Evropský kout hanby

7. 5. 2009 / Oldřich Adamec

Motto:

Když z Čech odjížděl po několika měsících

jeden cizinec, na otázku co si myslí o Čechách, řekl,

že ho šokovalo, že tady není nic hanba.

V městečku Sadská, 37 km na východ od Prahy, směrem na Poděbrady, je na kopci kostel sv. Apolináře a v jeho blízkosti triangulační bod, o kterém se říká, že zde je střed Evropy. Možná by stálo za úvahu postavit zde Evropský kout hanby. Veliký dvanáctiúhelník, prosklené stěny a na zemi vrstva hrachu. Jako v pohádce o dvanácti měsíčkách by i zde byly měsíční kouty hanby.

Mám adepta na duben.

Podle prohlášení Česko-vietnamské společnosti dovezly v posledních dvou letech personální agentury do Čech 14 000 nekvalifikovaných Vietnamců. Vyinkasovali od nich až 3,64 miliard korun. Aby mohl každý z nich zaplatit tuto nehoráznou částku, musel by pracovat 100 až 130 měsíců. Státní zaměstnanci na konzulátě v Hanoji jistě nezištně a plně kvalifikovaně s tím souhlasili, bez toho by to přeci nešlo. Jistě je na každém vydaném vízu podepsán konkrétní člověk. Proč to podepisoval? Každý ten vietnamský adept, když slyšel z úst českého premiéra o potřebě tisíců pracovníků, vycítil naději na lepší život v Čechách. Teď jsou mnozí z nich v pasti.

Klečet by tam měl člověk s největším podpisem.

Původně jsem se chtěl Sadčákům omluvit, ale myslím si, že kdyby udělali amfiteátr, mohl by z toho být velký byznys. Třeba by tak Sadské mohla obnovit svou slávu a EKH by nahradil kdysi tak oblíbené lázně.

Kromě Slavíků, Tý, ty, Miss, Cen Thálie atd. by mohli lidé hlasovat o největšího Hanbáče roku. Zájem by byl jistě obrovský.

Třeba by mohlo každé, město, městečko, obec také postavit kouteček hanby. Dříve byly pranýře pro lapky, zloděje, podvodníky a povětrné ženštiny. Doba se změnila. Dnes jsou onačejší šejdíři.

Máte už svůj typ na květen?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009