5. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2009

O UMĚNÍ JINAK 1.

Zlatá šedesátá

Byla jsem hodně zvědavá na cyklus Zlatá šedesátá na ČT 2. Jsem totiž pamětník. A tak jsem zavzpomínala. Proč bylo umění takovou výsostnou hodnotou? A bylo vůbec? Jezdila jsem například do Kroměříže na Ars film. Ano, jistě nás všechny zajímalo umění. Ale nakonec jsme šťastně každý večer končili v místních barech a hospůdkách a hledali pohlavní spojence. Tak jsem se seznámila se slavným kameramanem Jozefem Ort-Šnepem. Seděla jsem na vysoké židli za barem a odrážela (doslova) všelijaké obšourníky, jednoho dokonce oběma rukama přímo na zem. Jozefovi se to nejspíš líbilo a seznámil se.

Pily se levné patoky (i na Moravě) a dospěli jsme k jakémusi hotelovému pokoji, kde již spalo několik milovnic umění a starší paní pravila, co ten chlapec, to nemůžete. Druhý den mne Jozef doprovázel na vlak a zálibně pravil: hnědobílá kombinace je tvoje doména? Inu, měla jsem styl. Styl let šedesátých.

Seznámili jsme se sice na Moravě, ale ukázalo se, že bydlíme sobě blízko. On v Malé Štupartské, já v Melantrichově, u Staroměstského náměstí. Jozef si liboval, že mne nemusí doprovázet třeba do Dejvic či na Větrník.

Stačilo přejít Staromák a v nočním polosvitu to byla docela poezie. Měl zajímavou metodu, jak otestovat dívku. Všude mne bral sebou a vlastně netušil, co pro mne udělal. Pro sebe ovšem taky a proto mne patrně dost záhy opustil. Tak jsem byla například přítomna na premiéře Nejkrásnějšího věku Jaroslava Papouška, kde Jozef držel kameru. Natočil tam takovou světovou dynamickostatickou sekvenci, kde herci stojí i přecházejí zároveň a je to úžasné.

Hana Brejchová se asi snažila zapomenout v tom filmu na Formana a bylo by se jí to patrně i podařilo, kdyby se na ni Papoušek pak nevykašlal. Taky mu šlo o umění a našel si krásnou slečnu, takovou gotickou madonu s prohnutou siluetou, která říkala, že Papoušek hodiny hovoří s Ester Krumbachovou, a s ní jen chvilku a hned ji táhne do postele. Nevím vlastně, jak dopadli, Papoušek mne měl dost rád a říkal, že mám mudrování už za sebou, když jsem ho uchránila jakéhosi tance se mnou v baru Barberina asi. Byl někde hluboko pod mým bytem, tedy ten bar. Ale pak jsem byla na nějaké sešlosti, kde byl třeba Ivan Vyskočil a na toho jsem nestačila. Říkal, že ulpívám na podružnostech či banalitách, už nevím přesně, a otřásl mým sebevědomím natolik, že jsem musela udělat krok stranou a přichýlit se k nějakému individuu, abych se z toho dostala.

Také jsem nějakým výrokem urazila Evu Olmerovou a to Jozef neunesl. I když mezitím mne vzal i ke Karlu Vachkovi, s nímž natočil Spřízněni volbou a který měl milou paní. Dala mi banán se šlehačkou. Byl umně zapíchnutý do té šlehačky, ale já jsem měla pořád pocit jakési nepatřičnosti. Navíc Jozef pravil, že Vachek nemá rád, když se mu do domu vodí cizí ženské, takže jsem nechápala, proč mne tam vedl.

Jozefovi pak umřela na Slovensku jeho matka a nějak se mi ztratil z obzoru. Dodnes si pamatuju jeho útlý pokoj v domě přístupném z Ungeltu, na to se nedá zapomenout, byla tam červeně natřená podlaha jako od Vožniaka, taky okno bylo červené, v koutě kazety s filmy a těžká kamera. Vždy mi bylo záhadou, jak ten útlý chlapec, který se tak nadře s tou kamerou, točí ty odlehčené záběry. Inu, byl vlastně básník (taky o něm někdo napsal, že ve filmu o Martinu Benkovi je jeho kamera básnivá). Bral mne sice všude sebou, ale říkal: buď krásná a mlč, což bylo proti duchu let šedesátých. Například Chytilové Sedmikrásky rozhodně říkaly pravý opak, ale kdo nemlčel, nakonec dostal přes ústa. I když já jsem si to patrně zasloužila.

Když jsem viděla po tolika letech Němcovy Mučedníky lásky, uvědomila jsem si, jak jsme tehdy vlastně ničemu nerozuměli, jen jsme měli právě ten nejasně jasný pocit, že umění je bůh. Všechno říká za nás a my se můžeme věnovat svému příjemnému hledání pohlavních spojenců. Dělali to nepochybně i sami tvůrci těchto skvostů. Ne všichni samozřejmě. Goethe někde píše, že každý člověk ve svém chování a tužbách krouží kolem nějaké ústřední hodnoty, jíž vše víceméně podřizuje. Jen málokteří přitom usilují o něco originálního. Ostatní se točí ve víru dobových tanců. Nejsem práva rozhodovat, kdo z těch šedesátníků stvořil něco opravdu originálního. Ale byla jsem u toho.

Viděla jsem zajímavé chlapíky, kteří nejspíš chtěli vrátit do českého prostoru to, co z něj bylo násilně vyrváno: Němec třeba jeptišky, procesí, a kdoví co ještě, Forman a Papoušek by byli asi naopak rádi mnoho z toho prostoru vygumovali. Podstatný byl asi prožitek nemožnosti či obtížného dosahování svobody. A taky fatální zjištění, že nic nelze ani vymazat, ani přidat. Snad jen konstatovat. Svobodně.

Appendix: Když jsem na výstavě Bytosti odjinud viděla dva rozmilé pubertální mládence, s jakou radostí prožívají tu spoustu krásných nahých ženských (i když měli nejasný pocit, že dělají něco nepatřičného), ujasnil se mi ten historický posun: my jsme sice chodili na umění, ale končili jsme tam, kde oni patrně začínají. Co to znamená pro umění, zatím nevím. Třeba jen nějakou formu svobody.

Autorka je významná česká historička umění, editorka Nové encyklopedie českého výtvarného umění, dlouholetá pracovnice Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky

                 
Obsah vydání       5. 2. 2009
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Pražský magistrát brání demonstraci za Kaplického knihovnu
5. 2. 2009 Britská a americká vláda "záměrně utajují důkazy o mučení"
4. 2. 2009 Prý ho řezali žiletkami do genitálií, Obama ale nadále potlačuje záznamy těchto výslechů
4. 2. 2009 Amerika vyhrožovala Británii
5. 2. 2009 Michael  Marčák
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Obama omezil platy šéfů bank, jimž stát poskytuje pomoc, na 500 000 dolarů ročně
5. 2. 2009 Rusko "otevřelo pěst" ohledně jaderných zbraní
5. 2. 2009 Obamova iniciativa "Buy American" Ludmila  Štěrbová
5. 2. 2009 Zlatá šedesátá Anděla  Horová
5. 2. 2009 Pokrok nezastavíš. Zejména, když nic jiného nezbývá Irena  Ryšánková
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 CRYSTALEX: Práva zaměstnanců při nevyplácení mzdy a insolvenci zaměstnavatele Jitka  Seitlová
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války
4. 2. 2009 Vláda to nezvládá Milan  Daniel
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
4. 2. 2009 Cyril Svoboda urazil dvě třetiny světové populace Petr  Wagner
5. 2. 2009 Evropský parlament žádá členské státy, aby dosáhly svých cílů v oblasti péče o děti
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?
5. 2. 2009 Jak chcete vychovávat děti, bojíte-li se podepsat? Štěpán  Kotrba
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics
5. 2. 2009 Více bezpečnosti od Vancouveru po Vladiovostok Jan  Hamáček
5. 2. 2009 Mehr Sicherheit von Vancouver bis Wladiwostok Jan  Hamáček
5. 2. 2009 Le Monde: Kyrgyzstán uzavře americkou základnu, Američané jsou "velmi znepokojeni"
5. 2. 2009 Prodám ledvinu nebo jiný orgán Marie  Haisová
5. 2. 2009 Casus belli Petr  Litoš
5. 2. 2009 Ako prijali na Slovensku Euro
5. 2. 2009 Ceny na Slovensku sa zavedením eura nijak výrazne nezmenili
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu
5. 2. 2009 Žlutý dým
5. 2. 2009 Z komína Osvětimi také stoupal dým Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009