24. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Dana Jaklová
25. 10. 2008

She's got swastika eyes

otevřený dopis Daně Jaklové, mluvčí Rady ČRo

Dano Jaklová, pamatuji si vás z doby, kdy jsem pracoval v ČRo na stanici Praha, a možná si i vy pamatujete mne. Zdvořile jsme se zdravili na chodbě, chodili společně na oběd a potkávali se v redakci. Byla jste mi sympatická svou optimistickou povahou a mimo jiné i tím, že jste v té době (první polovina 90. let) jako bílá ovce ve stádu černých nepatřila mezi všechny ty mrtvoly, které se pohybovaly po domě na Vinohradské 12 jako duchové z padesátých let. To všechno se změnilo během několika minut. A mě mrzí, že spolu po letech komunikujeme zrovna tímto způsobem. Sedím tady v úžasu a nepochopení. Ve svém životopise uvádíte, že vaše křestní jméno Dana znamená v hebrejštině soudkyni. Obávám se, že vám to nějak stouplo do hlavy.

Radio Wave jako TÉMA BL

◄ Dana Jaklová, foto Štěpán Kotrba

Když jsem před chvílí dočetl na idnes.cz, že jste se jako členka Rady ČRo a její mluvčí ohradila proti vysílání písně Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream stanicí Radio Wave a označila jste vysílání takové písně za propagaci fašismu, vztek se mnou lomcoval a jediné, co mi znělo hlavou, byly komundírské výkřiky na adresu novovlných skupin v 80. letech (ale stejně tak by se dalo mluvit o letech 60tých nebo 70tých a rocknrollu resp. undergroundu).

Swastika Eyes - DOWNLOAD MP3ZDE

Zmocnil se mě strach z toho, že už zase někdo usiluje o omezení svobody v éteru a následně vzdor, který mě dohnal k napsání tohoto textu, protože moje míra trpělivosti s vaší prací byla právě naplněna. Nehodlám si lámat hlavu s nějakým promyšleným manifestem, chci si vylít zlost, která je o to větší, že píši člověku, kterého osobně znám, který nikdy nebyl v komunistické straně (jak sama hrdě uvádíte), celý život se zabývá kulturou a mně je tak jeho myšlení a jednání naprosto nepochopitelné.

Kde berete tu neomalenou drzost, že svou přezíravou hloupostí označíte něco za propagaci fašismu, aniž byste měla sebemenší snahu pochopit to, co komentujete? Vše podstatné na obhajobu Primal Scream a tudíž i Radia Wave bylo již řečeno na stránkách idnes.cz a nemá smysl opakovat detaily toho, proč je vaše nařčení zcela nepodložené a mylné. Důležité je, že je dost pravděpodobně účelové. Budu se tedy dál zabývat jen vašim jednáním a jeho společenskou nebezpečností. Vaše staromilská omezenost a neomalená aparátčická agresivita, se kterou opakovaně proti této stanici vy osobně i jako Rada ČRo vystupujte, není ničím jiným, než ne jen připomínkou totality, ale jejím živým odkazem. Vaše touha po kontrole, váš strach z věcí pro vás neznámých a vaše mravenčí práce na zachování zpátečnického konzervativismu uvnitř ČRo je nepřijatelná a sama volá po okamžité změně. Vy chcete určovat, co mají poslouchat posluchači Radia Wave, když už se vám ho zatím nepodařilo umlčet? A proč? Vaše cenzorská snaha o "správnou veřejnoprávní výchovu mladé generace" sice nese ovoce v podobě stažení stanice z terestrického vysílání, ale věřte nebo ne, mladé generaci jste se svou snahou zabránit ji v přístupu k těm "špatným" a "skodlivým" hodnotám zřejmě lhostejná.

Vy obviňujete Radio Wave z propagace fašismu? Vy, která jste členkou rady, která plně akceptuje hudební dramaturgii Radiožurnálu, Prahy a regionálních stanic ČRo, které vysílají písně Daniela Landy, takzvaně bývalého neonacisty, a normalizační hity a rehabilitují tak kulturní odkaz doby spojené s potlačováním práv celých skupin obyvatelstva a naprostého morálního, etického i estetického úpadku? Já obviňuji vás, že neplníte své povinnosti uložené zákonem a žádám tak buď okamžitou nápravu nebo vaši rezignaci. Kdo ničí vkus a estetické cítění posluchařů víc: Primal Scream nebo Heidi Janků? Kdo oslabuje vnímání morálky víc: Primal Scream nebo Josef Laufer, který svou vlastní písní opěvoval pokus o atentát agenta Minaříka na redaktory Svobodné Evropy? A kdo to umožňuje a dokonce podporuje? To váš hodnotový žebříček není v pořádku!

Dovolte, abych popsal důvody, které osobně vidím za vaším jednáním. Doufám, že jsou totiž obecné, generační a společenské, a nikoliv politické nebo dokonce zištné. Radio Wave je pro vás a vaše kolegy z Rady nepochopitelné. Žádné rozhlasové hry, žádné pěkně sestříhané reportáže ze srazu skautů, dokonce ani žádné milé podvečerní pořady u kávy nebo čaje. Když se na vlnách Radia Wave mluví o sportu, jako Rada jej neznáte a jeho název možná ani neumíte vyslovit, když je tam nějaký host, nemluví jako vy na Radě a používá slova, kterým nerozumíte, když se tam pouští hudba, nahání vám hrůzu a opět nerozumíte a ve vašich představách se to hemží narkomany, satanisty, chuligány a neonacisty a dokonce možná hiphopisty. Ale příšla vaše světlá chvilka a v éteru se objevilo slovo, které znáte: SWASTIKA. Vlastně se neobjevilo v éteru. Na chvíli tu mělo být něco jako BBC Radio 1, ale jak už jsem uvedl, nevyšlo to. Místo toho je tu dnes již pouhá internetová snaha o to, aby byl ČRo veřejnoprávní a vysílal pro celé spektrum české společnosti. Ale to vám nestačí. Radio Wave sice už dnes vůbec nic neznamená pro posluchače rádií tady venku, mimo zdi ČRo, ale stále dýchá a vás to dusí.

Jedině tak je možné si vysvětlit motivy vašeho jednání v případě zmíněné písně, která má k neonacismu asi tak blízko, jako vy k pochopení té skladby.

Jestli něco ohrožuje mravní a hodnotový vývoj dnešní mladé generace, pak jsou to každodenní zprávy ze společnosti kolem nás a především bezskrupulózní infotainment, jehož jste nejen součástí, ale především šedým garantem.

Když jsem v polovině 90. let pracoval na stanici Praha, vznikal v ČRo morální kodex redaktorů a tehdy se vycházelo z kodexu redaktorů stanice BBC, který, i díky tradici Spojeného království, je velmi konzervativní a extrémně precizní a přísný. Přesto, anebo právě proto, umožňoval Johnovi Peelovi zvát do vysílání BBC nejrůznější, často velmi kontroverzní hudební hosty, kteří tam hráli naživo své politicky nekorektní skladby, a Primal Scream byli jedněmi z nich. ČRo má ještě co dohánět, aby si jednou třeba vybudoval podobné renomé jako tato britské stanice. Už teď je ale jisté, že Rada ČRo k tomu nikterak nepřispívá.

Dlouho jsme se neviděli a už bychom si toho dnes, nebýt tohoto dopisu, asi moc neřekli. Necítim k vám respekt, hnusí se mi vaše práce v Radě a odmítám váš pohled na svět, stejně jako se vy stavíte ke světu mému. Ale i přes tuto vzájemnou nevraživost vás důrazně žádám: Zanechte svaté války, přestaňte kázat bludy, nechte Radio Wave vysílat a vraťte ho do éteru, respektujte mladou generaci a nesnažte se jí rozumět. Evidentně pro to nemáte vlohy. Nesnažte se spolu s kolegou Medkem hledat pramen budoucnosti národa. Není v mainstreamu, který se stal vaším estetickým náboženstvím. Naopak - projděte si výzkumy poslechovosti této stanice, když ještě mohla vysílat teresticky, a těžko tam najdete spodinu mladé generace, kterou byste tam rádi viděli.

Jan Potůček, Digizone: Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu ZDE

sestřih části audiozáznamu schůze Rady ČRo [10,6MB] MP3

24. 10. 2008, iDnes, Dan Prokop: Rada ČRo obvinila Radio Wave z propagace fašismu ZDE

RadioTV, Juraj Koiš: Rada je přesvědčená, že ČRo 4 propaguje fašismus ZDE
RadioTV: Fašismus ve Wave? To je přehnané, míní šéf slovenského Radia_FM ZDE
ČTK: Rada ČRo obvinila rádio Wave z propagace fašismu ZDE
16.9.2008, Štěpán Kotrba: Vlna ztichla na vlnách, čest její památce ZDE
24. 10. 2008, Štěpán Kotrba: Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave ZDE

Doslovný přepis diskuze Rady Českého rozhlasu k Rádiu Wave 23. 10. 2008 ZDE

                 
Obsah vydání       24. 10. 2008
26. 10. 2008 Volby skončily. ČR už nebude jako dřív Štěpán  Kotrba
26. 10. 2008 Zadostiučinění? Ne, výzva Jan  Mertl
26. 10. 2008 Výsledky voleb by neměly posílit starou gardu politiků Boris  Cvek
26. 10. 2008 Chtít nyní hlasovat o radaru je drzost
25. 10. 2008 ČSSD s výjimkou Prahy vyhrála i v senátních volbách
26. 10. 2008 Jsem pro odtržení ČR od Prahy
26. 10. 2008 V Praze jsou peníze
26. 10. 2008 Naplaveniny, aneb co na to rodilá Pražačka
26. 10. 2008 Povolební sebereflexe
26. 10. 2008 Jak si vedly ve volbách xenofobní a krajně pravicové strany? Lukáš  Lhoťan
26. 10. 2008 Důstojný Topolánek Milan  Daniel
26. 10. 2008 Nevím, jestli bych Topolánka při útoku na hyenu z Blesku nehájil Jan  Čulík
26. 10. 2008 Shromáždila Veronika Janečková proti sobě důkazní materiál? František  Koukolík
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
24. 10. 2008 Le Monde: Nový proces s panem K. Pavel  Barák
25. 10. 2008 Pozor na francouzské intrikánství
24. 10. 2008 Česká republika jako skanzen kasínového kapitalismu? Karel  Dolejší
24. 10. 2008 I kdyby ČSSD zvítězila ve všech obvodech, dojde jen k vyrovnání sil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 Mladí nemají důvod volit
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 Nová vlna se starým obsahem
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit
24. 10. 2008 Alan Greenspan: Mýlil jsem se
24. 10. 2008 Mladý Hampl to ví líp než Greenspan: "Regulací nelze dosáhnout růstu bohatství"
24. 10. 2008 Nevyzpytatelná Francie? Ne, pouze Sarkozyho zizanie! Josef  Brož
24. 10. 2008 FAZ: Sarkozy může rozdělit Evropskou unii
24. 10. 2008 Human Rights Watch příštímu americkému prezidentovi: Zlepšete právní ochranu dělníků
24. 10. 2008 Le Monde: Tisíce iráckých, afgánských a gruzínských uprchlíků uvízly na řecko-tureckých hranicích
24. 10. 2008 "Berlínská zeď kapitalismu"
24. 10. 2008 Krize a populismus, neboli Snížit, nebo zvýšit daně? Uwe  Ladwig
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
23. 10. 2008 Zdá se, že ani teď není ODS schopna sebereflexe Petr  Nachtmann
23. 10. 2008 Počkejte, doporučuje studie Pentagonu o plánu umístit americký radar do Čech
24. 10. 2008 Nyní bankrotují celé země
24. 10. 2008 Helmut Zilk. Jméno které stačí. Richard  Seemann
24. 10. 2008 Omluva Respektu Kunderovi: Zde je návrh Jiří  Pehe
24. 10. 2008 Fabiano Golgo se domnívá, že Kundera byl udavač
24. 10. 2008 Za jak dlouho opíšou v ČTK informaci z novin, aby ji mohli zdrojovat z Reuters?
24. 10. 2008 Proč trvalo českým médiím ve čtvrtek až do večera, než informovala o Haiderově milenci?
24. 10. 2008 CItát dne, aneb co je pro ODS sebereflexe?
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu
24. 10. 2008 Dívejte se na televizi
24. 10. 2008 Papežova drzost Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 L'impudence du pape Štěpán  Kotrba
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík
24. 10. 2008 Komu se vyplatí zničení nádražní budovy v Ustí nad Orlicí? Martin J. Kadrman
24. 10. 2008 Evropská unie odložila zavedení letištních scannerů, které cestující "svlékají"
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?
22. 10. 2008 Redaktoři Pelhřimovského deníku neinformují své čtenáře o kontroverzních skutečnostech týkajících se místního kandidáta do senátu Jan  Čulík
22. 10. 2008 Kundera požaduje od Respektu omluvu, jinak se bude soudit
22. 10. 2008 Ještěří mozek? Jiří  Drašnar
23. 10. 2008 Pár myšlenek z ještěřího mozku Karel  Dolejší
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
21. 10. 2008 O zkreslování informací Jiří  Jírovec
24. 10. 2008 Monitor Jana Paula: Bolest a utrpení je také cesta Jan  Paul
23. 10. 2008 Kde leží příčiny romské emigrace do Kanady a jak by měla vláda reagovat? Pavel  Pečínka
23. 10. 2008 Monitor Jana Paula: Slalom nejen pro nevidomé Jan  Paul
23. 10. 2008 Jakou úlohu bude hrát rasový původ v amerických prezidentských volbách? Miloš  Kaláb
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2008 Píseň skupiny Primal Scream může být v českém kontextu interpretována fašisticky Štefan  Švec
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit   
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
28. 8. 2008 Konec Rádia Wave se nelíbí ani jeho komerční konkurenci   
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
27. 6. 2008 Co by se stalo, kdyby Wave nebylo Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
23. 1. 2008 Rádio zítřka Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave