23. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 11. 2007

Na hřbetě želvy k chudobě

Každá doba má své radikály, kteří chtějí lidstvu „zkratkou“ zajistit lepší svět. I když je ověřenou historickou skutečností, že „zkratky“ za „lepším příštím“ vedou výlučně přes přeplněné hřbitovy. Prvním pohřbeným je na nich vždy racionalita, následována pravdou. Pak už se v rychlém sledu pohřbívají nejdříve odpůrci „zkratky“ a hned po nich její radikální budovatelé. Nakonec se pohřbí samotná lepší budoucnost lidstva, ke které měla „zkratka“ radikálů vést.

Ekologisté jsou radikály naší doby. Racionální uvažování je už dnes jejich první obětí - a zdá se, že nyní je na řadě pravda. A v prvé řadě pravda o ropě. Ekologisté tvrdí, že na planetě konečné velikosti není nekonečné množství ropy (což nikdo netvrdí, ale je to stejně houby platné). Podle nich jsme už větší část ropy vyčerpali a zbývající ropa bude tak drahá, že se nevyplatí ji těžit. A protože s ropou je to jako se solí – bez ní to nejde - podepisují zelení velkoryse ortel smrti naší civilizaci. Šmytec. Podle nich nám zbývá jen „zelená zkratka“ do středověku, do chudoby a tmy. A tu nám ze všech stran nabízejí.

Ropný zlom – podle ceny poznáme jej

Pokud mají zelení pravdu, poznáme okamžik ropného zlomu podle dramatického růstu ceny ropy. Čím bude ropy méně – tím bude dražší. A skutečně, při pohledu na její cenový vývoj v posledních sedmi letech (obr. 1) a vzhledem k současné ceně okolo 90 dolarů za barel se zdá, že začal počátek ropného konce. Jenže!

Nelze zapomenout, že hodnota dnešních peněz už „není ta, co bývala“. Peníze našich dní jsou totiž „slabší“ o inflaci let minulých. Pokud ceny ropy minulosti přepočítáme na současnou hodnotu zjistíme, že dnešní ceny jsou sice vysoké, ale nejsou rekordní. Barel ropy sice v roce 1980 stál „pouze“ 40 dolarů. Přepočteme-li jej ale na dnešní hodnotu peněz, stál barel ropy v roce 1980 astronomických 101 - 107 dolarů! (obr. 2)

Dále je třeba si uvědomit, že ropný trh není konkurenční, ale je především v rukou producentů ropy. A ti logicky mají zájem na vysokých cenách. Především Saudská Arábie udržuje dodatečnou těžební kapacitu, kterou záměrně nevyužívá, s cílem udržet si vliv na světové ceny ropy. Ty jsou rovněž ovlivněny rekordním poklesem hodnoty amerického dolaru vůči ostatním měnám (za což nemůže ropa, ale americká měnová a fiskální politika) a politickými riziky. A z nich v prvé řadě eskalací konfliktu na Blízkém Východě. Ceny ropy roku 1980 hnala vzhůru irácko-íránská válka a krize kolem amerických rukojmí v Teheránu. A velmi podobné důvody ženou cenu ropy vzhůru i dnes.

V roce 1998, byla ropa nejlevnější v moderní historii. O 10 let později tomu bude možná naopak. Tak tomu na houpačce chodí. V každém případě nejsou dnešní ceny ropy výjimečné a proto nesvědčí o nastávajícím ropném zlomu.

Inflační kalkulátor ZDE

Tam dole už nic není?

Zelení radikálové na jedné straně tvrdí, že odhadům rezerv fosilních paliv věřit nelze a na druhé straně „vědí“, že nejméně polovinu jsme jich již „spálili“. Asi jsou v kontaktu s „Vyšší mocí“ a vědí „víc“. Ostatní pozemšťané, se musí spolehnout jen na „pozemská čísla“:

Aby o ně nebylo sporu, jsou níže (obr. 3) záměrně uvedeny pouze rezervy ropy a uhlí (bez zemního plynu!) na území Spojených států tak, jak vyplývá ze zprávy zpracované pro prezidenta a kongres USA v září 2006.

zdroj ZDE

Z nich vyplývá, že jen v samotných Státech bylo doposud vytěženo pouze 7 % z celkových zásob ropy a 4 % z celkových zásob uhlí!

I za předpokladu, že velkou část těchto zdrojů fyzicky nebude možno nikdy využít, mají jen samotné USA zásoby fosilních paliv na celá staletí. Tedy i na dobu, kdy už zcela jistě nebudou zapotřebí.

Zelení radikálové tvrdí, že těžba ropy z ropných písků (tar sands) a ropných břidlic (oil shales) se nevyplatí. Prý „kvůli záporné energetické bilanci z jejich dobývání“. Je to prokazatelná lež. Z ropných písků v Athabasce se již dnes těží 1,1 mil. barelů denně. A do roku 2015 se jejich těžba má zvýšit až na 3 mil barelů. Již v roce 2005, tedy při cenách okolo 70 dolarů za barel, dalo Estonsko přednost těžbě a využívání ropných břidlic. Již dnes z nich generuje až 95 % své elektrické energie. Podle odhadů Rand Corporation se využívání ropných břidlic vyplatí i v USA. A to od okamžiku, kdy cena ropy dosáhne úrovně 75 – 95 dolarů za barel. Společnost Royal Dutch Shell tvrdí, že nákladová cena její těžby z ropných břidlic v Coloradu, je dokonce pouhých 30 dolarů za barel! A konečně – je zde prakticky „bez konce“ zásob uhlí. Z něj vyráběla benzín a naftu již Hitlerova Třetí říše. O technologii „zkapalňování“ uhlí dnes uvažuje především Čína a podle odhadů by se jí užití této technologie vyplatilo již při cenách 30 – 35 dolarů za barel.

Proto platí, že „zdroje budou“. Jediné, čeho bude nedostatek, je opravdu levná ropa. Ale ekonomiky se nikde na světě nehroutí. Podle Světové banky vzrostla světová ekonomika v loňském roce o necelých 5 % - což je velmi slušné. Je-li něco problém lidstva, pak nikoliv nedostatek fosilních paliv, ale nedostatečná infrastruktura pro jejich těžbu, zpracování a distribuci. Nedostatečná kapacita infrastruktury je největší brzdou v zpřístupnění obrovských zásob energie, po kterých si lidstvo zatím jen „šlape“. Pokud by se k jejímu vybudování použila alespoň část prostředků, kterými dnes lidstvo plýtvá na zcela nerentabilních projektech, jako je např. pěstování zemědělských plodin pro výrobu paliv - mělo by lidstvo svoji energetickou budoucnost zajištěnou.

A co dál?

Předvídat chování velkých korporací nebo států, na období delší než deset let - je prakticky zbytečné. Předvídat co se stane se světem za 30 let je směšné. Měřit zítřejší potřeby dnešníma očima – nelze.

Ve 30. letech požádala americká vláda několik desítek klíčových osobností slovutných amerických univerzit o seznam očekávaných vynálezů, které měly do konce XX. století změnit svět. Dodaný seznam byl dlouhý – a jak se ukázalo, byl zcela k ničemu. To podstatné, jako jaderná bomba, jaderný reaktor, počítač, satelity, automatizovaná výroba, radar nebo mobilní telefon – v seznamu chybělo. Které průlomové objevy a technologie nás ovlivní, v příštích 20 – 30 letech, je neodhadnutelné. Ovšem, že přijdou, je víc než jisté.

Energetická náročnost na výrobu jednotky hrubého domácího produktu (GDP) ve vyspělém světě už 50 let dramaticky klesá (obr. 4). Ze stejného množství energie dnes získáme o 220 % více, než v 50. letech a o 75 % více než v roce 1980. Je jen otázkou času, kdy se křivka energetické náročnosti zlomí i v rozvojovém světě. A vzhledem ke stávajícím vysokým cenám energií to bude rozhodně dříve, než později. Bude záležet na rychlosti těchto úspor - a je dost dobře možné, že není daleko doba, kdy světová ekonomika poroste, a to prakticky při konstantní spotřebě energie.

Ekologie je věda. Ekologismus zelených radikálů je Víra. To je zásadní rozdíl. Protože věda pravdu hledá, kdežto Víra pravdu vlastní. Věda, na cestě za pravdou vytváří teorie, které mohou být tisíckrát potvrzeny – avšak platné jsou jen do prvního zpochybnění. Pak přestávají být pravdou jednou provždy. Ekologisté tvrdí, že jejich pravda „o nastávajícím konci světa“ je vědecká. Ale není - protože je prokazatelně děravá jak cedník. A přesto ji ekologisté nedají spočinout na smetišti dějin. Je totiž předmětem jejich Víry. Věří na ni stejně tak, jako jiní, bez ohledu na argumenty věří ve vítězství pracujícího lidu, v neposkvrněné početí nebo v to, že svět je placka na hřbetě želvy, plující vesmírem. Ekologisté pouze věří, že se lidstvo blíží k vyčerpání zásob ropy – a tedy svému konci. Ostatně tak, jako tolik jiných proroků konce světa před nimi. Cítí-li se někdo lépe ve světě na hřbetě želvy - než na zemské kouli – je to jeho věc. Ale jen do okamžiku, než začne svůj placatý svět, plný bídy - vnucovat ostatním.

Ať si ekologisté věří čemu chtějí. Hloupé by bylo, kdybychom my začali věřit jim.

                 
Obsah vydání       23. 11. 2007
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!
25. 11. 2007 Zelení hrozí Bursíkovi červenou Milan  Daniel
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Vlna přistěhovalců ze středovýchodní Evropy je nezvládnutelná
25. 11. 2007 Ještě jednou o digitalizaci knihovních zdrojů Jan  Čulík
23. 11. 2007 Námezdný propagandista Tomáš Klvaňa, bojovník proti pravdě o radaru Jakub  Rolčík
24. 11. 2007 S blbečky se přece nikdo nebude bavit Josef  Vít
25. 11. 2007 Putin odsoudil veřejně období velkého teroru Richard  Seemann
24. 11. 2007 V Austrálii skončila vláda konzervativního premiéra Johna Howarda
24. 11. 2007 Voličská podpora labouristům výrazně poklesla po skandálech způsobených vládní nekompetencí
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
23. 11. 2007 Americký radar podpoří komunisty v příštích volbách
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?
24. 11. 2007 Lidé jsou v ČR ubití
23. 11. 2007 Tamáš a Neoral se sejdou se Zemanem. Před jeho odjezdem na Světové politické fórum.
24. 11. 2007 Sjezd evropské levice - vytváření alternativ
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Podobenství o dvou synech Zdeněk  Bárta
25. 11. 2007 Rudí ještěři: "Jsme demokratickou stranou. Lišíme se v řadě názorů. Dokážeme se shodnout aspoň v jednom?" Štěpán  Kotrba
23. 11. 2007 Janukovyč zvíťazil, Janukovyč prehrál
23. 11. 2007 Pospíšilova "reforma" justice -- část I. Zdeněk  Jemelík
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
23. 11. 2007 Francouzské NE privatizacím univerzit Karel  Košťál
23. 11. 2007 Samostatné Kosovo?
23. 11. 2007 Evropský společný jmenovatel Egon T. Lánský
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
24. 11. 2007 Zúžený pohled
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
22. 11. 2007 A tak tu jsme Zbyněk  Hejda
23. 11. 2007 Odůvodnění horentní výšky platů "flexibilitou příjmů", aneb S planou frází do boje Uwe  Ladwig
23. 11. 2007 Věc knihovna: Glasgow není okresní město Jan  Čulík
22. 11. 2007 Knihovna pro národ Komenského, Noemova archa a restaurátorské centrum pro napravení hříchů minulosti Štěpán  Kotrba
23. 11. 2007 Dnešní knihovny jsou k ničemu
23. 11. 2007 Sprostá krádež klíče od WC Wenzel  Lischka
23. 11. 2007 Nevidím důvod se účastnit této hry na demokracii Petr  Wagner
23. 11. 2007 Co dělat?
23. 11. 2007 Malý komentář k lehce agresivním výpadům Petr  Wagner
23. 11. 2007 Referendum zásadně nebude v zásadních otázkách Michal Z. Čenko
23. 11. 2007 Proč by se měly úřady ptát občanů?
22. 11. 2007 Paroubkovsko-topolánkovský politický princip Bohumil  Kartous
22. 11. 2007 S námi blbečky, co ničemu nerozumí, se přece nikdo bavit nemůže Jaroslav  Klíma
22. 11. 2007 A co je vám do toho? Petr  Partyk
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave
23. 11. 2007 Oprava a omluva:
22. 11. 2007 Slizké, příliš slizké Karel  Dolejší
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Drsná chyba ve vládní publikaci Rozumět dějinám Václav  Chyský
22. 11. 2007 Bolívarianská revoluce ve Venezuele čelí osudným překážkám Daniel  Veselý
22. 11. 2007 Útočný radar Jan  Teplík
20. 11. 2007 Generálem po bitvě Stanislav  Vozka
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar
21. 11. 2007 Ropy bude dost, budeme na ni ale mít?   
21. 11. 2007 Energetické zdroje a bezpečnost EU Vladimír  Prorok
17. 11. 2007 Dezinformace Lukáše Rázla Jindřich  Kalous
16. 11. 2007 Turkmenský plyn přece jen do Evropy?   
16. 11. 2007 Ropný zlom je lež -- plnou nádrž prosím Lukáš  Rázl
9. 11. 2007 Nový katastrofický dokument varuje před ropnou apokalypsou   
9. 11. 2007 ČEZ: 6000 MW tepla vyletí komínem jen z jedné elektrárny! Petr  Petržílek
7. 11. 2007 Cena ropy dosáhla rekordu   
6. 11. 2007 Nord Stream vstupuje do Evropy   
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl