19. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 12. 2007

Ropný zlom: Plnou nádrž všem!

Každý pouťový kouzelník ví, že má-li se jeho trik podařit, je třeba odvést pozornost obecenstva falešným směrem. A přesně to dělají zelení iluzionisté, když přesvědčují lid o nadcházejícím konci světa. Prý z důvodů vyčerpání větší části světových zásob ropy. Ropný zlom tomu říkají. Jako králíky z klobouku vytahují vzorce a čísla sáhodlouhých názvů, které mají prokázat, že ropy už není. Přesně podle poučky, že čím delší název svému důkazu dají, tím je v něm víc vědy – a tím se bude lidu jevit pravdivější. A tím méně se do servírovaného moudra bude vrtat. Zmámené obecenstvo, unešené učeným žonglováním s čísly, přestává myslet. Bez odporu se nechává řadit do zástupu, s kterým se chtějí zelení vrátit o staletí zpět. Do chudoby a tmy. Kdy světlo bude svítit, jen když bude vítr foukat a v rámci politiky lokální soběstačnosti si železo budeme tavit každý sám, v pícce na dvorku, kterou budeme roztápět nejspíše sušeným trusem. Zelení, stejně jako před nimi marxisté, tvrdí, že vědí kam svět spěje a proto že je „historicky nevyhnutelné“ se úplně podvolit jejich vedení. Spor o ropný zlom tak přestává být akademickou debatou a stává se dalším kolem dějinného zápasu o svobodu nás všech.

Tak je na světě ještě nějaká ropa - anebo není? V běžných nalezištích má lidstvo ověřených zásob ropy na nejméně dalších 40 let. Mnohem více ropy leží v ropných píscích a břidlicích. A to nejméně desetinásobek stávajících ověřených ropných zásob světa. Pokud by tedy lidstvo začalo využívat i tato naleziště, mělo by ropy na celá staletí. Rozhodně tedy i na dobu, kdy už lidstvo žádnou ropu zcela určitě potřebovat nebude.

Jenže! Zelení tvrdí, že těžba ropy z ropných písků a ropných břidlic se nevyplatí. Prý „kvůli záporné energetické bilanci z jejich dobývání“. Je to prokazatelná lež. Ale zelení si přesto vedou svou a mávají při tom svým kouzelným číslem ERoEI (energy return on energy investment). Podle zelených je prý na získání energie (ropy) z ropných písků třeba spálit více energie, než kolik energie (ropy) se z ropných písků vytěží. Kdyby v tomto zelení měly pravdu, a protože těžbu ropy zatím žádná vláda na světě nedotuje, těžba ropy z ropných písků by se vskutku nevyplatila a nikdo by ji netěžil. Ropa v ropných píscích a břidlicích by nám byla k ničemu a zelení by vítězoslavně mohli startovat se svým strojem času do minulosti.

Jenže! Z ropných písků v kanadské Athabasce „teče“ nafta již od roku 1967! Dnes se z nich těží 1,1 mil. barelů ropy denně. Do roku 2010 se těžba v Athabasce má zvýšit na 2 mil. barelů denně a do roku 2015 dokonce na více než 3 mil barelů denně. Kanada tak bude denně jen ze samotných ropných písků těžit více ropy, než kolik dnes těží takové ropné velmoci jako je Kuvajt, Arabské Emiráty nebo Venezuela!

Jak je možné, že se Kanaďanům těžba z ropných písků vyplatí? Nenechme se ošálit zeleným křepčením a zapojme selský rozum. Je-li energetická bilance těžby ropy z ropných písků (ERoEI) 1:3, resp. 1:4, znamená to, že energie užitá k těžbě tvoří pouze 25 – 33 % z hodnoty energie, těžbou získané. Energii, užitou k těžbě, lze samozřejmě chápat jako náklady, které se dají ocenit v penězích. A tyto je možné odečíst od ceny, za kterou lze barel ropy z ropných písků prodat. Podle National Energy Board of Canada jsou, při tržní ceně 50 dolarů za barel ropy, celkové náklady na těžbu z ropných písků (tedy náklady nejen na energie, ale i mzdy, odpisy, služby atd.) asi 40 dolarů na barel. I z prosté kalkulace je jasné, že při tržní ceně 100 dolarů za barel se celkové náklady z ropných písků (včetně energetických) zvýší pouze na 55 dolarů! Vše ostatní je velmi lukrativní zisk. A to je přesně ten důvod, proč zeleným navzdory ropa z písků v Athabasce teče proudem. A čím dál víc. A časem poteče proudem nejen tam, ale i ve Venezuele, v Rusku a na Středním Východě. A to je teprve začátek.

Zelení mají pravdu, že levná a lehce dostupná ropa je minulostí a těžba v budoucnosti bude náročnější a dražší. Jenže! Tak tomu je od nepaměti, že lidstvo nejdříve spotřebuje ty zdroje, které jsou snáze dostupné a teprve později konzumuje ty, které jsou dostupné hůře. Ropa, kterou těžili v Texasu před sto lety stála 2 centy za barel - a tedy pouhých 45 dnešních centů. Energetická bilance její těžby, z hloubky pouhých pár metrů pod povrchem, byla vyšší než 1:100. A na Středním Východě, kde stačilo ropu „nabírat kyblíkem“ z ropných jezírek – byla její těžba, z dnešního pohledu, úplně zadarmo. J.D.Rockefeller by se tehdy musel vysmát každému, kdo by mu tvrdil, že se jednou vyplatí těžit ropu na Sibiři, kde energetická bilance jejího dobývání je pouhých 1:7. A přesto je těžba na Sibiři realitou našich dnů. A nezdá se, že by na ní Rusové „prodělali kalhoty“. To proto, že znalosti, technologie, struktura a výkonnost ekonomiky se v čase zlepšují. A proto se umíme s náročnější a dražší těžbou, v postupujícím čase, tak dobře vyrovnat i my.

Důkaz? V roce 1980 ceny ropy (přepočtené o inflaci minulých let na hodnotu dnešních dolarů) rovněž dosahovaly 100 dolarů za barel - jako dnes. (A pak že jsou dnešní ceny ropy výjimečné!) Jenže! Od roku 1980 do současnosti se energetická efektivnost ekonomiky USA (spotřeba energie na vytvořený dolar HDP v dnešních cenách) zvýšila o 43 % (obr.) a ekonomická efektivnost v západní Evropě dokonce až o 60 %. Aby vysoké ceny ropy představovaly pro současnou ekonomiku USA a západní Evropy stejnou zátěž, jako v roce 1980, musela by dnes ropa stát více než 135, resp.150 dolarů za barel!

I proto, bez ohledu na vysoké ceny ropy, neskomírá kapitalismus ve výhni světové ekonomické krize. Ale právě naopak, ropě navzdory, světová ekonomika roste o utěšených 5 % ročně (Světová banka). Ceny kontraktů, sjednaných na dodávky ropy i na mnoho let dopředu, se nešplhají do nebe (kde by v případě existence ropného zlomu měly rozhodně být). Ale jsou nižší, než je cena ropy dneška. Jak řekl někdejší ministr ropného průmyslu Saudské Arábie Jamání: „Doba kamenná neskončila kvůli vyčerpání zásob kamení a doba ropná neskončí kvůli vyčerpání zásob ropy“.

Doba ropná hned tak neskončí, ale měla by skončit doba strachu o ropu.

Při pohledu na zelené hlasatele údajně nastávajícího ropného zlomu a s ním přicházející civilizační apokalypsy, nelze nevzpomenout na Josefa Schumepetra, který kdysi řekl: „Intelektuálové mají neustále v kapse ortel smrti pro lidstvo. A nevzdají se jej, bez ohledu na argumenty. Jediným chabým vítězstvím, kterého jejich oponenti mohou dosáhnout, je změna v obžalobě – nikdy však změna v rozsudku.“

Plnou nádrž všem !

Zdroje:

1. ZDE Canada News Center: Canada #1 U.S. Supplier as S&T Fuels Energy Sector
2. ZDE Canada National Energy Board: Canada's Oil Sands - Opportunities and Challenges to 2015: An Update
3. ZDE Senate, Washington: Joint Economic Committee WEEKLY ECONOMIC DIGEST, Source: JEC staff calculations using data from the Energy Information Administration, U.S. Department of Energy, and the Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor.
4. ZDE Mark J. Perry's Blog for Economics and Finance: Vývoj energetické efektivnosti ekonomiky USA (spotřeba energie na vytvořený dolar HDP v dnešních cenách) zdroj: Energy Information Administration
5. ZDE ENERGY WHITE PAPER Our energy future - creating a low carbon economy: Energy Efficiency

Další detaily k výši ropných zásob:

ZDE Energy Information Administration
www.wikipedie.org: Oil Shales, Tar sands, Oil reserves
                 
Obsah vydání       19. 12. 2007
19. 12. 2007 Podle Světové zdravotnické organizace je americké zdravotnictví kvalitou na 72. místě na světě, Británie na 26. místě Jan  Čulík
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan
19. 12. 2007 V ČR můžete říct bez korekce jakoukoliv pitomost Jan  Čulík
19. 12. 2007 Jak efektivní je "tržní" americké zdravotnictví? Jaroslav  Polák
19. 12. 2007 Britští konzervativci podporují státní zdravotnictví
19. 12. 2007 Okupovaná palestinská území: Odepřená důstojnost
19. 12. 2007 Jaderné elektrárny a rakovina u dětí
19. 12. 2007 Posvátný zápas na stránkách Britských listů aneb co všechno je džihád Jan  Potměšil
19. 12. 2007 Český rozhlas: Hrbáčkův špionážní pomníček Štěpán  Kotrba
18. 12. 2007 Bývalí důstojníci ČSLA i AČR zpochybňují kompetentnost Topolánkovy vlády ve věci radaru
19. 12. 2007 Rozhovor s nebožtíkem Jan  Stejskal
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan
19. 12. 2007 Ochrana životního prostředí nejen v Bali, ale i před restauracemi, neboli Hřib za strom Uwe  Ladwig
19. 12. 2007 Proč se vměšuje Česká republika do cizích vnitřních záležitostí
19. 12. 2007 Vánoční přání
30. 11. 2007 Jací jsme
19. 12. 2007 Švejnar, televizní střih a pochybnosti demokracie Anna  Čurdová
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru
19. 12. 2007 Vlasti Vladimir  Nabokov
19. 12. 2007 Rodiče, včas se seznamte s realitou života
19. 12. 2007 ČT je vnímána jako česká, důvěryhodná, informativní, pro děti, inteligentní a zajímavá
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
19. 12. 2007 Překvapivé prohlášení: Kuba podepíše Pakt o lidských právech Felipe Pérez Roque
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
18. 12. 2007 Rozvaha a odříkání je součástí založení rodiny
18. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
18. 12. 2007 Globalizace, spravedlnost a univerzální hodnoty: Wallersteinova kritika evropského univerzalismu Rudolf  Převrátil
18. 12. 2007 Výbor pro prevenci domácího násilí -- zmizí konečně šikana, slídění a domácí násilí z přestupkových řízení? Jan  Potměšil
17. 12. 2007 Britské listy v angličtině?
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar
21. 11. 2007 Ropy bude dost, budeme na ni ale mít?   
21. 11. 2007 Energetické zdroje a bezpečnost EU Vladimír  Prorok