10. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2007

Proč je plošné zavedení registračních pokladen opravdu ale opravdu špatné

Každý podnikatel je povinen vést peněžní deník, své příjmy evidovat, a v případě kontroly hodnověrným způsobem doložit. Pokud orgány státní správy nejsou schopny plnit svou kontrolní funkci - měly by dovzdělat případně obměnit zaměstnance, a ne zavádět zbytečné pitomosti za cizí peníze.

Důvod, proč registrační pokladna nemůže fungovat tak jaxi hloupí zastánci socialistické represe myslí, tkví už v jejich vzniku. Registrační pokladna má hlídat PRODAVAČE, aby si nemohl donášet a prodávat vlastní věci, aniž by se s majitelem dělil o náklady na režii. Pokud totiž musí každou prodanou položku namarkovat (vytisknout účtenku s kopií pro šéfa), nemůže jich prodat víc než jich má legálně na skladě. TOTO a jedině je smysl registrační pokladny. Netuším kde se vzal nápad, že registrační pokladna hlídá daně - to je přece pitomost, k tomu neslouží ani sloužit nemůže. Pokladna slouží majiteli proti jeho zaměstnancům. Ale DATA JSOU JEHO. S pokladnou, jejími funkcemi a výstupy, si jako majitel systému udělá co chce a potřebuje - může si je upravit, nebo vyrobit jiná. Takže pro zamýšlený účel "hlídání daní" je registrační pokladna bezcenná - v případě zájmu vysvětlím podrobněji.

A proč je navržený zákon 215 i špatný a nemravný?

Protože nerozlišuje velikost a reálné možnosti podnikatele. Zatížit malého živnostníčka stejnou pokladnou jako velkoobchod s milionovým denním obratem - to mohla vymyslet jen nějaká stejně chytrá hlava, co vymyslela minimální daň.

Zmizely by tedy stovky venkovských prodejeniček a službiček, které fungují na hranici rentability, spíš jako výpomoc bližním, krámečky co mají holky na mateřské a hobbysti jako zábavu - těch cca dvacet až padesát tisíc (cena pokladny) je totiž jejich ziskem za deset (dvacet, sto) let, nikdy si jí nekoupí -- tolik práce prostě neseženou, aby si na pokladnu vydělali. Radši to zavřou a budou sedět doma na podpoře; nebo tam kde jsou dnes dva zaměstnanci, bude jen jeden a pokladna - jó to jistě naší ekonomiku konečně pozvedne.

Všichni ti důchodci, co v kůlně za barákem opravují jinak neopravitelné věci, zahradníci co jeden měsíc v roce stříhají stromky, kutilové kteří po víkendech a odpoledních spravují naše 30 let stará auta a vymýšlejí užitečné drobnosti, babky co u silnice prodávají jablka, a sousedka co vás doma v kuchyni ostříhá - z těch všech naděláme zločince, neb oni státu naserou. I pro ně je totiž těch x-desítek tisíc za registrační pokladnu jejich desetiletým obratem; ergo ziskem za sto let, nikdy si jí nekoupí - risknou to načerno a nedají státu nic, třeba je nikdo nepráskne.

A naše začínající podnikatele zatížíme další peckou (Ty chceš snad podnikat? Tak hned napřed zaplať padesát tisíc za pokladnu, lumpe!!!) - aby jim snad nezbylo na nářadí, na zařízení, nebo na pořádný počítač. Zhnusíme a odradíme studenty, kteří se po vzoru Billa Gatese snaží v garáži rodičů nastartovat velkolepé podnikatelské záměry - půjdou třeba do USA (jako už mnoho našich předků), kde k založení firmy stačí dobrý nápad, jeden podpis a jeden dolar.

Tohle chceme?

Zbydou nám jen strohé supermarkety a hypermarkety s laciným dovozovým zbožím a úhlednými registračními pokladnami - no fajn, ale hlavně že bude ten pořádek! Tohle chceme? Náklady na plošné zavedení registračních pokladen se odhadují na čtyři miliardy. Kdo je asi zaplatí? Nebudeme to my, spotřebitelé, v ceně zboží těch přeživších? Pro vyvolenou kastu osvícených státních úředníků, kteří budou "doporučovat vhodné typy pokladen", a pro hrstku jejich prodejců, by to byl kšeft tisíciletí. Kdopak to asi bude? Kdo ty kasy bude certifikovat a doporučovat?

Osobně míním, že hospodským je uplně jedno, jestli se zavedou registrační pokladny, pokud se zavedou opravdu všem - o daně prostě zvednou své ceny, a zaplatí to ti, kdož je toužili zdanit. Zajisté lidé jako "podnikatel pan Macháček" jati státním altruismem vždy nakupují u těch nejdražších řemeslníků, kteří řádně platí daně a nezaměstnávají nikoho načerno.

Přitom řešení samozřejmě existuje. S rozvojem internetu a pevných linek, se naskýtá možnost pokladen nové generace, které by byly skutečně daňově registrační. Taková pokladna, on-line připojená na internetový server finančního úřadu, kde by obsluha markovala přímo on-line do software berňáku, jinak by nevydala účet, a bez účtu by se nesmělo nic prodat -- ta by se ošidit fakt nedala. Je to v podstatě přenesení supervizorských práv z majitele pokladny na Finanční úřad - pak je majitel provozovny jen provozovatelem a finanční úřad správcem systému. Tato představa je ale asi stejně iluzorní, jako průchodnost zavést tachografy do soukromých vozidel. Nevěřím, že by někdo z těch našich nemravných poslanců měl skutečný zájem na vyřešení problému tak, aby ho sami nemohli ochcávat. Vždyť též podnikají a vědí jaké to je.

Pokud na jejich pokusech chcípne deset tisíc živnostníčků, je jim uplně jedno. Vám taky?

                 
Obsah vydání       10. 7. 2007
9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Fidel je stejným vrahem jako CIA Fabiano  Golgo
10. 7. 2007 CDU: národ vytváří společnost, odpovědnou za minulost, současnost i budoucnost Richard  Seemann
10. 7. 2007 Pomozte i vy ! Gorily v pražské zoo chtěl někdo zavraždit
10. 7. 2007 Rusko odtajnilo dokumentaci o obětech stalinských čistek - nic senzačního to není
10. 7. 2007 Kouřit a pít, aneb Rakovina a slova moudrého démona Silen Uwe  Ladwig
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
10. 7. 2007 Je nevěra normální mezi homosexuály? Fabiano  Golgo
10. 7. 2007 Tak, aby to ostatní neviděli Jindřich  Kalous
10. 7. 2007 Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem: většině u nás chutná !
10. 7. 2007 Zápis z Valné hromady Občanského sdružení Britské listy
10. 7. 2007 Neradostná situace českých médií Josef  Vít
10. 7. 2007 Darwinismus versus inteligentní plán podle Jonathana Wellse - některé ekonomické aspekty Miroslav  Uhlíř
10. 7. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
10. 7. 2007 Proč je plošné zavedení registračních pokladen opravdu ale opravdu špatné Jan  Bláha
10. 7. 2007 Registrační pokladny a demagogie pravice
10. 7. 2007 Stroj na zabíjení Fidel Castro Ruz
10. 7. 2007 Mediální fízlování v 21. století Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 Dluhy na daních zastavily chorvatské noviny Irena  Ryšánková
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
9. 7. 2007 Dům Agapé hledá hejly - přihlaste se Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Smer: Narastajúca arogancia moci a recidíva metód neomečiarizmu Eduard  Chmelár
9. 7. 2007 Jan Hus, prorok nesvatý, křesťansky universální i národní Jan  Klepetář
8. 7. 2007 Katolictví od osmi do čtyř aneb vyznání politiků Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
9. 7. 2007 Je nevěra "normální"?
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku
9. 7. 2007 Nepopularita, která osvobozuje Štěpán  Steiger
9. 7. 2007 Doprava, ekologie, globální oteplování, ČR a Západ Vít  Hinčica
2. 10. 2003 Vzkaz