16. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 10. 2007

Kotrba jako Klvaňa

Vesnice, do které jsem před více než třemi roky odešel z hlavního města, neleží daleko od Brd. Přesněji od té jejich oblasti, která se v poslední době stala známou kvůli stavbě nebo "ne-stavbě" amerického radaru. Snad se mě to taky trochu týká. A snad mi budete věřit, že je pro mě Štěpán Kotrba stejně "důvěryhodný" jako Tomáš Klvaňa. Oba mají svou (asi zjevenou) pravdu. Berou se za ni. Na nás, lidech, ve skutečnosti nezáleží ani jednomu z nich.

Tenhle radar, to je pro mě záhada. Viděl jsem ho na fotkách. Taková bílá koule. Kdyby se našel kdokoliv, kdo by mi byl s to autoritativně říct: "Ta věc možná bude škodit, ale víme jak na tom ve světě jsme a ono nás to ochrání" nebo "Amerika si v rámci své historie vynahrazuje všechno co jí schází -- a my si to necháme líbit?", jednomu z nich bych nejspíš uvěřil. Já ale nemám žádné relevantní informace. Dostává se ke mně šum. Z jedné strany zní nedůvěryhodně. Pan Klvaňa nemá příliš jasno ve své úloze, jeho argumenty odpovídají argumentaci naší humpolácké vlády. "No tak už buďte tiše, my vám přilepíme nějaký ten milion na čelo," jako by říkaly. Na druhé straně se mi nabízí mnoho informací o všestranné politické, zdravotní a estetické závadnosti radaru. Jako by v této zemi bylo aspoň deset odborníků na radary, kteří si zaslouží aspoň nominaci na Nobelovku -- jmenujme jejich zástupcem pana Štěpána Kotrbu.

Věřit se nedá jedněm ani druhým. Obě strany jsou tak zapálené, že něco takového není možné. Soudný člověk si žádá informace, místo toho dostává z obou stran ideologicky zabarvenou dezinformaci. Přitom zastánci obou cest zapomínají na to, že lidé v Brdech a jejich okolí nejsou jen "položky" v účtu Statistického úřadu, ale lidé, kteří žijí, dýchají, myslí -- a také nejsou vzděláni v oboru radiotechnologie.

Za svou osobu -- netroufám si totiž hovořit za jiné než sám za sebe -- bych rád slyšel několik elementárních informací. Nezkreslených, podepsaných lidmi, jejichž objektivita bude zaručena. Nestojím o to, aby moje zájmy zastupoval "Klvaňa" ani "Kotrba." Rád bych se rozhodl sám. Bylo by tedy možné, abych dostal nějakou relevantní, nezpolitizovanou informaci?

Víte, vy pražští pánové, vám to může být fuk. Vy si budete žít v ústraní svých intelektuálních klubů. Jsme to my, kteří by měli rozhodnout o tom, zda po jejich pastvině budou nebo nebudou jezdit americké dvoutunky. Naším zástupcem nemůže být pan starosta z Trokavce -- na to je příliš jasně politicky angažovaný. Máme -- li se rozhodnout, odhlédněme od politiky (Klvaňa), osobních útoků (starosta Trokavce, na jehož jméno si nevzpomínám) a snahy zesměšnit své oponenty (Kotrba), řečeno zjednodušeně a personifikovaně.

Dejte nám jen informace a pak to nechte na nás. Nejen vy máte mozek. A na rozdíl od vás se to nás týká více či méně osobně. Nikdo přece nemá rád, když za něj mluví někdo jiný aniž by mu dal možnost samostatně se rozhodnout na základě studia relevantních a objektivních fakt.

Vidíte to -- mluvím v množném čísle. Snad to je proto, že si nejen já sám, ale i mí přátelé známí a "spolužijící" připadáme jako hejblátka v jakési hře stranických sekretariátů a lobbystických skupin. Víte, člověka to jistou dobu baví, pak se tomu směje, pak ho to začne štvát a a nakonec začne opovrhovat profesionálními mluvčími. Zejména těmi, kteří těm, za které mluví neumí dát informace a nezdá se, že by je jejich názor příliš zajímal. Nikdo nechce být zrnkem písku, které anonymní kolo dějin rozemílá na prášek.

Podle dnešního tisku jsem zjistil, že starostové postižených obcí sice nadále setrvávají na svých stanoviscích, ale současně prezentují, že vládou nabízené investice do Brdska jim nebudou stačit a chtějí více peněz. Chtějí víc. To je nemravný postoj. Nelze brát peníze od těch, jejichž názorům se snažíme oponovat. Takové chování činí pochybným nejen "Klvaňu" a "Kotrbu," ale také "starostu obce Trokavec." Dnešní stanovisko posledně jmenovaného je podle mého dalším kamínkem do skládačky, vytvářející čím dál tím víc obraz úmyslně neinformovaných lidí a kdesi v nadoblačných výšinách se pohybujících zastánců, odpůrců a příživníků mimo dobro a zlo. Občan zůstává v rámci místní samosprávy upozaděn způsobem, který by například ve Francii byl nepřípustný.

                 
Obsah vydání       16. 10. 2007
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy
16. 10. 2007 Další skandál v Polsku Lukáš  Lhoťan
16. 10. 2007 Radar a blob Michal  Vimmer
16. 10. 2007 ■ ■ ■ Martina  Straková
16. 10. 2007 Čtyři sochaři podporují knihovnu
16. 10. 2007 Z amerického Prohlášení nezávislosti
16. 10. 2007 Jak zlepšit hospodářské možnosti státu, aneb Ověřování učitelských schopností Uwe  Ladwig
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk
16. 10. 2007 Kotrba jako Klvaňa Jan  Lambert
16. 10. 2007 Oprava Kateřina  Amiourová
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková
15. 10. 2007 Lžou Británie a USA ohledně atentátu na letadlo Pan Am, které se zřítilo v prosinci 1988 v Lockerbie?
15. 10. 2007 Hollywood útočí na americkou "válku proti terorismu"
15. 10. 2007 Co způsobuje náhlou smrt nemluvňat
15. 10. 2007 Soukromí zabijáci v privatizované válce Nikola  Čech
15. 10. 2007 Tady by dostali po kokosu, v Praze si rozdělují prebendy Jan  Lambert
15. 10. 2007 Žena, v níž je naděje národa Tomáš  Koloc
14. 10. 2007 Kázání pro kostelový lid Zdeněk  Bárta