Nedělejme z politiků terče

28. 5. 2009 / Antonín Hubený

Sleduji se znechucením tzv. vrhače vajíček a nevím, proč se ČSSD nebrání jednoduchým technickým opatřením. Vždyť i američtí prezidenti a myslím, že i papež, pronášejí projevy chráněni jednoduchým hrazením z plexiskla. Takže doporučuji před shromážděními namontovat několik dílů z plexiskla před a nad řečníky a pro jistotu pak postavit někoho se stěrkou před plexi, kdyby pravicoví extremisté házeli předměty i na plexisklo. Technicky to není nijak složité, myslím, že je to poměrně levné řešení.

Dva šikovní řemeslníci s připravenými díly budou s podobnou prací hotovi do 1-2 hodin.

Jsem přesvědčen, že pokud metači nikoho netrefí, přestane je to brzy bavit. Nedělejme z politiků terče, i když pozice utlačovaného a ponižovaného může nějaké hlasy přinést. Na druhé straně utlačovaní a slabí volby nevyhrávají, prostě nemají ten správný šmrnc.

Zmínil jsem prezidenta USA. Policie při jeho návštěvě udělala maximum pro jeho bezpečí a nedovedu si představit, že by kdokoliv házel na prezidenta Obamu nějaký předmět, byť jen papírovou kouli. Pokud lze zabezpečit ochranu prezidenta, proč umožňuje policie fašizujícím výrostkům výtržnosti na veřejných shromážděních?

Chápu, že řadový příslušník Policie ČR je v takové situaci v nelehké pozici. Když nešetrně sáhne na výtržníka, bude nejspíš následovat kampaň, podobná té s Kateřinou Jacquesovou. Na druhé straně svoboda jednotlivce není bezbřehá. Končí tam, kde začíná svoboda druhého. Politici jsou na veřejnosti do značné míry bezbranní. Nemohou udělat to, co by udělal běžný občan, tj. sejít z pódia a dát milému středoškolákovi pár facek. Zaslouží si proto ochranu a požadavek ČSSD adresovaný premiérovi považuji za oprávněný.

Je nutné využít právo a zákony. Pokuta 1000 Kč je k smíchu. Částka 5 000 - 10 000 Kč už ne. Pokud by ani to nestačilo, může konat soud na základě trestního zákona, zmíněného v článku Svoboda shromažďování a projevu jen pro některé?".

Jde také o to, vyškolit si zasahující policisty tak, aby dokázali výtržníka vytáhnout z davu a zpacifikovat jej, aniž by utrpěl vážnou újmu na zdraví. Policie už vícekrát ukázala, že to její příslušníci dokážou. Musí jen přesně vědět, kdy, jak a proti komu zasáhnout. Ale to už je organizační záležitost, která závisí na míře schopností policistů.

Podle všeho je známá totožnost výtržníků -- viz. webová stránka Policie ČR a článek "Policie zasahovala na předvolebním mítinku". Nyní jde o to, zda budou státní orgány postupovat podle zákona a jak využijí jeho možností. Pokud bude Policie ČR nadále pasivní, můžeme se dočkat mnohem horších konců než potřísnění obleků vaječným žloutkem.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.5. 2009