8. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2007

Ohmynews: Korejské Britské listy?*

V únoru 2000 založil korejský novinář jménem Oh (příjmení) Yeon-ho (jméno) internetový deník jménem Ohmynews. Pod heslem "Každý občan je reportér" se Ohmynews snaží vytvořit první noviny na světě jako opravdové internetové noviny", "zrevolucionizovat mediální kulturu dosažením revoluce v procesu výroby, distribuce i přijímání zpráv" a "stát v čele internetové kultury s lidskou tváří" (citovala jsem z úvodu firmy Ohmynews).

Vznik Ohmynews pro světová média je důležitý, protože se snaží v kultuře poptávky a nabídky zpravodajství dosáhnout demokracie. Nepouživají standardy novinářské práce z dvacátého století, kdy zpravodajství dodávají profesionální reportéři a spotřebitelé jsme my všichni ostatní. Oh Yeon-ho právem zdůrazňuje, že tradiční novinářská práva má dvě charakteristická omezení: čas a prostor. Samozřejmě je také nutno si uvědomit, že v Koreji už dlouhou vládne zkorupovaná a zaujatá novinářská kultura.

Většina korejských masových sdělovacích prostředků slouží vládě a využívá při tom charakteristiky sovětské a nacistické propagandy.V roce 1961 zahájil jihokorejský diktátor Park Jung-hee převrat, jehož heslo a ospravedlnění znělo: "(My jsme) antikomunísté, jsme proameričtí, máme protikorupční program a program oživení národního hospodářsví." Park Jung-hee také založil korejskou verzi CIA a zavraždil tisíce nevinných lidí. Během interview v roce 1963 pro stanici Dong-ah zařval Park Jung-hee do mikrofonu: "Když vysíláte, nelžete!" Samozřejmě, byla to jeho reakce na "emocionální vysílání" této stanice, které vyjadřovala nesouhlas s jeho vojenskou juntou.

V roce 1964 během Událostí 3. června Park Jung-heeova vláda zatkla šest zaměstnanců této stanice za to, že údajně agitovali pro povstání a organizovali pořadem zvaným "Papoušek" studentskou demonstraci. Tím v Koreji začala éra útlaku hromadných sdělovacích prostředků. Mnoho novinářů však bylo ochotno riskovat život, aby mohli sdělovat pravdu. Proto bylo několik poctivých a pracovitých novinářů propuštěno a 134 zaměstnanců stanice DBS a deníku Dongh-ah vyhnali z redakcí gangsteři, které toho rána do nich vyslal Park Jung-hee. Novináři se pouze snažili o zveřejňování informací o potlačování lidských práv a práv na přežití.

I po pádu vojenského režimu se dál korejské sdělovací prostředky chovaly jako loutky vlády a politiků. Majitelé a šéfredaktoři denního tisku a televizních stanic byli podplaceni, aby zkreslovali fakta a zveřejňovali a vysílali zkreslené informace.

Avšak po vzniku internetu se Korejcům rychle podařilo začít využívat kyberprostoru pro svůj prospěch. Korea je už delší dobu jednou z technologicky nejvyspělejších zemí (signál wifi je všude, dokonce i v autobuse) a v důsledku neuvěřitelné poptávce a nabídce internetu má téměř každý přístup k nekonečnému moři informací. V důsledko zkorumpovanosti a sobectví politiků nebyli lidi v Koreji nikdy spokojeni s politikou. Internet byl velmi užitečným zdrojem pro vyjadřování jejich názorů a umožňoval jim diskutovat o nich s druhými. A to byla velká příležitost pro Ohmynews: Každý občan je reportér.

Samozřejmě je důležité vzít v úvahu kvalitu článků. Ne každý umí psát a ne každý může očekávat, že to, co napíše, vyjde v internetovém deníku, který má každý den 15 milionů čtenářů. Články, napsané řadovými korejskými občany, redigují a opravují profesionálně kvalifikovaní novináři.

V důsledku svého předsevzetí šířit "občanskou novinářskou práci" začaly Ohmynews vydávat také japonskou a mezinárodní verzi, Japonské Ohmynews jsou většinou o tom, co se děje v Japonsku, a mezinárodní Ohmynews přináší zpravodajství z celého světa. Poslední dobou tam lidé posílají mnoho článků z Iráku.

I když si to mnoho Korejců neuvědomuje, Korea je stále ještě v mnoha ohledech zaostalou zemí. Korea je stále ještě v chaosu a v takové době země potřebuje poctivou a vášnivou novinářskou práci nikoliv pro to, aby byla svržena vláda, ale k probuzení lidí, k jejich podpoře a k tomu, aby se jim umožnilo, aby si dokázali obhájit svá práva.

*Korejci si neříkají Jižní Korejci a proto je zjevné, že nikdo neříká své zemi "Jižní Korea". I když hodně Jihokorejců zastává názor, že Severokorejci jsou součástí jejich národa, zdá se, podle toho, jak říkají sami sobě a své zemi, že považují Jižní Koreu za jedinou Koreu, která existuje.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2007
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
8. 2. 2007 Opona
8. 2. 2007 Popírání jako blasfémie
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Kdo je Godot: Atomová energie nebo obnovitelné zdroje? Hermann  Scheer
8. 2. 2007 SIEMENS: Černé mraky nad monstrem Igor  Záruba, Petr  Němec, Petr  Korbel
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 V lednu bylo v České republice vykázáno 89 násilných osob
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Do důchodu v devětapadesáti, aneb kolektivní ztráta smyslu pro realitu Uwe  Ladwig
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
8. 2. 2007 Uměle vytvářené potřeby Milan  Dubský
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Palestina pod lupou Daniel  Veselý
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Jen jestli to bude stačit Zdeněk  Musil
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
7. 2. 2007 Británie pod útokem bomb v poštovních balíčcích
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
7. 2. 2007 Meze podbízivosti Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
7. 2. 2007 Skotsko bude preventivně předepisovat léky proti chorobám srdce půl milionu svých občanů
7. 2. 2007 Zemřel Alfred Worm: Novinářem člověk zůstává až do konce svého života Richard  Seemann
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce