8. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2005

Holky jsou prostě blbější

Štefan Švec, Martin Jaroš

Pavel s Petrem jsou známá dvojka už od Nového zákona. Jedna z novějších verzí tohohle páru se před pár lety sešla na pražském Gymnáziu Nad alejí. Tam také vznikl dosud jediný opravdu cool časopis pro kluky od 12-19 let - Cosmoboy. Najdete ho na stránkách www.cosmoboy.cz a když tam zabrousíte, nestačíte valit bulvy.

Tam uvidíte, co Pavel Fuksa a Petr Novák (oba 22) na Cosmoboyovi vlastně provádějí. My jsme s nimi promluvili:

Jak se to tak člověku stane, že začne vyrábět parodii na CosmoGIRL!?
Pavel: Všechno slavný vždycky začíná jako recese na gymplu, ne? My jsme chodili do jedný třídy, já tam měl problémy s matikou a fyzikou a musel jsem jít jeden ročník na obchodku. A to bylo strašný. Myslim lidi. Všechny holky na tý škole fakt četly lesklý časáky a braly je smrtelně vážně. Normálně podle toho žily, chodily ve špičatejch botách, nosily žabí kabelky a proužkovaný nohavice. Bavily se o sukni za sedm litrů, od osmi chodily na kosmetiku...
Takže prvotní inspirace byla obchodní akademie a překvapení, že cosmolidi skutečně existujou...
Pavel: Dá se to tak říct. A je jich strašná spousta. A hlavně se formujou už od malička.
Jak?
Petr: Různě. Kastujou se, třeba podle mobilu. Mobil je iniciace. Člověku je dvanáct let, pod stromečkem tvrdej balíček, a už to jede. Kdo nemá barevnej displej, tak je loser. A ty časáky v tom ty děti podporujou. Tak chceme ukázat, jaký debžoty to z lidí dělá. Ale vlastně se tim hlavně bavíme.
Jenže vy už teenageři nejste. Kde berete inspiraci? Kam chodíte pro jazyk, vždyť ten se musí pořád měnit?
Pavel: Máme kamarády. Jeden náš kámoš třeba chodí na technoparty, a tak nám nosí techno slang. Jinej má rád fotbal, tak od něj sbíráme fotbalový výrazy. Navíc čteme ty časáky a chodíme na supernavštěvovaný internetový fóra v CosmoGIRL! a v dalších časopisech. To je nejlepší zdroj.
Kde se ten jazyk bere?
Petr: Těžko říct. Nejnovější vychytávka je třeba psát w místo v. Jakože je něco wopruz nebo že se bojíte pawouků. Bůhvíproč.
Pavel: My teď máme v plánu udělat takovej překladač. Prográmek, co převede jakejkoliv text do jazyka teenagerů. Bude to fungovat na principu záměny hlásek. Byl pozdňee wčr prwňee may, yo yo yo!
Petr: Taky se vždycky strašně rozmůžou určitý slova. Rebelky přišly z CosmoGIRL!, ale těžko říct, kdo přines typany. Nebo úlet. Nebo vychytávku.
Pavel: Nebo husťárny. Před čtyřma pěti lety se bůhvíodkud vynořilo slovo hustý v úplně novým významu, kterej nikdo předtím neznal. Což je fakt hustý.
Opravdu tak někdo mluví?
Pavel: Jasně. Stačí se podívat na ty fóra. Ale nejhorší je, když se tak snažej mluvit rodiče, aby se zalíbili dětem.
Teenageři se přeci s rodičema nebavěj...
Petr: Ale bavěj. Teda v těch časopisech. V jejich světě je mamka vždycky super kámoška, která se sice s tátou musela rozvést, protože chtěla bejt nezávislá, ale vy dvě spolu máte skvělej vztah, báječně si rozumíte a pučujete si oblečení. A hlavně si mamka vždycky s chutí přečte CosmoGIRL! a je z ní nadšená, to je jasný.
Pavel: Ty časopisy to mají rozdělený. Z CosmoGIRL! se přechází na Elle a Cosmopolitan, z něj na Marianne nebo Harper's Bazaar, a když někdo přestárne i je, tak by měl asi jít rovnou do Květů.
Když ty časopisy sledujete, procházejí nějakým vývojem? Liší se dnešní Cosmopolitan od Cosmopolitanu před čtyřma rokama?
Petr: Ne, pan Herbeck vyrábí absolutně nadčasový výrobky. Kdyby jednou omylem vyšlo předloňský číslo, tak by na to nikdo nepřišel.
Pavel: No, možná se postupně zvyšuje množství sexu. Před třema lety byly v Cosmopolitanu za úspěšnej večer považovaný tři orgasmy s jednim chlapem, dneska je to šest orgasmů se dvěma. Zvětšujou se písmenka, kterejma musí bejt na každý obálce napsaný slovo SEX, ORGASMUS nebo G-BOD. G-Bod je vůbec čim dál častější téma.
Petr: No jo, G-bodů neni nikdy dost!
Pavel: A odvážnější je i CosmoGIRL!
Co vlastně v CG! holkám říkají?
Pavel: No hlavně si strašně protiřečej. Říkají jim: Buď svobodná, buď svá, a hlavně si kup takovýhle džíny. Navíc půlka těch holek je tlustejch, druhá půlka jsou bulimistky, a oni jim nutěj strašně nebezpečnou představu toho, jak maj vypadat.
Jakou?
Petr: Modelku, která měří 180 centimetrů a váží 50 kilo. Viděli jste, jak těm holkám čouhaj z nohou kolena? Jako v Birkenau. Když si představíte, že ideál krásy je dneska něco, co osvobozovali spojenci...
Vám se to nelíbí?
Vždyť ty modelky jsou chudáci. Živí se kokainem a vatou namočenou v džusu. K čemu jim ty prachy jsou?
Jak to, že existujou takovýhle časopisy jenom pro holky? Proč kluci nemají Bravo Boye nebo Top Hocha?
Petr: Kluci možná nemají potřebu některý věci sdílet. Nebavěj je hadry. A taky mají asi víc zájmů. Ony existujou časopisy pro kluky, ale jmenujou se Modelář nebo Atletika. Holky asi tolik zájmů nemaj.
Pavel: Nebo jsou prostě blbější... (smích)
To napíšu do titulku.
Petr: Jasně. Takhle se to dělá. Napsat do titulku nějakou sexy kravinu, aby si časák někdo koupil, a co je tam napsaný, to už je vlastně jedno.
To je pravidlo? Co ještě v těch časopisech platí?
Pavel: Texty třeba často fungujou na principu bodů. Dejme tomu 5 erotickejch jídel pro večeři při svíčkách. Nebo 12 tipů, jak ulovit nejvíc sexy řízka z vyššího ročníku. Nebo jako body rozdělený do In a Out. Nohy do O jsou letos in, nohy do X out.
Petr: Oni ty lidi už v bodech i myslej. Když jsme se v CosmoGIRL! ptali, co pro ně máme psát, tak nám navrhli, že třeba něco v bodech. Cokoliv. V bodech.
Vy píšete do CosmoGIRL!???
Pavel: No, už šest čísel tam máme stránku. Jednu z posledních. Aby tam jako měli něco nevážnýho a pro kluky.
To vám tam navrhli sami?
Petr: Jo. A museli jsme se tam přijít vyfotit. To bylo nejhorší. Tam mají takovýho zvláštního fotografa...
Pavel: On se na nás tak jako usmíval...
Petr: To je fotograf, kterej udělá homosexuála z každýho. Můžete vypadat jakkoliv, můžete bejt jakkoliv učesanej, on z vás udělá homosexuála. Ale to je fuk, stejně tam končíme.
Jak to?
Pavel: Do vánočního čísla nás už nechtěli. My jsme byli ve čtenářskejch průzkumech dlouhodobě nejhůř hodnocená stránka. Ony to ty holky braly vážně.
Cože???
Pavel: No. Některý nám psaly, kde jako můžou sehnat ty cdčka, na kterých je celých čtyřicet minut slyšet jenom sbíječka a tak.
Petr: To je normálka. I půlka ohlasů, který přicházejí do Cosmoboye, jsou od lidí, který nepochopili, že jde o humor. Některý se chtějí seznámit s celebritama, co tam o nich píšeme, jiný chtěj sehnat tu hudbu. Ale nejlepší bylo, když nás vzal vážně Chuchma.
Josef Chuchma z MfD?
Petr: Jo. My jsme tam vloni měli takovej jakože rozhovor o tom, že alternativní sprejeři jezděj do Antarktidy a sprejujou tam zvířátka, aby se nezabíjely kvůli kožešinám. A že trh si samozřejmě vyžádal svoje a ty posprejovaný kožichy jsou teď mnohem žádanější než ty normální. No a Markéta Baňková to jako legraci převzala do Týdne a otiskla u toho i fotku, kterou jsme udělali ve Photoshopu. A jedenáctýho září vyšel v MfD Zápisník Josefa Chuchmy, kterej sepsul Baňkovou, že propaguje takovou špatnost, a citoval z našeho článku to, že ten sprejer trénoval v londýnský ZOO a ilegálně potagoval dva slony a jednoho nosorožce. Zakončil to patetickou otázkou, co si asi ty chudáci zvířata musely myslet, když byly najednou stříbrný. To bylo fakt dobrý.
To je docela úspěch. A děláte kromě Cosmoboye ještě něco takhle proslulýho?
Pavel: Já studuju grafickej design, navrhnul jsem pár triček a tak, ale jinak spolu taky děláme portál Inkvizice.org. Petr to teď vylepšuje jako seminárku na matfyzu, psal už o tom i Čermák v Reflexu, je to docela pěkný. Je stránka, na který můžete kohokoliv udat za jakejkoliv hřích a navrhnout mu trest a kdokoliv se k tomu může vyjádřit a hlasovat pro nebo proti...
Aha, tak to by bylo na další rozhovor. Tak zatím díky za tenhle :o)

Parerga a paralipomena:

Pavel: Byl tam třeba kluk, kterej normálně nosil do školy ostře nabitou pistoli a chlubil se s ní. Byl schopnej poslat učitele do prdele a taky to párkrát udělal. Nebo měl referát na Jekylla a Hyda, postavil se před třídu a začal vykládat o tom, že je to o dvou lidech. Suverénně. A učitelka mu to odkejvala a pochválila ho.
To neni možný...
Pavel: Je. To na tom bylo nejhorší. Že nešlo jenom o studenty. My jsme tam třeba měli předvádět takový celoškolní řečnický cvičení. Každej si připravil téma a pak se o něm diskutovalo, byla to slavnostní událost. Já jsem trochu ulítlej přes lenochody, tak jsem mluvil o lenochodech, a když jsem začal o březosti, tak se zvedla jedna spolužačka a úplně vážně se zeptala, jestli jsou u lenochodů březí samci nebo samice. Vycejtil jsem příležitost, moudře pokejval hlavou a řek, že samci. A v tu chvíli jsem zaslech ředitele o kus vedle, jak se naklonil k zástupkyni a zašeptal jí: "A to je na nich právě to zajímavé..."

Z časopisu www.dobraadresa.cz.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2005
8. 2. 2005 Saddám protizákonně pašoval ropu do zahraničí se souhlasem americké vlády
8. 2. 2005 Mahmoud Abbas oznámil příměří s Izraelem
8. 2. 2005 Channel Four bude vysílat reality show, založenou na mučení z Guantánama
8. 2. 2005 Vědec, který naklonoval ovci Dolly, bude klonovat lidská embrya
8. 2. 2005 Romští regionální představitelé vyzvali k mimořádnému zasedání o romských záležitostech
8. 2. 2005 Prohlášení Parlamentu Romů v ČR ke snižování životního minima
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin  Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous
8. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 Není politika jen výhodné podnikání? Miloš  Dokulil
8. 2. 2005 To vám teda povím, paninko Jan  Sláma
7. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 Atheismus není nové dogma Filip  Sklenář
8. 2. 2005 Pane Bože, odpusť mi,
8. 2. 2005 K neposkvrněnému početí Panny Marie
7. 2. 2005 Jak tomu bylo s Pannou Marií
8. 2. 2005 Ježíšův původ
8. 2. 2005 Co ví Ondřej Slačálek na Jana Čulíka...? Zdeněk  Adamec
8. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Važ si času, který ti je vyměřen k životu
8. 2. 2005 Jsou příliš pochmurné a příliš nekonkrétní Tomáš  Stýblo
8. 2. 2005 Je "cikán" synonymum krádeže? Martin  Marek
8. 2. 2005 Bern: Loupežné přepadení, nikoliv útok
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
7. 2. 2005 Je Itálie synonymem korupce? Fabiano  Golgo
7. 2. 2005 Američané bojují na Blízkém východě, budoucnost je v Indii a v Číně
8. 2. 2005 Ovládejte své PC na dálku z "všudypřítomného" mobilu ! Štěpán  Kotrba
8. 2. 2005 MobiTV - první CDMA televizní síť pro mobilní telefony Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Oznámení o zrušení nezávislosti
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Porušují protestanté svoji zásadu sola scriptura? Karel  Sýkora
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
6. 2. 2005 Dva zámky plný prezidentů Jiří  Jírovec
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?   
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
7. 2. 2005 Oznámení o zrušení nezávislosti   
7. 2. 2005 Američané bojují na Blízkém východě, budoucnost je v Indii a v Číně   
7. 2. 2005 Česko na úrovni Velké Británie: loňský obchodní schodek byl nejnižší v historii Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
6. 2. 2005 Dva zámky plný prezidentů Jiří  Jírovec