1. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2006

Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA

Spojené státy mají bohatou historii v zasahování do politiky cestou "špinavých válek". V osmdesátých letech spolupracovaly s popravčími četami, které tou dobou pracovaly ve střední Americe. Mohou za podporu a výcvik Contras, za napojení svých favoritů na drogový business. A stejně tak mohou i za svržení chilského prezidenta Salvadora Allende a nastolení diktatury generála Pinocheta . Úloha Washingtonu při dramatických událostech, během nichž byl dočasně svržen v roce 2002 venezuelský politik Hugo Chavez, vyvolává obavy z amerických ambicí na jižní polokouli. Hugo Chavez v roce 2006 výrazně zvýšil daně pro zahraniční producenty ropy. Zachoval se stejně, jako britský ministr financí Gordon o několik měsíců dříve. Na americkém ropném trhu ale zavládla panika. Venezuela produkuje stejně tolik ropy, jako Irák. Bushova vláda doufala, že puč, který vynesl na několik dní k moci venezuelského podnikatele Pedro Carmona, bude úspěšný. Nebyl. Nyní se šance na "barevnou revoluci" opakuje.

Brown Eliot Abrams, který neformálně schválil před čtyřmi lety pokus o puč ve Venezuele, byl odsouzen za lhaní americkému Kongresu ve věci nechvalně známého skandálu Írán-Contras. Není to poprvé v jihoamerické historii, co USA pracují špinavými metodami. Když Československo prodávalo lehké zbraně vládě Jacoba Arbenze Guzmana v roce 1954, podnítila CIA v Guatemale také státní převrat.

Dnes jde o venezuelskou ropu, kterou Chavez lacino prodává na Kubu a draho do USA.

Po nezdaru puče se CIA rozhodla pro Venezuelu vytvořit zvláštní kancelář.

Návštěvníci z Venezuely, kteří patřili do okruhu osob připravujících v roce 2002 puč, byli přijímáni v Bílém domě mužem, jehož prezident George Bush jmenoval hlavním tvůrcem americké politiky v jižní Americe, Otto Reichem. Reich je pravicový Američan kubánského původu, který byl za Reagana šéfem Úřadu pro veřejnou diplomacii. Vyšetřování amerického Kongresu tehdy zjistilo, že byl Reich přímým podřízením Reaganova poradce pro národní bezpečnost, plukovníka Olivera Northe.

North byl odsouzen a zostuzen za svou roli ve skandálu Írán-Contras, kdy zbraně, které byly zakoupeny porušením amerických sankcí proti Íránu, byly prodány pravicovým povstalcům a popravčím četám z organizace Contras, které povstaly proti marxistické vládě v Nikaragui.

Donald Rumsfeld ve funkci amerického ministra obrany cestoval v roce 2005 do Brazílie, Argentiny a Guatemaly. Snažil se přesvědčit místní politiky o zájmech washingtonské diplomacie v regionu -- přivést venezuelskou vládu prezidenta Huga Chaveze do izolace. Venezuela hodlala nakoupit pro svou armádu sto tisíc samopalů AK-47 a deset helikoptér z Ruska. Venezuelské letectvo je totiž vyzbrojeno americkými stíhačkami F-16, které nakoupily už dřívější proamerické vlády. Teď Bushova vláda nechce Chavesovi prodávat náhradní díly. Venezuela projevila zájem o lehké bitevní letouny z Brazílie a rychlé čluny ze Španělska. J ednání pokračují - s Brazílií, Španělskem, Čínou , Ruskem a s Francií. Představitelé Brazílie i Argentiny veřejně deklarovali, že na svých dobrých vztazích s Chavezovým režimem nehodlají nic měnit. A to Rumsfeld nešetřil a třeba jen Guatemale slíbil obnovené vojenské pomoci ve výši 3,2 milionu dolarů. Bill Van Auken, který komentuje zahraniční politiku USA, upozornil před rokem na přípravu intervenčních jednotek v sousední, pravicovou vládou spravované Kolumbii.

Během roku 2005 plánuje Bushova administrativa poskytnout dotace na vojenské účely ve výši 575 milionů dolarů pravicové vládě prezidenta Alvara Uribeho v sousední Kolumbii. Americká finanční podpora režimu této země se od konce poslední dekády zvedla téměř na desetinásobek. Za uplynulých šest let investovaly USA do Kolumbie bezmála čtyři miliardy dolarů, přičemž osmdesát procent této částky padlo čistě na vojenské výdaje. Od roku 2003 se rovněž zdvojnásobil počet kolumbijských vojáků, trénovaných americkými instruktory. Pozornost Uribeho amerických vojenských poradců se soustřeďuje zejména na území provincie Arauka, jež se rozkládá na hranicích s Venezuelou. Právě v této oblasti často pronikají kolumbijské vládní jednotky při svém boji s guerillovými silami na území sousedního státu.

Rumsfeld's Latin American tour - Pentagon chief escalates threats against Venezuela ZDE

Venezuela nyní dodává do USA 1.5 miliónu barelů ropy denně , což je množství, které reprezentuje 60 procent exportu země a 15 procent amerického importu ropy.

Colloseum: Analýza trhu - Ropa ZDE

Paradoxní situace nastala, když massachusettský demokratický kongresman William Delahunt vyjednal s Chavezem dohodu o dodávkách levné topné nafty chudším Američanům... "Je to humanitární gesto v tom nejlepším slova smyslu," řekl kongresman. "Dohoda nemá, aspoň pokud vím, nic co dělat se vztahy mezi Bushovou a Chávezovou administrativou." Větší facku nemohl prezidentovi uštědřit. Podle BBC mělo do Massachusetts téci 45 milionů litrů ropy. Levnou ropu měli dostat také chudší obyvatelé newyorské čtvrti Bronx.

V roce 2000 Chávez svolal konferenci o budoucnosti fosilních paliv (uhlí, ropa, zemní plyn) a obnovitelných zdrojích energie. Závěry této konference v září 2000 přednesl na summitu zemí OPEC. Doporučil, aby vznikl počítačový barterový systém pro přímou směnu ropy za potřebné zboží a služby bez použití amerických dolarů nebo jiné měny. Tento systém by umožnil nákup ropy také chudším zemím, které nemají velké měnové rezervy. Chavez uvedl, že Venezuela provedla třináct barterových obchodů - S Castrem. Při jednom z nich Kuba zaplatila za ropu zajištěním zdravotních služeb ve venezuelských vesnicích.

Dr. Gavin R. Putland / Jiří Svršek: Jak válka ochránila americký dolar ZDE

Mezinárodně známým je prezident Chávez svým vystupováním proti chystané celoamerické zóně volného obchodu (FTAA). Přičemž se zde nejedná o averzi vůči integraci jako takové, jako spíše o snahu vytvořit protiváhu proti Spojeným státům. V otázce FTAA si Chávez rozumí s argentinským prezidentem Kirchnerem, který rovněž zastává protiamerický postoj. Ke koalici zemí stojících proti vytvoření FTAA patří i Uruguay. Při společném setkání venezuelského a uruguayského prezidenta vyjádřil Chávez svůj nesouhlas s nedávno uzavřenou dohodou o volném obchodu mezi Kolumbií a USA. "Tyto obchodní smlouvy jsou takové malé FTAAs" řekl Chávez. "S ohledem na Kolumbii, považuji volný obchod jako zločin, iluzi. Kolumbie brzy pocítí jeho negativní dopady. Bude zavalena importy levné rýže a kukuřice z USA. Venezuela je od počátku proti FTAA. A USA tlačí menší ekonomiky, aby se připojili k FTAA. Ale jakmile vyšlo najevo, že USA neuspějí v tomto úsilí, změnily taktiku a rozhodly se pro menší dohody o volném obchodu jako jsou bilaterální dohody." Rovněž uruguayský prezident Tabard jasně naznačil, že jeho země nemá o takovou dohodu zájem. "Řeknu to jasně: moje vláda nemá zájem na podepsání dohody o volném obchodu s USA. Chceme prodávat víc našich produktů do USA, Evropy a arabských zemí." Během tiskové konference prezident Chávez ujasnil, že Uruguay bude vítána v plánovaném ropovodu, který by měl být více než 7 000 km dlouhý a táhnout se od Venezuely přes Brazílii do Argentiny. "Venezuela má osmé největší ropné zásoby na světě" prohlásil Chávez. "Bolívie má dokonce největší zásoby zemního plynu na světě. K ropovodu bychom připojili rovněž Bolívii, Uruguay a Paraguay."

Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Lenka Majdičová, VŠE: Investiční prostředí ve Venezuele: Aneb jít nebo nejít do Venezuely? ZDE

Velící generál US Southern Command (SOUTHCOM) Bantz Craddock byl znepokojen radikálními skupinami, zaměřenými "proti americkým zájmům"... Venezuela totiž vyjednávala sérii dohod s Čínou, která hledá globální dodávky ropy pro své rostoucí hospodářství. Dohody udělují čínské ropné společnosti zvláštní podmínky pro zkoumání ropných polí a zásob plynu a jejich těžbě ve Venezuele. Chavez komentoval rozšiřující se vztahy s Čínou jako nejlepší krok k ukončení "100 let americké nadvlády" nad venezuelským ropným průmyslem. Venezuelská státní společnost Petrocaribe poskytuje více než deseti karibským národům denně 198 tis. barelů ropy za velice atraktivní ceny výměnou za různé služby. Podobné cenově politické tlaky jsou vyvíjeny jak na Paraguay a Uruguay tak i na Argentinu. Chavez plánuje vybudovat během 3 až 6 let ropovod zásobující mimo jiné Ekvádor, Peru, Chile a Bolívii a poté tak ovládnout celý ropný trh v Jižní Americe. Tento Chavezův záměr by mohl mít velmi negativní dopad na americké hospodářství.

Mounting provocations against Venezuela Washington backs kidnapping of Colombian guerrilla exile in Caracas ZDE

Poté, co v Rusku nakoupil zbraně za miliardu dolarů, přijel Chávez do Íránu a smlouvu o těžbě zemního plynu v nalezišti Norte de Paría poblíž venezuelského pobřeží. Íránci ve Venezuele investovali miliardu dolarů a podle íránského ministerstva ropného průmyslu jsou v plánu další investice v hodnotě devíti miliard dolarů. Chávez chce získat podporu pro snahu zasednout v příštím dvouletém období v Radě bezpečnosti OSN. Latinská Amerika má nárok na jedno křeslo a USA podporují pravicové představitele Guatemaly.

Venezuelský ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez minulý týden uvedl, že jeho země v prosinci navrhne, aby Organizace zemí vyvážejících ropu opět snížila těžbu této suroviny. Podle ministra je v současnosti na trhu příliš mnoho ropy. Venezuela chce, aby se cena americké ropy držela kolem 60 dolarů za barel, aby mohla vláda prezidenta Cháveze financovat z ropného vývozu rozsáhlý sociální program. V polovině listopadu 2006 byla cena nejnižší za celý rok - 55 dolarů za barel, po malém poklesu se ceny vrátily k hranici 60 dolarů za barel. Předevčírem stoupla na 62 dolarů za barel, severomořská ropa Brent nad 64 dolarů.

Spojené státy americké mají důvod ke znepokojení. Poprvé v roce 2005 UNESCO vyhlásilo Venezuelu za stát, kde není analfabetismus. A letos každý Venezuelan dostal knížečku s textem nové, rok po Chávezově nástupu referendem změněné ústavy. Dnes ví, jaká jsou jeho práva.

                 
Obsah vydání       1. 12. 2006
3. 12. 2006 Pinochet utrpěl infarkt
3. 12. 2006 Prý chtěl vydírat čelné ruské špiony a podnikatele
3. 12. 2006 Rusko má v současnosti v Británii víc než 30 špionů
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"
2. 12. 2006 USA: Korupce je "druhé povstání". Stojí 4 miliardy dolarů ročně
3. 12. 2006 Negroponte srovanal Irák s Vietnamem
2. 12. 2006 Nemocný Fidel Castro se neobjevil na obřích oslavách svých narozenin
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
3. 12. 2006 Z Iráku odešli už všichni italští vojáci
2. 12. 2006 Kuřáci kouří polonium
2. 12. 2006 Má IHT v propočtech chybu?
2. 12. 2006 Afghánistán -- problematický úkol NATO Miroslav  Polreich
2. 12. 2006 KSČM: Rvačka o střechu nad hlavou skončila defenestrací Václava Exnera Štěpán  Kotrba
2. 12. 2006 Italský expert na terorismus kontaminován poloniem-210
1. 12. 2006 Litviněnko byl obětí "ruských agentů jednajících na svou pěst"
1. 12. 2006 Jak funguje radiační monitor britských letišť? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Nekouřili cestující v letadle papirosy? Jan  Klepetář
1. 12. 2006 Relativně jedovatý alfa zářič Jiří  Jírovec
1. 12. 2006 Britský psycholog: "Chytrých mužů je víc než chytrých žen"
1. 12. 2006 S IQ testy je to zřejmě složitější
1. 12. 2006 Testy inteligence Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Muži rádi extrémy Petra  Procházková
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Turecko: "Slova papeže, to je zázrak"
1. 12. 2006 Žena-matka na plný úvazek, to není tradiční model rodiny Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Variace na povzdech Jana  Štroblová
1. 12. 2006 Hranice není korzo Václav  Dušek
1. 12. 2006 Německé domácnosti měly v roce 2005 menší kupní sílu než v roce 1991 Uwe  Ladwig
1. 12. 2006 Town's Mole x Blaha Masons
1. 12. 2006 Doba, která přišla po 15. březnu 1939
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Radovan  Geist, Chris  Carsson
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Ekvádor kráča doľava Mark  Weisbrot
1. 12. 2006 Kolumbie a "válka proti terorismu" Daniel  Veselý
1. 12. 2006 Jaké je menší než malé množství komunistů Oldřich  Průša
1. 12. 2006 Buzková političkou jen naoko Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Buranství české politické scény Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Socializmus má budúcnosť Alexander  Dubček
30. 11. 2006 Momentky z narodenín Michal  Polák
1. 12. 2006 Dzurindov Zákonník -- nástroj smrti Jakub  Topol
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Žádná "totální neznalost"
30. 11. 2006 Záhada počítače z roku 65 př. Kr. vyřešena
30. 11. 2006 Amerika v barevné fotografii 1939 - 1943
1. 12. 2006 O falešných mýtech v umírání a o nezájmu státu Jan  Paul
30. 11. 2006 Conservative, my ass! Meike  Snijder
30. 11. 2006 Konzervativní? Ani náhodou Meike  Snijder
30. 11. 2006 Dva zásadní průlomy v umění mučit Greg  Evans
30. 11. 2006 Mikrokredita -- možný úpadek patriarchátu? Věra  Říhová
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
31. 8. 2006 Americká vláda byla obviněna, že se pokouší tajnými penězi svrhnout Cháveze   
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
10. 3. 2006 Chávez převzal Mezinárodní cenu UNESCO Fidel Castro Ruz
7. 12. 2005 Venezuela: Chavez není diktátor   
6. 12. 2005 75 procent Venezuelanů říká NE Chavezovým volbám Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
28. 11. 2005 Chavéz začal podporovat chudé Američany Miloš  Kaláb
24. 10. 2005 Hugo Chávez na třetí návštěvě Paříže Simone  Radačičová

Ekvádor a Rafael Correa RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Ekvádor kráča doľava Mark  Weisbrot
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
17. 3. 2005 Výzva intelektuálů na podporu Kuby   
29. 11. 2004 Chile con carne   
15. 9. 2003 Zrušiť dotácie poľnohospodárstvu? Nie je to také jednoduché...   
28. 8. 2003 Latinská Amerika, Kuba a demokracie   
13. 2. 2003 OSN požehnala vodu jako veřejný statek a lidské právo Gustavo  Capdevila

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Brazílie: Lula jako vítěz, Colgate a kandidát X Josef  Mikovec
29. 10. 2006 Brazílie: dnes jde 125 milionů občanů k druhému kolu prezidentských voleb Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Brazíle: budou volby. Opět. Josef  Mikovec
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec
5. 10. 2006 Lulu česká média ignorují Karel  Wichs
3. 10. 2006 Výsledky prvního kola brazilských voleb   
2. 10. 2006 Deníček brazilského pozorovatele Josef  Mikovec
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Brazilské zápisky Josef  Mikovec
11. 8. 2006 Brasilia - pod mostem Josef  Mikovec
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
12. 4. 2006 GMO: Brazílie trestá pokusy s GM sójou u národního parku   
6. 3. 2006 Lula -- začátek nebo konec jednoho historického procesu? Beat  Wehrle