6. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2008

Připravte se na krizi

Vážení je to přesně rok, kdy jsem začal sledovat vývoj na finančních trzích a na trhu s hypotékami s železnou (denní) pravidelností. Česká média až do počátku letošních prázdnin informovala občany chybně nebo vůbec. Ačkoli nevlastním TV, přesto tu a tam, jsem byl schopen shlédnout několik relací IM (investorský magazín) a Ekonomiky na ČT 24 u známých, které to rovněž zajímá. "Analytici" se až donedávna vyjadřovali s bohorovným klidem a pokud jde o "krizi důvěry", která nyní svírá v podstatě celosvětovou ekonomiku, tak jejich výroky spíše připomínaly zbožná přání, než skutečný analytický pohled na reálný stav věcí.

Já si opatřuji informace jinde a jiným způsobem, a také mám po světě dost přátel, kteří mi poskytují "data přímo z terénu". Navíc pro zkušeného angličtináře se zájmem v oblasti ekonomických údajů není žádný problém opatřit si přesná data z internetu (pravda vždy s několikahodinovým zpožděním).

Píši tento komentář proto, že jsem si vědom toho, že ne všichni sledujete vývoj do hloubky a také do potřebné šíře; a také proto, že jakékoli formy současné "demokracie" a panující "pseudodemokracie" jsou přímo ohroženy "zevnitř", čili nastolení PD nebo přechod ke spravedlivějším způsobům organizace lidské společnosti vidím jako stále více se vzdalující cíl, kterého nemusí být vůbec nikdy dosaženo, protože je neustále a s větší silou ohrožován externalitami, které se v posledních týdnech vynořují stále častěji v různých částech světa. Některé z nich doléhají dosti hlasitě i k nám, takže o nich víte. Jediné, co je tedy nyní (více, než kdy jindy) zapotřebí, jsou přesné a zejména ověřené informace, a to ne pro ty, kteří se o záležitosti aktivně zajímají, ale spíše pro ty, kteří jsou korporátními médii stále více ukolébáváni v blahém nevědomí a polospánku. Pak je též důležitá schopnost pospojovat všechny body (join the dots), tj. musíme být schopni nejen analýzy jednotlivých problémů dostatečně hluboko, ale též syntézy všech dostupných údajů, což v podstatě žádné jednotlivé médium nečiní. Je tedy na každém z nás, jak mnoho času chceme sami pro sebe i pro druhé obětovat vyhledávání a vyhodnocování informací ze všech oblastí lidského života a společnosti.

Po roce, kdy svět poprvé začal ve velkém užívat termín "credit crunch", bych vám tedy rád sdělil, že zdraví jednotlivých finančních ústavů v UK a v USA je na tom bledě. V podstatě to nikdo oficiálně nezveřejnil, ale s dostupných dat, je jasné, že obě tyto ekonomiky se nacházejí na sestupné trajektorii, někam, kde nebyly ani v třicátých letech minulého století; stručně řečeno krize, která je na obzoru, bude hlubší a déletrvající, než ta, která má přívlastek Velká.

Co s tím můžeme dělat nyní my, když jsme postaveni před tvrdá fakta?

1. Pokud jen můžete, zbavte se všech dluhů a finančních závazků k institucím i soukromým osobám.

2. Omezte svoji spotřebu jen na to, co skutečně potřebujete, a tedy tím myslím i to, o čem se jen domníváte, že budete nebo byste mohli potřebovat.

3. Pokud již musíte kupovat "durables" (zboží dlouhodobé spotřeby) vybírejte si spíše to kvalitnější=dražší, ale zase se nezadlužujte kvůli nějaké extrémně předražené věci, jakou může být např. nové auto.

4. Berte v úvahu fakt, že od r.1987 zažívala západní civilizace téměř nepřerušený růst, a jak asi sami dobře víte, nic neroste do nebe, čili současný stav stagnace, recese, někde také stagflace, je jen přirozený vývoj, který je ovšem posílen mnoha faktory, které mají zesilující účinek, takže korekce bude zejména pro třetí svět a "emerging markets" silně devastující, provázená dramatickým poklesem populace ve více oblastech světa.

5. V duchu se připravujte na horší podmínky, než ty, které máte nyní. Není třeba nijak panikařit, tím se jen zesměšníte a sami proti té mašinérii stejně nic nezmůžete, je to jako byste chtěli bojovat s uragánem.

6. Omezte jízdy soukromými vozidly na nutné minimum = nákupy 1x za týden (lépe 2 x do měsíce), pokud to lze, dopravujte se do práce a zpět bicyklem, nebo MHD.

7. Informujte střízlivě své nejbližší i vzdálené okolí, jakmile si na nový způsob "přípravy na krizi" zvyknete.

8. Vytvořte si ROZUMNOU zásobu trvanlivých potravin, které můžete v čase obměňovat a doplňovat.

9. Zkuste namísto sledování "brainwashingu" v TV "meditaci", tj. zvolte nějaký, pro vás vhodný prostředek, který vám umožní získat a udržet klidný stav mysli. Nebudu tu doporučovat konkrétní metody, abych neupadl v podezření, že jsem náboženský blouznivec, který chce do své sekty stoupence.

10. Udržujte pořádek ve svých osobních záležitostech i doma ve svých věcech.

Toto pokládám za rozumné desatero "přípravy na krizi", na kterou se nelze konkrétně připravit, neboť nevíme, kdy přijde a v čem bude její hlavní síla. Jisté je jediné, a to je to, že opravdu přijde.

Doufám, že jsem vás příliš nevyděsil, protože to není v mém zájmu.

                 
Obsah vydání       6. 8. 2008
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit! Luděk  Toman
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
6. 8. 2008 Připravte se na krizi Jan  Šlemenda
6. 8. 2008 Krize je tady Michal  Vimmer
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008
6. 8. 2008 Kotrbova typicky fašistická figura Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Daniel Strož, muž současnosti Vladislav  Černík
5. 8. 2008 Ani nejdokonalejší zákon nenahradí morální nevyzrálost a selhání novináře Ivana  Levá
5. 8. 2008 Jednotky OSN v Darfuru naléhavě potřebují vrtulníky. ČR je má, ale neposkytla je
5. 8. 2008 Všichni jsme rasisti Stanislav  Vozka
5. 8. 2008 Jak číst texty o WTO Ludmila  Štěrbová
5. 8. 2008 Americký fotograf zveřejnil snímky mrtvých vojáků a přišel o post integrovaného zpravodaje
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 Operační účinnost systému protiraketové obrany Milan  Vašíček
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008