v Ostravě okamžitě zadržela a obvinila sportovního fanouška za hanobení rasy a národa, protože prý podle slov policie "s tím má vlastní zkušenosti."

Stejná policie je přitom již více jak půl roku evidentně nečinná v šetření případu, kdy docent Masarykovy univerzity v Brně verbálně a veřejně urážel rasu, národ a přesvědčení.

Porovnejme oba verbální činy. Zmíněný fotbalový fanoušek v Ostravě prý na veřejnosti vykřikoval větu "Vyženeme polské židy" (podle jiných médii označil obyvatele Ostravy za "polské židy"). Tento krátký projev stačil policii k tomu, aby občana ihned zadržela (na co vůbec potřebuje pachatele verbálních činů zadržovat?) a obvinila. Docent z brněnské univerzity zase na internetu veřejně v tomto roce po řadu měsíců šířil rasistické projevy, které byly mnohem rozsáhlejší (nejen časově, ale i obsahově) jako např.

"...pokud nám Ussáma bin Ládin padne živý do rukou, tak bude běhat nahatej po čtyřech na vodítku za dozorkyní a rozhodně by to pro něho byl asi větší trest, než kdybychom ho usmažili na elektrickém křesle nebo pověsili, nebo udusili kyanovodíkem nebo sťali gilotinou nebo (račte doplnit podle gusta a nehodící se škrtněte)..."

nebo "...S těmi českými novinami je problém ten, že je s výjimkou Práva vlastní Němci. Ti dnes (zatím) nemůžou arizovat a posílat židy do plynu, tak alespoň podporují Palestince..."

nebo "...Jakmile je terorista usvědčen (o tom Jassinovi v podstatě žádné pochyby nebyly), tak co nejrychleji zpravodajsky vytěžit, a to stylem, že povoleno je naprosto vše, a potom utratit..."

nebo "...Kdybychom je v roce 1945 sestříleli na jednu hromadu (Němce, pozn. autora), nebylo by to nic protiprávního..."

nebo "...Následný masakr byl jen logickou odpovědí - Tutsiové prostě dokázali, že se s nimi žít nedá. Byl to v podstatě podobný problém jako s Němci u nás ... S takovým etnikem se v jednom státě prostě žít nedá. ... tak táhli. Mohli dopadnout jako ti Tutsiové. (jde o známou genocidu afrického kmene Hutsiů na africkém kmeni Tutsiů, pozn. autora)..."

nebo "Likvidaci řadových vojáků (bývalých sovětských vojáků, pozn. autora) bych přežil. Když některý z téhle pakáže chcípne v Čečensku apod., tak tleskám..."

Tyto a jiné jeho výroky si dodnes každý občan na světě může najít v internetu (např. na fórech listu Neviditelný pes ZDE nebo ZDE).

Přesto policii xenofobní docent z Brna nezajímá a nadále si v internetu píše (policie případ šetří bez evidentních výsledků již přes půl roku).

Proč ty rozdíly v postupu policie? Určitě ne proto, že je špatný paragraf.

Přitom pracoviště, odkud jsou nenávistné texty šířeny, přímo oplývá lidmi zasazujícími se veřejně o lidská práva menšin. Přímou nadřízenou zmíněného brněnského docenta je zde univerzitní profesorka a prorektorka Brázdová, neúspěšná kandidátka do Evropského parlamentu a úzká spolupracovnice rektora Zlatušky. Profesorka Brázdová nyní kandiduje v krajských volbách za politickou stranu Jiřího Zlatušky, známého zastánce práv menšin, nedávného rektora univerzity v Brně, senátora parlamentu a člena senátního výboru pro "pro lidská práva a petice". Rektor Zlatuška a prorektorka Brázdová (a ani univerzita) neprojevili na písemnou žádost žádnou vůli se k rasistickým projevům svého podřízeného (psaným volně z jejich univerzitního počítače!) vyjádřit, natož je odsoudit nebo se od nich distancovat.

Z popsaného příkladu je zřejmé, že justice si v zemi řeší případy stejného druhu "individuálně" jak se jí zlíbí. Společnost to toleruje. V případě soudců se obvykle mluví o "rozhodování dle svého nejlepšího přesvědčení", v případě policie se to většinou svede na tradičně specifickou práci policejních vyšetřovatelů, kteří nedosahují zkušeností soudců a v případě státních zástupců se řekne třeba, že se jedná o různý právní názor těchto odborníků.

Skutečností ale zůstává, že zákony v zemi nejsou dodržovány nebo jsou dodržovány svévolně (což má stejný důsledek). Myslím, že i prezident země se před časem vyjádřil, že právního řád má země takový, jaký si zaslouží. Představa zrušení určitých paragrafů je proto lákavá, ale nic nevyřeší. Zrušit nefunkční a malfunkční složky justice, které jsou za problémy zodpovědné, asi nejde. Nebo ano?

                 
Obsah vydání       3. 11. 2004
3. 11. 2004 George Bush: "Naše armáda přinesla Americe čest"
3. 11. 2004 John Kerry: "Amerika potřebuje smíření"
3. 11. 2004 John Kerry přiznal porážku
3. 11. 2004 "Blairovi přinese Bushovo vítězství problémy"
3. 11. 2004 Bush směřuje k vítězství, čeká se na rozhodující Ohio
3. 11. 2004 Britové pohlížejí na výsledky amerických voleb se znepokojením Jan  Čulík
3. 11. 2004 Volby v USA: Očekává se rekordní 80 procentní voličská účast
3. 11. 2004 Volby v USA: Nikdo zatím nevede
3. 11. 2004 USA: První volební informace
2. 11. 2004 Co budou znamenat přicházející volební výsledky
3. 11. 2004 Michael Moore: Už jen dvě hodiny
3. 11. 2004 Michael  Marčák
3. 11. 2004 Pozdní důkaz u britských soudů: Britší imigrační úředníci v Ruzyni Romy skutečně rasisticky diskriminovali
3. 11. 2004 Monitor Jana Paula : Gross to myslí ještě upřímněji Jan  Paul
3. 11. 2004 Rozhodne cílová fotografie Oskar  Krejčí
3. 11. 2004 Nejen Bendlova epocha Jaroslav  Doležal
3. 11. 2004 Michael  Marčák
3. 11. 2004 Blacklist kradených mobilů existuje, ale...
3. 11. 2004 Nový fašismus Milan  Valach
3. 11. 2004 Justice v Česku měří dvojím metrem Zdeněk  Moravčík
3. 11. 2004 Lidé a vše umělé Petr  Fiala
3. 11. 2004 V Holandsku byl zavražděn filmový režisér
3. 11. 2004 PDS zahájila v Postupimi svůj sjezd
3. 11. 2004 Rozhýbá se konečně německá ekonomika? Matěj  Vokáč
2. 11. 2004 Jak to opravdu vypadá, když se pokusíte pracovat v Británii
2. 11. 2004 Počestné podvádění Tonyho Blaira
1. 11. 2004 Marešův Usáma: V České republice je zakázána satira Jan  Čulík
1. 11. 2004 Minima non curat praetor! Jan  Sýkora
2. 11. 2004 Pravicová Lidová fronta? Tomáš  Krček
2. 11. 2004 Pragmatismus je také ideologie Martin  Škabraha
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů