7. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 5. 2008

Květen 2008: Babo, prosím, neraď

Musím říci, že mě udivuje způsob uvažování, který prezentuje pan Cvek ve svém článku "Květen 2008: babo, raď", který mimochodem považuji (neumím psát květnatě, neumím najít správná slova, napíši to přímo) za ukázkově nepovedenou tirádu, míní Karel Březný.

Už dlouho jsem nenapsal žádný opravdu kritický politický komentář, jaké jsem psával za dnů, kdy vládla sociální demokracie. A není to proto, že bych se se současnou vládou ztotožňoval ve všem, co dělá. Můj postoj byl ale vždy takový: vyhrajte volby, prosaďte vizi, ovoce se ukáže a čas soudu (volby, žaloby, vyšetřování) nad vámi přijde. Zatímco poslední sociálně demokratická vláda ztratila všechny své vize s odchodem Vladimíra Špidly, a stala se tak vládou zbytečnou, současná vláda vize má a měla by je mít možnost prosadit, aby se ukázalo.

Obecné tvrzení, s kterým mohu osobně souhlasit. Ne v situaci, kdy tato vláda s mandátem dvou přeběhlíků provádí kroky, které lze nazvat jako nebezpečné a hlavně nevratné. Změny, které se jinde provádí léta a pokud možno za širokého konsenzu většiny společnosti. Například rychle a v temných zákoutích připravovaná zdravotnická "reforma". Neprobíhají v médiích žádné odborné diskuze, srovnání. Nic. Velké aparáty MFDnes, LN, ČT zaměstnávající desítky redaktorů si nedají práci s tím, aby veřejnost kvalifikovaně seznámili se zdravotními systémy například v zemích EU, vedly opakovaně panelové odborné diskuze za účastí více stran. Místo toho čteme osobní názory Komárka, Párala, Zámečníka atd. kteří si myslí, že Julínkové plány jsou prospěšné. Tečka. Prostě si to myslí. Dodají pár frázi o holandském systému případně o řízené péči podle vzoru amerických organizací řízené péče HMO. Tečka. Cikrt na námitky lékařů vůči "reformě" odpoví, že jsou to "takové komunistické bláboly". Na výhrady universit má ještě stručnější odpověď "nerozumíte tomu".

Koho by např. po těchto případně nevratně provedených privatizačních krocích pan Cvek žaloval? Co by z toho česká veřejnost měla? Nesl by někdo odpovědnost? Koho by tak odsoudili? Žije pan Cvek ještě v Česku?

Jaké vize ztratila vláda s odchodem Vladimíra Špidly? Nemohl být pan Cvek konkrétní?

ČSSD musí vládu kritizovat, musí vést jasný politický boj, a to třeba i proti takovému zákonu, jako je ten o vyrovnání státu s církvemi (osobně považuji vystupování a způsob dialogu pana ministra Jehličky za nejlepší záruku toho, že ten zákon je kvalitní).

Pěkné vystupování před kamerou či vhodně volená slova jsou zárukou něčeho? Musím opakovat otázku, žije autor v ČR? V zemi, kde např. "smlouva s voliči" znamená pro její autory cár papírů?

Bursík je stále méně schopen přesvědčit voliče o tom, že do politiky šel kvůli vizím a ne kvůli technologii moci. Vyhrál volby, je však otázkou, s jakými tématy chce jít do těch příštích -- autentickým tématem by mohlo být snad jenom tohle: budu konstruktivním koaličním partnerem. Na druhé straně stojí Kuchtová, Stropnický a spol., kteří strhávají stranu zpátky do minulosti.

Autentický program či téma zelených by mohlo být "budu konstruktivním koaličním partnerem"? Autor rozumí tak důkladně politice zelených, že ví co by mohlo být správný program zelených a ví co je strhávání do minulosti?

Stále zajímavější bude podle mého názoru vnitrostranický vývoj ČSSD a ODS. Obě strany jsou teď před krajskými a senátními volbami. Bude zajímavé sledovat, jak voliči ohodnotí to, co na krajích učinila modrá hegemonie. Sám nevím, jak budu volit, neboť s vládou ODS na severu Moravy nejsem nespokojen a ČSSD bych volil možná jen pro nutnost změny stráží, kdyby to ovšem nebyla mi výrazně nesympatická severomoravská ČSSD. Do Senátu jako obvykle volit nebudu a jsem zvědav na volební účast.

Možná že autor mohl zkusit napsat s čím konkrétně není spokojen u vlády ODS na severu Moravy. A zajímalo by mě čím je mu nesympatická severomoravská ČSSD. Já si myslel, strany se volí podle programu a reálných skutků. Sympatický mi byli kdysi např. Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Viktor Kožený, Miroslav Macek, Pavel Tykač, Karel Dyba atd. Chodili pěkně oblečeni, měli hezké kravaty, sympatické tváře, spisovně vedli dialog, a hlavně měli "správné vize" atd. Jinak řečeno - chyběla mi schopnost více přemýšlet (a samozřejmě nadále občas chybí, jsem někdy pohodlný), nenechat se manipulovat vnějšími a nepodstatnými vjemy.

ČSSD si bude muset položit otázku, zda její orientace na strach z ODS je dostatečně lákavý a zajímavý politický program a zda Jiří Paroubek pro ni představuje budoucnost. Zatímco ODS disponuje řadou osobností, kterých si opravdu vážím (Přemysl Sobotka, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Petr Gandalovič, Boris Šťastný), u ČSSD pátrám v paměti marně.

Závěr Cvekova článku je prostě skvostná perla. Osobní dojmy, domněnky, sympatie a přání si plete autor s objektivním popisem reality. Jsem rád, že autor ví, která strana disponuje osobnostmi a která ne. Že ví, která strana má program a která ne. Že sice jedná strana varuje a vypadá to, že oprávněně před některými kroky vládní ODS, je asi nepodstatné. Že ODS považuje smlouvu s voliči za cár papíru, je taky nepodstatné, hlavně že má "program". Pro osvěžení paměti uvedu body 4.-6. Smlouvy s voliči (mimo jiné nemohu dnes onu "smlouvu" na stránkách ODS nalézt, doufám, že je to jenom moje neumění)

4. Nezavedeme školné, ale změnou financování studia zvýšíme počet vysokoškoláků na průměr EU.

Především zvýšíme podíl studentů z nízkopříjmových skupin, který je u nás až čtyřnásobně nižší než ve vyspělých zemích.

5. Zastavíme současné snižování životní úrovně důchodců ve srovnání s těmi, kteří pracují. Změny penzijního systému se dnešních seniorů nedotknou.

6. Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat. Zachováme ústavní právo na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění.

Dále se autor asi spletl a chtěl možná např. napsat, vidím mi sympatické politiky v této straně a v této nevidím žádné? Možná se autor článků mohl snažit více a konkretizovat, proč si váží osob, jako je Přemysl Sobotka, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Petr Gandalovič, Boris Šťastný). Musím se přiznat, že můj osobní názor na některé ze jmenovaných pánů je trochu jiný :

  • například určitý způsob nazírání pana Sobotky považují za trapně účelově demagogický viz článek zde na BL http://www.blisty.cz/2007/12/18/art37851.html. Ještě teď mi zní v uších jeho jistě upřímná, únavně opakovaná mantra "pojďme volit důstojně prezidenta" (rozuměj tajně) po prvním kole volby. Musel jsem se později smát, když jsem plně pochopil co tím "důstojně" myslel. Později zveřejnila televize kultivovaný volební rozhovor Langera a Topolánka s Bursíkem. Nelze si takového ryze věcného a zásadového politika P. Sobotku nevážit.
  • ta neustálá účelově ideologická snaha vše privatizovat, i kdyby na tom měl stát prodělat, u pana Gandaloviče -- viz. Budvar či Státní lesy. Zisky zprivatizujeme, ztráty zestátníme.
  • souhlasím se snahou poslance Borise Šťastného max. omezit kouření na veřejnosti. Tady mě vždy udivuje jak se dokáží spojit poslanci ODS a ČSSD a opakovaně pod jakoukoliv záminkou podpořit tabákovou lobby.

    Topolánkovi se daří být týmovým hráčem a podporovat lidi kolem sebe, Paroubek mi připadá izolovaný a díky svému zahledění do statistik neschopný pochopit, že ČSSD potřebuje skutečné osobnosti (je pravda, že jisté sympatie chovám k Bohuslavu Sobotkovi a jeho ČSSD bych zřejmě volil, zdá se mi ale příliš křehkou osobností na šéfa takové strany, jakou je sociální demokracie). Mám obavu, že Paroubek hraje na ustrašené, nepřemýšlivé, starší voliče, na outsidery (outsider je v tomto ohledu ten, kdo se outsiderem cítí být), zatímco ODS včele s Topolánkem se snaží přesvědčit střední třídy, že svou vlastní aktivitou a invencí a také starostlivostí o svůj život mohou věci měnit k lepšímu, čili nebát se. V tom ohledu jsem velmi záviděl Londýňanům jejich volbu mezi Kenem a Borisem, mezi dvěma odvážnými, nekonformními, vyhraněnými osobnostmi. Oproti nim je Bém karikaturou politika a Paroubek karikatura karikatury.

    Další část tohoto odstavce se nebudu snažit konkrétně komentovat. Zvolím bez argumentační pocitový postoj pana Cveka. Můj osobní názor je, že to snad bylo napsáno na nějakém PR školení klubu přátel řízných týmových ogarů z Valašska. Hodně pozdě večer.

                 
Obsah vydání       7. 5. 2008
8. 5. 2008 Opravdu sváteční den Ivan  Votava
7. 5. 2008 Květen 2008: babo, raď Boris  Cvek
7. 5. 2008 Květen 2008: Babo, prosím, neraď Karel  Březný
7. 5. 2008 Proč nám nepomohli? Protože o to nikdo nepožádal Pavel  Urban
7. 5. 2008 O jednom hudebním vystoupení nuceně nasazených v Říši Petr  Klán
7. 5. 2008 Jan Tamáš zahájí hladovku proti radaru
8. 5. 2008 Proč ta zášť?
8. 5. 2008 Americké náboženské organizace protestují proti továrně na jaderné hlavice
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize
7. 5. 2008 Co všechno udělal mluvčí ČT špatně Jan  Keller
6. 5. 2008 Násilí rozhoduje o programu galerie hlavního města Prahy Ondřej  Slačálek
7. 5. 2008 Krize v Rusku
7. 5. 2008 Demokratická vláda nedokáže přikazovat ekonomice Pavel  Urban
6. 5. 2008 Tisícovka lidí na demonstraci Ne základnám Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Radarová inkvizice Karel  Dolejší
7. 5. 2008 Michael  Marčák
7. 5. 2008 Nebezpečné klouzání po povrchu
7. 5. 2008 Brusel má svých vlastních starostí dost Ivo  Šebestík
7. 5. 2008 Divadelníci v kapitalismu František  Řezáč
7. 5. 2008 Izraeli je šedesát Patrick  Seale
7. 5. 2008 Článek který Právo neotisklo Mojmír  Babáček
7. 5. 2008 Jednotná levice: fikce či reálná možnost?
7. 5. 2008 Věnec sonetů (V) Jaroslav  Seifert
7. 5. 2008 O Seifertově Věnci sonetů Jan  Čulík
8. 5. 2008 Český rozhlas Online: video z boje o rozhlas ve vysoké kvalitě na webu
7. 5. 2008 Přistupujte k oponentovi s trochou úcty Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
7. 5. 2008 Úctu si zaslouží profesionál Štěpán  Kotrba
7. 5. 2008 Díky profesoru Kellerovi
7. 5. 2008 Odbíjená mezi Českou televizí a jejími diváky
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Je mluvčí ČT hluchý a slepý!?
7. 5. 2008 PRD zve ČT na hru Alois! Mein Gott!!
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 O umělcích, kteří umějí, neboli Pozdrav z města, kde nemám kufr Uwe  Ladwig
7. 5. 2008 Případ ukradeného deštníku vyšetřen? Wenzel  Lischka
6. 5. 2008 Srbské ikony, albánské fangle a balkánská politická masturbace Lenka  Kučerová
7. 5. 2008 Vyhoďte je už konečně všechny -- ty ouředníky! Beno  Trávníček
30. 4. 2008 Miloš Pick: Zápas o pětidenní pracovní týden v éře reforem Miloš  Pick
6. 5. 2008 Fotografie Petra Fialy
4. 5. 2008 Ten problém je i náš, vážení Hana  Mudrová
6. 5. 2008 Hamáček: Mým hlavním argumentem je kontinuita zahraniční politiky ČR Jan  Hamáček
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008