12. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2007

Malé české

Proč není běžně ke koupi klasická česká literatura? Jak do vztahu nakladatelů, kritiky a čtenářů zasahují mezilidské vztahy? I o tom se píše v současném vydání kulturního týdeníku A2 (číslo 6/07). Na titulu je anotace -- malý český nakladatel, a začátek velmi poučeného rozhovoru Daniely Iwashity s Janem Šulcem, známým editorem a redaktorem několika nakladatelství. Již titul hovoří sám za sebe: "Všichni se tu navzájem nesnášíme". Před půl rokem to v jiném periodiku totiž sama tazatelka popsala podobně: "Vleklou poruchou českého společenského i kulturního života je mentalita uzavřené, někdy i řádně zabedněné party."

Napsal jsem (a prodalo se) již sedm knih a tak o velmi bědné a často až skandální situaci na poli vydávání a distribuce knih něco vím.

Nakladatelé jsou většinou spíše obchodníci, a klidně by právě tak jako dnes obchodují s knihami, mohli obchodovat třeba s uhlím. Často je nezajímá zisk, ale ony "mezilidské vztahy": kdo s nimi chodí na pivo, tomu to či ono vydají, ale asi protože vyrostli v socialismu, nepracují pro skutečný zisk, ale jen dokud je to baví. Často překladateli nebo autorovi nic nezaplatí, nebo vydají zmetek, občas vydají knih o pár tisíc víc a autorovi to samozřejmě neřeknou atd. Někdy na poslední chvíli (bez vědomí autora) změní obálku nebo podtitul, a když se na autora z nějaké příčiny rozzlobí (například když si autor stěžuje, že jeho knihu nepropagují a nemají zájem vyprodat, nebo dokonce vydat znovu), prostě se zatnou a klidně ho "zlikvidují" třeba tak, že na skladě nechávají tisíc výtisků té které knihy, aby již nemohla vyjít u jiného nakladatele (takže na pultech sice není, ale fyzicky je, takže se nemůže přece znovu vydat, že?).

V anketě A2 odpověděli majitelé několika malých nakladatelství na otázku Jakou máte zkušenost s distribucí?U nás je tiskovina z hlediska DPH na úrovni jakéhokoliv jiného zboží. V Británii představuje jednu z hodnot svobodného demokratického státu." (Zdůraznil autor) (protože až do konce 19. století byl v Británii tisk zdaňován tak, aby se nedostal do rukou "neodpovědných" chudých lidí; dnes se toto tehdejší zdaňování informací považuje za neobyčejně sprosté, proto by se něco takového nikdo neodvážil zavést, pozn. JČ)

Nabízí se logický sled otázek: že by to byla náhoda? Nebo je to opět setrvačná snaha každých dalších a jiných "mocipánů" vše kontrolovat, omezovat, řídit? Není tohle důvod, proč je na tom knižní trh z hlediska náročnějšího čtenáře tak bledě?

"Pokračujícími trendy na trhu jsou tvrdý konkurenční boj, kdy knihkupci odmítají prozradit, kolik knih objednávají, a nakladatelé své náklady. Velké knižní distribuce zesilují tlak na zvyšování rabatů... Přetrvává také skutečnost, že nejsou k dispozici údaje o obratu knižního trhu," napsal Svaz knihkupců a nakladatelů o knihkupcích a nakladatelích.

Zopakuji: dnes si při troše snahy (a dostatku financí) může knihu vydat prakticky každý. A když si ohlídá grafika a pak tiskaře, třeba se i povede. Ale jak ji dostane ke čtenáři, to už je věc jiná. Pokud nechodí na pivo s majiteli dvou tří největších a dominantních českých distributorů, má jedinou možnost: objíždět osobně knihkupce a nabízet svou knihu jako podomní obchodník. Může se také pokusit podplatit nějakého žurnalistu, aby mu knihu "recenzoval", nebo si zaplatit inzeráty, nebo rozhovor sám se sebou, nebo dokonce titul nějakého časopisu -- aby se o něm a jeho knize vůbec vědělo. Ale to je tak všechno: pokud se třeba nějaký velkodistributor rozhodne, že mu ji bude bojkotovat, autor nemá šanci. Je to smutné, ale je to tak. V Česku, v někdejší zemi čtenářům zaslíbené, panují dnes i v oblasti vydávání a distribuce knih v zásadě malé, ale o to víc české (tedy zapšklé a korupční) poměry.

Řada nakladatelů a distributorů se tu navzájem nesnáší, a snaží se "vydělat" ne způsobem, jaký je v jiných zemích, například ve Velké Británii či v Německu, obvyklý (tedy vyhledávat a redakčně pracovat s autory, starat se o propagaci a marketing atd.), ale spíše ošidit autora, vydírat knihkupce nízkým rabatem, vytřískat z právě vyšlého titulu co nejvíc, a zapomenout. Dva měsíce "stará" kniha je pro ně již odepsaná.

Český čtenář tak poslední roky čte ne to, co by mohl a měl a chtěl, ale to, co mu milostivý politik, nakladatel a ještě milostivější distributor předloží. A to je, bohužel, malé a české (zboží).

                 
Obsah vydání       12. 2. 2007
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR
12. 2. 2007 Putin říkal na mnichovské konferenci o bezpečnosti, co tam asi nikdo nechtěl slyšet, aneb Hloupé pobíhání kolem pozvání Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu Richard  Seemann
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Základna: Vlastizrada? Trestní oznámení na Topolánka, Vondru a Paroubka? Tomáš  Stýblo
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
12. 2. 2007 Strašidelná politizace Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Čunek a "Amnesty International"? Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Malé české Vlastimil  Marek
12. 2. 2007 Trokavcem proti Teheránu Michal  Vimmer
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?
12. 2. 2007 Z pamětí idiota Martin  Maděra
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
22. 11. 2003 Adresy redakce