5. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 5. 2006

Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá

Vzhledem k uspořádání článku Štěpána Kotrby s mnohaslibným sadomasotitulkem Početí úspěchu politického marketingu Zelených prostřednictvím natvrdlého pendreku je deflorací zdravého rozumu... snad čtenářům Britských listů nebude vadit, když s reakcí začnu od jeho konce.

Vyřídím tak nejprve záležitosti týkající se mé osoby a nebudu jimi kontaminovat věci, na nichž v daných souvislostech skutečně záleží. Ani tak se ovšem protentokrát nevyjádřím ke všemu, co Kotrbův text zmiňuje. Pokud však bude autor tak nesmírně laskav a zpracuje své názory na kauzu Jacques poněkud soustavnější a méně rozpornou formou, vyjádřím se beze všeho ke každé jednotlivosti. (Ano, dotyčná má v občanském průkazu opravdu zapsáno příjmení Jacques, nikoli Jacques-Pajerová - Kotrbova neúcta k její osobě začíná už tím, že ji svévolně překřtil...)

Omezím se zde na vysvětlení mého údajného střetu zájmů v dané kauze a na to, zda jsem se v napadeném článku na Kotrbovu antikampaň proti Zeleným tázal neprávem. V závěru se jen krátce znovu vyjádřím k otázce, zda a proč Inspekce Ministerstva vnitra ČR pracuje či nepracuje na politickou objednávku. To by, myslím, mohlo pro začátek stačit.

Tedy nejprve k mé maličkosti: Kdysi jsem chodil do jeslí a do školky, poté na základní-střední-vysokou školu. Mám tedy dodnes společné zájmy s ministryní Buzkovou. Také jsem se po jistý čas zabýval amatérskou astronomií. Jsem tedy pupeční šňůrou spojen s astronauty.

Mezi jiným je pravda, že jsem byl na přelomu let 1996-1997 po dobu dvanácti měsíců zaměstnancem Hnutí Duha, než jsem spolu s její někdejší brněnskou skupinou z organizace odešel a založil Nesehnutí. Během roku mi procházely rukama účetní archivy, bankovní výpisy, vyplácel jsem mzdy kolem sedmi tisíc hrubého, domlouval splátkový kalendář na doplatek za teplou vodu a čas od času oznamoval, že peníze zase došly... Právě tato zajímavá, poněkud však frustrující zkušenost mě vedla k tomu, abych si uložil rezervu a nevyjadřoval se k nedávným objevům Štěpána Kotrby ohledně údajného zkorumpování Duhy zahraničními nadacemi. Že Kotrba o finanční zkorumpovanosti Duhy píše věci, které mají ke skutečnému stavu věcí daleko, jsem si na základě účetních archívů z oné doby takřka jist. Ale chápu, že šance přesvědčit o tom Kotrbu je tady asi stejná jako šance přesvědčit Brezinu. A kromě toho se Duha o sebe postará sama.

Ne všechny neziskové organizace fungují jako srbský Otpor nebo ukrajinská Pora. Ne všude je divoký Východ. I ty zpravodajci a průmyslovými mecenáši nepodplácené NGO se ovšem někdy nechají zkorumpovat ve své agendě. To byl právě případ Patočkovy Duhy, která v roce 1999 v rámci prohradního kursu podpořila bombardování Jugoslávie. Příčinou byl politický kalkul. Tehdejšímu šéfovi Duhy Patočkovi samozřejmě šlo a i nyní mimo Duhu jde na prvním místě o moc a vliv, nikoliv o peníze. Jenže to sem vlastně už nepatří.

Pokud jde o můj vztah k Amnesty International, z pozice koordinátora kampaně Control Arms jsem pro dlouhodobé neřešení konfliktu s Transparency International ze strany tehdejšího vedení AI - neřešení, které mělo mimo jiné za následek naprosté vyklizení mediálního prostoru po dobu šesti měsíců - odstoupil na začátku roku 2005. Počátkem prosince 2005 jsem pak pro AI udělal poslední výzkumnickou kauzu a po jejím vyústění v interní stížnost na mou osobu jsem v lednu přestal za tuto organizaci veřejně vystupovat. V danou chvíli ještě koordinuji brněnskou skupinu a těším se, až její vedení budu mít konečně komu předat. Na rozdíl od zbraňové kampaně, v níž jsem až do konce roku 2005 převážně pracoval, se totiž zde zatím žádný nástupce nerýsuje. V AI jsem byl činný od roku 2002 jako dobrovolník na zbraňové kampani, z čehož samozřejmě plyne, že mě platí zahraniční zbrojovky... Zaměstnancem AI jsem byl přece pouze v posledním čtvrtletí roku 2005. Jen prostoduší aktivisté tedy uvěří, že nyní žiji z honorářů za publicistiku, které jsem si spořil na dovolenou, na niž jsem se ženou už neodjel.

Na jméno Kateřiny Jacques jsem poprvé narazil někdy vloni v listopadu, když mi kolega přeposlal její e-mail o chystané novele zákona 38/1994. Připravil jsem tehdy jednorázově připomínky, které pak Jacques coby spolupracovnice vládního zmocněnce pro lidská práva spolu s dalšími návrhy převzala (ne ode mne, nikdy jsem se s ní nesetkal ani jsem jí nepsal - a aby měl Kotrba předem jasno, po kontaktu s ní sebeméně netoužím). Novela před volbami spadla pod stůl a práce na ní se ukázala jako zbytečná. A stranickou příslušnost Jacques jsem zjistil 1. května.

Členem Strany zelených jsem nebyl, nejsem a poté, co zahájila notně předčasnou proměnu v establishment, bych se neoznačil ani za jejího příznivce. Nedávno jsem svým přátelům - straníkům rozeslal sbírku zelených předvolebních karikatur. Daly se vybrat i některé docela vtipné. Posuďte sami. Jsem tedy v pokušení prohlásit, že mé vztahy se SZ jsou od té doby na bodu mrazu - ale musím si přece nechat v zásobě ještě nějakou účinnou metaforu pro aktuální vztahy s Kotrbou ;-). Ten si myslí, že se Zelených zastávám, a udělal si z toho záminku k písemnému kulturistickému vystoupení. Já se ovšem mimo jiné netajím svým přinejmenším skeptickým názorem na projekt fiskálně neutrální ekologické daňové reformy, který je úhelným kamenem ekonomického programu SZ. V turbulentní době s cenovými šoky, jež je před námi, mi nepřijde rozumné snižovat odvody do systémů sociálního a zdravotního pojištění, které již nyní jedou doslova na doraz. Věděl bych o jiných věcech, kterých se zastávám...

A teď konečně k centrálnímu tématu: Když se Kotrba v úvodu své polemiky se zdviženým ukazováčkem pozastavuje nad tím, že po Praze měsíc před volbami visí bilboardy s jedničkou a dvojkou kandidátky Strany zelených v tomto obvodu, prezentuje banální fakta v takových souvislostech a tak sugestivně, že nade vší pochybnost chce vyvolat podezření. Jakoby střet Jacques s policistou byl předem starostlivě zrežírován a na bilboardech bylo něco k divení. (Chtělo by se napsat cosi o funkci teorie spiknutí, ale naštěstí to už docela nedávno při úplně jiné příležitosti udělal Jan Stern.) Právě toto úsilí o vyvolání podezření bylo v menší míře zřejmé už v Kotrbově textu Kateřina Jacques-Pajerová - pěkně zahrané divadlo..., který údajně pod tímto veskrze věcným a nemanipulativním titulkem pouze shrnuje informace otištěné v deníku Právo. Právě proto jsem reagoval. Kotrba ovšem nyní může stokrát tvrdit, že ho za zaujatost projevující se již v titulku prvního článku kritizuji neprávem. Paranoidní historkou o volebním billboardu se sám usvědčil z aktivismu, který tak rád a tak často předhazuje jiným autorům. Kotrba se cíleně snaží poškodit Stranu zelených - nikoli na základě kritiky jejího programu, ale tím, že kolem ní šíří odér zákulisních machinací. Zbytek jsou drobné.

Co se týče práce inspekce ministerstva vnitra, je známo, že zpravidla přečiny policistů šetří do ztracena, neboť je součástí instituce, jejímiž prohřešky se má zabývat. Protentokrát ovšem inspekce od premiéra dostala jiné politické zadání než obvykle: Úkolem bylo rychle označit viníka/viníky a zprovodit tak nepříjemnou předvolební událost ze světa. Na věci to ovšem v systémovém pohledu naprosto nic nemění a do budoucna (po volbách, ať už je vyhraje kdokoliv) opět nic negarantuje. Navíc se lze obávat, že pod tlakem shora může či již mohlo v daném případě dojít i k poškození práv vyšetřovaného - pravděpodobně bývalého - policisty.

Instituce spravující agendu dnešní inspekce by tedy neměla záviset na momentální vůli či nevůli ministra či premiéra něco vyšetřit nebo nevyšetřit, stejně jako si premiér nemá co objednávat "razantní zásah" policie ve stylu Ludvíka XIV. Inspekce, nebo její nástupkyně, by měla být v každém případě nezávislá na vnitru i vládě a pracovat přinejhorším tak špatně, jako britský úřad pro vyšetřování stížností na policii. Jen za těchto okolností bychom snad měli šanci dozvědět se, co se 1. května na ulici a pak na služebně přesně stalo. V současné konstelaci bylo předem politicky rozhodnuto, že za všechno může Tomáš Čermák a pokud to nepostačí, budou padat další policejní hlavy.

To je zatím vše. Přeju Kotrbovi hodně zdaru při nezávislé žurnalistické práci a čtenářům Britských listů co nejméně předvolebních svinstev spojených s jednou zmlácenou ženou.

                 
Obsah vydání       5. 5. 2006
8. 5. 2006 Digitální televize: Budou vás nutit dívat se na reklamy
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit
8. 5. 2006 Humanitární pracovníci zneužívají nezletilé dívky pro sex
8. 5. 2006 Komunální úřady investovaly více než 700 milionů liber do mezinárodního obchodu se zbraněmi
8. 5. 2006 Stačí vyměnit pár slov - žargón je stejný
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
6. 5. 2006 Kultura úvěrové zadluženosti vede k rekordnímu počtu osobních bankrotů
6. 5. 2006 Spiklenci zahájili manévry s cílem odstranit Blaira z politiky
6. 5. 2006 "Toto není vláda, to je boj o koryta"
6. 5. 2006 Dnes na Letné - devátý ročník demonstrace za legalizaci marihuany
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody
5. 5. 2006 Blair se snaží zachránit svou vládu Jan  Čulík
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa
5. 5. 2006 ...večerní máj, byl práce čas... Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Hurá ! Stavebnice Merkur žije a má své muzeum Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
5. 5. 2006 Běloši Petry Procházkové Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Jedovaté kouře Darina  Martykánová
5. 5. 2006 Ženská práva jsou lidská práva Věra  Říhová
6. 5. 2006 Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá Karel  Dolejší
6. 5. 2006 Politikové nepřípustně zasahují do případu Jacques
5. 5. 2006 Štěpán Kotrba dělá unáhlené závěry Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Početí úspěchu politického marketingu Zelených prostřednictvím natvrdlého pendreku je deflorací zdravého rozumu... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Zelená hvězdička - rvačka v čase bulváru
5. 5. 2006 Paroubek žádá do úterka či středy personální změny na vnitru Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Předvolební násilí Oskar  Krejčí
5. 5. 2006 Kateřina Jacques-Pajerová - pěkně zahrané divadlo... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Dolejš a čítanková mediokracie po česku Jaroslav  Kuba
5. 5. 2006 Afrika a její "čínská budoucnost" Mesfin  Gedlu
5. 5. 2006 Staví se obří americké velvyslanectví
5. 5. 2006 Hrobník lopaťák Václav  Dušek
5. 5. 2006 Přehled čísel týkajících se vlivu radiace na člověka Vladimír  Wagner
5. 5. 2006 Sedm principů rozumné veřejné politiky
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
4. 5. 2006 Jak si poradili Středoevropané v Londýně
4. 5. 2006 Připravuje se papež, že schválí kondomy?
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
30. 4. 2005 www.rozhlas.cz/valka Štěpán  Kotrba
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2006 Politikové nepřípustně zasahují do případu Jacques   
6. 5. 2006 Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...   
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu   
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
3. 5. 2006 Nebylo to "selhání jedince"   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech