4. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2005

Jsem nekulturní hovado

reakce na článek Alexe Koenigsmarka "Úloha myčky nádobí v dějinách"

Vždy, když už si myslím, že s českými muži to přeci jen není co se týče buranství a machismu tak zlé, objeví se šovinistická bomba, která mě vrátí zpět do reality.

Článek "Úloha myčky nádobí v dějinách" by se zfleku mohl jmenovat "Jsem nekulturní hovado." Protože přesně taková je jeho vypovídající hodnota, podaná formou charakteristickou především setřením hranic mezi ostrovtipem, trapností, rádoby-filozofickým tlacháním a velebením diskriminace.

Kritizovat celé vyznění by bylo nošením dříví do lesa, proto se pozastavím jen nad několika výroky, které patří do zlatého fondu myšlenkové výbavy mužského šovinisty:

"Setkali jsme se, ba utkali v několika časopisových polemikách a na rozdíl od slavných amerických ur-feministek, jež jaksi zavrhovaly muže en bloc a těšily se, až bude možné klonování, aby se těch primitivních reliktů vývoje mohly zbavit, vyčítala ona našim mužům hlavně neochotu vypomáhat v domácnosti s úklidem a nádobím."

Ano, tohle je oblíbené střelivo do publikačních zbraní mužských šovinistů, zbaběle se přiživujících na laciném anti-amerikanismu velké části populace. "Americké feministky jsou militantní, primitivní a násilné" - na základě takhle pěkně manipulativně postavené věty je musí zavrhnout každý normálně uvažující člověk, no ne? A pokud se u nás vyskytne feministka, která ve svých požadavcích zajde příliš daleko a vyruší naši pivně-fotbalovou siestu příliš odvážnými návrhy, které by se snad mohly dotknout našeho mužského ega, jednoduše ji dáme nálepku poblázněné radikálky, tahající k nám "americké výstřelky." To jsme si ale vyrobili pěkný klacek...

Pokud se ale na věc podíváme střízlivým okem, zjistíme, že "ur-feministek" (??) je a bylo jako šafránu a ve feministickém hnutí představují podobné procento, jako pedofilní sadističtí násilníci mezi muži. I když v rámci feministického proudu sehrály důležitou úlohu a svou vyhrocenou filozofií dokázali mužské pýše efektivně plivnout do obličeje, není fér je v debatách zbytku feministickému hnutí podsouvat.

"Žádný rozumný tvor asi nemůže mít něco proti rovnoprávnosti pohlaví, i já bych byl rád s ženami rovnoprávný, trvám jen na svém právu nerodit a nekojit, protože k tomu nejsem disponován..."

Prima replika, jejím jediným nedostatkem je, že je takříkajíc "vycucaná z prstu." Požadavek na to, aby muži rodili a kojili, jsem v rámci feministického hnutí dosud nezaznamenal... Jiná věc je péče o malé dítě, které ale spoustě mužům (a přiznejme si rovnou, že i mužům označujících se za feministy) příliš nevoní...

"...dále si přeju nebýt zpohlavkován, dám-li ženě přednost ve dveřích, chci, podržím-li jí kabát, aby si nemyslela, že ho chci ukrást a dále jsem přesvědčen, že žena má být vzrušující, sexy a trochu frivolní."

No, a máme to tady. Manifest pivního šovinismu jako vytesaný do kamene. Ve své výšině pána tvorstva si pan Koenigsmark vytvořil obraz ženy jako předmětu ke svému používání: vzrušující, sexy a frivolní (a mladá, zůstává tu jaksi nevyřčeno). Ani slovo o inteligenci či nějaké (pozitivní) charakterové vlastnosti -- od toho tu jsou přeci muži. Ti mohou mít potem se lesknoucí pleše, pupky, shnilé zuby a chlupy lezoucí z uší. Žena však v žádném případě! Na tu máme jako páni tvorstva jiné nároky a jejím úkolem je nás uspokojovat!

"Připouštím zároveň, že je to nejspíše populistický, vulgární, primitivní, zkreslující a zavrženíhodný machistický přístup."

Bingo!

"Už od počátku bylo nám ovšem jasné, že jsme tam chodit neměli. Kromě nás sedělo v sále už jen pět mužů, z toho tři kolem osmdesáti a dva se drželi za ruku a měli stejné růžové košile."

Opět, další trik jak šmahem shodit muže, konfrontující převažující šovinistické chování jiných mužů, a zároveň krásná ukázka dalšího předsudku, kráčejícího ruku v ruce se sexismem: homofobie. "Muži, zajímající se o feminismus, jsou zženštilí homosexuálové," sděluje nám pan Koenigsmark. Nejsou, vážený pane. Procento mužů-homosexuálů, pohybujících se tak či onak ve feministickém hnutí, není o mnoho vyšší než ve zbytku populace. Muži ve feministickém hnutí jen dokázali odhodit brýle předsudků, ke kterým je společnost vychovávala a vychovává, a pochopili, že šovinismus zpětně ohrožuje i je samé.

"Přemýšlel jsem chvíli o lustobjektech -- nu, já například bych byl velmi rád lustobjektem, velmi rád! Chtěl bych, aby mě dívky oslovovaly na ulici, zvaly mě na deci, vozily mě svými vozy domů a kupovaly mi hezké věci a nežádaly po mně za to nic, než chvíli něhy. Myslím, že by mi ani nevadilo, kdyby mě tu a tam pleskly po zadku. "

Ale vadilo, pane Koenigsmarku. Vašemu rádobyvtipnému prohlášení se možná zasmějí vaši podobně naladění pivní kumpáni, kterým se v mysli vybaví obrázky sexy blondýn s mírami 90-60-90 v bikinách, svádějících je na každém kroku. Ženy, které se na ulici pravidelně stávají terčem sexuálního obtěžování (už z definice je obtěžování něco, co je jeho objektu NEPŘÍJEMNÉ), nebo se staly obětí znásilnění, se už tolik nepobaví.

Představte si pane Koenigsmarku, jak vás oslovují a na zadku osahávají slizské, zpocené, tlusté (a s neoholenýma nohama!!) a slintající fúrie nejméně dvakrát starší než jste vy sám. Pořád se vám ta představa tolik líbí?

                 
Obsah vydání       4. 5. 2005
4. 5. 2005 Jean-Luc Godard: "Kinematografie je mrtvá"
4. 5. 2005 Mladí vpřed, staří na svá místa! Karla  Ladwigová
4. 5. 2005 Češi pořád chtějí někoho zakazovat Jan  Čulík
4. 5. 2005 Itálie: Nastává konec berlusconismu? Josef  Brož
4. 5. 2005 I my máme co oslavovat Oskar  Krejčí
4. 5. 2005 Upalování pneumatik Ondřej  Hausenblas
4. 5. 2005 Guardian dostal cenu Webby za nejlepší noviny na internetu
4. 5. 2005 Jsem nekulturní hovado Pavel  Houdek
4. 5. 2005 Nejsem Čech obecný Ondřej  Slačálek
4. 5. 2005 Nacismus a právo na názor Ondřej  Slačálek
4. 5. 2005 Studentský průvod Brnem
4. 5. 2005 Inspekci ministerstva vnitra: Proč policie přihlíží kriminálním aktivitám neonacistů?
4. 5. 2005 Klausov image a Ústava Igor  Daniš
4. 5. 2005 Zdravotnictví jako byznys?
3. 5. 2005 Je nepřípustné publikovat články od "morálně pochybných osob"
4. 5. 2005 Bleskově na pravou míru??
3. 5. 2005 New York Times: "Letadlo CIA , které převáží vězně k mučení do Taškentu, startovalo z ČR"
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Zprávy o vybavení euro bankovek čipy-špiony
3. 5. 2005 Úloha myčky nádobí v dějinách Alex  Koenigsmark
3. 5. 2005 Holocaust jako erotický stimul Štefan  Švec
2. 5. 2005 Usekali jim prsty. Bratra upálili v koupelně. V Británii nemají nárok na azyl
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
3. 5. 2005 Zvítězí moc soudní, nebo demokratické rozhodování? Stanislav  Křeček
2. 5. 2005 O chybách v myšlení prezidenta Klause Petr  Dvořák, Václav  Legner
3. 5. 2005 Bleskově na pravou míru
2. 5. 2005 Babylonské zmatení kolem katarského "prince" Zdeněk  Jemelík
2. 5. 2005 Blairovo globalizační úsilí o modernizaci Británie
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce