17. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2006

Na Šumavě chybí schopný manažer

Byla jsem jedna z těch, kteří pevně věřili, že po nástupu A. Pavlíčka na ředitelský post Národního parku Šumava rychle skončí éra dřevařské koncepce, za níž bylo odvoláno předchozí vedení Správy, a Šumava konečně nastoupí zaslouženou cestu k opravdovému národnímu parku. K důstojnému chráněnému území, kde se místo dřeva těží především informace, jako je tomu ve všech renomovaných národních parcích střední Evropy. Nyní však docházím k šokujícímu zjištění, že situace v šumavském parku až příliš věrně připomíná staré časy a co se týče organizačních záležitostí, je dokonce ještě horší než byla předtím.

Nový ředitel A. Pavlíčko měl po svém nástupu do čela šumavského parku v lednu 2004 jedinečnou šanci dát tomuto území novou perspektivu.

Mohl se přitom opřít nejen o letité zkušenosti ze sousedního Bavorského parku, ale i četná doporučení prestižních ochranářských organizací, včetně Světového svazu ochranu přírody. Měl politickou podporu ministerstva životního prostředí a pravomoc sestavit si fundovaný tým lidí, který bude pod jeho vedením systematicky pracovat na uskutečňování vytyčených cílů.

Jak vypadá situace dnes? Pracovní tým na Správě parku je rozpolcený, protože v něm nadále působí celá řada lidí, kteří se aktivně podíleli na dřevařsky orientované koncepci bývalého ředitele parku I. Žlábka. Včetně úředníků, kteří posvěcovali kácení v prvních zónách a spolu s některými strážci vystupovali proti veřejné kontrole hospodaření v parku. V lesích nadále bezohledně řádí těžká těžební technika a těží se ostošet, i v klidových zónách parku, kde přetrvává zákaz vstupu pro turisty.

Slibované omezení lesního provozu se odkládá na neurčito, v plánu jsou naopak výstavby nových hájenek za miliónové částky ze státní pokladny. Sliby nového ředitele, že nechá prošetřit pochybné hospodaření se dřevem a vyvodí z toho patřičné důsledky, rovněž vyšuměly do ztracena. Značné sumy státních peněz proudí nejen do klasického technického lesnictví, ale i do myslivosti. Na lesní zvěř jsou pořádány organizované štvanice s účastí prominentních hostů a zvířata jsou násilím držena v nepřirozených podmínkách uvnitř přezimovacích obor vystavěných za miliónové částky z kapes daňových poplatníků.

Rysa, přirozeného regulátora zvěře, považuje šumavská lovecká lobby za nežádoucího konkurenta. Ohledy nejsou brány ani na vzácné tetřevy a tetřívky, protože štvanice na zvěř probíhají i v odlehlých klidových územích. Turistovi je však stále dáváno najevo, že hlavním rušivým elementem je tu on.

Masové těžby dřeva probíhající po celé Šumavě, včetně nejcennějších území navržených do první zóny, umožňují lesní hospodářské plány schválené za bývalého dřevařského vedení parku. Také kůrovec je nadále využíván jako záminka a maskovací manévr pro trvale udržitelnou těžbu. Na nové zážitkové stezce pod Březníkem si můžete prohlédnout, jak pod uschlými stromy po kůrovcové kalamitě úspěšně roste nový a zdravější les, avšak hned za rohem, kam už nesmíte, spěšně probíhá dotěžování lukrativních smrkových porostů kolem unikátních slatin a rašelinišť chráněných mezinárodními úmluvami.

Těžbou podmáčených lesů a vytvářením vyprahlých holin je znemožňována přirozená i umělá revitalizace slatí, jež byly v minulosti neuváženě odvodněny. Chaotické poměry, které panují na Správě parku, nepříznivě zasahují do dění celého regionu. Zejména však berou elán a nadšení do práce všem, kteří chtějí pro Šumavu a ochranu její přírody opravdu něco udělat. Organizační chaos a uvolněná pracovní morálka, zejména v lesnickém provozu, naopak nahrávají sobeckým zájmům určitých skupin lidí včetně dřevařských firem, pro které Šumava nadále představuje doslova prostřený stůl.

Hlavní nebezpečí pro Šumavu tkví v tom, že současný ředitel A. Pavlíčko vystupuje v médiích a před ochranářskými organizacemi jako ochránce a zastánce šumavské přírody, ve skutečnosti však naplno toleruje její vydírání dřevařskými firmami a mysliveckou lobby.

Zatímco média zásobuje ochranářskými příběhy, prodchnutými mírnou sentimentalitou, v terénu vše běží ve starých dřevorubeckých kolejích. To svědčí o jeho absolutním manažerském selhání. Je proto nejvyšší čas odvolat A. Pavlíčka z funkce ředitele a nahradit jej zkušeným ochranářem s manažerskými schopnostmi, který nebude o ochraně přírody na Šumavě jen mluvit, ale také ji bude aktivně a systematicky realizovat.

Autorka je botanička, spolupracovnice Hnutí DUHA pro kampaň "Šumava"

                 
Obsah vydání       17. 1. 2006
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"
17. 1. 2006 Národní strana bojuje za práva českých zvířat Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pražský dopravní podnik: cestující jsou tu pro nás, nikoliv my pro ně Irena  Ryšánková
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?
17. 1. 2006 Kinkorovo obětování se pro druhé nelze tolerovat Zdeněk  Bárta
17. 1. 2006 Na Šumavě chybí schopný manažer Ivona  Matějková
17. 1. 2006 SRN: Euro není teuro Richard  Seemann
16. 1. 2006 Zrušme záchytku, aneb řádný křesťan nikdy nepije přes míru Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pár poznámek ke zdravotnictví Boris  Cvek
16. 1. 2006 Tržní řešení Lubomír  Prokeš
17. 1. 2006 Sociální "diktatura" státu? Stanislav A. Hošek
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
17. 1. 2006 Je to normální...?! Ladislav  Žák
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
16. 1. 2006 Když nás nikdo nepochválí, musíme se pochválit sami Josef  Vít
16. 1. 2006 Penzionovat Bohumil  Kartous
16. 1. 2006 Boj novodobých Jánošíků Luboš  Zálom
16. 1. 2006 Prezident všech občanů chce víc, než může Štěpán  Kotrba
17. 1. 2006 Dinosaurs prowl in the leftist jungle Irena  Ryšánková
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
16. 1. 2006 Čtvrtina německé elektřiny z OZE? Nestrašte! Vítězslav  Novák
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce