21. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 3. 2007

České hospody jsou kuřácké. Nekuřáci, nelezte tam!

Tak impérium prý vrátilo úder. Zajímavé.

Neměl jsem pocit, že se s někým chci udeřovat - ale naopak dohodnout, kam už impérium nebude strkat své nenechavé pracky do cizího.

Mám z toho pocit jistého pana Sisyfa.

Pokusím se tedy shrnout dva axiomy, které se v diskusích objevovaly:

1) Většina obyvatel "impéria" se mně velmi urputně snaží přesvědčit, že zákaz vstupu do hospody podle rasy je protizákonný, že hospoda se považuje za veřejný prostor podle platných zákonů, že je tomu tak i jinde za hranicemi, a že stát má právo stanovit hygienické podmínky provozování restaurací včetně kouření. To je ale vlamování se do otevřených dveří - s tím vším samozřejmě s úsměvem a bez problémů souhlasím a nejsem s diskutujícícími ve sporu.

Za sporné považuji, že vůbec někdo může chtít považovat SOUKROMOU hospodu za veřejný prostor. Protestuji proti této usurpaci soukromí a obávám se aby nezasahovala dále do našich dalších soukromých prostor (například bytů).

Prosím připusťte možnost, aby pro SOUKROMÉ hospody platil podobný režim soukromí jako pro soukromé byty. Hospoda má majitele - je velmi ošemetné dožadovat se v ní nějaké veřejné služby za cizí, soukromé, neveřejné peníze, za peníze někoho jiného. Diskuse nad tím, co je morálně únosné v hospodě ještě omezit a regulovat a uzákonit, a co už ne - je sama o sobě nemravná. Diskuse by se měla vést pouze nad tím, zda vůbec má mít někdo právo prohlásit soukromou hospodu za veřejný prostor (pak už je jedno, co se tam zakazuje a omezuje a čeho se tam dožaduje).

Nikdo do ní nemusí lézt, když nechce - není tedy žádný důvod, aby stát strkal nos do toho, koho a jak obsluhuji.

2) Další skupina obyvatel "impéria" se mně snaží urputně přesvědčit, jak strašně trpí v zakouřených restauracích. To mi připadá už opravdu legrační. Všechny hospody v Česku jsou explicitně, zřetelně a apriori (a dokonce zákonem) definované jako kuřácké. Tak co tam sakra nekuřáci lezete?????

Oblíbený Čulíkův aforism, že v Británii (v Americe) "už na to přišli" (a že tedy snad i těm blbým zaostalým Čechům to časem dojde) - ten mně dávno nedojímá. Nemusíme kopírovat každou kravinu jen proto, že se náhodou zavedla taky někde jinde. V Británii mají například i zákon, že je trestné ve skupince sedět v příkopě a čekat až začne rave - pečlivě jsem si přečetl všechny reportáže o Technoparty, a hle, nikde jsem neviděl že by Čulík horoval pro to, aby si ti blbí zaostalí Češi už konečně taky napsali tak ušlechtilý zákon.

Takže, vážení nekuřáci - české hospody jsou KUŘÁCKÉ. Pokud se vám to nelíbí, tak tam nelezte, Jasný? Nemáte žádné právo chodit do hospody. Se zákazem kouření na veřejných komunikacích bych naopak souhlasil.

Pan Mertl pateticky lká - a co má chudák nekuřák dělat, když má hlad? je znerovnoprávněn!!! Božínku - opravdu to myslíte vážně???? Nemůže si koupit v potravinách rohlík? U benzínky bagetu? Svačinu s sebou, když už musíte furt něco jíst? Je snad hospoda jedinou šancí na světě, jak se najíst????

Kolik lidí asi tak v Česku ročně zemře hlady, protože se nedostali do hospody - a kolik z nich zemře hlady na zápraží nekuřáckého obchodu s potravinami, kterých je víc než hospod? Má mít hospoda s "geografickým monopolem" povinnost vařit vegetariánské jídlo, co kdyby tam přišel nějaký hladový vegetarián?

A prosimvás kde to skončí? U zákonem stanovené povinnosti servírovat ve vinotéce i nealkoholické nápoje, kdyby tam náhodou přišly děti? U zákonem stanovené povinnosti mít na jídelníčku jedno jídlo zdarma, co kdyby šel náhodou kolem hladový a nemajetný bezdomovec? To všechno lze samozřejmě zákonem přikázat - další a další veřejné služby, za cizí peníze.

Pro tiskového mluvčího "impéra" mám proto kontrolní otázku:

Pokud si opravdu myslíte, že máte právo vlézt do cizí soukromé hospody, a požadovat tam své "právo najíst se v nezakouřené restauraci" - jak prosím pěkně řešíte situace, když:

a) když v hospodě není místo - má majitel někoho vyhodit, aby vám zajistil židli?

b) když si celou hospodu pronajme třeba svatba - budete se dožadovat, že hospoda je veřejný prostor a že máte právo vecpat se mezi svatebčany?

c) když hospoda v okolí není žádná - požadujete aby vám jí někdo hned postavil???

Pokud za těchto a podobných situací nedokážete zajistit své domnělé "právo najíst se v nezakouřené restauraci" - pak PROKAZATELNĚ NEEXISTUJE právo nekuřáka jít se najíst do nezakouřené hospody, dokonce neexistuje vůbec žádné právo pro nikoho jít se najíst do hospody - jinak by musel zákon již dnes myslet i na tyto situace, a zajistit vám v nich právo jít se najíst do hospody.

Chovejte se proto prosím v případě spatření kuřácké restaurace stejně, jako když spatříte restauraci přeplněnou, zarezervovanou, nebo žádnou.

Asi do ní nepudete, a otázka lidských práv a "extrémních názorů" vás ani nenapadne - nebo se mýlím?

                 
Obsah vydání       21. 3. 2007
21. 3. 2007 V Německu vře spor o amerických raketách v Evropě Richard  Seemann
21. 3. 2007 Proč by se neměl brát ohled na zdraví českých zaměstnanců, aneb Nemusí to být rakovina, smrad vlastně už stačí Uwe  Ladwig
21. 3. 2007 Kdo to sočí na Mongoly Milan  Daniel
21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
21. 3. 2007 Jde o daleko víc než o rakety
20. 3. 2007 Co ČT natočila a co pak odvysílala Tomáš  Franke
21. 3. 2007 Jak vybrat "správné" odpůrce radarové základny? Antonín  Hubený
9. 3. 2007 Jací jsme?
21. 3. 2007 ČSSD před sjezdem a před problémy Vladislav  Černík
21. 3. 2007 Kapské město Jan  Baláč
21. 3. 2007 České hospody jsou kuřácké. Nekuřáci, nelezte tam! Jan  Bláha
21. 3. 2007 Jsou Bursíkovi zelení "moderní evropskou stranou"? Jaroslav  Polák
21. 3. 2007 Podivná vyrovnání s minulostí Vladimíra  Dvořáková
21. 3. 2007 Černá čísla Pavel  Kopecký
21. 3. 2007 Starosty Nováka se bojí všichni Jan  Mech
21. 3. 2007 Británie za rok vydala 10 000 falešných pasů
21. 3. 2007 Polka získala u Evropského soudu odškodnění za odepřený potrat
21. 3. 2007 Británie zakáže"neinteligentní" kazetové bomby
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
21. 3. 2007 Věcné nesmysly Stanislava Křečka
21. 3. 2007 Protest skupiny NE základnám v Brně
21. 3. 2007 Kdo pro stromy nevidí les? Daniel  Veselý
20. 3. 2007 Nebavte se s Českou televizí, nevysílá pravdu
20. 3. 2007 Česká televize stále nadbíhá mocným a neplní veřejnou službu Karel  Šolín
20. 3. 2007 Jan Tamáš se s námi nechtěl bavit
20. 3. 2007 Věc: Stížnost na názorovou blokádu v České televizi Tomáš  Franke
20. 3. 2007 Prodej akcií ČEZ Petr  Wagner
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík
19. 3. 2007 Kolektivisté vracejí úder Darina  Martykánová
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce