5. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 11. 2004

O důvodech volebního debaklu ČSSD:

Vážený pane Grossi...

slyšel jsem před chvílí v rádiu a v televizi Vaše povolební bilancování, v němž se snažíte porovnat "úspěch" ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu a v krajských volbách, které právě proběhly. Chcete tak zřejmě odvrátit pohled od mapy České republiky, jejíž všechny (snad s výjimkou ústeckého) kraje ovládla pravice (ODS a KDU-ČSL), chcete občanům vemluvit, že byť ČSSD krajské volby prohrála, oproti evropským si polepšila.

Když jste v sociální demokracii před prázdninami odstraňovali Vladimíra Špidlu z čela strany, tvrdili jste, že příčinou změny je volební neúspěch, a Vy sám, pokud se dobře pamatuji, jste přiznal jako druhý muž partaje, že ona odpovědnost se netýká jenom Špidly, ale i Vás. I Vy jste prohrál evropské volby a za normálních okolností byste měl odstoupit také. V ČSSD ale nebyl nikdo, kdo by ji dokázal sjednotit a vést lépe než Vy, aspoň podle mínění vlivných lidí. Hned od začátku bylo vidět, že Vám nejde o žádnou politickou vizi, nýbrž jen o lepší volební výsledek. Zatímco za Špidly byla ČSSD reformní politickou silou, po jeho pádu se reforma zametla pod stůl. Místo ní se objevil vemlouvavý populismus. Tlaky v ČSSD a v koalici jste se rozhodl snížit pouhým jednáním, ustupováním, hledáním kompromisů na úrovni osob a prebend. Máte takové usmiřovací odhodlání, že byste si jistě podal ruce i s ďáblem, nikoli však s vytrvalými kritiky bezzásadové politiky, jakou ČSSD (navzdory Špidlovi) už dlouho předvádí. Podržel jste ve vládě lidi, kvůli kterým bylo pro mnohé (a též pro mne) těžké volit ČSSD už tehdy v roce 2002... ale volili jsme ji, protože jsme věřili Špidlovi víc než Klausovi.

Nějak jsme si Vás kdysi moc nevšímali, byl jste pouze sympatický a byl jste v stínu jiných. Věřili jsme Špidlovi jeho protikorupční odhodlání, stačilo ho chvíli sledovat (i s jeho ženou), a ta důvěra se přenesla i na Vás... Když najednou nebylo Špidly, musel jste to, že jste člověk s upřímně dobrým úmyslem, psát na billboardy, a stejně Vám to nikdo neuvěřil. Když někdo něco myslí upřímně, pozná se to z jeho skutků, nemusí to psát na billboardy. Inu, již předtím jsme se o Vás totiž začali zajímat, o práci Vašeho resortu (z nitra policie se rodil skandál za skandálem), o Vaše politické názory (jež se dají shrnout: s kýmkoli, kdo chce, avšak ne s tím, kdo nechce) a o Vaši personální politiku.

Jak se to může stát, že se mladý člověk, perspektivní politik, který nemá přímé vazby na ten starý, špinavý a krvavý režim, zaplete s těmi, kdo mu aktivně sloužili na místech, na nichž se vyžadovala dokonce zvýšená míra kolaborace (bývalá SNB)? Ztratil jsem víru, že na vývoj v ČSSD má vliv ještě nějaký antikomunista. Smazáváte rozdíl mezi demokratickou levicí a komunisty, nedržíte v levicovém voliči povědomí, proč se komunisty nesluší volit, neupozorňujete na to, že kdekoli se komunisté dostali k moci, tam sociální demokraty pronásledovaly co nejkrutěji a s opravdovou nenávistí, ztrácíte nad KSČM mravní převahu, ba i převahu programovou (není snad program ČSSD za Grosse a Emmerové stejný jako program KSČM?). Ostatně lidé, o něž se opíráte, by jistě případné splynutí Vaší strany s komunisty nevnímali jako významný předěl... pouze by se vrátili domů. Komunisté, a to věděl již Tomáš G. Masaryk, přitom nejsou sociálně zaměřenou politickou stranou. Jejich pravým ideálem vždy byl, je a bude totalitní stát orwellovského typu (a to platí celosvětově!).

A pak ta Vaše kampaň... víte, přiznám se, že jsem se bál, že lidi Vám na to naletí, že jsou přece jen hloupí a při přečtení nápisu "za nás bude lépe" si neuvědomí, že "za nás" je už šest let a že dobře známe to, co ČSSD dokáže. Taky jsem si myslel, že když tak hojně navštěvují koncerty normalizačních hvězd, které jsou formálním i obsahovým jádrem Vaší kampaně a jimž jste dal přednost před zasedáním vlády, tedy prací, za kterou jste z našich kapes placen, že si řeknou: Gross je fajn, budu ho volit. Skutečný trumf, který jste však vytáhli z rukávu, byl strach o pacienta. Bože můj! Poprvé si někdo ve vládě na něj vzpomněl. Byl jsem v Brně na Invexu a cestou vidím billboard: stop privatizaci nemocnic! Kdyby se ČSSD podařilo vytvořit dojem, že s jejím vítězstvím je spojena otázka zdraví nás obyčejných lidí, šlo by volit jistě víc než 50% voličů a drtivá většina z nich by volila ČSSD.

Jistě neupírám Vaší straně talent ve víření této kalné vody... ale ptám se Vás: Vy jste opravdu myslel, že ministryni, která vehementně upírá lidem právo vědět pravdu o svém zdravotním stavu a vědět pravdu o tom, jak jsou nemocnice úspěšné v léčbě diagnóz, že jí někdo uvěří, že jí jde o pacienta?

Když budu těžce nemocný a budu muset jít na operaci, kde půjde o můj život, mohu si zvolit nemocnici, v níž tuto operaci provedli již mnohokrát a úspěšně, nebo musím volit nemocnici naslepo a riskovat, že mne tam zabijí? ČSSD říká: ať zabijí pacienta, hlavně když špatní lékaři budou kryti před konkurencí dobrých! Schválili jste ostudným způsobem podivný zákon, který má chránit občany před privatizací nemocnic, ale občané v krajích, kde další privatizace může vést k úplnému převedení všech nemocnic na obchodní společnosti, volili suverénní většinou privatizující stranu ODS -- a ti, kdo nepřišli k volbám, pouze vzkazují, že Vám a Vaší straně tu ubohou demagogii nevěří. Jak by také mohli? Po celých šest let vlády ČSSD se neukázal ani záchvěv pokusu o opravdovou reformu zdravotnictví.

Vážený pane Grossi, opravdu si myslíte, že jste ve srovnání s evropskými volbami, ve kterých vlastně o nic nešlo, o nic bezprostředně se týkající občanů, na tom jako strana lépe? Myslíte, že Vaše výsledky odpovídají Vaší servilní snaze vlézt voličům až do...? Jistě, máte právo dál a dál něco nalhávat sám sobě i nám občanům, máte právo svou stranu stále více oslabovat a vést ji do náruče soudruha Grebeníčka, který ji zkušeně zardousí. Pokud se ovšem podíváte pravdě do tváře, zjistíte, že Vy a všichni Vaši pobočníci již ve vedení ČSSD dávno nemáte co dělat. Doba, kdy jste mohl ukázat, že jste charakter, že něco myslíte upřímně a že Vám jde o politickou vizi (tedy že jste lepší než Miloš Zeman, který měl místo toho dobrou rétoriku, charisma, Šloufa a za oponenta oslabeného Klause), je dávno pryč... byla to doba, kdy jste podrazil Vladimíra Špidlu. Tehdy byl čas zkoušky, v níž obstojí jen ti, kdo to myslí upřímně, a Vy jste neobstál.

PS: Volil jsem ĆSSD v roce 1998 a v roce 2002, teď o víkendu jsem však s velkou úlevou vhodil do urny lístek s kandidátkou ODS.

PPS: Pro pana Kalouska... odejděte, prosím, z vlády a nechejte ČSSD udělat koalici s KSČM. Bude to jen necelé dva roky, ukáže se, kdo je kdo, a po příští volbách bude mít ČSSD již za sebou své de profundis, které je nutné k opravdové sebereflexi.

                 
Obsah vydání       5. 11. 2004
7. 11. 2004 Irák vyhlásil výjimečný stav
7. 11. 2004 V krajských i v senátních volbách zvítězila ODS
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
7. 11. 2004 Vážený pane Grossi... Boris  Cvek
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů
6. 11. 2004 Bush "zaujme nadstranický postoj"
6. 11. 2004 Britové protestují proti útoku na Fallúdžu
5. 11. 2004 Hněv nad usmrcenými britskými vojáky
5. 11. 2004 Michael  Marčák
6. 11. 2004 Američané zvyšují vojenský tlak na město Fallúdža
6. 11. 2004 Příště bude muset Demokratický kandidát také vzývat Pánaboha
5. 11. 2004 Americké volby vyhrál Ježíš... Fabiano  Golgo
5. 11. 2004 Jásir Arafat v komatu
5. 11. 2004 Válka? Nezaměstnanost? Ne, Bush vyhrál, "protože má charakter"
5. 11. 2004 Diakonie: sociální práce a evangelická církev Zdeněk  Bárta
5. 11. 2004 Politika prázdných žvástů Radek  Batelka
5. 11. 2004 O drobném, ale významném posunu slov
5. 11. 2004 Trochu předvolební americké ironie
5. 11. 2004 Tam, kde mysli lidí ovládá strach... Martin  Škabraha
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
4. 11. 2004 Korupční kapři a výlov policejního rybníka Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Britský ministr zahraničí: "Útok na Írán je nemyslitelný"
4. 11. 2004 Prezident Bush "využije svého politického kapitálu"
5. 11. 2004 Proti Kerrymu byla vedena "falešná homosexuální kampaň"
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Měli by být chirurgové nuceni zveřejňovat úmrtnost při srdečních operacích?
5. 11. 2004 Sametová revoluce: pohled ze Strakovky Oskar  Krejčí
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
5. 11. 2004 Postmoderní média pro děti jako zdroj alternativní historie Štefan  Švec
5. 11. 2004 Dědictví minulosti Václav  Dušek
4. 11. 2004 Francouzská nemocnice popřela izraelské zprávy, že je Arafat mrtev
4. 11. 2004 Palestinský vůdce Jásir Arafat"je v bezvědomí", mluví se o komatu Josef  Brož
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
4. 11. 2004 Michael  Marčák
5. 11. 2004 Obnovení pomníku Jana Švermy
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !
5. 11. 2004 Předsedkyně CDU Angela Merkelová také nepodpoří žaloby sudetských Němců před mezinárodními soudy Radek  Vogl
5. 11. 2004 SRN: Letos opět rekordní počet bankrotů a v září opět nižší obrat maloobchodu
3. 11. 2004 George Bush: "Naše armáda přinesla Americe čest"
3. 11. 2004 John Kerry: "Amerika potřebuje smíření"
3. 11. 2004 "Blairovi přinese Bushovo vítězství problémy"
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
7. 11. 2004 Vážený pane Grossi... Boris  Cvek
5. 11. 2004 Politika prázdných žvástů Radek  Batelka
3. 11. 2004 Monitor Jana Paula : Gross to myslí ještě upřímněji Jan  Paul
1. 11. 2004 Proč se perou Klaus a Gross Bohumil  Kartous
27. 10. 2004 Švehla a Gross: Teprve politika je ta pravá krása Jan  Bohata
21. 10. 2004 Myslí to upřímně -- Grossova strategie úspěchu Petr  Baubín
19. 10. 2004 Jak řekl Stanislav Gross Jaroslav  Doležal
14. 10. 2004 Stát jako dřevorubec a pravomoc, která je nedělitelná Jaroslav  Doležal
8. 10. 2004 O tom, že premiér Gross vlastně zlikvidoval instituci referenda Radek  Batelka
8. 10. 2004 Myslí to Gross upřímně?   
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"