1. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2005

Marihuanové lži

Marihuana je droga. Nelžeme sami sobě, nesnažme se namluvit si, že marihuana není škodlivá, že nemá negativní účinky a že je "v pohodě". Konopné drogy (vedle marihuany je to hašiš) mají své konkrétní negativní účinky a zdravotní rizika. Vedle zvýšení rizika onemocnění rakovinou plic a hrtanu následkem aplikace drogy -- kouřením, je prokázáno, že nadměrné užívání konopných drog, snižuje schopnost soustředění, má negativní vliv na krátkodobou paměť, u mužů může negativně ovlivnit potenci. Ano, buďme k sobě upřímní. Nebuďme jako oni...

Všechny výše vyjmenovaná negativa, mají totiž svá velká ALE. Všechna tato negativa jsou odpůrci legalizace marihuany popisovány div ne tak, jako by se z osmnáctiletého mladého muže, stal po vykouření několika jointů (marihuanová cigareta) slintající impotentní idiot neschopný samostatného života, se sklony k agresivitě a kriminálnímu chování, ještě navíc s rakovinou plic. Nadměrné užívání téměř čehokoli je spojeno se zdravotními riziky nejrůznějšího typu. Rozhodně nechci tato zdravotní rizika zlehčovat, či je snad dokonce popírat. Bavíme-li se ovšem o legalizaci, či lépe řečeno dekriminalizaci konopných drog, musíme tato rizika nejen porovnávat s riziky současných legálních drog -- alkoholu a tabáku, ale musíme také porovnat míru společenské nebezpečnosti těchto drog. Buďme tedy opravdu upřímní, nenechme se strašit neexistujícími bubáky a zaměřme se na fakta.

Marihuana není droga, která by u člověka, byť při nadměrné konzumaci vyvolávala fyzickou závislost. Zjednodušeně řečeno to znamená, že uživatel marihuany netrpí abstinenčními příznaky, jako je tomu u alkoholiků či uživatelů tvrdých drog. Marihuana rovněž není "přestupní stanicí" k tvrdým drogám, jak se nám to mnozí fanatičtí odpůrci snaží namluvit. Naopak, tou první drogou se kterou se mladí lidé setkávají je tabák, ruku v ruce s alkoholem. Konopné drogy jsou navíc drogy neagresivní. Na rozdíl od alkoholu. Při porovnání škodlivosti alkoholu, tabáku a marihuany, kterým se mimo jiné zaobírala studie Světové zdravotnické organizace, je na tom marihuana nejlépe. Zajímavé je, že tento fakt se v oficiálním vydání této studie neobjevil - byl označen za nevhodný a byl vyškrtnut. Nic se ovšem neutajilo, neboť tuto skutečnost odhalil prestižní magazín New science. Dalším faktem je, že dosud nebyl zaznamenán jediný případ úmrtí následkem předávkování se marihuanou -- opět na rozdíl od legálního alkoholu. Marihuana se navíc dá užívat i jiným způsobem než "klasickým" vykouřením jointa -- např. v jídle nebo pomocí vaporizéru (speciální filtr odstraňující z kouře škodlivé látky), čímž relativně nízká (v porovnání s ostatními drogami) zdravotní rizika ještě výrazně klesají. Aby to nebylo málo, studie Kalifornské univerzity v San Diegu nakonec vyvrací i tvrzení, že marihuana nenávratně poškozuje mozek. Nesmíme rovněž zapomínat, že konopí je mnohoúčelová hospodářská plodina, která byla na okraj zájmu vytlačena především díky štvavé kampani rozpoutané především ve Spojených státech mocnou dřevařskou lobby. A není se čemu divit -- z konopí se vyrábí nejen papír, který je několikanásobně odolnější nežli papír ze dřeva, ale také stavební materiály, oblečení, pečivo, olej, kosmetika, provazy aj. Vezmeme-li v úvahu, že konopí je rychle rostoucí plodina, je s podivem proč není u nás více využíváno alespoň technické konopí, které účinnou drogu neobsahuje.

Nacházíme se v paradoxní situaci, kdy zde máme legální drogy, které jsou škodlivější než ilegální konopné drogy. Kdy je u nás pěstitel několika kytek marihuany potrestán přísněji než dealer tvrdých drog. Mladík pěstující si dvě kytky konopí doma za oknem se bojí kriminálu, zatím co hospodský vedle v domě nalévá pivo nezletilým.

Přesto přese všechno zde není politická vůle a odvaha, říci NE této na lžích se zakládající represivní protidrogové politice. Nizozemí nám jasně ukazuje, že cesta dekriminalizace konopných drog není cestou do pekel, ale je naopak účinným krokem v boji proti drogám. Srovnáme-li statistiky nárůstu uživatelů tvrdých drog a kriminality s tím spojené z Nizozemí se statistikami např. v USA (jakožto země s tradiční represivní protidrogovou politikou) jasně vidíme výrazně lepší výsledky v Nizozemí. Pro dekriminalizaci či legalizaci hovoří další argumenty. Je přeci lepší mít trh s konopnými drogami alespoň pod částečnou kontrolou neboť černý trh jednoznačně nahrává organizovanému zločinu, který má z tohoto trhu nemalé příjmy. Je přeci lepší, když se z uživatele marihuany stane plnohodnotný člen společnosti, než když je zápisem v trestním rejstříku za pěstování či distribuci konopí naopak vytlačován na okraj. Nezapomínejme i na příjmy, které by stát měl z daní, jako je tomu u alkoholu a tabáku a v neposlední řadě úspora prostředků a sil policie, které by se lépe využily v závažnějších oblastech.

Samozřejmě, nelze "legalizovat" konopné drogy bez dalších návazností. Nejde o to, legalizovat konopné drogy jen pro to, aby si část (i když nemalá část) populace mohla drogou legálně zpříjemňovat život. Naopak. Jde o to posílit boj proti těm nebezpečnějším, tvrdým drogám a alkoholu. To jsou drogy, které společnosti způsobují miliardové hmotné škody, nemluvně o ztrátách na lidských životech. V případě legalizace či dekriminalizace konopných drog se na tyto látky musí vztahovat stejná omezení a pravidla jako na alkohol a tabák a ty je třeba zpřísnit -- zákaz reklamy (nejlépe úplný), přísný zákaz prodeje osobám mladším osmnácti let (přísnější tresty), zákaz konzumace na veřejnosti -- pouze v k tomu určených podnicích a samozřejmě řádné zdanění. Navíc, peníze vydělané či ušetřené v souvislosti s dekriminalizací by se měly opět vracet do boje proti drogám.

Je samozřejmé, že zde v souvislosti s legalizací či dekriminalizací visí mnoho otazníků. Jednou z nejzávažnějších je otázka, jak rychle a přesně určovat a dokazovat přítomnost drogy v krvi u řidičů. To je ovšem věc, která nás trápí i nyní a bude nás trápit i když se marihuana legalizovat nebude. Další otázkou je zda je lépe marihuanu jen tolerovat a přivírat na dní oči či jí dekriminalizovat nebo přímo legalizovat. Ano, jsou zde problémy, ale tyto problémy se musí řešit. Nesporným faktem totiž zůstává, že patnáct let represivní politiky vůči marihuaně nám evidentně úspěchy nepřináší.

Autor je předsedou základní organizace Strany zelených Praha 11

                 
Obsah vydání       1. 6. 2005
1. 6. 2005 Holandsko odmítlo ústavu EU
1. 6. 2005 Elity informačního věku a útlak v Americe?
31. 5. 2005 Francie má nového premiéra
1. 6. 2005 Konce umění Štěpán  Kotrba
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 Michael  Marčák
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Kracie Petr  Pospíchal
1. 6. 2005 Marihuanové lži Jakub  Ježek
1. 6. 2005 Pomůže penzijní reforma řešit životní náklady důchodců? Jiří  Martišek
1. 6. 2005 Michael  Marčák
1. 6. 2005 Rozhodnout se podle své vůle je právem každého občana Oldřich  Průša
1. 6. 2005 Nepořádám hon na Knížáka Jiří  David
31. 5. 2005 Zúčtování s šejkem Hamadem II. Zdeněk  Jemelík
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
31. 5. 2005 Jak Jiří David reflektuje odpovědi na Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně Jan  Paul
31. 5. 2005 Může za to systém, anebo je to prostě realita? Marian  Kechlibar
31. 5. 2005 Kapitálu se nikdo nenají Jan  Hošek
30. 5. 2005 Lety, Lety a zase Lety Josef  Vít
30. 5. 2005 NGO: Nejsou nástrojem americké moci
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005

Marihuana RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2005 Marihuanové lži Jakub  Ježek
12. 5. 2005 Konopí nezpůsobuje duševní choroby, ale dobře se tím straší veřejnost Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Konopí a zlá čarodějka marihuana Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Příznivci marihuany letos opět zaplní Letnou   
6. 5. 2005 Konopí způsobuje duševní choroby   
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
22. 10. 2004 Marihuana -- hra ministra s lžou Ladislav  Ďurkovič
12. 10. 2004 Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme Miloš  Kaláb
11. 10. 2004 Vstupenka na ples je v pořádku, teď ještě dýchněte do balónku Miloš  Kaláb
9. 6. 2004 Drogy hýbou světem Jiří  Šimůnek
25. 5. 2004 Cannabis: Perspektivní protinádorový lék?   
3. 5. 2004 Medzi politikou a rozumom Erich  Goode
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog   
26. 3. 2004 Lidovci míří klidně do hrobu Boris  Cvek