16. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2007

Made in Norway, radar a USA

Koncem dubna jsem se po dlouhém přemýšlení vydal do Norska. Po příjezdu sem mě, kromě mých známých, nečekalo vůbec nic. Z let minulých mi bylo známo, že chce-li si člověk sám najít legální práci, musí umět alespoň trochu norsky. Angličtina se tady sice bežně používá, ale mluvíte-li norsky, máte všechno jednodušší. Po asi týdenním snažení se mi (za vydatné pomoci přátel) podařilo sehnat manuální práci v továrně na regály a police. Vzhledem k mému vzdělání to sice nebylo úplně ideální místo, ale nějak se začít musí.

V továrně pracuji lidé dvanácti národností. Ti odešli ze svých rodných vlastí z různých důvodů. Převažující pocento vyhnala válka a z ní plynoucí (nejen) ekonomická krize. O svých "vlastech" téměř nemluví, přijde mi, jako by se někteří dokonce styděli za to, odkud pocházejí. O návratu "domů" nikdo z nich neuvažuje. Všichni vypadají spokojeně.

Většina z nich (včetně mě) vykonává periodicky se opakující manuální práci, kterou by zvládli dobře cvičené opice. Přesto jsou vděční za úkoly, které mají a dalo by se říct, že je vykonávají s láskou. Lidé to musí být bezpochyby inteligentní, mluví většinou anglicky, norsky a svým rodným jazykem.

Z pohledu managementu továrny mi přijde velice ušlechtilé zaměstnávat "odpadlíky" ze všech koutů světa místo toho, aby veškerou výrobu přesouvali do Číny a minimalizovali tak náklady na výrobu. Do svých zaměstnanců investují, každý týden je k dispozici čerstvé ovoce a nealkoholické pití dle libosti, stejně tak i pomůcky ulehčující práci. Maličkosti, se kterými jsem se v Čechách nesetkal, a které člověku zpříjemňují rutinní práci.

Otázkou zůstává, jak se toto počínání vyplácí ekonomicky, jisté však je, že jelikož se jedná o práci legální, zaměstnanci musí dostávat norské životní minimum, což je - například z pohledu Afghánce nebo Čecha -- dost vysoká suma. Třicetiprocentní daně ale společně s vysokými režijnímí náklady snižují částku, která zbývá člověku k volnému užití.

Pro mě osobně ale letošní pobyt tady na severu není otázkou peněz, i když bez těch to bohužel dnes nejde. Jde mi především o kontakt s místními a o zdokonalení norštiny na "přijatelnou" úroveň. Za prací dojíždím do třicet kilometrů vzdáleného města, umožňuje-li to počasí, tak na kole. V továrně zaujímám nejnižší pracovní pozici, momentálně na hydraulické ohýbačce. Ta mi dává dostatečný prostor k seberealizaci při výrobě plechových polic. Pracovní tempo nijak nastaveno není, mzda je hodinová. Práci se snažím jako většina ostatních vykonávat s láskou, vše je potom jednodušší aneb jak praví jedno české rčení: s chutí do toho a půl je hotovo.

Podaří-li se mi zdokonalit v norštině natolik, abych byl schopen v budoucnu vykonávat nějakou "smysluplnější" práci a umožní-li mi to legislativa, o trvalém návratu do Čech pravděpodobně rovněž nebudu uvažovat, tak jako většina ostatních imigrantů, které jsem poznal. Tento závěr je však ještě předčasný a může se na něm cokoliv změnit.

Přesto přese všechno se ale stále cítím být Čechem, často myslím na přátele a známé, někdy se mi stýská. Při občasném připojení k internetu je mi velice smutno z nadpisů na českých zpravodajských serverech, odkazujících na výroky pana Topolánka o radarové základně "u nás" a o konci civilizace v případě jejího odmítnutí. Připadá mi, jako by české vladnoucí špičky obhajující tento šílený projekt, někdo řídil na dálku z USA. K reprodukci amerických myšlenek tito lidé nepotřebují používat vlastní mozek a zdá se, že ho ani nepoužívají. Jak by jinak mohly vznikat tak nesmyslné výroky?

Myslím si, že politici jsou (bohužel) pouhé loutky a svým jednáním pouze vytvářejí vhodné prostředí pro ekonomické zájmy nadnárodních korporací. Za korporacemi ale stojí zase jen lidi a především oni by se měli zamyslet na tím, co způsobí jejich činy (v) budoucnosti. Jestliže Indiáni uvažovali o následcích svého jednání na sedm generací dopředu, nemůže být pochyb, že současný vývoj světové situace nasvědčuje spíše tomu, že za sedm generací na Zemi už taky nikdo nemusí být.

V mých očích jsou USA v čele s panem Bushem ztělesněním zla. Nemám je rád. Nesnáším je. Místo, aby se společně s ostatními pokoušeli hledat mírová řešení pro tuto planetu, zdá se, že je pro ně cílem pravý opak. Základna zcela jistě povede k dalšímu rozdmýchávání mezinárodního napětí, o což Spojeným státům zřejmě také jde. O to smutnější je, že se výše uvedené bude přímo týkat České republiky. Zní to možná trochu sobecky, ale nemůžu přenést přes srdce, že ve středu republiky má být vybudována věc, kvůli které bych nemohl "doma" klidně spát. Dalo by se říci, že radar a inklinace naší malé zemičky být poslušným otrokem USA byly posledními kapkami do mého rozhodnutí odejít z Čech.

Moc bych si přál udělat něco pro celkové otočení světového vývoje. Nezáleží na tom, jestli z Norska, Čech nebo kterékoliv jiné země na Zemi. Organizace protiválečných demostrací "k ničemu" nevedla. Teroristický útok nechystám. V současnosti můžu tak maximálně napsat článek na BL a ulehčit tím své mysli. Článek si ale přečtou většinou jen ti, kteří mají podobné názory a tento brzy zmizí v záplavě dalších příspěvků. Nezbývá tedy, než doufat v zázrak. Touto větou se prozatím loučím a přeju ČR chladnou hlavu při rozhodování o budoucnosti této planety.

                 
Obsah vydání       16. 7. 2007
16. 7. 2007 Byla proto odsouzena Jana  Maříková
16. 7. 2007 Ludvík Vaculík: Jsou témata, o nichž bych se do Lidovek neodvážil napsat Ludvík  Vaculík
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
16. 7. 2007 Transparency International: Obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství? Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Spíše české než britské listy Jan  Rovenský
16. 7. 2007 Co dělal Karel Koecher v Prognostickém ústavu?
16. 7. 2007 Jakou vypovídací hodnotu má propaganda vašich soudruhů? Miroslav  Šuta
16. 7. 2007 Stále stejný problém "toho druhého" Jan  Čulík
16. 7. 2007 Odhalena operace Brother Sam Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Operation Brother Sam exposed Fabiano  Golgo
15. 7. 2007 Proč Rusko ustoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě Pavel  Barák
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl
16. 7. 2007 Made in Norway, radar a USA Pavel  Kučera
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 Nelidské zacházení v policii a vězeňství: nekonečný příběh?
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě
14. 7. 2007 BBC: Svět se musí naučit žít s tvrdší ruskou zahraniční politikou
16. 7. 2007 Osoby a osobnosti Pavel  Kopecký
16. 7. 2007 Dvě stě let od míru, který změnil mapu Evropy Richard  Seemann
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Magnát Conrad Black shledán vinným
13. 7. 2007 Propaganda profesionálních lhářů Miroslav  Šuta
12. 7. 2007 Máme kádrovat autory? Jan  Čulík
13. 7. 2007 Britské listy a morální evaluace autorů Jan  Čulík
13. 7. 2007 Klid v České televizi Michal  Rusek
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
13. 7. 2007 Kterak se Dvořáková Anděla do špinavé politiky zapletla - dala všanc i své dobré jméno Zdeněk  Bárta
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007