30. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2008

Hlavu vzhůru, nebo vám ji useknou!

Velmi tu nechci americký radar. Nechci podléhat dalšímu "velkému bratrovi", tentokrát z opačné světové strany, píše aktivistka hnutí Ne základnám Jarka Richterová.

Jsem členkou SZ, kam jsem vstoupila na jaře roku 06.. Dnes vnímám jako velmi absurdní, že jsem chtěla jsem pomoci Martinovi Bursíkovi a dalším v aktivním působení pro záchranu planety a lidstva.

Znala jsem Martina jakožto předsedu našeho Občanského fóra, ale i předtím, kdy se přihlásil během roku 1989 do Hnutí za občanskou svobodu, jehož signatáře z Prahy 4 jsem organizovala. Pořádali jsme i tehdy demonstrace (pravda, scházelo nás tak kolem deseti, Martin na ně nechodil) a také jsme ale byli odváženi na policii k výslechům. Měla jsem tu čest okusit i "osmačtyřicítku" v cele předběžného zadržení. Já jsem s oblibou pořádala setkání HOS v Krčském lese (tam s námi Martin také nechodil, ale nabídl nám jednou setkání u něj v zaměstnání, nakonec jsme ho raději neuskutečnili -- taky nás tam pak hledala StB -- udavači byli všude), někdy i s úklidem lesa :-). I tam na nás udělali zátah, v srpnu 89.

Byl to plný rok.. připomínám si to teď často, kdy postupně vyplouvá, co vzniklo z toho, o co jsme usilovali -- o demokracii, svobodu....naše (HOS) heslo, které jsme nesli i v průvodu 17. 11. 1989 bylo: "Demokracii pro všechny" -- no, možná symbolicky, jsme je nechali na nějakém dvorku v Mikulandské ulici, když jsme se chtěli ve zdraví vrátit domů ke svým blízkým a policie uzavřela prostor a nechtěla nás pustit. Jo -- dnes teprve to možno propojit -- že na tom dvorku v Mikulandské jsme tu demokracii snad zanechali. I když se nám zpočátku zdálo, jak se nám pěkně rozvíjí, ale ve skutečnosti jsme hlavně byli naplněni nadějí. Na změnu. Postupně leckomu docházelo, že lidi se ale jen tak nezmění.

Nadvládu a svévoli přebírají jiní -- někdy ti stejní, jen překabátění. Mnozí z těch, kteří měli (pro svou kariéru) "červené knížky", dnes mají (pro svou kariéru) "modré ptáky". I další, kteří uplatňují své autokratické přístupy a mnozí "ve spojení s cizí moci" (tentokrát z jiné světové strany). Ano, nejsem zdaleka sama, koho napadají tato slova trestního zákona. No -- těžko by se jim prokazoval úmysl -- tváří se jak beránci, kteří nás chtějí spasit, tentokrát ve spojení s dalším "velkým bratrem".

Kde jsou dnes disidenti? O některých, v které jsem vkládala naděje, dnes vychází najevo, že např. Vondra lobuje za Bushovu politiku, Havel propaguje "humanitární" (!?) bombardování a rozšiřování vojenské převahy nad světem (to v jeho knihách, které jsme mnozí tak vyhledávali, nebylo!). Jiřina Šiklová řekne, že "radši americká vojska než ruská".(žasnu údivem). Jen Petr Uhl se vyjadřuje jasně proti radaru. Prosím, ozvěte se další, kteří stále ještě, jako v dobách Charty 77 chcete hájit a hájíte demokracii, svobodu -- oproti prosazování mocenských a osobních zájmů.

Byla jsem naivní, když jsem si myslela, že "revoluce" v r. 89 je za skutečnou svobodu a demokracii. Jen jsme se asi mnozí hodili jako figurky na šachovnici. Jestli ze mně někdo dělá figurku na šachovnici, tak s tou šachovnicí aspoň třesu.

Zřejmě jsem byla naivní, když jsem vstupovala do Strany zelených. Naivní v představách, že politikou, tak jak v současnosti funguje, se něco může změnit, pro dobro lidí a planety. S programem SZ se ale zcela ztotožňuji. Musím však silně nesouhlasit s autokratickou politikou Martina Bursíka, který zřejmě, po té, co si nechal na nedávné republikové radě veřejným hlasováním (!) potvrdit svoji důvěru (ani mnozí, kteří reptají, neměli odvahu zvednout veřejně ruku po vyslovení nedůvěry, nebo také patrně zvažovali, zda je již na to vhodný čas, a jak to už bohužel bývá, někteří asi nechtěli riskovat ztrátu svého zaměstnání, nějak provázané se SZ), tak zjevně nehodlá respektovat usnesení nejvyššího orgánu strany mezi sjezdy -- republikové rady. Lidi mi říkají" "ten váš Bursík je strašnej, von lobuje za radar víc než Vondra!".

Poznávám pořád víc a víc, jak je to v politice (zvlášť v současném systému a při stádnosti a malé soudnosti lidí..) těžké. (Pro autokratické politiky jakoby lehké -- ale všeho do času).

Leccos jsem ochotna zkousnout -- v podobě kompromisů, ale myslím i cítím, že "přetek hrnec"! Po hlasování vlády, po té, kdy se členové vlády rozhodli, že nám ani nebudou říkat, jak hlasovali, kdy Bursík lobuje pro radar (konečně, předtím na to měl svého oblíbeného přítele Schwarzenberga, teď už byl nucen se vyjádřit sám)....stále mi přicházejí argumenty pro myšlenku i pocit, že na tomhle museli být ti "mocní" (ne-mocní mocí) světa domluveni.

Pomoci Zeleným do vlády, zajistit si tak větší přísun hlasů, prosadit za zelené Schwarzenberga, který je prodlouženou rukou jeho kamaráda Vondry (potažmo současné americké vlády). Tedy zneužít mnoha členů SZ, kteří v dobré víře pomoci Zemi, tomu dělají stafáž, už pouhým členstvím. (Moje intuice mi něco takového říkala od doby, kdy jsem začala pozorovat, že se SZ chystá zapojit do své politiky pana Schwarzenberga -- tehdy jsem tomu nerozuměla, postupně bohužel přicházejí argumenty pro mé tehdejší správné tušení).

Pořád jsem se držela, abych navenek neprojevovala svou lítost a zklamání nad tím, jakým směrem se SZ ubírá, a nespojovala své aktivity v iniciativě Ne základnám a zároveň své členství v SZ (když je tolik rozporných názorů, nechtěla jsem dráždit, i když dle mého je Program SZ v souladu s cíli Iniciativy Ne základnám). Do teď jsem projevovala své názory na dění v SZ jen uvnitř strany.

Od začátku, co nám byl sdělen úmysl do ČR umístit radar, jsem apelovala na Martina Bursíka i Kateřinu Jacques, aby se k tomu vyjádřili. Kateřina říkala, že je proti -- věřím tedy, že bude ve sněmovně hlasovat proti smlouvě o radaru. Martin dlouho říkal, že radar "není téma". Když už bylo hodně zjevné, že radar je Téma (!), tak obracel hlavu stranou a mumlal něco o Bukurešti. Nabízí se dedukce, že nás chce "opíjet rohlíkem", s nějakým "začleňováním".

Ale Zelení ve svých usneseních nepožadují nějaké (postupné- budoucí) začleňování, ale začlenění do NATO si stanovili jako podmínku souhlasu se smlouvou.

Dlouho jsem se zdržovala takovýchto vyjádření navenek. I když Martin Bursík se tolikrát veřejně snažil diskreditovat členy, kteří nejednali podle jeho přání, nejvíce Olgu Zubovou, která i ve své nemoci se snažila dojet na hrad... a Matěje Stropnického. Nevyznávám zásadu "na hrubý pytel hrubá záplata", spíše "ty po mně kamenem, já po tobě chlebem". Dnes však je doba vážná. A že ve Straně zelených jsou názory různé. Již také dost vyplouvá navenek.

Vím, že je nás dost uvnitř SZ, kteří jsme proti radaru, ale bohužel nevíme kolik. Takovému demokratickému zjištění se předseda a jeho přívrženci mohutně bránili a nad námi ovečkami, se jim podařilo zvítězit překažením snah o vnitrostranické referendum. Jak už to bývá, posuzování souladu s předpisy není zcela bez vlivu lidských a politických faktorů, a tak Ústřední revizní komise rozhodla a vnitrostranické referendum se nekoná.

Na zelenými poslanci slibovaný návrh zákona o celostátním referendu také pořád, i přes připomínání různými členy, marně čekáme. Transparentnost, která je v SZ tolik hlásána, se také moc nekoná. A ovečky jsou nabádány ke klidu, s připomínáním krajských a senátních voleb. Mnozí jsou na volbách osobně zainteresováni, tak se někteří z nich raději nechtějí moc projevovat. Nechtějí tak zvaně poškozovat zájmy strany. A já jsem přesvědčena, že zájmy strany poškozujeme právě tehdy, když se zpronevěřujeme jejímu programu.

Spousta lidí postupně procitá (mnozí, bohužel, až když se jim sahá přímo do jejich peněženek!) Je třeba se spojovat, proti svévoli, snahám klamat občany. Nehledě na politickou příslušnost nebo spřízněnost. Seznamujme se s informacemi z různých zdrojů, nejen z mnoha provládních médií, diskutujme s lidmi -- má to význam. Poznávám to denně.

Jak jsme si říkávali ve škole: "je blbej, nebo navedenej", napadá člověka každou chvíli podobná otázka -- a poznávám, že opravdu mnoho lidí jedná v dobré víře, ale pod vlivem jednostranných informací. My čtenáři Britských listů si informace hledáme, ale mnoho ostatní spoluobčanů ne. Mějme s nimi, prosím, trpělivost.

Hovořme s nimi v klidu, se snahou o pochopení a nabízejme zdroje informací Z ciziny i z domova (neopomeňme trokavec.cz -- spousta informací přímo o radaru, od renomovaných odborníků). Kdekdo procitáme postupně, a zbavujeme se iluzí.

Přeji lásku a sílu občanům této země. A hlavu vzhůru! (nebo vám ji useknou! :-) )

                 
Obsah vydání       30. 5. 2008
1. 6. 2008 Tamáš a Bednář ukončí hladovku Jan  Čulík
1. 6. 2008 Tamáš: Paní Parkanová nechť raději zpívá písničky
31. 5. 2008 Tamáš píše Klausovi a Schwarzenbergovi
1. 6. 2008 Jak funguje Ústavní soud Michal  Spáčil
1. 6. 2008 Ještě že máme své vykladače (vykradače) ústavy
30. 5. 2008 Zrušte Klausovo veto a přijměte zákon proti diskriminaci
31. 5. 2008 Splašený pravičák Zvěřina
31. 5. 2008 Proč jsou lidi otráveni politikou
1. 6. 2008 Terapeutická role internetové žurnalistiky - Stačí to? Martin  Škapík
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné
30. 5. 2008 Britský premiér Gordon Brown telefonuje domů voličům
31. 5. 2008 Ne základnám: Sociální demokraté dluží jasné slovo
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku
30. 5. 2008 Britská vláda zveřejnila akční plán na pomoc "energeticky chudým" občanům
30. 5. 2008 Proč je Tomáš Chalupa mimo civilizaci Darina  Martykánová
30. 5. 2008 Kolektivní vina, jak ji uplatňuje Izrael Štěpán  Steiger
30. 5. 2008 Jak probíhá hladovka Jan  Burian
30. 5. 2008 Radar v Brdech: Hlas prostého občana, obsluhujícího v minulosti SS-23
30. 5. 2008 Jsou důležitější jiná témata než americký radar Boris  Cvek
30. 5. 2008 Útěcha z propagandy Karel  Dolejší
31. 5. 2008 Důležitá témata jsou jasná Jindřich  Kalous
31. 5. 2008 Věnujte se intenzivně jiným, důležitějším tématům
31. 5. 2008 Nejsou důležitější témata než americký radar
30. 5. 2008 Lžete si do vlastních myšlenek Bohumil  Kartous
29. 5. 2008 Rejžek, Zvěřina a ohavný cynismus na stránkách LN Daniel  Veselý
30. 5. 2008 Dr. Galén
30. 5. 2008 Očerňovačům Karel  Dolejší
30. 5. 2008 Jsem v klubku hadů! František  Řezáč
30. 5. 2008 Názor prostého občana na hladovku hnutí "Nenásilí"
30. 5. 2008 Šťastní Češi, šťastný svět, neboli Děs a radost nad projevem pana Chalupy Uwe  Ladwig
30. 5. 2008 Vaše protiamerická kampaň dokazuje, že nejste nezávislí
30. 5. 2008 Michael  Marčák
29. 5. 2008 Modrá diktatura Jakub  Rolčík
30. 5. 2008 Michael  Marčák
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
30. 5. 2008 Aktuálně: Kde skončí americké rakety? USA jednají s Litvou
30. 5. 2008 Globe and Mail: Rostoucí cena ropy vymazala tři dekády odstraňování obchodních bariér
30. 5. 2008 Nejen pražská doprava -- pod Bémovým vedením k "lepším zítřkům"?
30. 5. 2008 Dôstojníka USA obvinili z klamstva v prípade masakry v irackej Hadíse
30. 5. 2008 Špička českého neoliberálního ledovce Stanislav A. Hošek
30. 5. 2008 Sarkozy zahájil východní ofenzívu Josef  Brož
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let
29. 5. 2008 Vrcholek kóty 718 nikdo neodlesňuje. Ani okolí. Jan  Rovenský
30. 5. 2008 Kopec plešatějící hrůzou Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu
30. 5. 2008 Český červený kříž odmítá bojkot dárců krve
30. 5. 2008 Rozklad
30. 5. 2008 Daruj krev, posílíš kapitalismus Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Tony Blair chce strávit zbytek svého života podporou porozumění mezi náboženstvími
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
30. 5. 2008 Deník AHA: "Všechny fotografie, které Paroubka rozčílily"
30. 5. 2008 Recidiva moci jako recidiva normalizačního přístupu k televiznímu dokumentu Bořivoj  Horský
30. 5. 2008 Hlavu vzhůru, nebo vám ji useknou! Jaroslava  Richterová
29. 5. 2008 Metrosexuální kulturní revoluce Bohumil  Kartous
29. 5. 2008 Vědci by měli mluvit pravdu. Stačí, že lžou politici. Jan  Keller
29. 5. 2008 "Nezávislost" ústavních soudců aneb nejsou lidi...
29. 5. 2008 Poplatková megadrzost eBanky
29. 5. 2008 Nemocnice v Anglii přinuceny začít zveřejňovat data o úmrtnosti pacientů
29. 5. 2008 200 miliard v českém zdravotnictví: Kam dojdeme po modré... Robert  Bartoš
29. 5. 2008 Motorem americké zahraniční politiky je americká ctižádostivost a idealismus
29. 5. 2008 Deus bellum ex machina: K roli technologií v moderním válčení Karel  Dolejší
29. 5. 2008 Útoky z 11. září přinesly bin Ladinovým i Saúdské Arábii obrovské zisky
29. 5. 2008 Dvě otázky položené výstavou documenta aneb Umění a veřejný prostor u nás a v Německu Tomáš  Samek
28. 5. 2008 109 zemí světa zakáže kazetové bomby
28. 5. 2008 Finanční arbitr České republiky: Zákazník je v českých bankách platbami ze zahraničí skutečně ohrožen Jan  Čulík
31. 5. 2008 Projevy z konference ČSSD
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
31. 5. 2008 Čurdová -- Chovej se ke svým rodičům tak jak chceš, aby se k tobě chovaly tvé děti Anna  Čurdová
31. 5. 2008 Bohuslav Sobotka -- Nebudeme zvyšovat daně Bohuslav  Sobotka
31. 5. 2008 Jeroným Tejc -- Zpět důvěru justici Jeroným  Tejc
31. 5. 2008 Michal Hašek -- Zajištěná rodina Michal  Hašek
31. 5. 2008 Jiří Havel -- Školství bez bariér Jiří  Havel
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008