17. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2006

Základem státu je: neustálý růst HDP (a nikdy jinak)

Aneb co jsem se dozvěděl při četbě světových statistik (a bál jsem se doposud zeptat).

Předseda TUZEMSKÉ vlády Paroubek hlásá do světa hrdé pravdy TUZEMSKÉHO statistického úřadu, a to, že růst nějakého slepence virtuálních prognóz, prožírání obsahu kreditních karet, nízkých mezd a vysokých ambicí, hrdé pýchy a bezostyšné manipulace je (považte !) 6%.

6% je prý růst jakéhosi HDP. (NENÍ, ale o tom dále).

A HDP je měřítkem všeho -- i kdyby na chleba nemělo být.

S HDP v ruce se dá dát komukoli i přes ústa, nebo mu je s pomocí HDP taky zacpat.

HDP je svatý Grál konce 20. století.

Bude pořád větší a budeme mu stavět sochy a budeme mu obětovat ?!

Utrhneme si o úst (tedy v tomto případě se více zadlužíme/prožereme), abychom mu (HDP) mohli položit na oltář povinnou daň.

V rámci EU budou tyto obětiny sečteny a hozeny na váhu oproti obětinám třeba takových USA.

Bude pak měřeno, jestli to, co si my v EU dopřejeme na půjčku (dejme tomu) kreditních karet, zaváží víc, než to, co za stejnou dobu odbombardovali Amíci (dejme tomu) z výšky osmi kilometrů.

Bude to taková olympiáda 21.století -- když VY břízolit, tak MY to vyženeme na štok....

Zkrátka jedni si budou půjčovat na kreditní karty a druzí bombardovat -- i kdyby už nikdo půjčit nechtěl a nebylo na co házet bomby.

DIVÁKEM by měl být ČLOVĚK tohoto světa.

A měl by tleskat.

Tak proč (kurva) nikdo netleská ?

Těch 6% to je sdělení statistického úřadu ČR -- toho statistického úřadu, který před pár lety z pondělka na úterý vytřel zrak všem spekulantům světových burz, když změnil národní důchod státu napřed o 4 % "hot" a pak o 2 % "čehý" během poloviny pracovního týdne (bez státního svátku).

Pak mu EU (EUSTAT) a ČNB řekla -- tak to prr.

A bylo vymalováno - tenkrát pro Miloše Zemana.

Život šel dál - v pondělí stál rohlík stejně jako v úterý -- natruc MMF.

A kdo si dnes vzpomene na nějakou paní Bohatou....

HDP (a politika jako celek) je splašená kára a diváka / voliče pramálo zajímá zápletka prvního jednání -- zvláště když se ta kára blíží do finále (volby).

Předseda TUZEMSKÉ vlády Paroubek hlásá 6% - ale kolik to vlastně je, k tomu se dostaneme dále.

Podívejme se zatím co hlásí odjinud.

Napřed ti co jsou na tom lépe než my -- a kam se pravděpodobně tím neustálým růstem chceme dostat :

Předem bych chtěl zmínit Turkmenistán, kde President a předsedající kabinetu ministrů (President and Chairman of the Cabinet of Ministers) Saparmurat NIYAZOV -- tedy vlastně pan Král -- každoročně hlásí + 21,4 % HDP, ale aby to nebylo tak jednoduché, MMF mu každoročně obratem hlásí : v orig.:

IMF estimate: 7% GDP

note: official government statistics show 21,4% growth, but these estimates are notoriously unreliable (2005 est.)

Tedy hezky česky: MMF odhaduje 7% HDP

poznámka: úřední vládní statistiky vykazují 21,4% růst HDP, ale tyto odhady jsou notoricky nevěrohodné (2005 est.).

Tak, pane králi, to je vděk Západu. Ale vše se může změnit, až budeme v Aškhabádu tankovat helikoptéry směr severní Írán, takže....nevím.

President Azerbajdžánu Ilham Aliyev hlásí + 18,3 % HDP , ale kdoví jak to je - to víte 94,3 % obyvatel jsou muslimové a prezident prý je diktátor, takže.... nevím.

Dalším favoritem je bezesporu Angola, její prezident se jmenuje Jose Eduardo DOS SANTOS a ministerský předseda pro změnu Fernando de Piedade Dias DOS SANTOS oba bratranci svorně hlásí + 14,1 % HDP, no ale 50% obyvatel je tzv. "původní víry", takže... nevím.

Z Čadu hlásí president generálporučík (President Lt. Gen.) Idriss DEBY, růst + 14,0 % HDP, při situaci, kdy je 80% populace POD hranicí zbídačení -- no vidíte a jde to !. Jen to chce v čele státu šarži.

President Mikhail SAAKASHVILI z Gruzie zase hlásí + 10 % HDP , ale jeho strana dostala ve volbách 96,3 % procent hlasů a 85 % obyvatel jsou ortodoxní křesťané, takže.... nevím.

Teď ti outsideři, co se nehodí ani na hnůj :

Zimbabwe -- poslední v abecedě a poslední v růstu HDP, ba co poslední -- hrubě v minusu -- jeho "Výkonný President" Robert Gabriel MUGABE hrdě hlásí (v leopardí čepici) -- 4,0 % HDP (mínus 4,0 % HDP) .

Jo v Zimbabwe si s HDP už pomalu přestali lámat hlavu, jinak tam na jednu ženu připadá 3,52 dětí a všichni starší 15 let se učí/umí anglicky (zajímavé, tento údaj je shodný s USA a VB), takže.... nevím.

Seychelles (zde netřeba uvádět zeměpisné koordináty, neboť všichni bohatí, co přispívají růstu HDP ve svých zemích cestu do této lokace znají poslepu, jsouce vždy o krok dopředu před orgány, které je nahání), hlásí ústy presidenta Jamese MICHELA -- 3 % HDP (minus 3,0 % HDP) .

No co byste chtěli po zemi, kde trestní právo je založeno britském zvykovém právu a občanský zákoník převzat z Francie. No není to ráj na zemi plné právníků. Seychely nemají ani metr pozemních hranic. Jen to špatné DPH, ale zase ty daně, takže....nevím.

Pobřeží Slonoviny a její president Laurent GBAGBO hlásí -- 1,5 % HDP (minus 1,5 % HDP) , kromě toho na 1000 obyvatel se narodí 35,51 živých novorozenců a na 1000 obyvatel za stejnou dobu zemře 14,94 osob. Rozdíl je přírůstek a potenciální vlastníci kreditních karet, nebo cíle pro bombardování -- o tom se rozhodne později a jinde, protože zabývat se záporným HDP teď nemá pro svět význam, ale co není může být, takže .... nevím.

Montserrat (16st. 45'severní šířky a 62st. 12'západní délky) , kdyby to někdo nemohl najít. Tedy "Chief Ministr" John OSBORNE hlásí -- 1,0 % HDP (minus 1,0 % HDP) , tedy, Johne, nic moc. Státním svátkem Montserratu jsou narozeniny královny Alžběty II. , takže.... nevím.

Itálie a její ministerský předseda, zvaný v zemi fotbalu a televize "prezident rady ministrů" (referred to in Italy as the president of the Council of Ministers) Silvio BERLUSCONI hlásí, že loni nula od nuly pošla a tedy 0,0 % HDP. Ale zase tam měli ty přípravy na olympiádu, stavební boom a s tím spojených spoustu starostí komu zadat státní zakázky, takže....nevím.

No tak máme tu špičku světového růstu HDP -- Turkmenistán, Azerbajdžán, Angola, Čad, Gruzie.

A máme tady taky ocas světového poklesu HDP -- Zimbabwe, Seychelles, Pobřeží Slonoviny, Montserrat, Itálie.

No, aby ta četba statistik měla nějaký smysl, musíme vytvořit model pro růst HDP a zároveň eliminovat příčiny jeho poklesu -- tedy takové desatero. Kompilací předešlého se dostáváme k axiomu, že je nutno:

1) stát se králem a bez skrupulí lhát do světa, ono se to jednou ujme.

2) prezident a ministerský předseda musí být minimálně bratranci.

3) šéf státu musí být minimálně generálporučík a výše.

4) 94,3 % obyvatel by měli být muslimové.

5) v demokratických volbách je třeba vyhrát 96,3 % hlasů pro vládní stranu.

6) v žádném případě nesmí název státu začínat posledním písmenem abecedy a nikdo starší 15ti let se už nesmí učit anglicky.

7) stát musí mít alespoň jeden metr pozemních hranic -- i za cenu cizí iredentistické enklávy.

8) natalita/mortalita na 1000 osob musí být nižší než 16,57 -- zkrátka přírůstek populace 1,7 % za rok je chyba. Tolik lidí, nesmí za žádných okolností šéfovi státu ročně přibývat.

9) v žádném případě nesmí být státním svátkem narozeniny Alžběty II.

10) premiér nesmí vlastnit víc než jednu televizní stanici, a ne víc než 1/3 fotbalového klubu.

Ve světových statistikách je pak ve faktech u ČR uvedeno :

GDP - real growth rate: 4.6% (2005 est.)

HDP - skutečný růst: 4,6%

Unemployment rate: 9,1% (2005 est.)

Procento nezaměstnaných: 9,1%

Je tam dále také uvedeno toto :

The Czech Republic is one of the most stable and prosperous of the post-Communist states of Central and Eastern Europe. Growth in 2000-05 was supported by exports to the EU, primarily to Germany, and a strong recovery of foreign and domestic investment. Domestic demand is playing an ever more important role in underpinning growth as interest rates drop and the availability of credit cards and mortgages increases. Current account deficits of around 5% of GDP are beginning to decline as demand for Czech products in the European Union increases. Inflation is under control. Recent accession to the EU gives further impetus and direction to structural reform. In early 2004 the government passed increases in the Value Added Tax (VAT) and tightened eligibility for social benefits with the intention to bring the public finance gap down to 4% of GDP by 2006, but more difficult pension and healthcare reforms will have to wait until after the next elections. Privatization of the state-owned telecommunications firm Cesky Telecom took place in 2005. Intensified restructuring among large enterprises, improvements in the financial sector, and effective use of available EU funds should strengthen output growth.

Česká republika je jedním z nejstabilnějších a nejvíce prosperujících postkomunistických států středovýchodní Evropy. Růst v letech 2000-2005 podporoval vývoz do Evropské unie, především do Německa, a silné ozdravění zahraničních i domácích investic. Domácí poptávka hraje stále významnější roli při podpoře růstu v době, kdy klesají úrokové míry a vzrůstá přístupnost úvěrových karet a hypoték. Současné deficity běžného účtu -- asi 5 procent HDP -- začínají klesat a poptávka po českých výrobcích v Evropské unii stoupá. Inflace je pod kontrolou. Nedávný vstup do Evropské unie působí jako další katalyzátor a směr strukturálních reforem. Začátkem roku 2004 schválila vláda zvýšení DHP a zpřísnila podmínky pro vyplácení sociálních dávek ve snaze snížit deficit veřejných financí do roku 2006 na 4 procenta HDP, avšak složitější reforma důchodového zabezpečení a zdravotnictví bude muset počkat až po volbách. V roce 2005 došlo k privatizaci státní telekomunikační firmy Český telecom. Zintenzivňující se restrukturalizace velkých podniků, zlepšování situace ve finančním sektoru a efektivní využívání fondů Evropské unie by dále měly posílit růst hospodářského výkonu.

                 
Obsah vydání       17. 3. 2006
17. 3. 2006 Druhá kniha Miloše Zemana a dva příklady mentální úrovně českého tisku I. Bohuslav  Binka
19. 3. 2006 Demonstrace dnes: Mladí a neklidní se probudili se sněženkami
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu
17. 3. 2006 Registrované partnerství - krok do Evropy Darina  Martykánová
18. 3. 2006 AI: Pište dopisy prezidentu Lukašenkovi
17. 3. 2006 Svět nedodržuje ani jediné z embarg OSN
17. 3. 2006 Kostelany Jakub  Grombíř
17. 3. 2006 Blairova vláda popírá, že povyšuje do šlechtického stavu za peníze
17. 3. 2006 USA zahájily velkou ofenzívu proti sunnitským povstalcům
17. 3. 2006 Zelení v Evropě: ve vládě či v opozici? Pavel  Pečínka
17. 3. 2006 Týden vypnuté televize (letos 24. až 30. dubna)
16. 3. 2006 Kosmická bytost člověk Miroslav  Vejlupek
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno
17. 3. 2006 Politikům se hodí, že Svobodná Evropa i česká BBC byly zrušeny
16. 3. 2006 Odstraňte, prosím, příšerné Radio Česko
16. 3. 2006 Irácké střípky Jakub  Rolčík
17. 3. 2006 Časopis Maxim a přivazování dětí
17. 3. 2006 Josef Vít kontra obránci Tibetu Pavel  Urban
17. 3. 2006 Kdo platí, nemusí vždy poroučet Pavel  Urban
17. 3. 2006 Základem státu je: neustálý růst HDP (a nikdy jinak) Jaroslav  Pour
16. 3. 2006 Internet je svině, pane Janouchu Štěpán  Kotrba
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Zákon o registrovaném partnerství prošel -- díky několika statečným Irena  Ryšánková
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 Výběrové řízení na politiky, kterým bych mohl chtít dát svůj hlas Jindřich  Kalous
16. 3. 2006 Duel Berlusconi versus Prodi -- rozhodne o výsledku italských voleb televize? Josef  Brož
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce