30. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2007

Zajímejte se...

Zajímejte se o to, co se děje ve vašem okolí, nikdy nevíte, čeho všeho je vaše zastupitelstvo schopné...

Probuzení do sobotního rána bylo příšerné. Na hluk ze stavby metra, kde dělníci úderem sedmé hodiny začnou bušit kladivy do kovové konstrukce (alespoň tak to zní), jsme si všichni už zvykli, ale dnes ráno to bylo něco nového. Zvuk motorové pily. Stalo se to, co některé z nás už napadlo, ale myšlenku jsme obvykle zahnali jako příliš absurdní. V tom jediném zeleném pruhu, který tady po výstavbě stanice metra zbyl, a který jako poslední zbývající alespoň trochu odstínil hluk a zápach ze silnice, pruh, kde se nacházely třicet let staré, vzrostlé, košaté a na pražské poměry překvapivě zdravé stromy, tak právě o jeho vykácení bylo rozhodnuto.

Vyběhla jsem na balkon, značně rozespalá a zoufale jsem doufala, že se mi to všechno jenom zdá. Ten nejvyšší strom skupina Ukrajinců ve žlutých vestičkách právě, poněkud neodborně, porážela. Poté co strom dopadl na zem, byl okamžitě rozřezán na kusy a odnesen do kontejneru. Když začali porážet vedlejší strom, vzbudil se i přítel a zmateně zjišťoval, co že se děje. Oblékli jsme se a vyrazili před dům, dotázat se dotyčných dřevorubců, zda pro své konání mají povolení. Po kratší diskusi s ukrajinským dělníkem jsme se setkali s pánem, který o sobě tvrdil, že je vedoucím této akce. Na dotaz, týkající se povolení, vytasil několik sešitých papírů, které se ukázaly jako velmi nekvalitní (a samozřejmě notářsky neověřené) kopie povolení ke kácení z poloviny loňského listopadu, které je ke demolici stromů skutečně opravňovalo. Vzhledem k tomu, že nebyl přítomen nikdo z obce, kdo by platnost dokumentu potvrdil, nepovažovala jsem dokument za příliš věrohodný.

Když jsem se dotyčného pána ptala, proč začali s porážkou zrovna v sobotu ráno, kdy je samozřejmě nemožné kohokoliv z obce sehnat, dostalo se mi lakonické odpovědi, že to není jeho problém a dál se s námi odmítl o věci bavit, o zastavení káceni samozřejmě nechtěl ani slyšet. Vzhledem k tomu, ze dělníků bylo alespoň deset, myšlenky na násilný střet jsme zavrhli. Nakonec jsem šla zavolat policii, v domnění, ze třeba něco udělají :-)

Mezitím už před domem postávala polovina obyvatel paneláku a živě rozprávěla, ale k rozhodnému činu se také nikdo neměl. Dělnici zatím plynule káceli dál, šlo jim to od ruky. Byli už skoro v půlce bloku, když dorazila policie. Mezitím jsme se bavili se zástupcem Skansky, která kácení prováděla, a snažili se zjistit, proč je nutné stromy kácet, zvláště uprostřed vegetačního období.

Údajné rozhodnutí bylo z listopadu 2006, mělo se jednat o přeložení teplovodu, absurdita toho mi doteď zvyšuje krevní tlak, vedle této poslední zelené oázy je totiž chodník a minimálně patnáct metrů široký pruh, kde není nic než tráva, tak proč má nový teplovod vést zrovna pod zbytky zeleně, zvláště když v místech vedení teplovodu nebude možné už nic zasadit, protože při každé další opravě či údržbě teplovodu by bylo opět nutné vykácet vše živé v okruhu deseti metrů. Nakonec, ve snaze nás utěšit, nám pán ze Skansky vysvětlil, že úplně krajní stromy se kácet nebudou, a že celkem je to jenom 22 stromů...

Nakonec přijeli policisté, nejdříve městští, kteří se ke shromážděným občanům chovali překvapivě slušně, dokonce nabídli, že mohou cosi sepsat a předat vyšší instanci. O to větší šok byl ze setkání s Policií ČR, jejíž zástupci dorazili o pět minut později. S takovou mírou arogance jsem se už dlouho nesetkala, ovšem nemůžu říct, že bych byla zas až tolik překvapená. Policista číslo 305648 se obrátil na pána, který se představil jako Kučera, zástupce stavební firmy Skanska, prohlédl si údajné povolení. Sdělila jsme mu, že mám podezření ze spácháni trestného činu, zmíněné povolení je pouze nekvalitní kopií, není přítomen zástupce Úřadu městské části Praha 9, který by jeho pravost potvrdil, a že se mi zdá podivné, že kácení bylo zahájeno v sobotu ráno, kdy je naprosto nemožné sehnat kohokoliv s dostatečnou pravomocí se k věci vyjadřovat jménem obce. Pan policista mi na to poněkud nevybíravými slovy odpověděl, že se mu na věci nic podezřelého nezdá a že se tím dál nebude zabývat.

Dál už nebylo co řešit, vzali jsme fotoaparát a šli nafotit škody, když tu náhle jsme zahlédli pána s kamerou. Chtěli jsme se ho zeptat, zda míní záznam někde zveřejnit, ovšem dotyčný pán nereagoval na jakýkoliv pokus o komunikaci a ignoroval všechny kolem, pouze natáčel. Druhý den se mi po domovních tamtamech donesla fáma, že tento pán byl vyslán Úřadem městské části k monitorování celé akce. A také fáma, že demolice stromů byla nařízena v pátek na úplném konci pracovní doby Úřadu městské části Praha 9... Kdo ví, co je na tom pravdy.

Podle všeho kácení stromů bylo v souladu se zákonem, po důkladném studiu webových stránek Úřadu městské části Praha 9 jsem dané rozhodnutí sice nenašla, ale zato jsem našla oznámení o kácení dřevin před naším domem a spoustu dalších zajímavých věcí.

Z předchozího vyplývá, že to byla chyba nás, obyvatel Prahy 9. K tomu všemu vůbec nemuselo dojít (no, asi by k tomu stejně došlo, zvláště po zkušenostech lidí bydlících v ulici Na Vyhlídce), kdybychom se o věc zajímali dříve. Proto si dovoluji apelovat na všechny, kteří nežijí na jiné planetě, či na samotě bez kontaktu s okolním světem, zajímejte se o to, co se děje ve vašem okolí, nikdy nevíte, čeho všeho je vaše zastupitelstvo schopné...

                 
Obsah vydání       30. 5. 2007
30. 5. 2007 Totalitní praktiky kovaných demokratů Bohumil  Kartous
30. 5. 2007 Hrubě zkreslené zpravodajství televize Nova
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda
30. 5. 2007 Plzeňané nechtějí radar
30. 5. 2007 Zajímejte se... Barbora  Platzerová
30. 5. 2007 Radar v Brdech a širší konsekvence jeho existence pro českou národní bezpečnost Lukáš  Rázl
30. 5. 2007 Hypermarketům za porušování zákona hrozí jen minimální nebo žádná pokuta
30. 5. 2007 Metro také neinformovalo o protiradarové demonstraci
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
30. 5. 2007 Írán a Česká republika
29. 5. 2007 Michael  Marčák
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
30. 5. 2007 Trvám na naději Ilja  Herold
30. 5. 2007 O důležitých hovadinách Alex  Koenigsmark
30. 5. 2007 O "české zbabělosti"
30. 5. 2007 Občan, demokracie a "ti druzí": staré problémy v novém rouchu globalizace Rudolf  Převrátil
30. 5. 2007 Vláda s argumenty v koncích Ctirad  Novák
29. 5. 2007 Mladá fronta Dnes je bolševický list Jakub  Rolčík
30. 5. 2007 Gorily v Městské knihovně
29. 5. 2007 Národní knihovna patří k nejvýznamnějším světovým knihovnám
29. 5. 2007 Napište dopis poslancům, Tomáš  Franke
29. 5. 2007 Mladá fronta DNES zhanobila památku nacisty vyhlazených Lidic Luděk  Toman
29. 5. 2007 Maličká vesnice zkouší překazit záměr Američanů
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007