26. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2007

Pozvánky na cenzurované filmy

Píše se rok 1953 a zastupitelé sedmi největších tabákových firem, v čele s firmou Philip Morris, vydávají v reakci na vědecké prokázání kancerogenity tabákového kouře slavnostní veřejnou přísahu: "Přísaháme, že tabák je lidskému tělu prospěšný a s jeho užíváním nejsou spojena žádná rizika!" .

Začíná největší válečný konflikt, největší klamavá propaganda naší historie, která má v tomto století zabít miliardu obyvatel planety na více než dvě miliardy nemocných, utrápených, závislých lidí.

Stejná tabáková firma, Philip Morris, nezaváhá a konspirační prací, během desítek let, proniká a manipuluje exaktní vědecké obory a také lékařské statistiky. Vlastními náklady a zmanipulovanými lektory vzdělává nový medicínský obor "nezávislou" epidemiologii, ta pak prosazuje klamavé názory, mimo jiné, že pasivní kouření není škodlivé.

Také o tom hovoří francouzská dokumentaristka Nadia Collot zde, když v České televizi představuje svůj nový, úspěšný francouzsko -- kanadský film "Tabac La Conspiracion", který odhaluje skutečnou, doposud pečlivě skrývanou tvář tabákového podnikání.

Tento unikátní dokumentární film mimo jiné prokazuje, že největším, nejúčinnějším reklamním nosičem nemoci kouření jsou velká filmová studia.

Pozn. 26. března: Nyní vychází najevo, že si ředitel ČT Jiří Janeček prostřednictvím nákupčího filmů dne 22.3. 2007 Mgr. Jana Rubeše vyžádal u protitabákových odborníků kontakt na produkci tohoto dokumentu, který ČT ve zpravodajství představila a odvysílala i obsažné ukázky.

Česká televize se prý snaží, aby tento dokument měla po francouzské veřejnoprávní televizi jako první možnost odvysílat svým koncesionářům.

Také mezinárodní vědecká organizace Smoke Free Movies se sídlem v USA na obsáhlém výzkumu prokázala, že až 90% hraných filmů, a to i v kategorii pro děti do 12 let, je bezchybnou reklamou tabákových výrobků, kdy filmová studia náborují tabákovým firmám nové dětské kuřáky. V USA jde o 390 000 dětí ročně, které vstoupí do nemoci kouření napodobením filmových postav, hereckých celebrit. Statistiky podle jednotlivých filmových studií naleznete zde.

Mezi tisíci zkoumaných filmů, nebyl nalezen jediný (!), který by ukázal skutečné důsledky kouření, užívání tabákových směsí, tedy desítky nemocí prakticky všech tělesných orgánů, sterilitu, úmrtí novorozenců i plodů a další hrozné výsledky nejničivější klamavé reklamy našich dějin, která si vyžádá 14 000 mrtvých denně na více než miliardu a půl nemocných kuřáků.

V kolébce tabakismu, USA, byly přitom tabákové firmy na sklonku minulého roku uznány vinnými ze zločinného spolčení. Přestože interně škodlivost tabáku uznávaly - tak veřejně klamaly, podplácely, falzifikovaly a ovlivňovaly lékařské statistiky i lékařskou vědu, pracovaly v konspiraci po celá desetiletí. Své produkty filmovou manipulací cíleně rozšiřují mezi děti, které tvoří více než 90% nových "zákazníků" tabákového průmyslu.

Českou politiku tabákové firmy ovládají beze zbytku. Tabákový kouř už dávno není přírodním tabákem, ale je doplňován o stovky takzvaných aditiv, chemikálií, které jednak upravují kvalitu hoření, držení popela na oharku, ale hlavně násobí smrtící závislost této drogy.

Naši politici nezaváhali a jed nikotin, hlavní popsanou návykovou složku v rozporu se skutečností, odmítli zapsat na seznam návykových a psychotropních látek, který je součástí příloh k zákonu č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. V naší zemi tedy politická reprezentace udělila z hlediska trestního práva tabákovým firmám milost a neváhala při tom popřít jasné, mnohonásobné důkazy mezinárodní vědecké obce, neboť nikotin je jedna z vůbec nejsilnějších popsaných psychotropních a návykových látek na světě. To ale politikům nestačí! Z České republiky fakticky udělali dceřinou firmu tabákového průmyslu.

Vážená vědecká obec České lékařské komory nyní znovu ve svém otevřeném dopise vládu upozornila na to, že podle velmi přesné metodologie vypracované experty Evropské unie, doplácí náš státní rozpočet každoročně tabákové podnikání, jeho přímé zdravotní důsledky částkou 80 miliard korun, přičemž daňové výnosy z tabákových výrobků se pohybují kolem 40 miliard korun.

Sečteno a podtrženo státní kasa - rozpočet dotuje umírání a nemoci z tabákových výrobků 40 miliardami korun ročně! Také u nás se klame veřejnost, vždyť jen rozedmou plic, CHOPN trpí u nás kolem milionu občanů, kuřáků či pasivních kuřáků, přesto se tato nemoc v pravidelných zprávách o respiračních chorobách na území ČR neuvádí! Umírát se zkrátka má pěkně v klidu, na co nějaká panika kolem tabáku?

Přes bezpočet upozornění Ministerstvo zdravotnictví a pan hlavní hygienik tuto dominantně dětskou epidemii kouření nejen, že neřeší, ale také bagatelizuje. Přesto, že tabákové podnikání denně u nás zasáhne nejméně 100 dětí, které vstoupí do nemoci kouření, neděje se nic.

Naopak, počet dětských kuřáků se v Česku za posledních šest let zdvojnásobil, stejně jako jejich spotřeba tabákových výrobků. Přesto si cigarety děti koupí v každé prodejně potravin a tiskový mluvčí ministerstva pan Cikrt v médiích "uvažuje", že by na nátlak veřejnosti možná zveřejnil některé ze závadných látek, které tabákové směsi obsahují, hovoří o horizontu dvou nebo tří měsíců.

Jinými slovy: Pokud veřejné mínění nedá pokoj, tak za tři měsíce zveřejníme něco z jedů, které díky silné závislosti čeští dětští, dospělí i pasivní kuřáci dýchají. Jenže za ty tři měsíce při neřešení této epidemie vznikne nejméně 9 000 nových dětských kuřáků. Polovina z nich po často velmi útrpných předchozích onemocněních, nákladných a vleklých, tabáku v budoucnu podlehne, aniž by měly možnost založit zdravou rodinu, donosit zdravé dítě!

Dostáváme se do naprosto perverzní situace, kdy lékaři, laická i odborná veřejnost i samotní kuřáci prosí institut, který by je od nemoci měl chránit -- Ministerstvo zdravotnictví -- o zásah proti nekontrolovanému, zhoubnému tabákovému podnikání. A tento institut tvrdošíjně brání likvidaci obyvatel vlastní země a dále udržuje v systému nejhorší epidemii lidských dějin, nemoc kouření, dg F.17. To vše za prodělku státu 40 miliard korun ročně a bezpočtu zdravotních, rodinných a sociálních tragédií.

Přitom Ministerstvo zdravotnictví má právě před nemocemi, epidemiemi chránit. Že by Philip Morris, který povinně vzdělává české školáky ve spolupráci pro změnu z MŠMT, (projekt "Dokážu to?" zde), také dobře vyškolil naši nezávislou epidemiologii?

Tak dobře, že panu hlavnímu hygienikovi nevadí dramatický nárůst dětí kuřáků, dětské epidemie kouření na kterou při tom při neřešení této nemoci má zahynout miliarda lidí v tomto století? V naší zemi pak, pokud jí dál povedou neodpovědní, necitliví lidé, zemře na přímé důsledky nemoci kouření v tomto století 3 114 00 lidí na bezpočet nemocných, geneticky poškozených!

Abychom byli nestranní, tak jeden ze zakládajících členů projektu Řetěz lásky navštívil povinné vzdělávání tabákové firmy na českých školách, které má vést k větší právní odpovědnosti a sociálnímu cítění dětí. Pan senátor Ing. Josef Novotný, místopředseda zdravotního výboru senátu České republiky vyhodnotil vzdělávací akce tabákové firmy jako jednoznačně návodné pro vstup do kuřáctví.

Podle jeho svědectví to vypadá asi takto. Tabáková firma přizve hejtmana toho, kterého kraje, na škole rozdá něco sportovních dresů a testy, kde se mimo jiné školáků ptá: Víte, že tabákové výrobky si můžete kupovat až od 18 let?

Ano, děti samozřejmě odpoví, ano, kouřit se může až od osmnácti. Pokud tedy se necítíte už dospěle a nechcete toto zakázané ovoce zkusit už dříve? (I toto je ale klam, protože náš právní systém umožňuje legální užívání tabákových drog bez jakéhokoliv věkového omezení!) A děti chtějí, protože o skutečných zdravotních a sociálních důsledcích epidemie kouření vzdělávací program tabákové firmy a Ministerstva školství taktně mlčí!

Nikdo dětem neřekne ten předlouhý seznam nemocí, neukáže trápící se lidi, kteří kašlou krev, potratí dítě, nebo nevyjdou schody. Kteří mají tělesné i duševní choroby, protože opravdu nejde najednou dýchat zdravý vzduch a bezpočet ničivých chemikálií z tabákových drog.

Přiznávám se, že doposud neumím pochopit politiky, kteří skrytě i otevřeně podporují tabákové podnikání, které jim likviduje vlastní národ a to skrze jeho nejzranitelnější část děti, navíc klamavou, protizákonnou reklamou.

Zákon o zákazu reklamy v kinech a televizi se obchází velmi jednoduše a velmi účinně, prostě filmovou produkcí. Tak je toto zboží prakticky nonstop propagované v médiích, v takové kvalitě a množství reklamy, o kterém si zdravotně nezávadný výrobek nemůže nechat ani zdát.

Ministerstvu zdravotnictví by stačil přitom jediný posudek na úlohu tabáku ve filmech a už by mohlo konat. Neděje se nic. Naopak jsme přesvědčováni, že zdražení cigaret vše vyřeší.

To je stejný argument, jako kdyby Vám heroinový dealer řekl, že Vám zdraží dávku, abyste přestali u něj nakupovat a závislosti se zbavili. Ve světě není popsán jediný případ uzdravení ze závislosti zdražením drogy! Zdražení tabákových výrobků jen přesně kopíruje míru závislosti na tabáku, která je nezákonně, uměle posilována. V Česku to znamená překračování úrovně hladiny nikotinu i o čtyř a více násobek povolené hodnoty, o ostatních látkách zvyšujících závislost -- aditivech, nemluvě.

Na závěr dovolte otázku.

Jak asi může spravovat stát politická reprezentace, která tvrdí, že na prvním místě je zdravý a spokojený občan, když její orgány, které mají před nemocemi chránit, naopak drží jako klíště v systému nejhorší a nejnebezpečnější popsanou nemoc lidské historie, dětský tabakismus?

Vazby tabákového průmyslu na politiku jsou tak silné, že pokud se neozveme, budou politici dále dotovat tabákovým firmám jejich "produkci" desítkami miliard korun zdravotních nákladů ročně. Pro osobní nebo stranický profit nechají vymřít snad celý stát (?), dokud nepřijde nařízení z EU, kterému se nakonec budou muset tito drogoví dealeři podvolit.

Každý den neřešení, pokud se jim nepřipomeneme, jejich protabákovou politiku zaplatí svou smrtí a utrpením nejméně 50 dětí, byť s časovým odstupem, ale o to je situace zákeřnější a horší. Pomozte to prosím Vaším aktivním přistupem zastavit!

Politici skutečný terorismus, tedy likvidační tabákové podnikání vůči dětem neřeší. Naopak říkají, že doma je vše v pořádku, a jak nás ohrožuje terorismus vnější, mezinárodní a pod záminkou toho oklešťují zbytek našich práv a svobod, říkají si často liberálové.

Autor je protikuřácký aktivista

                 
Obsah vydání       26. 3. 2007
25. 3. 2007 Soros a čelní američtí komentátoři zaútočili na vliv proizraelské lobby na americkou zahraniční politiku
26. 3. 2007 EU ve věku Abraháma Boris  Cvek
26. 3. 2007 Berlínská deklarace
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
25. 3. 2007 Co si myslí Mongol v Británii
26. 3. 2007 Mongolové a globalizace, aneb Jak je to krásné, když člověk je nepochopen Uwe  Ladwig
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
26. 3. 2007 Michael  Marčák
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Jak se vám líbí reportáž, když točí o radaru bývalá agentka kontrarozvědky Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Opozice v Rusku pod sílícím autoritářským tlakem
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
26. 3. 2007 Letní čas, směšný pekař a rozesmátá republika Michal Z. Čenko
25. 3. 2007 Černá smrt Afriky Sandra  Wain
27. 3. 2007 Z oken Pražského hradu ničení planety vidět není Ondřej  Rut
26. 3. 2007 Drogy: budeme se raději mýlit s konzervativci, než mít pravdu s liberály? Tomáš  Stýblo
26. 3. 2007 Pozvánky na cenzurované filmy Martin  Škapík
26. 3. 2007 Jaké šance pro romské děti?
23. 3. 2007 Jak se nejspíše dohodl Klaus se Zemanem, aneb v jednotě je síla Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007