5. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2009

Kateřina a Barbie důležitější než radar

Den po vyřazení smluv o americkém radaru z programu jednání sněmovny se největší české deníky stavějí k této zprávě opravdu pozoruhodně. MF Dnes o ní informuje na straně 2, stejně jako Právo (na konci článku s názvem "Nemocného Kvapila párovali komunisté"). Za důležitější, první strany hodné, totiž pokládají fotografiemi doplněné články "Panenka Barbie slaví padesátiny" (MF Dnes) nebo "Čeští olympionici mají nové šaty" (Právo, s fotkou Kateřiny Neumannové v roli modelky).

Přitom je dost důvodů domnívat se, že vzhledem k posunu názorů v USA a trvajícímu odporu většiny poslanců si vláda už nedovolí předložit smlouvy o radaru sněmovně znovu, kauza cloumající posledního dva a půl roku českou politikou vyšumí do neurčita a jako přece jen zlomové datum bude zpětně hodnocen právě 4. únor 2009, kdy k vyřazení vládního návrhu z jednání sněmovny došlo.

V podobném duchu jako dva nejvýznamnější deníky informovaly v hlavních večerních zprávách o den dříve i Česká televize ("...a tento názor Strany zelených také tady dostal sluchu v Poslanecké sněmovně. Oni navrhli, aby se o radaru na nejbližší schůzi nejednalo a společně s opozicí se jim to podařilo prosadit. Takže debatovat o umístění americké radarové základny na území České republiky se teď tady v Poslanecké sněmovně nebude.") a TV Nova (ani slovo).

Slušněji se k tématu staví regionální Deník (na titulní straně celostátní přílohy titulek "Smlouvy o základně USA odloženy, couvá už i Topolánek", obsah článku už je ovšem jen volně inspirován tím, co se doopravdy stalo) a vskutku přiměřeným způsobem zřejmě jen Haló noviny (na prvním místě titulní strany článek "Smlouvy s USA o radaru poslanci odložili" doprovázený aktuální fotografií ze sněmovny). Tento článek také začíná, jak začínat má, tedy informací, že návrh na vyřazení smluv z programu schůze předložila poslankyně Olga Zubová.

Jak to tedy bylo, a o čem i ty nejsdílnější redakce mlčí?

Strana zelených, jejíž názorové rozpolcení potvrdil loňský sjezd i čerstvé ustavení vnitrostranické opoziční frakce, je laboratoří naší politiky. Sjednocená na většině ekologických témat, ale rozdělená v tématech sociálních a zahraničně politických analogicky k celé parlamentní politické scéně. Skupina označovaná za rebely, která je po problematicky svolaném zářijovém sjezdu v menšině, v parlamentu reprezentovaná poslankyněmi Jakubkovou a Zubovou, přitom hájí politický i volební program strany, zatímco současné vedení jej v podstatných věcech porušuje.

V poslední lednový den se předseda SZ Martin Bursík dověděl dvě nepříjemné zprávy. Jednání signatářů Výzvy předsednictvu v Pardubicích vyústilo v oficiální ustavení opoziční frakce Demokratická výzva a zároveň vyšlo najevo, že na nadcházející schůzi sněmovny rebelující zelené poslankyně budou hlasovat spolu s opozicí pro vyřazení radarových smluv z programu schůze, možná dokonce takový návrh samy předloží. Bursík neváhal vzít jim vítr z plachet a svolal na 3. února tiskovou konferenci, na které Kateřina Jacques mezi jiným oznámila, že "Poslanecký klub Strany zelených je připraven na nadcházející schůzi sněmovny navrhovat vyřazení bodů 131 a 132, týkajících se zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v ČR. Považujeme za vhodné zohlednit při projednávání tohoto materiálu stanoviska nové americké administrativy, které doposud není k dispozici."

Ovšem být připraven je jedna věc, a skutečně to v pravou chvíli udělat věc druhá. Krátce po zahájení sněmovní schůze 4. února vystoupila Olga Zubová (následuje citát ze stenozáznamu jednání, přístupného na www.psp.cz ):

Poslankyně Olga Zubová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovoluji si vám navrhnout stažení bodu 131 a číslo 132, sněmovní tisk 621, 622, z návrhu programu této schůze. Jedná se o ratifikace obou radarových dohod mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými.

Navrhuji to nejen proto, že momentálně není jasná podpora vybudování radarové základny ze strany nového amerického prezidenta a jeho administrativy, ale hlavně proto, že součástí požadavků Strany zelených přijatých k radaru na sjezdu v roce 2007 bylo uspořádání referenda k této otázce a referendum o radarové základně je součástí programu této únorové schůze. V tomto návrhu na referendum je jasně řečeno, že definitivně nelze o radaru rozhodnout dřív, než bude v referendu přijat občany. To plně koresponduje se stanoviskem vycházejícím z programu a sjezdu Strany zelených.

Ráda bych se zmínila i o svých dřívějších postojích k opakovaným návrhům na legislativní úpravu obecného a zvláštního referenda. Byli jsme opakovaně ubezpečováni, že návrh na referendum předloží vláda sama, aby si udržela iniciativu a zvýšila šance na získání původních odpůrců tohoto institutu. To byl důvod, proč zelení některé návrhy na referendum odmítali, přestože mají sami referendum v programu. Nevidím však záruku, kdy a zda vůbec takový komplexní návrh ústavního zákona o referendu bude navržen, a myslím si, že bychom si dál neměli hrát s přímou demokracií na schovávanou. Proto tedy navrhuji vyřazení obou zmiňovaných bodů.

Dále bych chtěla pevně zařadit bod číslo 21, sněmovní tisk 142, na začátek druhých čtení -

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, paní poslankyně, velice se omlouvám. Kdybyste mi ještě jednou řekla - vy jste tedy dala návrhy na to vyřazení těch dvou bodů a teď dáváte návrhy na pevné zařazení. Je to tak? (Ano.) Kdybyste tedy ještě jednou řekla, na kdy a které body.

Poslankyně Olga Zubová: Vyřadit body číslo 131, 132, sněmovní tisk 621, 622. (Předsedající: Ano, to mám.) A pevně zařadit sněmovní tisk číslo 142, bod číslo 21, na začátek druhých čtení jako první bod anebo po pevně zařazených bodech.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Moment, počkejte, já nemůžu jako alternativu... Vy říkáte na začátek druhých čtení. (Poslankyně Zubová: Tak, na začátek druhých čtení.) Dobře, takže na začátek druhých čtení. (Poslankyně Zubová: Jako první bod.) Dobrá, děkuji.

Po chvíli ji následovala Věra Jakubková s návrhy týkajícími se zákonů o ochraně přírody a krajiny a o kamionové dopravě. A pak došlo i na Kateřinu Jacques (opět stenozáznam):

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já jsem chtěla přednést návrh, který jsme avizovali včera na tiskové konferenci a týkal se vyřazení bodů 131, 132, sněmovní tisky 621 a 622 týkající se zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice. Ale v tom množství přihlášek už mě někdo předběhl, čili já se pouze hlásím k tomuto návrhu poslaneckého klubu Strany zelených. Ale už to tam někde na začátku máte. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom vám sdělím, že ten, kdo vás předběhl, byla poslankyně Zubová z vašeho klubu. (Smích v sále.)

Poslankyně Kateřina Jacques: Já bych jenom chtěla pro úplnost uvést, že není členkou poslaneckého klubu Strany zelených.

(Předsedající: Aha, není, tak to je ještě jinak.)

Pochopitelně jistě je to kolegyně Zubová a to, že ohlásila návrh, který poslanecký klub Strany zelených včera avizoval na tiskové konferenci, si přeberte, jak chcete.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takhle to dopadlo.

Takhle tedy dopadlo předložení návrhu, který byl o pár hodin později schválen přesnou stovkou poslanců. Co je na tom ještě zajímavé, a v tisku jsme se nedočetli? Jak ukazují výsledky hlasování ZDE

pro schválení návrhu bylo v tu chvíli třeba 98 poslanců, 100 hlasů pro tedy bylo pohodlnou většinou. A komu, mimo ČSSD a KSČM, ty hlasy patřily? Za KDU-ČSL Ludvíku Hovorkovi, za nezařazené, ale přesto členky SZ Věře Jakubkové a Olze Zubové. Za poslanecký klub SZ Kateřině Jacques a Ondřeji Liškovi.

Snadno tedy dojdeme k závěru, že dva posledně jmenovaní se vlastně nemuseli namáhat, prošlo by to i bez nich. Ale to přece nejsou všichni členové klubu. Martina Bursíka nechme tentokrát na pokoji, byl omluven, protože řešil unijní agendu. Ale nechybí Přemysl Rabas? A proč vlastně na tiskovce i ve sněmovně vystupovala za klub Kateřina Jacques? Vždyť funkce předsedkyně klubu se vzdala už v minulém roce a předsedou je právě Rabas. Hlasování se zdržel. Bylo to proto, že Jacques ani on nestihli návrh klubu včas předložit a hlasovat pro návrh Zubové mu nepřišlo vhod? Nebo mu vadil návrh jako takový, protože je věrným příznivcem radaru, jako předseda klubu se vzepřel poslušnosti a musela za něj zaskočit poslankyně věrná předsedovi strany? Novináři, zeptejte se jich!

Autor je od ledna 2009 členem SZ, hlásí se k opoziční platformě Demokratická výzva.

                 
Obsah vydání       5. 2. 2009
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Pražský magistrát brání demonstraci za Kaplického knihovnu
5. 2. 2009 Britská a americká vláda "záměrně utajují důkazy o mučení"
4. 2. 2009 Prý ho řezali žiletkami do genitálií, Obama ale nadále potlačuje záznamy těchto výslechů
4. 2. 2009 Amerika vyhrožovala Británii
5. 2. 2009 Michael  Marčák
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Obama omezil platy šéfů bank, jimž stát poskytuje pomoc, na 500 000 dolarů ročně
5. 2. 2009 Rusko "otevřelo pěst" ohledně jaderných zbraní
5. 2. 2009 Obamova iniciativa "Buy American" Ludmila  Štěrbová
5. 2. 2009 Zlatá šedesátá Anděla  Horová
5. 2. 2009 Pokrok nezastavíš. Zejména, když nic jiného nezbývá Irena  Ryšánková
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 CRYSTALEX: Práva zaměstnanců při nevyplácení mzdy a insolvenci zaměstnavatele Jitka  Seitlová
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války
4. 2. 2009 Vláda to nezvládá Milan  Daniel
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
4. 2. 2009 Cyril Svoboda urazil dvě třetiny světové populace Petr  Wagner
5. 2. 2009 Evropský parlament žádá členské státy, aby dosáhly svých cílů v oblasti péče o děti
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?
5. 2. 2009 Jak chcete vychovávat děti, bojíte-li se podepsat? Štěpán  Kotrba
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics
5. 2. 2009 Více bezpečnosti od Vancouveru po Vladiovostok Jan  Hamáček
5. 2. 2009 Mehr Sicherheit von Vancouver bis Wladiwostok Jan  Hamáček
5. 2. 2009 Le Monde: Kyrgyzstán uzavře americkou základnu, Američané jsou "velmi znepokojeni"
5. 2. 2009 Prodám ledvinu nebo jiný orgán Marie  Haisová
5. 2. 2009 Casus belli Petr  Litoš
5. 2. 2009 Ako prijali na Slovensku Euro
5. 2. 2009 Ceny na Slovensku sa zavedením eura nijak výrazne nezmenili
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu
5. 2. 2009 Žlutý dým
5. 2. 2009 Z komína Osvětimi také stoupal dým Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Londýnský analytik: Zdá se, že Írán podporuje stoupence americké protiraketové obrany v USA   
4. 2. 2009 Čurdová: "Máme společný problém: americkou základnu" Anna  Čurdová
2. 2. 2009 Rusko je "zklamáno Obamovým postojem k protiraketové obraně"   
29. 1. 2009 Nejen technické aspekty radaru v Brdech Petr  Pokorný, Milan Hlobil, Stanislav Kaucký
29. 1. 2009 Putin a ruská vláda nabízejí Spojeným státům smířlivý postoj   
28. 1. 2009 Rusko zruší plány na raketovou obranu   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past