4. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 7. 2006

Kapitalistická likvidace důchodců a dětí s křesťanským požehnáním

Nezdálo se mi rozumné ani možné, reagovat na téměř každý článek pana Víta. A že jich je v BL požehnaně, jak se každý může přesvědčit nahlédnutím do rejstříku. Ale když k článku z 19.6. "Tisíce dětí z Východu a Afriky pracují v Británii jako otroci", přibyl stejně "zasvěcený" komentář k novému silničnímu zákonu s titulem "Likvidační zákon", cítím povinnost reagovat.

Oba texty, když pominu ty jiné minulé, mají dost společného: je to sociálně-socialistické cítění a myšlení a z něho plynoucí nostalgie nad zaniklým "sociálně-spravedlivým" systémem soudružských časů, odsudek kapitalismu jako nemravného a na mamon orientovaného systému a až nenávistně nevraživá reakce na vše, co se vejde anebo dá autorem vtlačit pod nálepku křesťanského. Z obou citovaných příspěvků mi totiž plyne závěr, který jsem formuloval jako výše uvedený titul.

Pro stručnost odpovědi omezím reakci jen na vybrané premisy. V článku z 19.6. čteme: "Obchodování s děvčaty je (v kapitalismu) normální... Kapitalistická společnost není schopna ani ochotna se s tím vypořádat. Bordely najdete v každé ulici ve velkých městech Evropy. A nikoho nezajímá, kolik dívek je tam dobrovolně a kolik z donucení. Kolik z nich jelo do západní Evropy za slušnou prací a skončilo v bordelech.." Namítám: ty bordely v západní Evropě i s jejich osazenstvem jsou zpravidla pod kontrolou, jak berňáku, tak zdravotníků.

Zatímco v našem českém Bordelu (též Absurdistán) běhají nekontrolovaně a před zraky Orgánů po silnicích, ulicích i uličkách a pasáci všeho druhu, provenience domácí i ze zemí socialisticky-spřátelených, z nichž ždímají výpalné hlava nehlava. Takže děvčata, co jela ze zemí původně spřátelených do zemí postsocialistických, skončila v bordelu dvojnásobném. A v poměrech horších než lidských.

A opět z logiky pana Víta: "Že se obchod rozšířil i na děti, je také normální. Kde je poptávka, je i nabídka, základní zákon kapitalismu. Ale co je to za lidi, kteří využívají dětskou otrockou práci? Určitě jsou to na veřejnosti úctyhodní občané, kteří chodí v neděli do kostela a vedou svoje děti ke vzdělání a poctivosti. Nakonec ale jejich děti skončí také jako otrokáři.."

Kdyby to psal soudruh Grebeníček, nestálo by za to reagovat. Horší je, že tento druh myšlení u nás po čtyřiceti letech "budování nových zítřků" zdomácněl. Tak zaprvé, v socialismu byla také poptávka, ale nebyla nabídka. Proto se obecně zavedlo tzv. všimné, aby si i majetku-chtivý proletář přišel na své. A zadruhé, ti co děti zneužívají jsou určitě ti pánbíčkáři, co chodí v neděli do kostela.. Asi by stálo za sociologický průzkum, zda se právě tyto dvě kategorie kryjí (počet návštěvníku kostela v Anglii se prý pohybuje kolem 6%). Zatím bych ale doporučil výzkum psychiatrický, zda -- řečeno s básníkem -- nebude výsledek: "Nejhlouběj, milý, vidím nenávist".

A teď k Likvidačnímu zákonu. V tomto článku např. čteme: "Po dlouhých přípravách a ještě delších diskuzích, ve kterých odborníci i policie vysvětlovali panu ministrovi, že to je paskvil, pan ministr zákon prosadil. Pan ministr Šimonovský za KDU-ČSL nám připravil přímo likvidační zákon - zákon, který je schopen zruinovat hodně lidí". A v tomto duchu se také hodnocení uzavírá: "Lidé, kteří zákon připravovali a schválili, jsou bezohlední a bezcharakterní, nafoukaní hlupáci, kteří si neumí představit, jak těžko se lidem u nás žije".

Zase ti křesťané, kdo jiní než KDU-ČSL! Naproti tomu, že by se někteří poslanci či senátoři, možná i v množství "větším než malém", mohli takto charakterizovat, není pochyb. Ano, v dlouhých diskuzích se zákon rodil a nakonec místo potratu se porod zdařil, novorozenec přežil, za asistence obou komor. A teď najednou slyšíme, že nevyhovuje, že by se platnost měla pozastavit ap. Na kolik si cení zástupci lidu svou práci? A zase protimluv v textu: "U nás máme spravedlivý systém podle ODS". Tak podle koho to nakonec je?

"Dnes řidič, který přejede člověka, zaplatí pár korun a všechno je vyřízeno.. Vysoké pokuty za zapomenutí rozsvítit nebo ukázat blinkrem tak postavil na stejnou úroveň jako nebezpečnou a riskantní jízdu. 2500.-Kč bude za zapomenuté pásy. Nafoukaný mladíček dá k pokutě ještě policajtovi pětitisícovku jako díško. Tatínek to zaplatí. Pro sklerotického důchodce to bude znamenat, že poslední týden v měsíci nebude mít na jídlo.

Tak jednoduché to zas není, i když lidský život je vskutku málo ceněn. O čemž svědčí stoupající počet těch, kteří porazí, přejedou a ujedou (zase naše specifikum, na Západě těžko představitelné). Za tento zločin by měly být sazby podstatně vyšší. Dá-li nafoukaný mladíček nebo jiný "pracháč" policajtovi díško, to již není věc ministra dopravy, ale vnitra! A korupce obecně, jež bude muset být nějakými mechanismy podchycena, nemáme-li se zadusit. A sklerotický důchodce? Ten zpravidla v bavoráku nejezdí a pokud vůbec jede, tak mu za překročení rychlosti pokuta asi nehrozí.. A bude-li orgán "činný v trestním řízení" přistupovat k důchodci ve stopětce podle ducha a ne litery zákona (o čemž se dá spíše pochybovat), pak mu také odpustí, že nebyl "osvícen" (myslím jak důchodce, tak orgán).

Za připomínku finského systému ("Existují však i spravedlivější systémy. Jeden takový mají i ve Finsku. Tam se pokuty platí procenty z příjmu") patří panu Vítovi dík. Stálo by za to v tomto smyslu interpelovat. Jenže, kdo bude zase sledovat a vyhodnocovat ty příjmy, další orgáni?

A tisková zpráva z dneška: "Nejméně lidí od roku 1988 zemřelo o právě skončeném prvním prázdninovém víkendu na českých silnicích. Podle předběžných statistik, které v pondělí zveřejnilo ministerstvo dopravy, na tom má lví podíl platnost novely silničního zákona. Na cestách zahynuli dva lidé, například před rokem jich bylo o deset víc".

Takže trochu zdrženlivosti v hodnocení by určitě neškodilo. Trochu pokory do naší obory! Kdyby člověk měl psán jen zasvěcené komentáře, psát by asi přestal. Ale to nejde, svět chce býti klamán!

                 
Obsah vydání       4. 7. 2006
4. 7. 2006 Používání ekologických svítidel by zabránilo globálnímu oteplování
5. 7. 2006 Ochránci přírody si budou stěžovat v Bruselu na CzechTek Štěpán  Kotrba
5. 7. 2006 Bublina a Zimní cesta - dva další vynikající filmy Jan  Čulík
5. 7. 2006 Trierova Repríza: Pozoruhodně citlivý a zajímavý film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Trier's Reprise: A Remarkably Sensitive Film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Hrubeš a Mareš a Tideland mají hodně společného Jan  Čulík
3. 7. 2006 Ztracené město: příliš mnoho Hollywoodu Ema  Čulík
3. 7. 2006 Andy Garcia's The Lost City: Too much glitz Ema  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
4. 7. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2006 Němečtí lékaři lavinovitě stávkují Richard  Seemann
4. 7. 2006 Dopravní značky na ulicích pověšené... Jakub  Tayari
4. 7. 2006 Mohlo to být horší Egon T. Lánský
1. 7. 2006 Korejská umanutost a mezilidské vztahy Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
3. 7. 2006 Květen 2006: doposud nejvyšší návštěvnost stránek Britských listů
4. 7. 2006 Vojenská základna USA v ČR? Řekněte NE!
3. 7. 2006 Problém amerických základen v ČR Josef  Vít
4. 7. 2006 Pan Vít se zase nechal unést
5. 7. 2006 Špinění Josefa Víta Zdeněk  Wognar
4. 7. 2006 Moskit aneb povrchní informace nepřinášející bezpečí tak jako tak Štěpán  Kotrba
4. 7. 2006 Kapitalistická likvidace důchodců a dětí s křesťanským požehnáním Petr  Hušek
3. 7. 2006 Ekologismus je špatný, protože lže Ivan  Brezina
4. 7. 2006 Kto príde po Murínovi, ak nie potopa? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2006 Mužom ide o život Gustáv  Murín
4. 7. 2006 Některé aspekty moderního ateistického pacifismu František  Stočes
4. 7. 2006 Gruzínská prokuratura bude řešit trestní oznámení na Sorose Stanislav  Kliment
3. 7. 2006 Je to adekvátní prezentace informace (nebo "faktu", anebo čeho)? Miloš  Dokulil
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
3. 7. 2006 Amputace zdravé končetiny Bohumil  Kartous
2. 7. 2006 Světová obchodní organizace nepřekročila svůj stín Ludmila  Štěrbová
3. 7. 2006 Český sen? Sandra  Wain
3. 7. 2006 Šikana v blázinci Miroslav  Kodet
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce