S českými a slovenskými Romy je to ve Skotsku různé

26. 5. 2009 / Jitka Peřinová

V prvé řadě si nejsem stoprocentně jistá, zdali Romové ve Skotsku žijí v útulnějším prostředí než v ČR či na Slovensku. Jednak proto, že nemám zkušenost s tím, jak bydlí na Slovensku či v Čechách, v jakých podmínkách a v jakém stavu se jejich domy či byty doma nacházejí. Byty, ve kterých přebývají zde v Glasgow, jsou různé kvality. Některé z nich jsou útulné a čisté, jiné jsou špinavé, pošlapané, plné brouků, tekoucí vody a nefungujících zařízení. Jsou Romové, kteří si byty řádně platí, a jsou Romové, kteří bydlí třeba i rok v bytě bez toho, aniž by zaplatili jedinou libru za nájem, píše Jitka Peřinová, postgraduální studentka na Glasgow University, která pracuje v oficiální komunální poradně pro Čechy a Slováky ve Skotsku.

Nemyslím si, že je pro ně bydlení v Glasgow útulnější. Finanční situace je tu pro ně rozhodně výhodnější. Ale o bydlení bych to netvrdila. Většina z nich má doma domy, které v ČR buď mají po svých rodičích, nebo si je za peníze získané ve Velké Británii či jiných zemí koupili.

V Glasgow se většinou krčí v přelidněných bytech, domech, kde se po schodech a okenních parapetech povalují injekční stříkačky (nikoliv nutně od Romů), rozbitými okny tam prší, a páchnou odpadky. Ale jsou i tací, kteří bydlí v pěkně zařízeném bytě, a o ten byt se řádně starají. Je to různé.

A různé je to samozřejmě i s prací. Jsou tací, kteří pracují, aby se měli dobře. Ale i tací, kteří pracují, jen aby měli nárok na přídavky a sociální dávky. Tací, kteří pracují celý týden, a tací, kteří pracují jen dva dny.

Ale i tací, kteří nepracují vůbec a čekají, že jim bude na živobytí přispívat stát a hledají všelijaké cesty, jak se k penězům dostat. Jsou tací, kteří dělají vše podle zákona a splňují všechny podmínky, ale jsou tací, kteří provádějí všelijaké nelegální věci.

A není pravda, že by tu Romové nekradli. Kradou, zrovna tak, jako kradou v Čechách nebo na Slovensku.

Samozřejmě ne všichni, možná je jich i míň, ale stále se tací najdou. Ale kradou i jiní lidé české či slovenské příslušnosti, když už mluvíme o našich zemích, nejenom Romové. Nemůžeme to generalizovat.

V Glasgow je velmi dobrý informační a poradenský servis pro občany Slovenské i České republiky, nejenom pro Romy. Ale opět, nemůžu tvrdit, zdali je lepší či horší než doma.

Ano, je lepší než v Anglii, kde ten servis funguje většinou pouze na bázi občasné překladatelské výpomoci přes internet nebo v rámci sociálních služeb, bohužel často s obrovskými jazykovými problémy. Ale neznám, jak dobře je rozvinutá pomoc v Čechách či na Slovensku, proto nemůžu tvrdit, zda je to tam lepší či nikoli.

A rasismus? Ano, tady v Glasgow nefunguje rasismus vůči romské komunitě. Spíše možná existuje postoj nestravitelnosti nebo nenávist k cizincům obecně, možná i třeba k romským cizincům, ale ti nejsou pojímáni jako Romové, ale jako příslušníci národa, který je hlučnější, rád se shromažďuje na ulicích, pokřikuje, rád se baví, zpívá, tancuje, ale také třeba i pere. Který je přátelský, ale dokáže i využívat druhých lidí. .

Ještě jedna nepřesnost... aby Češi či Slováci měli nárok na tax credit či Child benefit, musejí pracovat (bezdětní jednotlivci minimálně 30 hodin týdně, rodiny či jednotlivci s dětmi alespoň 16 hodin týdne) legálně (to znamená pod Work registration scheme).

Pokud chtějí podporu či příspěvek na bydlení, musí pracovat minimálně jeden rok pod registrací, bez přestávky delší 1 měsíc... no a pak je to na ostatní dávky různé...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009