19. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2007

ANALÝZA

Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Během září se v českém tisku objevily informace o „amerických vědcích z MIT“, kteří zpochybnili některá oficiální tvrzení ohledně plánovaných amerických základen v České Republice a Polsku, především že systém nemůže být použit proti Rusku. Články povětšinou odkazují na prezentaci vytvořenou profesorem Theodorem Postolem z Massachusetts Institute of Technology a George Lewisem z Cornell University, a přednesenou 28. srpna před americkým Kongresem.

Theodore A. Postol, profesor na MIT, nositel doktorátu z jaderné fyziky, je jedním z čelních kritiků protiraketové obrany. V minulosti pracoval jako poradce Chief of Naval Operations (velitel námořních operací). V roce 1990 získal ocenění Leo Szilard Lectureship Award od American Physical Society, v roce 1995 cenu Hilliarda Rodericka od American Association for the Advancement of Science a v roce 2001 získal ocenění Norbert Wiener Award od Computer Professionals for Social Responsibility. Poslední dvě ocenění se týkala právě jeho analýz protiraketové obrany. V roce 1992 vystoupil před komisí Sněmovny reprezentantů s kritikou uváděné úspěšnosti systému Patriot v operaci Pouštní bouře jako příliš vysoké; armáda později přiznala nižší čísla.

Obrátil jsem se na profesora Postola, zda může zveřejnit studii, o které se mluví. V odpovědi mi zaslal svoji srpnovou prezentaci pro americký Kongres, píše Karel Volný. Myslím si, že by stálo zato tento dokument zveřejnit. Názor zaštítěný vědeckou kapacitou Američana, který již jednou úspěšně zpochybnil veřejně prezentovaná data o raketových systémech (kauza úspěšnosti Patriotů v roce 1992), má pro čtenáře zajisté větší váhu, nežli třeba vámi odkazovaný článek pro Britské listy z pera českého aktivisty pod pseudonymem. (pozn. red.: nejedná se o aktivisty, ale o české vojenské raketové a radarové odborníky. Jejich totožnost je redakci známa.)

Postolova studie s vysvětlujícími grafy a mapami trajektorií balistických drah, dokazující, jaké evropské státy mohou být zasaženy střetem EKV s hlavicí "darebácké" rakety a nač je použitelné silo v Polsku a radar v Brdech - v angličtiněZDE

Téma prezentace vystihuje její titul — Navrhovaná americká protiraketová obrana v Evropě: Technologické otázky ve vztahu k politice. Za klíčové problémy je označena čtveřice otázek:

  • Jaké budou přínosy ve srovnání s náklady spojenými se současným plánem vybudovat v Evropě protiraketovou obranu?
  • Může tato instalace v době, kdy je rusko-americká spolupráce kriticky důležitá, způsobit politický střet s Ruskem, kterému by se dalo předejít?
  • Poskytne tento systém slibované výhody?
  • Existují alternativní možnosti, jak dosáhnout vytyčených cílů, aniž by to bylo vnímáno Ruskem jako hrozba?

Tyto otázky jsou rozebírány z různých stran a v různých souvislostech. Tvrzení technologického rázu jsou podložena výpočty na základě údajů zveřejněných samotnou MDA (Missile Defence Agency - Agentura pro protiraketovou obranu), dopad na mezinárodní vztahy citacemi politiků.

Mezi klíčová tvrzení studie patří:

  • Pokrytí Evropy protiraketovou obranou může zajistit systém Aegis. Existují sice jisté pochybnosti o tom, zda je Aegis schopen zachytit a zasáhnout balistické rakety středního doletu, ale MDA tvrdí, že ano.

Strana 10 nahoře - citace admirála Hickse potvrzující schopnost obrany proti balistickým raketám systémem Aegis.

Strana 24 dole, 25 nahoře - časový průběh obrany systémem Aegis z Baltu a ze Středozemního moře proti raketě vypálené z Íránu na Velkou Británii.

  • Dvoustupňové rakety, které by byly umístěny v Polsku, jsou schopny pokrýt většinu (středozápadní) Evropy, ale ne celou.
  • Tyto dvoustupňové rakety jsou rovněž schopny dostihnout ruské mezikontinentální balistické rakety vypálené na východní pobřeží Spojených států; tvrzení MDA, že to není možné, nejsou přesná.

Strana 18 dole — obrázek ukazuje, že v prezentaci generála Oberinga byly použity nereálné rychlosti. Strana 19 dole - reálná místa střetu raket vypálených z Íránu a různých míst v Rusku s protiraketami z Polska. Následující dvě schémata znázorňují časový průběh stíhání raket SS-18/19 vypálených z Tatičeva a z Dombarovského.

Strana 6 - citace PNSD-23 (prezidentské národní bezpečnostní direktivy) dokládající, že se přímo počítá s budoucím umístěním systému s lepšími parametry než má současný (tzn. uvádění paramterů současného systému nic nevypovídá o potenciální budoucí hrozbě pro Rusko).

  • Existuje mnoho technických problémů s dvou- i třístupňovými protiraketami a není jasné, zda jich je méně než u systému Aegis. Z hlediska nejistoty ohledně kvalit systému se jeví obě možnosti jako rovnocenné.
  • Plánované radarové zajištění evropského systému je zoufale nedostačující. Radar pracující v pásmu X není vhodný pro zachycení a sledování, tuto úlohu mnohem lépe plní radary v pásmech VHF, UHF a L. Tento problém by mohl být řešen rozmístěním předsunutých radarů mezi Írán a Evropu; ty by sice byly schopny sledovat hlavice pouze na vzdálenost menší než 1000 km, ale na delší vzdálenost by mohly zachytit horní stupně raket.

Strana 27 a 28 nahoře — porovnání odrazivosti (RCS) vojenského letounu a hlavice rakety. Strana 32 dole — odrazivost kuželovité hlavice v závislosti na frekvenci.

  • Problém zachycení a sledování radarem může být vyřešen použitím ruského radaru včasného varování třídy Voroněž v Armaviru pracujícího v pásmu VHF.

Strana 32 nahoře - prostor pokrytý radarem v Armaviru.

  • I kdyby financování programu protiraketové obrany dosáhlo podstatné části rozpočtu celého ministerstva obrany, výsledný systém by byl značně nespolehlivý, pokud nebude vyřešeno rozlišení mezi hlavicí a klamnými cíly. Existuje množství důkazů o tom, že klamnými cíli je exoatmosférická protiraketová obrana je velmi snadno zranitelná.

Strana 34 dole — ukázky objektů zaměnitelných s hlavicí a skutečná hlavice střely Mk 12A Minuteman III.

  • Plánovaný systém by mohl sledovat hlavice a klamné cíle ruských mezikontinentálních střel po jejich uvolnění, což může poskytnout velmi cenné informace jednotkám protiraketové obrany na americkém kontinentu.

Pětatřicetistránkový originál Postolovy studie s vysvětlujícími grafy a mapami trajektorií balistických drah - ZDROJ V ANGLIČTINĚ PDF 3,6MB

MDA na profesora Postola reagovala tiskovým prohlášením, které by se dalo shrnout slovy "Pan Postol pouze nemístně teoretizuje, zatímco my mluvíme na základě praktických zkoušek." Jak je toto prohlášení absurdní, je ovšem dokázáno již přímo v prezentaci, když cituje PNSD-23 (prezidentskou národní bezpečnostní direktivu) podepsanou prezidentem Bushem 6. prosince 2002, že USA začnou v roce 2004 budovat protiraketovou obranu „jako výchozí bod pro umístění vylepšené a posílené protiraketové obrany později“. Jinými slovy, současné testy nedokazují, že rozsah a schopnosti protiraketové obrany nebudou později větší; s vylepšením se naopak počítá.

12. 10. 2007 Štěpán Kotrba: Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? ZDE

11. 10. 2007 Lukáš Kantor: Spojené státy přiznaly protiruské zaměření protiraketové obrany ZDE

                 
Obsah vydání       19. 10. 2007
19. 10. 2007 Putin obvinil Ameriku z "erotické" touhy napadnout Rusko
19. 10. 2007 Americký dolar rekordně poklesl
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC
19. 10. 2007 Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky Karel  Volný
21. 10. 2007 iDnes: Podle Economistu česká vláda věc s americkým radarem zpackala
20. 10. 2007 iDnes: "Studenti vyjdou do ulic, bojí se o demokracii"
19. 10. 2007 Příšerně trapné divadlo
19. 10. 2007 S pravicí k hulvátství a agresivitě Jiří  Jakl
19. 10. 2007 Uzavřená ekonomika v odlehlých regionech Michal  Mašín
19. 10. 2007 Kdyby existoval Bůh, nebyl by spíše evolucionistou? Jiří  Beránek
19. 10. 2007 Klaus - triumf chalupářů a šedé zóny Pavel  Kopecký
19. 10. 2007 Televizní odbory pohrozily stávkou na záchranu BBC
18. 10. 2007 Rusové varují před škodlivostí radarů protiraketové obrany
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007
19. 10. 2007 Ruské vojsko v Brdech, Nobelovou cenu pro Klause a Nepomuka na Hrad, aneb Humor prý má, kdo se přece směje... Uwe  Ladwig
18. 10. 2007 Z kosmodromu Pleseck byl odpálena střela Topol
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Jak se v Čechách manipulují studenti
18. 10. 2007 "Byla by přítomnost"
17. 10. 2007 Na amerických základnách v ČR a v Polsku by měli být i ruští vojáci
17. 10. 2007 Radar ve Skrundě poškodil zdraví dětí
18. 10. 2007 Diskuse, radar, referendum Jaroslav  Klíma
18. 10. 2007 Uhlí Jan  Lambert
18. 10. 2007 Národní knihovna: Nejde jen o hromadu plechu Hynek  Hanke
18. 10. 2007 Náhradní výživné znovu na scéně aneb ODS chce zakázat rozvody Anna  Čurdová
17. 10. 2007 Společnost jako politické ghetto Bohumil  Kartous
18. 10. 2007 "Chrchel" na Letné získal své angažované petenty Štěpán  Kotrba
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007