8. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 12. 2008

Elektrický nápad

Jedete vlakem či autobusem a dojde Vám baterie v mobilu, práce na laptopu je možná jen po dobu, jakou umožňuje baterie. Dostat se v takových případech k elektrické zásuvce může být problém, stejně tak i v řadě čekáren či studoven.

Jak ušetřit elektrickou energii - zaváděním zásuvek? Zvyšování komfortu veřejné dopravy či např. školních studoven je obecně žádoucí , vyloučit nelze ani právě pozitivní ekologické dopady celé rozvinuté myšlenky.

Vývoj elektrických akumulátorů pro různá mobilní zařízení byl nepochybným přínosem potažmo i např. pro využití elektromobilů. Problém využívání akumulátorů je spojen s jejich opotřebováváním neustálým nabíjením a vybíjením (=výroba stále nových a nutnost recyklace starých, někdy i pomíjená potřeba likvidace jako nebezpečného odpadu), se ztrátami energie při její přeměně (nabití akumulátoru a uvolnění energie při pracovní činnosti elektrického zařízení). Lidé potřebují elektrické zásuvky ve vlacích, v čekárnách, studenti s laptopem mohou ve škole potřebovat nikoli další počítač, ale zásuvku. Problém dostupných elektrických zásuvek se u nás koncepčně neřeší, otázkou je i platba energie z případně veřejně dostupné elektrické sítě.

Předně vyřešit dostupnost elektrických zásuvek by neměl být nějak neřešitelný technický problém. Např. zdroje elektřiny jsou jak v elektrických vlacích, tak dieselelektrických. Otázkou pak již zůstává jen normovaný systém elektrického rozvodu s bezpečným vyústěním pod sedadlem či na boční stěně kupé. Problém v řadě čekáren by mohly řešit i nějaké prodlužovačky z mnohdy třeba jen hůře dostupných zásuvek. Ve školách jde hlavně o pracovní místo, ostatně zásuvka, stoleček a přípojka k internetu může stačit i tam, kde už nezbývají peníze ke koupi počítače (do kterého stejně musí student před vlastní prací obvykle nahrát data, které má ve vlastním laptopu).

Ve veřejném zájmu jsou úspory energie (která se ztrácí při vybíjení a nabíjení baterií), omezení produkce odpadu (navíc i nebezpečného), umožnění práce lidem v jinak promarněných chvílích. Bez pobídky se ovšem nic dít nebude - už tedy nezbývá než prověřit realizovatelnost nápadu v praxi a získat politickou podporu nejen v sociální demokracii.

Ekonomicky: Sice se zásuvky např. v nových vlakových vagónech dělají, jenže proces zlepšení dostupnosti zásuvek je pomalý - je to běžný případ i u hlavních spojů, kde lze počítat s větším zájmem a ochotou zaplatit např. drobný příplatek ve vozech i druhé třídy. Čerpání elektrické energie ze zásuvky třeba v čekárně např. u lékaře lze zaplatit v kasičce v ordinaci např. paušálem pětikoruny nebo neplatit vůbec (dá se přirovnat ke standardu, jako když využíváme časopisy v čekárně). Dále ve školách stejně spotřebovávají elektřinu školní počítače, kdy by díky nové možnosti pro studenty mohlo být počítačů v jedné budově i více než nyní. Opomenout nelze ani příležitost nabít si mobilní telefon v případě akutní potřeby, kdy jinak elektrické zásuvky nejsou dostupné.

I kdyby lepší dostupnost elektřiny vedla k jejímu většímu využívání, přínos by mohla mít práce, kterou by beztak bylo nutno udělat při jiných příležitostech než při čekáních, zvýšila by se též žádoucí atraktivita hromadné dopravy proti dopravě osobní. Samozřejmě nápad těžko ocení ti, kteří volné chvíle chtějí využívat k odpočinku či ke čtení knih, ti kteří nepracují s laptopy běžícími na baterky.

Shrnuto podtrženo

Popsané záměry mohou vést ke zvýšení atraktivity veřejné dopravy, efektivnějšímu využití studoven, ušetřit energii v současnosti se ztrácející při přeměně v akumulátorech, eliminovat problémy akutní potřeby dobití různých elektrických mobilních zařízení a umožní využít čas čekání k pracovní činnosti. I s ohledem na možnou nevýhodu - spotřebu elektrické energie k účelům, ke kterým by jinak nebyla spotřebovávána (nepracovní činnost), může být celkový efekt pozitivní (např. člověk jedoucí ve vlaku či autobusu s puštěným laptopem má menší spotřebu energie než člověk v zácpě v osobním automobilu, ve studovnách lze kromě školních počítačů využívat i vlastní laptopy).

Žádoucí je ovšem vytvoření přesné energetické a finanční kalkulace efektu realizace popsaného nápadu a monitoring poptávky veřejnosti na dostupnost elektrických zásuvek s možností pilotního projektu na úrovni nějaké tratě či kraje.

                 
Obsah vydání       8. 12. 2008
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Dopady realitní a finanční krize na průmysl ICT budou fatální Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Chce ČT zničit ODS? Václav  Novotný
7. 12. 2008 Topolánek: Hvězdné nebe nad hlavou - a Talmanová, ke mně Karel  Dolejší
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 Viděli jsme, slyšeli jsme Jindřich  Bešťák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Názor dne (včerejšího) aneb Co si myslí Pavel Bém
6. 12. 2008 Návrat Topolánka k Jakešovi či jen nebezpečná hloupost Miroslav  Polreich
6. 12. 2008 Nic nepochopili, z ničeho se nepoučili
7. 12. 2008 Negativci na kongresu šimpanzů Wenzel  Lischka
6. 12. 2008 Topolánek: ODS potřebuje víc marketingu Michal  Vimmer
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
6. 12. 2008 Jak zlikvidovat lobbismus a klientelismus a posílit demokracii Alex  Koenigsmark
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
6. 12. 2008 Klaus nebyl nikdy pravicový politik Boris  Cvek
6. 12. 2008 Saakašvili: Při zničení Cchinvali "dělostřelectvo odvedlo dobrou práci" Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Elektrický nápad Jiří  Jakl
8. 12. 2008 Technologie v ČT: Reklama a realita František  Hájek
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"
8. 12. 2008 Cui bono "české předsednictví", čili komu skutečně přinese prospěch Jaroslav  Kuba
8. 12. 2008 PES liberálnější než Sarkozy Karel  Košťál
6. 12. 2008 Titul čestného předsedy ODS byl přítěží pro Vás, ale i pro mne Václav  Klaus
6. 12. 2008 Obavy, že přijdeme o svůj pravicový charakter, nejsou na místě Mirek  Topolánek
6. 12. 2008 Topolánkovo "poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti" Mirek  Topolánek
6. 12. 2008 Po dvaceti letech jsme pustili komunisty do zatím nejvyšších exekutivních pozic v tomto státě. A bohužel bude hůře. Pavel  Bém
6. 12. 2008 Všechno špatné je k něčemu dobré Petr  Litoš
4. 12. 2008 Hospodaření OSBL za listopad 2008