11. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2008

Společná evropská obrana -- chiméra dneška nebo realita zítřka?

Právě skončený summit NATO opět prokázal naléhavost samostatné evropské obranné politiky. Jeho výsledky jsou, diplomaticky řečeno, hodně rozpačité. Summitu dominovaly spíše vzájemné licitace okolo strategického dialogu USA-RF přes hlavy aliančních členů než otevřená debata o dalším směřování organizace. Interpretace závěrů ohledně protiraketové obrany NATO je různá, ale stále jde jen o kompromis nebo spíše oddalování definitivního rozhodnutí. Pozvání ke členství v NATO obdržela Albánie a nikoli Makedonie, což může být pro bezpečnost Balkánu a Evropy zcela fatální.

Aliance není schopna sebekriticky zhodnotit své účinkování a zejména svou efektivitu pro skutečné bezpečnostní zájmy Evropy. Summit se zásadním strategickým a koncepčním otázkám zcela vyhnul, a to téměř deset let od přijetí posledního strategického konceptu, kdy mezitím proběhly události 11.9. 2001 a následný vývoj v oblasti bezpečnosti.

Pro evropské spojence je taková nehybnost o to více na pováženou v situaci, kdy většina členů EU je současně členem NATO. Je proto nejvyšší čas podstoupit možná bolestnou, ale životně důležitou debatu vedoucí k rozhodnutí o komplexním uspořádání a vyjasnění vztahů EU a NATO v zájmu funkční evropské bezpečnostní a obranné politiky.

Mimochodem, právě letos si připomeneme desáté výročí britsko-francouzského komuniké ze St.Malo, kde se hovoří o nutnosti vybudovat autonomní obrannou kapacitu EU a které je považováno za zrod evropské bezpečnostní a obranné politiky. Kde se nacházíme po deseti letech ? Na realitu se můžeme dívat dvěma pohledy. Ten optimistický zdůrazní, že se podařilo zrealizovat evropské mírové a monitorovací mise na Balkáně a v Africe, pesimistům to připadá jako pouhé drobty. Realisté ocení i to relativně málo, co se podařilo, ale současně poukáží na to, co se dalo udělat.

Nicméně jakýkoli posun nebo pokrok v této věci vyžaduje jeden základní předpoklad, a to, jak se často říká v diplomatické hantýrce -- dostatek "politické vůle". Nebo spíše odvahy k tomu vyjasnit si role a postavení dvou organizací, jejichž členové i kapacity se prakticky překrývají. Kritika duplicity obou je oprávněná, ale nikoli té, které by se měla údajně dopouštět EU na účet NATO. Vždyť národní vojenské kapacity jsou jen jedny, a to jsou základní stavební kameny jak EU tak NATO.

Kritici samostatné evropské obrany poukazují na to, že vytváření evropské kapacity bude automaticky oslabovat NATO a transatlantickou vazbu. Nic není vzdálenější pravdě. Naopak, vojensky emancipovaná Evropa bude --konečně- důstojným partnerem a spojencem USA. K tomu je ale nezbytné, aby se "unijní" členové Aliance dohodli s USA a dalšími "neunijními" členy Aliance, že struktury a prostředky NATO budou moci být použity pro akce a mise EU právě proto, aby se předešlo zbytečné duplicitě.

Pracovně by šlo nazvat tento proces "europeizací" NATO. Tak by se alianční rámec stal základem evropské obrany, aniž by musely být vytvářeny nové kapacity. USA by se tak uvolnily ruce pro obhajobu jejich bezpečnostních zájmů jinde ve světě. Došlo by tak k "dělbě práce" mezi evropskými spojenci a USA, po které se tolik volá. K tomuto řešení je třeba překonat bariéru setrvačnosti , se kterou se neustále omílá "nutnost posilování transatlantické vazby", aniž je naplňována praktickým obsahem efektivním pro obě strany.

Konkrétním příkladem je Afghánistán, kde angažmá NATO postrádá jasný smysl a cíl. Dlouhodobě slyšíme výzvy USA k posilování vojenské přítomnosti evropských spojenců, přičemž se různí názory spojenců, jak pokračovat v této operaci. Pokud by bylo rozhodování evropských spojenců postaveno na skutečně autonomním evropském základě, vyhnuli bychom se těmto zbytečným sporům, které oslabují vzájemnou důvěru. Vojenských operací USA by se účastnili jen jednotliví spojenci na základě vlastního rozhodnutí, ostatně tak jak tomu již bylo v Iráku a nakonec částečně i v Afghánistánu. Stejně tak recipročně, "evropských" misí by se mohly zúčastnit USA .

Shrnuto, jde o nezávislost rozhodování USA a jejich evropských spojenců, pokud jde o cíle a účast v operacích, ne o vzájemnou závislost. Každý aktér by byl zodpovědný za rozhodování o své obraně a zároveň za její financování.

Zásadní rozhodnutí v tomto směru je o to naléhavější, že postupující rozšiřování Aliance při absenci další strategie nezbytně povede k oslabování její soudržnosti a akceschopnosti. Při rychle se měnící povaze bezpečnostních hrozeb se nabízí klíčová otázka, jak dále postupovat, v čem by měl být smysl další existence Aliance. Má to být celosvětová bezpečnostní organizace s bezbřehým členstvím i náplní činnosti nebo základ budoucí skutečně evropské obrany s jasně vymezeným mandátem ? Tuto a podobné otázky si musí NATO a EU položit a zodpovědět neodkladně, jinak hrozí oběma selhání a marginalizace.

                 
Obsah vydání       11. 4. 2008
13. 4. 2008 Lula v Praze: Česko a Brazílie by měly více spolupracovat Andrea  Cerqueirová
13. 4. 2008 Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se Ladislav  Žák
13. 4. 2008 Nerušit. Zelení pracují...
12. 4. 2008 Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů Petr  Nachtmann
12. 4. 2008 Falešný profesor Kučera mezi německými extremisty, bývalou rakouskouherskou šlechtou a Kodexem veřejné služby Štěpán  Kotrba
11. 4. 2008 Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo? Štěpán  Kotrba, Andrea  Cerqueirová
11. 4. 2008 Mohli by se stydět Karel  Košťál
11. 4. 2008 Koncerty ruského klavíristy se nebudou v Británii konat, nedodal otisky prstů
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
11. 4. 2008 Společná evropská obrana -- chiméra dneška nebo realita zítřka? Jan  Prokeš
11. 4. 2008 Petice na záchranu českého zdravotnictví
11. 4. 2008 Zdánlivý nedostatek lékařů, neboli Venkov neláká každého Uwe  Ladwig
11. 4. 2008 Ani banky, ani nemovitosti, ale rýže je problém Lubomír  Molnár
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
11. 4. 2008 Zjistilo se něco nového o Únoru 1948? Martin  Myant
11. 4. 2008 Zapomenuté historické povědomí r. 1968
11. 4. 2008 Dementi
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
11. 4. 2008 Akční program z roku 1968 se snažil respektovat pluralitu zájmů
11. 4. 2008 Michael  Marčák
11. 4. 2008 Jak na megalopaty Stanislav A. Hošek
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Slovensko: Novinári musia bojovať o priazeň Alena  Behúnová
11. 4. 2008 Falošní bojovníci za slobodu prejavu Eduard  Chmelár
10. 4. 2008 Ne církevní restituce, ale interrupce budou obchodem století Anna  Čurdová
10. 4. 2008 Vyšetřování britské korupce bylo protizákonně zastaveno
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času
10. 4. 2008 Britská libra se propadá vůči euru
10. 4. 2008 Je 10 idejí klíčem k pochopení toho, jak se mění náš svět? Miloš  Dokulil
9. 4. 2008 Ivan Langer: "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit" Jan  Čulík
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008